Az ​ébredés előtt 24 csillagozás

Greg Rucka: Az ébredés előtt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

MIELŐTT ​TALÁLKOZTAK, HOGY EGYÜTT KÜZDJENEK AZ ELSŐ REND GONOSZSÁGA ELLEN, REY, POE ÉS FINN NAGYON MÁS ÉLETET ÉLTEK.

REY magányos roncsvadász volt a sivatagos Jakku bolygón.

POE forrófejű pilótaként szolgált a Köztársaság haditengerészetében.

FINN pedig csak FN-2187 volt, egy ígéretes rohamosztagos.
Ezek az ő történeteik. Ez történt…
AZ ÉBREDÉS ELŐTT.

Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban…

Árny vetült a galaxisra. A remény és béke univerzumát most a félelem és a háború felhői borítják. Az ELSŐ REND egyre gyarapodik, hatalma növekszik, és az ÚJ KÖZTÁRSASÁG képtelen megállítani. A galaxis milliárdszor milliárd lakója közül hárman e viszály kellős közepén találják magukat. Mindhárman fontos szerepet kapnak a jövő alakításában. Mindhárman szembenéznek a sötétséggel.

Mindhárman a fényért küzdenek. FN-2187 ROHAMOSZTAGOS az Első Rendben.

Kétségek gyötrik. A Jakku bolygón egy fiatal nő, REY küszködve próbálja… (tovább)

Eredeti mű: Greg Rucka: Before the Awakening

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Kolibri, Budapest, 2016
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591822 · Fordította: Habony Gábor · Illusztrálta: Phil Noto

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Leia Organa · Poe Dameron · Finn (FN-2187)


Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Dawnofmyth P
Greg Rucka: Az ébredés előtt

Finn történeténél a fejem fogtam, valahogy nem igazán illik rá nekem ez a bemutatkozás. Rey napjai egy kicsit jobban tetszettek, izgultam végig, hogy sikerüljön helyrepofozni a hajót, de éreztem, hogy túl szép lenne ha… pláne onnantól, hogy a segítői feltüntek. Rey túl naiv volt, de hasonló helyzetben lehet mindenki így döntött volna. A legjobb rész Poe története, izgalmas volt és pörgős :)

>!
ViraMors P
Greg Rucka: Az ébredés előtt

Két éve már olvastam az angol verziót, így tudtam mire számítsak, pontosan azt is kaptam. A könyvről alkotott véleményem sem változott, mégsem mondhatom, hogy nem hozott semmi pluszt a mostani olvasást.

Finn
Még mindig ez a leggyengébb sztori a háromból. Finn – bocs, FN-2187 – ígéretes rohamosztagos lenne, ha nem lenne túl empatikus, mellesleg a kívülálló a saját egységében.

Rey
Tanulság: aki keres az talál, aki nem akar lelépni a Jakuu-ról, az nem fog spoiler, aki meg le akar lépni, annak egyszer csak sikerülni fog. spoiler
A történet kevés előnye, hogy kiderül belőle, hogy lett Rey pofi pilóta a nagy semm sivatag kellős közepén. Egyébként lehetett volna egy érdekes sztori, ha bele kerülhetett volna valami Rey múltjáról és/vagy nem lett volna kőbe vésve a befejezés. Így csak csikorgó homok, meg Sok hűhó semmiért érzés marad a történet után…

Poe
Igen, az X-szárnyú rajongó beszél belőlem, de a józan eszem is egyetért abban, hogy magasan a legjobb történet a kötetben. Mivel Poe múltja nem titok, a sztori nem csak körüljárja, hanem építi a karaktert. Izgalmas, lendületes, szemtelen kalandokat kapunk és némi infót is, első sorban arról, hogy került Poe a Köztársoság hadiflottájából az Ellenállásba, de egy-két apróság azért kiderül az Ellenállásról és az Első Rendről is. Ráadásul az angol kötet óta eltelt időben elolvastam a Shattered Empire-t és a Poe Dameron sorozat 1-2-3 részét, így a sztoriban említett karaktereket és eseményeket (pl Poe szüleit) most már ismertem.

>!
Razor SMP
Greg Rucka: Az ébredés előtt

Míg a korábbi fekete-piros kötetek a klasszikus négyes egy-egy korai kalandját mutatták be, úgy ez a kötet az új generáció Az ébredő Erő előtti életébe enged betekintést, ill. mélyíti el a karaktereket.
FN-2187 az Első Rend egy ígéretes rohamosztagos-kadétja, ám Phasma kapitány szerint túlságosan empatikus. Utóbbi dolog elég jól ki van bontva a történet során, így jól megágyaz Finn film eleji átállásának.
Rey, ahogy azt láttuk, roncsok kifosztásából tartja el magát. Egy nagy vihar azonban egy nem várt dolgot kapar elő a homok mélyéről: egy javítható állapotú hajót… Rey története úgy érzem karakterileg nem sokat tett az eddigiekhez, maximum láthattuk, hogy milyen jó szerelő, ill. a filmbeli pilótaképessége kapott némi alapot, aminek tükrében már hihető milyen gyorsan ráérzett a Falconra.
Poe a saját története elején még a Köztársaság seregében szolgál, ám amikor a parancsot megtagadva az Első Rend után szimatol, Leia felajánlja neki a lehetőséget az Ellenálláshoz való csatlakozásra, ahol erre bőven kap lehetőséget. Poe sztorija tartalmazta a legtöbb külsős utalást, főként a Shattered Empire képregényre, ami nem véletlen: azt is Rucka követte el, ráadásul Poe szülei voltak a főszereplők. A pilóta szereplőnek hála bővelkedik akciókban és űrcsatákban, a három közül egyértelműen ez a legeseménydúsabb, a befejezés pedig szépen felvezeti mind Az ébredő Erőt, mind Poe saját képregénysorozatát.

https://moly.hu/konyvek/greg-rucka-star-wars-shattered-empire

>!
Kolibri, Budapest, 2016
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591822 · Fordította: Habony Gábor · Illusztrálta: Phil Noto
>!
PAVideoStudio
Greg Rucka: Az ébredés előtt

Ez a tulajdonképpen ifjúsági novelláskötet Az ébredő Erő három főbb szereplőjének a film előtti életébe enged betekintés háttér információkat szolgáltatva a karakterekről. A Star Wars-helyesírás hiányát csak azért nem említettem meg, mert a Jedi szó pusztán egyszer szerepel a szövegben, és azt is sikerült kisbetűvel írni. Tudom, hogy nem elírás.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/ZFOaXbUv6Zk

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
Near P
Greg Rucka: Az ébredés előtt

A három kis történet közül talán Poe volt az, akiét nagyon vártam. Nem tudnám megmondani, egyszerűen csak hármójuk közül őt szeretem a leginkább.
Finn története valahogy nem fogott meg. Nem tudnék válaszolni, hogy miért, de az övé… volt, elolvastam és mégsem hagyott nyomot.
Rey sztorija érdekes volt, sőt, a végére azt mondom, hogy még drukkoltam is, hogy legyen már egy kis szerencséje, minden úgy sikerüljön, ahogy szeretné! Csak most az egyszer…! Lekötött, ahogy az illik.
Poe, nos, vele egy kicsit elfogult vagyok, de még ettől eltekintve is azt mondom, hogy teljesen rendben volt a története. Ami pedig a legjobban tetszett, hogy végre kaptunk egy kis pluszt. Az övé az egyetlen, ahol nem csak egy szálat kaptunk, ahol azt csinálják, ami a „dolguk”. Nem csak azt, hogy Finn van és teljesíti a parancsokat, Rey, hogy kutat, Poe, hogy repül… nála volt egy kis plusz, információ a szüleiről, a gyerekkorából… és ez különösen tetszett.
Azt pedig meg kell jegyeznem, hogy lehet, nem a külső, illetve a borító teszi a könyvet, de ez így piszok igényes kis kiadás. Azzal a pár belső illusztrációval, a lapminőséggel, a védőborítóval.

>!
Somogyip
Greg Rucka: Az ébredés előtt

Három egyszerű történet a mozifilm három szereplőjének előéletéről. Egy kicsit jobban megismerhetjük őket ezekből az előtörténetekből. Finnről kiderül, hogy az egyik legjobban képzett rohamosztagos, csak a valós terepmunka nem megy neki. Rey hiába edződik már jó pár éve a Jakkun, mégis túl naiv és simán átverik. Poe pedig remek pilóta és menő űrkalóz. :)

>!
CrazyTeddy
Greg Rucka: Az ébredés előtt

Nem voltak túl nagy elvárásaim ezzel a könyvel, bármilyen csúnyán hangzik a Star Wars könyvekkel általában nincsenek nagy elvárásaim. Viszont annyira szép kiállítású volt és úgy meglepett, hogy Rucka képregény mellett mást is ír, hogy nem tudtam ott hagyni spoiler.
A három novellából Reyét éreztem a leggyengébbnek. Nekem hiányzott belőle a karakter maga. Szinte végig szerelgettük az egész novellát és persze volt mögötte némi konfliktus a bizalom és a menni vagy maradni témakörében, de ezek szinte csak oda lettek vágva a végén egyébként pedig végeláthatatlan oldalakon keresztül szereltünk. Az volt az érzésem végig, hogy kötelező volt írni egy novellát róla is, miközben a bizonytalan múltja miatt nem igazán lehetett megpiszkálni semmit és így gyakorlatilag pont annyit tudtunk meg róla, amennyi a 7. film első pár percéből is kiderült.
Finn novellája már egy fokkal izgalmasabb volt, bár nekem egész eddig nem az volt a benyomásom szegényről, hogy ő egy szuperkatona lenne. Ezzel együtt hiteles volt kívülállóként, a többiekkel való kapcsolata nagyon érdekes volt és az a helyzet, hogy egy katonai iskolával szinte bármikor le lehet venni a lábamról.
A három novellából mégis egyértelműen Poe-é volt a legjobb és nem (csak) azért, mert elfogult vagyok a karakterrel. Itt érezhetően sokkal nagyobb teret kapott Rucka, volt benne űrcsata téttel és veszteséggel, politika, korrupció, előző és új generáció kapcsolata és nézetei a Birodalomról. Gyakorlatilag minden volt benne, ami egy Star Wars történetbe kell és mindezek mellett még arra is volt idő, hogy kibontsa a karaktert.
Végül muszáj még megemlítenem a rajzokat, amiket nagyon élveztem és abszolút tehetnek róla, hogy meh helyett kellemes élmény lett ez a könyv.

>!
Idiocry
Greg Rucka: Az ébredés előtt

Ezt a három kis rövid történetet én hozzá csaptam volna az Ébredő erő című könyv elejéhez, de ugye abban hol van a biznisz :) Rey és Poe vitték el a könyvet leginkább, az ő történeteiket még olvastam volna plusz száz oldalon keresztül. Finn karakterét valahogy még nem tudom hova tenni, lehet majd a nyolcadik részben fog megváltozni a véleményem, de most még úgy tekintek rá mint a kötelező fekete férfi főszereplőre (nem vagyok rasszista, de ez egy köztudott tény, hogy a filmekbe kell egy ilyen karakter is). Rögtön ezután a könyv után kezdtem bele a hetedik rész olvasásába, szerintem csak így van értelme, mert elég vékonyka kis könyvről és sztorikról van szó, önmagában sokat nem ad hozzá az új részhez, de a hetedikkel együtt nagyon jól kiegészítették egymást és jobban lehet látni az összefüggéseket amiket talán elsőre nem lehetett észrevenni vagy nem voltak megmagyarázva. Például, hogy Rey honnan ért annyira a gépekhez/hajókhoz, Finn miért hagyta ott az Első Rendet és Poe hogyan került az Ellenálláshoz. Szóval megérte elolvasni, de tényleg csak egy kicsivel lehetett volna több…!!

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Greg Rucka: Az ébredés előtt

három rövid novella Finn-Rey-Poe életéből.mind a hármukról megtudunk egy kis plussz információt ,nem lényeges,de én nem bántam meg hogy elolvastam…könnyed jól olvasható .
Poe kalandja mivel pilóta az űrben játszódik .
szerintem érdekes kis adalék a nagy egészhez.

>!
lustica P
Greg Rucka: Az ébredés előtt

Nem az volt vele a gond hogy ifjúsági regény, hanem ellentétben pl a jedi növendékkel, ennek története nem sok…


Népszerű idézetek

>!
Near P

…rá kellett döbbennie, hogy a háború nem romantikus hőstörténetek sora. A háborúban a katonák meghalnak, és nem térnek haza a szeretteikhez, mindegy, mennyire szeretné mindenki, ha nem így lenne.

143. oldal

Kapcsolódó szócikkek: háború
>!
Tirpák

– Még hisz a Köztársasában?
– Természetesen – vágta rá Poe habozás nélkül. – Még nagyon jól emlékszem arra, amikor a szüleim a Birodalom uralmáról meséltek. Azt mondták, hogy a félelem ködként ülte meg a galaxist, és bárhová mentek, ez a mindent megfertőző köd sehol sem akart eloszlani. Néhol annyira sűrűnek tűnt… hogy szinte be lehetett lélegezni. Azt mondták, hogy ezen csak a lázadók tudtak változtatni… Azt mondták, hogy bárhová mentek, csak reményvesztettséget láttak a tekintetekben.
– Ez rá a legjobb szó – jegyezte meg Leia legalább annyira magának, mint Poe-nak. – Reményvesztettség.
– De hová lett a remény? – kérdezte a férfi. A kérdés hirtelen sokkal fontosabbnak tűnt, mint amilyennek szánta, közben eszébe jutott az anyja és az apja, és minden, amiért a szülei harcoltak. Azután Leia Organára gondolt, aki az Alderaan pusztulásának túlélőjeként állt előtte, és gyakorlatilag mindent elveszített.
– Nem tudom – válaszolta a tábornok. – Csak azt tudom, hogy újra meg kell találnunk.

229-230. oldal

>!
Tirpák

Luke Skywalker lehet az egyetlen reményünk.

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker
>!
vvn_e

BB-8-nak nagyon nem tetszett az ötlet, hogy hátrahagyják, és füttyögve közölte ellenérzéseit a gazdájával.
– Egy Z-95-ös pilótafülkéjében ülök majd, űrruhában – magyarázta Poe –, és te az ölembe akarsz ülni?

>!
vvn_e

A droid azonnal elindult a dolgára, de ahogy nézett utána, Poe-nak az az érzése támadt, hogy BB-8 sunyít. Valahogy nem talált jobb szót erre a megfoghatatlan érzésre.
– Visszajövök – szólt utána. – Mindig visszajövök.

Kapcsolódó szócikkek: Poe Dameron
1 hozzászólás
>!
Tirpák

Az osztag negyedik tagját, FN-2187-et egyszerűen csak Nyolc-hetesnek szólították, amikor a csapattársai le akarták rövidíteni a kódját. Ez nem történt túl gyakran. A kiképzői és a parancsnokai szerint a valaha látott legjobb rohamosztagosok közé tartozott. Megtestesítette a katonák minden erényét: hűséges volt és kötelességtudó, de bátorságát, eszét és erejét sem érhette panasz. Bármilyen próba elé állították, bármilyen felmérést végeztek, FN-2187 mindig a felső 1 százalákban teljesített. Így aztán többnyire a teljes kódnevén szólították, és FN-2187 jó úton haladt afelé, hogy az Első Rend rohamosztagosainak ideáljává váljon. Legalábbis mindenki azt hitte.
Kivéve magát FN-2187-et.

4. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Első Rend · Finn (FN-2187) · rohamosztagos
>!
Tirpák

Az Első Rend szerint a jedik már kihaltak.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Első Rend · Jedi

Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Wallace: Birodalmi kézikönyv
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!
Adam Gidwitz: Szóval Jedi akarsz lenni?
J. L. Armentrout: Origin
Ernest Cline: Ready Player One
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Marissa Meyer: Scarlet
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Pittacus Lore: Ötödik csapdája