Batman: ​Zsaruvér 17 csillagozás

Greg Rucka – Ed Brubaker – Chuck Dixon – Bronwyn Carlton – Devin Grayson – Nunzio DeFilippis: Batman: Zsaruvér

35.KÖTET
ZSARUVÉR

Gordon felügyelő a születésnapján három golyót kap a hátába a közismert rendőrkocsma melletti sikátorban. A rendőrségnek egy egész városra kiterjedő hajszába kezd a tettes után, majd amikor a gyanú Macskanőre terelődik, Batman is mindenkit mozgósit Éjszárnytól kezdve Azraelig. Mégis, a valódi hősök nem ők, hanem a sok mindent megélt, színfalak mögött ügyködő rendőrök. A Gordon elleni merénylet nem maradhat megtorlatlanul…még ha ehhez át is kell hágni pár szabályt.

Tartalom: BATMAN #587, ROBIN #86, BIRDS OF PREY #27,
CATWOMAN #90, NIGHWING #53, DETECTIV COMICS #754
AND BATMAN: GOTHAM KNIGHTS #13

Kronológiai sorrend: 26

Eredeti cím: Batman: Officer Down

A következő kiadói sorozatban jelent meg: DC Comics - A legendás Batman Eaglemoss Hungary

>!
Eaglemoss Hungary, Budapest, 2020
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788377184875 · Illusztrálta: Rick Burchett, Jacob Pander, Arnold Pander, John Nyberg, Wayne Faucher, Steve Bird, Jesse Delperdang, Mike Lilly

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Batman · Alfred Pennyworth


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Greg Rucka – Ed Brubaker – Chuck Dixon – Bronwyn Carlton – Devin Grayson – Nunzio DeFilippis: Batman: Zsaruvér

A Zsaruvér története időben röviddel a Senkiföldje eseményei után játszódik, a frissen újjáépített Gothamben. Ahogy a fülszövegben is szerepel, Gordont a születésnapján lelövik, az első számú gyanúsított Macskanő, Barbara pedig mozgosítja a teljes Denevércsaládot. Batman nem mozgósít senkit, ő csak morcoson áll Jim kórházi ágya mellett. Sajnos Gordon első számban elhangzó születésnapi beszéde után a történet jelentős része – ki a tettes, mi az indítéka – sejthető volt, ráadásul a fülszövegben és a bevezetőben kihangsúlyozott „mekkora szerepet is játszanak a rendőrök” dolog sem helytálló, mert az elkövető személyét ezúttal is Batman kis pajtásainak segítségével sikerül kideríteni. Azt elismerem, hogy a sztori nem épp szokványos véget ért, bár megmondom őszintén, a befejezés egyik jelenetéhez – spoiler – bizony fellapoztam a DC wikit, hogy most akkor mi van? Nem kell mindent a számba rágni, de kicsit egyértelműbb lehetett volna a dolog.
Ahogy a tartalmon látható, ez egy címeken átívelő crossover sztori volt. Igazából nincs jelentősége melyik rész melyik füzetben jelent meg, az adott füzet címszereplője nem kerül kiemelt fókuszba, ez pusztán marketingfogás volt. Az olvasás során nem is igazán figyeltem, melyik részt ki írta, de az Éjszárny írójának utánanéztem, Devin Grayson párbeszédei határozottan tetszett. off
Természetesen a több sorozat miatt grafikailag is elég vegyesfelvágott a kötet, de úgy az összkép nem rossz. Leszámítva a Robin-füzetet, a Pander-testvérek rajzai borzalmasak, Barbara abszolút nem hasonlít magára, ráadásul a szemüvegét is sikeresen lespórolták. Remélem a jövőben nem sokszor lesz hozzájuk szerencsém.

>!
Eaglemoss Hungary, Budapest, 2020
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788377184875 · Illusztrálta: Rick Burchett, Jacob Pander, Arnold Pander, John Nyberg, Wayne Faucher, Steve Bird, Jesse Delperdang, Mike Lilly
amanda888 P>!
Greg Rucka – Ed Brubaker – Chuck Dixon – Bronwyn Carlton – Devin Grayson – Nunzio DeFilippis: Batman: Zsaruvér

Leginkább azt tudom mondani/írni, hogy ez egy nagyon érdekes kötet volt. A sztori teljes, bár különböző kötetekből volt. Így kicsit fura volt, hogy fejezetről fejezetre változott a szereplők kinézete. Ebből egyet emelnék ki, sajnos negatív értelemben, a Pander-fivérek által rajzolt fejezet: valami borzalmas volt. Mintha a szereplők túléltek volna egy zombi támadást, ami átrendezte az arcukat. Vagy mintha a rajzolók macskajajosan álltak volna neki a munkának.
Nekem kicsit gyengécske volt a nyomozós rész is, az indíték, a vallatás… nagyobb csavarra számítottam.

JGabesz>!
Greg Rucka – Ed Brubaker – Chuck Dixon – Bronwyn Carlton – Devin Grayson – Nunzio DeFilippis: Batman: Zsaruvér

A kötet egy kerek történetet mesél el, ami az összes denevérrel kapcsolatosan füzeten egymás után történik. Ennek legszembetűnőbb hatása, hogy minden kötet más rajzstílusban készült, és persze az író is változik, de ez kevésbé észrevehető. Egyébként ha nem járunk utána, nem is derül nagyon ki, hogy épp kinek a füzetét olvassuk, mert a cselekmény ezektől teljesen függetlenül halad és zajlik, ezáltal cserébe kicsit egységsebb marad a cselekményszál, és nem változik a narrátor szerepkör. A teljes Denevércsaládot követhetjük végig egy nyomozás folyamán, ahogy a maguk módják próbálnak segíteni a rendőrségnek, de mindkét csapat nagyon a szívén viseli az ügyet, mindenkit túlságosan közel és ijesztően érintenek a történtek. A végeredmény egy izgalmas, nyomozós krimikaland, ami továbbra is nagyon jól áll Gothamnek és a Denevéreknek.


Népszerű idézetek

Razor P>!

[Batman és Alfred Gordon kórházi ágya mellett állnak.]
Alfred: Szép lassan csökken a láza. Egész pontosan mit keres most itt? Lássuk sorjában: a gyógyulásban nem segít, mert az az orvosok dolga. A tettes kézre kerítésén sem ügyködik, mert azt kiosztotta a munkatársainak és tanoncainak. Még csak arra sem készülődik, hogy valami értelmes hasznát vehessük amikor netalán cselekednie kellene. Szóval csak arra gondolok, hogy várja, mikor hal már meg végre.
Batman: Jim túl fogja élni.
Alfred: Mert ha nem, Bruce úrfi? Beöltözik egy nagy denevérnek és élete hátralévő részében az éjszakát kísérti?

Kapcsolódó szócikkek: Alfred Pennyworth · Batman
Razor P>!

Éjszárny: Mindannyian úgy jutottunk ide, hogy elveszítettünk valamit, amiről azt hittük, nem élhetünk nélküle. Mind tévedtünk. A szüleink vagy a lábunk nélkül is életben maradtunk, ráadásul végig megóvtuk a szeretteinket. De ez csak addig áll, amíg minden porcikánkkal tudjuk, hogy mi sose leszünk olyanok, mint akik miatt ide jutottunk. Tudjuk, hol a határ.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sean Murphy: Batman: Fehér Lovag
Alan Moore: Batman: A gyilkos tréfa
Geoff Johns: Batman: Föld-1 1.
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene 1.
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.
Stan Lee: Marvel: A csodák világa
Gerry Conway – Paul Jenkins – J. M. DeMatteis – Stan Lee – Tom DeFalco – Tony Isabella: A hihetetlen Pókember – Gwen Stacy halála