Az ​Alapítvány félelme (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Második Alapítvány-trilógia 1.) 23 csillagozás

Gregory Benford: Az Alapítvány félelme Gregory Benford: Az Alapítvány félelme

Isaac ​Asimov Alapítvány-trilógiája az igazi science fiction irodalmat fémjelzi. Az Alapítvány-regények feldolgozták a hanyatlóban lévő Galaktikus Birodalom monumentális történetét, szóltak a tudósok titkos társadalmáról és azokrl az emberekről, akik a pszichohistória tudományának segítségével meg akarják rövidíteni az elkerülhetetlenül bekövetkező Sötét Korszakot. Asimov 1993-ban bekövetkezett halála azt a tragikus bizonyosságot vetítette előre, hogy a történet befejezetlenül maradt. Ez így volt, egészen mostanáig. Az Asimov-örökösök engedélyével napjaink három elismert SF szerzője, Gregory Benfor, Greg Bear és David Brin összefogtak, hogy kiegészítsék a befejezetlenül hagyott epikus sagát. A második Alapítvány-trilógia első kötete Gregory Benford Az Alapítvány félelme című regénye, amely magában a vállalkozásnak a legelejéig, a titokzatos alapító személyig utazhatunk vissza az időben. Hari Seldon csupán matematikus akart lenni, nem vágyott semmi másra, beletemetkezett a számok… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Szukits, Szeged, 1997
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 963902080X · Fordította: Szántai Zsolt
>!
Szukits, Szeged, 1997
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 963902080X · Fordította: Szántai Zsolt

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Inpu>!
Gregory Benford: Az Alapítvány félelme

Az Alapítvány-univerzum első olyan kötete, melyet Asimov halálát követően a sci-fi műfaj egy másik jeles alkotója jegyez. Benford a könyvhöz fűzött utószavában részletes beszámol mindazon dilemmákról és nehézségekről, melyek toronyházként magasodnak mindazon szerzők előtt, akik az asimovi mestermű egy-egy repedését kívánják kitölteni úgy, hogy a mű egésze szemernyit se sérüljön, sem tartalmi, sem esztétikai szempontból. Kiállta-e Benford ezt a próbát? Nos, erre a kérdésre bizonyára ezerféle válasz adható. Jómagam a könyvet olvasván egy pillanatra sem tudtam szabadulni attól a nyomasztó érzéstől, ami valószínűleg Benfordot is mindvégig gyötörte, nevezetesen, az Asimov és az ő kiforrott stílusa közötti szükségszerű ütközés. A történet – bár első harmadában zavaróan vontatott, mondhatni unalmas – kétségkívül eredeti, frissességét pedig két cselekménypanel beillesztéséből nyeri. Ezek a panelek lehetőséget adnak Benford számára, hogy megossza velünk saját gondolatait néhány valóban lényeges társadalmi problémával kapcsolatban. Eszmefuttatásai ugyanakkor már-már álfilozofikus mélységűek, és az asimovi stílustól teljesen idegenek. Így, bár a végén az Alapítvány saga egy mesterien megtervezett epizódját kapjuk, nehéz lenne nem egyetérteni szerzője vallomásával: egy asimovi miliőbe helyezett, az asimovi repertoárból merítő, ám ízig-vérig Benford regényt tartunk a kezünkben.
Jöjjön hát a következő epizód, Greg Bear tollából az Alapítvány és Káosz!

pwz IP>!
Gregory Benford: Az Alapítvány félelme

Az elején nehezen ment. Állandóan ott motoszkált a fejemben, hogy ez azért csak Asimov regényfolyamába illik, de mégis más volt, mint amit és ahogy a Mester alkotott. Aztán beindult és önálló életre kelt, legalább is bennem. Hogy hogyan érdemes ezt a könyvet olvasni, arra a végén jöttem rá – kicsi rásegítéssel, de azért belül ezt már korábban is éreztem. Az író, Benford ezt írta a végén:
„Amikor elkezdtem gondolkodni a regény megírásán, rájöttem, nyugodtan támaszkodhatom a Trantorra, a pszichohistóriára és a Birodalomra vonatkozó részletekre. Ezek az apróságok vezettek el a történet kibontakozásához. Mindennek az lett az eredménye, hogy ez a könyv nem egy Asimov imitáció, hanem egy Benford-regény, amiben felhasználásra kerültek Asimov alapötletei és hátterei.”
Na, ez az, amit sokan nem vesznek figyelembe – én viszont IGEN :)
Jöhetnek a folytatások!

>!
Szukits, Szeged, 1997
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 963902080X · Fordította: Szántai Zsolt

Népszerű idézetek

Jesper_Olsen >!

A filozófia nem válaszokból, inkább jó kérdésekből áll.

196. oldal

Jesper_Olsen >!

– Nem tartasz lépést a korral, Hari.
– Nem is próbálok. Én inkább megelőzni szeretném.

56. oldal

darthred>!

Az öngyilkosság az önkritika legőszintébb és legdurvább megnyilvánulási formája.

Jesper_Olsen >!

– Az apám mindig azt mondta: kemény az az ember, aki csak igazságos, és szomorú az, aki csak bölcs.

44. oldal

Jesper_Olsen >!

A tudósoknak eszközökre van szükségük. A matematikusoknak csak írószerszámra és radírra. A filozófusoknak a legjobb, nekik radír sem kell.

209. oldal

Jesper_Olsen >!

– A szokásos probléma? Mi olyan érdekes a történelemben?
– Én inkább azt szeretném tudni, mi nem érdekes benne.

38. oldal

Jesper_Olsen >!

– Az apámnak volt egy másik mondása is: a bölcsesség olyan, mint a borotvapenge. Sokkal valószínűbb, hogy akkor vágja meg a használóját, amikor kicsorbul.

44. oldal

Jesper_Olsen >!

Igen, a döntések mindig apró gyilkosságok: az egyik lehetőség miatt a másik örökre elvész.

312. oldal


A sorozat következő kötete

Második Alapítvány-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Pittacus Lore: Tizedik küldetése
J. D. Robb: Halálos híresség
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
S. J. Kincaid: A kárhozott
Dan Simmons: Hyperion
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.