Lényeglátás 16 csillagozás

Kevesebbet, de jobbat
Greg McKeown: Lényeglátás

A ​Lényeglátás nem arról szól, hogy többet végezzünk kevesebb idő alatt, hanem arról, hogy csak a valóban szükséges dolgokat végezzük el.
Szeretnéd megtalálni a bonyolulton túli egyszerű megoldásokat?
Szeretnéd megkülönböztetni a kevés létfontosságút a sok apró-cseprőtől?
Szeretnéd megtapasztalni milyen előnyökkel jár, ha nem vagy elérhető?
Szeretnéd megragadni a benned élő belső gyermekbölcsességét?
Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor a Lényeglátás a te könyved.

Érzed a lankadatlan nyomást, hogy minden jót kipróbálj az életben? Hogy minden helyes dolgot megtegyél? Márpedig így soha nem jutsz előbbre. Ha szétforgácsolod az erőfeszítéseidet, semmilyen komoly eredményt nem fogsz elérni.
Greg McKeown eredeti megoldást mutat korunk emberének legnagyobb kihívására.
Daniel H. Pink, aMotiváció 3.0 szerzője GregMcKeown a lényeglátó élet és vezetés fontosságáról ír, tanít és tart előadásokat a világ minden részén. Olyan cégeknél… (tovább)

>!
Bagolyvár, Budapest, 2015
270 oldal · ISBN: 9786155030536 · Fordította: Náfrádi Zoltán

Enciklopédia 28


Kedvencelte 3

Most olvassa 8

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

_Andrea_>!
Greg McKeown: Lényeglátás

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Az utóbbi pár hónapban a minimalizmus lett a mániám, sokféle könyvet, podcastet, videót – általában tartalmat fogyasztottam a témával kapcsolatban. Ez az a könyv, ami leginkább összegzi, mit jelent a minimalista/esszencialista gondolkodásmód. spoiler Sokan is hivatkoznak rá, – mélységében ez a könyv tárta fel igazán számomra a témát.

FélszipókásŐsmoly >!
Greg McKeown: Lényeglátás

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

„A lényeg, hogy a lényeg legyen a lényeg.”

Szemléletfegyelmező, figyelmet irányba állító útmutató ahhoz, hogyan szűrjük ki mindazt, ami nem szolgálja a célunkat. Kicsit fekete-fehér, az embereket „lényeglátó” és „lényegvak” halmazba csoportosítja, de tanulságos példákat sorol fel. Intő tanácsokkal térít észhez, szembesítve a teljesítmény-központú világ teljesíthetetlen elvárásaival, hogy olyan dolgokkal IS foglalkozzunk, amire valójában semmi szükségünk, vagy épp nem a mi tisztünk vele foglalkozni.

Mircsi>!
Greg McKeown: Lényeglátás

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Most így második olvasásra sem könnyű erről a könyvről írni. Tele van bölcsességgel, és az első olvasásra azt hiszem többet adott, mert akkor még minden új volt. De nagyon felszabadító, azóta gyakorlom aktívan a nemetmondást, és igyekszem nem rosszul érezni magam emiatt.
Szerintem mások is elkezdhetnék gyakorolni ezt, mert a félszívvel mondott igenek, amik később nemre változnak, meg a talánok, amikkel nem lehet tervezni sokkal frusztrálóbbak, mintha tudnád rögtön, hogy hányadán álltok.

2 hozzászólás
Viki_Bp>!
Greg McKeown: Lényeglátás

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Én éppen olvasom, eddig nagyon tetszik, de nem emiatt írtam ide.

Nem értek valamit, és gondoltam hátha valaki meg tudja magyarázni.
Van egy hasonló témájú könyv a HVG kiadásában ugyanilyen (!!!) borítóval:

http://moly.hu/konyvek/jiri-scherer-michael-hartschen-chris-brugger-egyszeruseg

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Szelén>!

De akárki is legyen az, aki megpróbálja elszívni az idődet és az energiáidat a saját céljaira, az egyetlen megoldás kerítések felállítása. És nem abban a pillanatban, amikor kérést intéznek hozzád – sokkal hamarabb fel kell állítanod a kerítéseket, egyértelműen ki kell jelölnöd a tilos zóna határát, hogy már a kezdet kezdetén el tudd küldeni azokat, akik az idődet pocsékolják vagy a határokat átrajzolni. Ne feledd, ha ezeket az embereket arra kényszeríted, hogy megoldják a saját problémáikat, azzal nemcsak magadnak teszel szolgálatot, hanem nekik is.

177. oldal

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Kapcsolódó szócikkek: energia · határ · idő · megoldás · probléma
Enikő_Rácz>!

Ha lemondunk a választás jogáról, valaki más fog választani helyettünk.

33. oldal

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Szelén>!

Ha annyi feladattal és kötelezettséggel kell szembenézned, hogy azt sem tudod, melyikkel kezdd, áll meg egy pillanatra. Végy egy mély lélegzetet. Legyél jelen az adott pillanatban, és kérdezd meg magadtól, hogy pontosan ebben a pillanatban mi a legfontosabb – nem azt, hogy mi lesz a legfontosabb holnap, vagy akár csak egy óra múlva. Ha nem vagy biztos a válaszban, készíts egy listát mindenről, ami a figyelmedet követeli, és húzd ki azokat a tételeket, amelyek éppen most nem fontosak.

232. oldal

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Kapcsolódó szócikkek: jelenlét · kötelezettség · lista
Szelén>!

Minden helyzetről elmondható, hogy ha világos képünk van a lényeges dolgokról, abból erőt meríthetünk ahhoz, hogy nemet mondjunk a lényegtelen dolgokra.

141. oldal

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Szelén>!

Ne azt kérdezzük, hogy „Mennyire tartom ezt a dolgot?”, hanem azt, hogy „Ha ez a dolog nem lenne az enyém, mennyit fizetnék azért, hogy megszerezzem?”. Ugyanezt megtehetjük lehetőségekkel és elkötelezettségekkel is. Ne azt kérdezd, „Hogyan fogom magam érezni, ha kihagyom ezt a lehetőséget?”, inkább azt, hogy „Ha nem adódna ez a lehetőség, mennyit lennék hajlandó fizetni azért, hogy megszerezzem?”. Ehhez hasonlóan, azt a kérdést is feltehetjük, hogy „Ha nem vennék részt ebben a projektben, mennyit lennék hajlandó dolgozni azért, hogy bekerülhessek?”

155. oldal

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Kapcsolódó szócikkek: elkötelezettség · lehetőség
Szelén>!

Ha valóban szeretnénk lényegi haladást elérni, nem azt kell tennünk, hogy nagyban indítunk, aztán pedig hagyjuk kifulladni az egész munkát mindenféle eredmény nélkül, leszámítva az elpocsékolt időt és energiát. Sokkal jobban tesszük, ha kicsiben indítunk, és fokozatosan gyűjtünk lendületet. A megszerzett lendülettel aztán megcélozhatjuk a következő nyereséget, aztán a következőt, és így tovább, amíg el nem érünk egy jelentős áttörést – és amikor ezt elértük, addigra már annyira zökkenőmentes és erőfeszítés nélküli lesz a haladásunk, hogy úgy fogjuk érezni, az áttörés egyik napról a másikra következett be.

207. oldal

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Kapcsolódó szócikkek: energia · haladás · idő · lendület · munka · nyereség
Szelén>!

A rutin az akadályok eltávolításának egyik legerőteljesebb eszköze. Rutin nélkül a lényegtelen, a figyelmet elvonó dolgok elhatalmasodnak rajtunk. De ha létrehozunk egy olyan rutint, amellyel szilárdan kézben tartjuk a lényeges dolgokat, a végrehajtást robotpilóta fogja irányítani. Nem kell tudatosan hajszolni a lényeges dolgokat, maguktól fognak megtörténni úgy, hogy gondolkodni sem kell rajtuk. Nem kell naponta értékes energiát áldozni arra, hogy mindent rangsoroljunk. Egy kevés kezdeti energiát kell befektetnünk egy rutin megalkotásába, utána már csak követni kell.

216. oldal

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Kapcsolódó szócikkek: akadály · lényeg · rutin
Szelén>!

Használd fel ezeket a tippeket egy olyan rutin kialakítására, melynek során mindennap először az aznapi legnehezebb feladatod megoldásához látsz hozzá. Keress egy kiváltó mechanizmust – ez lehet például a napi első pohár narancslé az asztalodon, a mobilodon beállított ébresztés vagy bármi más, amit szokásszerűen már most is megteszel reggelenként –, amelynek a hatására leülsz , és legkeményebb feladatra koncentrálsz.

222. oldal

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Kapcsolódó szócikkek: feladat · mobiltelefon · narancslé · rutin
zsuzsyb I>!

Mára a technológia miatt más emberek minden eddiginél könnyebben meg tudják osztani velünk a véleményüket arról, hogy mire is kellene a leginkább koncentrálnunk. Nemcsak információs túlterhelés alatt élünk, hanem vélemény-túlterhelés alatt is

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat

Kapcsolódó szócikkek: technológia
Szelén>!

A lényegvakság korának jellemző vonása a határok eltűnése. Egyrészről, a technológia természetesen teljesen összemosta a határokat a munka és a család között. Manapság úgy tűnik, mindenféle határ nélkül elvárják tőlünk, hogy bármikor készek legyünk dolgozni.
(Nemrégiben egy vállalatvezető személyi titkára időpontokat adott meg nekem egy ügyfélmegbeszélésre. A szombat reggel is ott volt az időpontok között, bár a megbeszélés nem volt különösebben sürgős, és azt sem jelezték, hogy a szombati időszak szokatlan lenne. Az jutott eszembe, hogy talán mára a szombat lett az új péntek?)

172. oldal

Greg McKeown: Lényeglátás Kevesebbet, de jobbat


Hasonló könyvek címkék alapján

Brian Tracy: Végezd el most!
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Cashflow négyszög
Stephen B. Douglass: A hétköznapok menedzsere
David Heinemeier Hansson – Jason Fried: Rework
Braskó Csaba: Múzsa
Janet Switzer – Jack Canfield: A siker alapelvei
José Silva – Philip Miele: Agykontroll Silva módszerével
Timothy Ferriss: Titánok eszköztára
Keith Cameron Smith: 10 szokás, ami gazdaggá tesz
Napoleon Hill: Siker