Az ​Árva (Orphan X 1.) 114 csillagozás

Gregg Hurwitz: Orphan X – Az Árva

A ​Seholember. Városi legenda. Egy férfi, akinek a nevét csak suttogva emlegetik. Azt beszélik, ha felkeresi valaki, aki reménytelen helyzetbe került, és méltó a segítségére, ő mindent elkövet, hogy megvédje és megmentse.

Ő azonban nem csupán legenda.

Evan Smoaknak megvan hozzá a képessége és a forrásai is, hogy segítsen azokon, akiken senki más nem segít. Rendkívül veszélyes múltja van. Még gyerekként választották ki, hogy a szigorúan titkos Árva program részeként tökéletes, hivatalosan nem létező ügynökké – más szóval gyilkossá – neveljék és képezzék ki. Ő volt X Árva. Evan egy idő után szakított az ügynökséggel, és az ott tanultakat arra használta fel, hogy minden hidat felégessen maga után.

Most azonban valaki a nyomában van. Valaki, hasonló képességekkel és kiképzéssel. Valaki, aki ismeri X Árvát. Valaki, aki egyre közelebb és közelebb kerül hozzá, és kihasználja Evan gyengéjét – a Seholemberként végzett küldetését –, hogy megtalálja és kiiktassa… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2017
360 oldal · ISBN: 9789634700678 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Fumax, Budapest, 2016
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514777 · Fordította: Rusznyák Csaba

Kedvencelte 12

Most olvassa 2

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

NewL P>!
Gregg Hurwitz: Orphan X – Az Árva

Nagyon tetszett. Olyan volt, mintha egy akciófilmet néztem volna, aminek még a története is izgalmas, nemcsak piff-puffból áll. Ahogy már megszokott az ilyen jellegű történetekben, Amerika meg akar szabadulni az általa megalkotott gyilkosoktól, azoktól akik nem illenek bele az elképzelésekbe, a skatulyákba. Nagyon jól megalkotta az író az Árva programot, a kiképzés leírása, és X árva, azaz Evan személyisége meggyőző. Nagyon jó filmet lehetne csinálni belőle.

2 hozzászólás
Cync>!
Gregg Hurwitz: Orphan X – Az Árva

Nekem ez nagyon bejött!
Szeretem az ilyen különlegesen kiképzett, mindenre felkészült, a környezetemnek fogalma sincs mennyire profi vagyok karaktereket, mint amilyen Evan. Átlagos, teljesen hétköznapinak tűnő fickó, aki egy ujjával is képes ölni. Ugyanakkor emberséges, nem sebezhetetlen, egy antihős, akivel könnyű szimpatizálni, igazán kedvelhető.
Szeretem az akciófilmeket, de könyvben még nem olvastam hasonlót, nem gondoltam, hogy ugyanúgy le tud kötni. Ezt a könyv megcáfolta. Nem teljesen eredeti a sztori, de van benne valami, ami megfog.
Nagyon tetszett a stílus, verekedés, lövöldözés, egy kis nyomozás, mintha csak egy filmet néztem volna, és szerintem jót is lehetne belőle készíteni. Hétköznapi jelenetek is helyet kaptak, amiktől még érdekesebbé vált a történet, és amik a sok akciót remekül ellensúlyozták. Izgalmas, végig fenntartotta az érdeklődésem, tetszett a háttersztori és a kiképzésről kapott infók.
Egy kis negatívum, hogy néha kissé hihetetlennek tűntek egyes dolgok, illetve párszor már talán túl részletes volt a technikai leírás, de azt nem lehet mondani, hogy ne lett volna kutatómunka mögötte.
A lényeg, az egész úgy ahogy volt, jó volt!
Valahol 4,5 és 5 csillag között, nehéz eldönteni, de most jószívű vagyok :D

PRicsmond>!
Gregg Hurwitz: Orphan X – Az Árva

Egy újabb ígéretesnek induló akció-thriller sorozat. Gregg Hurwitz történetének középpontjában Evan Smoak a rejtélyes Seholember áll, aki szakított múltjával és a titokzatos szervezettel akik árva gyerekeket képeznek ki, hogy a legtökéletesebb bérgyilkosok legyenek. Miután Evan végig járja a lépcsőfokokat, hogy a kormány legtitkosabb szervezetének végrehajtója legyen, túl él megannyi összecsapást, elveszíti mentorát, különleges képességeit arra használja, hogy ártatlan és bajba jutott embereken segítsen. Igen ám, de egy nap befut egy új hívás rejtélyes telefonjára és az addigi élete ismét felbolydul.
Senki sem hagyhatja el az árva programot önszántából és Evannak hamarosan rá kell döbbennie, hogy az árvák következő célpontja valójában ő.
Írták már páran előttem, hogy hasonló ez a történet Tom Wood Victorjához, valamint, hogy ez nem éri el azt a szintet, hát ezzel nem tudok vitatkozni, Victor karaktere és az egész történet úgy ahogy van tökéletes, de el kell ismerni, hogy Hurwitz története sem rossz, igaz nem tökéletes, de van benne potenciál. Igazából nekem ezek a szomszéddal folytatott se veled se nélküled kapcsolat idegesített, azon kívül rendben volt a sztori. Evan egy szerethető karakter, aki bár a legjobb szakmájában még is sebezhető nem egy legyőzhetetlen Superman vagy Chuchk Norris.

Vladi>!
Gregg Hurwitz: Orphan X – Az Árva

Ez úgy történt, hogy ezt a könyvet (és még két folytatását) úgy vettük meg, hogy nem olvastam el. Nem volt rá idő, nagyon gyorsan kellett lépni, mivel aukcióban vittük el.
És ilyen, hogy úgy adunk ki valamit, hogy nem olvasom el előtte szinte soha nincs. Egyedül Kathy Reichs Temperance Brennan sorozatánál volt még ilyen.
Ráadásul ezt a könyvet nem is én szerkesztettem, ami szintén ritka a kiadványainknál. De kellően érdekelt a kötet, és már régóta terveztem, hogy elolvassam, de most éreztem azt, hogy eljött rá a tökéletes pillanat, és mind oly sokszor, a megérzésem tökéletes volt.
Régebben szerettem az ilyen típusú történeteket, és Az Árvával Hurwitz kimaxolta ezt a zsánert, sőt sokkal többet is tett. Belevitt egy szinte alig érzékelhető öniróniát, a főszereplőt pedig emberivé, már már esendővé tette, amellett a sok akció, és izgalmas fordulat közé bevitt olyan hétköznapian megérintő szálakat, amik nemhogy unalmasak voltak, hanem számomra ezek voltak a legérdekesebbek.
Ez egy elegáns, emberközeli, nagyon szerethető könyv. Annak ellenére, hogy sok akció és persze erőszak is van benne, de azt is úgy oldja meg a szerző, hogy soha ne öncélú legyen, és többnyire csak sejteti.
Szóval nagyon lelkes vagyok, és a folytatást szerkesztését már saját kézbe veszem. És Hurwitznak van több nagyon jónak tűnő egykötetes thrillere is, amiket be fogok vizsgálni, hátha jó lesz valamelyik a Fumax Thriller sorozatba. :)
És imádkozom, hogy összejöjjön a filmfeldolgozás.

Judit_Megyeri IP>!
Gregg Hurwitz: Orphan X – Az Árva

Vannak könyvek, amik már az első oldalon beszippantanak, és alig tudom letenni őket. Az Árva is ilyen. Ilyenkor mindig kielemzem, hogy mi az a történetben, ami ilyen gyorsan bevon, mert egyrészt érdekel, másrészt ebből is lehet tanulni. Néha az író stílusa az, ami azonnal elvarázsol, máskor egy karakter vagy a hangulat, egy erős nyitókép, esetleg egy olyan téma, ami érdekel. Ennél a regénynél azonban nehéz volt rájönnöm. Végül abban egyeztem ki magammal, hogy itt egyszerre több dolog fogott meg – igazából szinte minden.

A főszereplő Evan Smoak tipikus megfigyelő, aki meghúzódik egy sarokban, és mindent észrevesz, őt pedig senki. Átlagos pasas, nem izmoktól duzzadó akcióhős. A környezete számára ipari tisztítószereket áruló vállalkozó, közben pedig megszámlálhatatlan módon tud ölni, és öl is, de nem ész nélkül, vannak szabályai. Az érzelmeit elfojtja, talán nincsenek is érzelmei. Nem tudja, milyen az, amikor az embert barátok veszik körül, akikben megbízhat. Érződik, mennyire magányos. (Egy cserepes aloe verát dédelget!) Közben pedig olyanoknak segít, akiknek senki más. Furcsa hős: már-már kórosan antiszociális, nem túl empatikus, öl, ha kell és megmenti az ártatlanokat. Egyszerre van meg benne a fény és a sötétség. Még bele sem melegedtem az olvasásba, máris imádtam!

Teljes értékelés:
http://megyerijudit.blogspot.com/2020/05/konyvajanlo-gr…

Shanara>!
Gregg Hurwitz: Orphan X – Az Árva

„(…) valamiért ifjúsági történetként regisztráltam magamban – talán az Árva szó zavart meg. Ez utóbbi persze csak mentegetőzés, mert valahogy meg kell magyaráznom az atomrobbanásnál is nagyobb baklövésem, ami miatt nem olvastam hamarabb ezt a különleges, izgalmas és mozgalmas történetet.”
És teszem mindezt rendhagyó blogposzt formájában: https://shanarablog.blogspot.hu/2017/08/gregg-hurwitz-o…

1 hozzászólás
Fearzone>!
Gregg Hurwitz: Orphan X – Az Árva

Nekem kicsit tul sok a tesztoszteron ebben a muben…konkretan 3 „Jamesbondnyi” Bar lehet, hogy csak en vagyok rossz passzban az ilyen konyvekhez jelenleg, de ez kisse klisehalmaz volt.

_Katie_ P>!
Gregg Hurwitz: Orphan X – Az Árva

Evan Smoak nagyon pasi. Kemény, felkészült, okos, egy tökélyre fejlesztett gyilkológép. Annak ellenére, hogy Evan eléggé szögletes, én megkedveltem a karakterét. Komolyan mondom, hogy nagyon durván szuperpasi. Na meg a szíve is aranyat ér ezzel a sok pro-bono melóval, amivel a bajba jutott embereknek segít.
De itt is, mint sok máshol, a múlt visszaüt és Evant is utol éri az, hogy meglépett az Árva programból. Emiatt sok véres és kegyetlen jelenetbe futunk, sok technikai leírással, amik meglepő módon nem untattak.
A végén megismertük az ellenséget és azt hiszem, lesz itt még ereszd el a hajam :))

Idiocry>!
Gregg Hurwitz: Orphan X – Az Árva

A fő gondom az volt ezzel a történettel, hogy láttam/olvastam már ilyet:
– ahol a főhős kemény kívül, de érzékeny belül,
– a magabiztosság csak álca, mert bizony vannak itt belső vívódások önmagával, a múltja
miatt,
– a saját szabályai szerint él amit sose szegett meg sok éven át, de aztán mégis kénytelen,
– nagyon durva kiképzést kapott, ahol kiöltek belőle minden érzést ezáltal nagyon tud
verekedni, meg lőni, meg ölni, meg stb.
– érdekes, hogy ha bejön a képbe a NŐ akkor mindegy milyen a pasi elpattan benne
valami és nem mindig tud hideg fejjel gondolkodni :))
– sokszor vérzik és amíg egy átlagos embernek több napos gyógyulás kell bizonyos sérülésekhez, addig neki elég egy
kiadós alvás és beforrtak a sebei

Mindezek ellenére maga a körítés újszerű volt, gyorsan lehet vele haladni és akcióban tényleg nincs hiány sőt még a főhőssel is lehet szimpatizálni. Kíváncsi vagyok arra, hogy a második rész marad-e ezen a szinten vagy lép egyet felfelé.

Airyn>!
Gregg Hurwitz: Orphan X – Az Árva

Minden kornak megvannak a maga hősei. Régebben a maszkos-bugyogós szuperhősök és a macskanők, úgy fest azonban, a 21. századra inkább a férfias és hétköznapi pasik (és amazon nők) viszik a pálmát. Előbbire példa Gregg Hurwitz thriller-krimi sorozata, melynek első része Az Árva címet viseli. Képzeljünk el egy névtelen hőst, akinek csak szájbeszéd útján terjed a telefonszáma, és bárkinek bármilyen életveszélyes helyzetben képes a segítségére sietni.

Bár eleinte talán kicsit nehéz belerázódni a történetbe, garantált, hogy a felétől teljesen beszippantja az olvasót. Ugyan bőven akad benne lövöldözés (főleg a vége felé), verekedés, akciódús jelenetek, azért a női olvasók számára is olvasmányos történet, s legalább végre egy olyan könyv, amiről bátran állítható, hogy unisex.

Seholember talán egy olyan modern hős, amelyre világunk vágyik, akit bármilyen élet-halál helyzetben hívhatunk, ő segít. De csak egyszer, és egyszerre csak egy ügyet vállal. Természetesen neki is megvan a maga sötét múltja, története, ezáltal a jelen idejű cselekményeket néha meg-megszakítják a dőltbetűs visszaemlékezések, amikor is visszacsöppenünk főhősünk gyerekkorába. Megismerhetjük a miérteket, az okozati összefüggéseket, s miközben magunk is az ártatlanok megmentésének ügyeibe csöppenünk, egy hihetetlenül összekuszálódó eseménybe sodródunk. A szálak összefutnak, a kérdés csak az, hogy ki mozgatja őket, és, hogy miért. Bár nem nyerünk mindenre magyarázatot ebben az első részben, azért önmagában is egy szép komplex történetet kapunk, én azt mondom, elégséges magyarázattal, mindazonáltal épp a szükséges figyelemfelkeltéssel megfűszerezve ahhoz, hogy kíváncsiak legyünk a folytatásra (ami nem mellesleg szeptemberben érkezik).

A befejezésen azért bőven akad meglepődnivaló, habár a szemfülesek körülbelül 10-20 oldallal a vége előtt azért megsejthetik már a nagy csavart.

Talán az egyedüli, amit sajnáltam benne, az a félig-meddig romantikus szál(ak), amely picit túl volt bonyolítva, legalábbis én amondó vagyok, hogy egy krimi/thrillerbe nem feltétlenül szükséges beleszőni ilyen jeleneteket.

Mindazonáltal bátran ajánlom a könyv olvasását férfiaknak és nőknek is, nem fognak csalódni benne. Nekem a kedvencek közé került. :)

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között
Karakterek: Evan egy igazán férfias és belevaló főszereplő.
Borító: 10/10 – Illik a sztorihoz, figyelemfelkeltő, és maga a nyomás is tetszett, habár a lapok egy kicsit vékonyak.
moly.hu-n elért százalék: 92%
Kinek ajánlom: A krimik kedvelőinek, akik szeretik a lövöldözést, bunyót, nyomozgatást. Mindazonáltal én nő létemre is élveztem, szóval bátran vegyék a kezükbe a könyvet a hölgyek is.
+ pont: Mert nagyon élvezhető, főleg kb. a közepétől kezdve, amikor kezdenek pörögni az események.
– pont: Egy icike-picike észrevételem, hogy voltak bizonyos helyzetek, amikor én legalábbis valami elmésebb harcot/lezárást írtam volna. Pl. a „végső ütközetnél”, szerintem Evan lehetett volna találékonyabb is – persze, így érdekesebb volt olvasni meg izgalmasabb, mégis logikai hibának éreztem.


Népszerű idézetek

Fumax KU>!

– Egy emberem elesett – folytatta Slatcher.
– Ez az eredménye, ha férfira bízod egy nő munkáját.

1 hozzászólás
Fumax KU>!

– Megbánta?
– A házasságot? Egyetlen percig sem. – Elgondolkodva biggyesztette le az ajkát. – De elmondom, mit bántam meg. Nem a veszekedéseket, mert minden kapcsolatba kellenek veszekedések. Hanem az ostoba veszekedéseket. Mint például, hogy tényleg lesajnáló hangon szólt hozzám vacsora alatt ? Biztosan szóltam neki, hogy jelölje be azt a napot a naptárban? A szituációk ostoba fokozódásai. A napok, amelyek ahhoz kellettek, hogy megenyhüljünk egymás irányába. Annyi időt vesztegettünk el. – Megrázta a fejét, és a fény furcsa játékokat űzött a hajával. – Ne értsen félre. Igazi házasság volt igazi problémákkal, persze, de szerettük egymást. Istenem, de még mennyire, hogy szerettem őt. Egy fickó millió nőt szerethet. De egy férfi, egy férfi egyetlen nőt szeret millióféleképpen.

72. oldal

Fumax KU>!

Egy busz állt meg sziszegve a járdánál, és önjelölt gengszterek kis csoportja szállt le róla. Elcsoszogtak mellette combjukon harangozó nadrágjukban és nyakig gombolt flanelingükben. A főnökük, aki nem minden ok nélkül prostinak nézte Candyt, megpördült, és megrázta felé a csípőjét.
– Hé, Macskanő, nem akarsz játszani vele?
– De, szívesen. – Candy megragadta, és a bő farmeren át megszorította az ágyékát. A férfi nyerítésszerű hangot hallatott, ahogy elvezette, és leültette a mellettük levő padra. Úgy játszott rajta, akár egy hangszeren, tetszőleges morzsolgatásával különféle hangokat
csalva ki belőle, miközben a barátai állati pánikban köröztek körülöttük.
Amikor Candy elengedte a férfit, az legurult a járdára. Sikerült kipréselnie belőle néhány igazi könnycseppet a szeme sarkába tetováltak mellé.

1 hozzászólás
Fumax KU>!

– Ez a fickó nagyon veszélyes.
– Mindjárt gondoltam.
– Nem akarja, hogy rátaláljanak.
Candy kicipzárazta a sporttáskáját.
– Hát akkor – mondta, miközben kivett belőle egy üveg hidrogén-fluorid savat – váltsuk valóra az álmát.

103. oldal

Fumax KU>!

Ripley: Amit tesz, az rossz.
Luther: Igen, tudom.
Ripley: Akkor miért teszi meg mégis?
Luther: Mert így helyes.

Luther, Neil Cross tévésorozata

7. oldal

PRicsmond>!

Egyáltalán hogy lehet lelőni valakit? – Két golyó a mellkasba, egy meg a fejbe, ha esetleg golyóálló mellényt visel.

Near >!

Mindig tiszteld az életet. Úgy fogod értékelni a magadét is. Nem az a nehéz, hogy gyilkost faragjunk belőled. Az a nehéz, hogy közben megőrizzük az emberségedet.

114. oldal

Judit_Megyeri IP>!

– Mi teszi boldoggá?
A nagy távolságú lövőprecizítás.
– Az afrikai oroszlánkutya.
Mia halk, vidám hangot hallatott, szája félmosolyra húzódott.
– Mi teszi boldoggá?
A kétkezes dzsudzsucu harcok.
– A francia búzavodka.
– Mi teszi boldoggá?
Ezúttal nem volt különbség a gondolatai és a szavai között.
– A szeplőid.

232. oldal

Judit_Megyeri IP>!

– Egy idős indián arról a csatáról mesél az unokájának, amely mindenkiben ott dühöng legbelül.
– A két farkas.
– Így van. Az egyik farkas a düh és a félelem és a paranoia és a kegyetlenség. A másik a kedvesség, a szerénység, az együttérzés, a békesség. És a fiú megkérdezi a nagyapját, hogy melyik farkas győz. Emlékszel a válaszra?
– Az, amelyiket eteted.
– Így van. Tudod mi a mi legnagyobb kihívásunk? – Jack összehajtogatja a vászonszalvétáját, és letörli a szószfoltot a tányérja széléről. Aztán egyenesen Evan szemébe néz. – Mi mindkettőt etetjük.

115. oldal

Judit_Megyeri IP>!

[…] a segítség maga is erőt adott, sőt gyógyító hatással bírt.

62. oldal


A sorozat következő kötete

Orphan X sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A halálsoron
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Stephen King: Mr. Mercedes
Blake Crouch: Az utolsó város
Jeff Lindsay: Drága, dolgos Dexter
Marcus Sakey: Briliánsok
Robert Ludlum: A Fantom
Steve Berry: Királyi fortély
Tom Clancy – Mark Greaney: Veszélyzóna