The ​Charnel Prince (Kingdoms of Thorn and Bone 2.) 7 csillagozás

Greg Keyes: The Charnel Prince Greg Keyes: The Charnel Prince

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The Briar King has woken and, with the aid of monsters formerly found only in folk tales, is destroying the forest and the people who live on its bounty. Aspar White, the king's forester, has been assigned the impossible task of killing the fearsome newcomer, but will discover that nothing about the Briar King is as straightforward as expected.

Meanwhile Leoff, young composer and self-professed coward, becomes embroiled in the horror of a town's destruction – motivated by an intrigue that leads him to the aid of Muriele, widowed Queen of Crotheny. As she fights to save her family, the queen despatches a trusted knight, Neil, to save her youngest daughter – in whose hands may rest the entire kingdom's future. But as prophecies, saviours and assassins close in, the mother's plan may leave Princess Anne – and the kingdom – as vulnerable as ever.

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Del Rey, New York, 2005
496 oldal · ISBN: 9780345440716
>!
Tor Books, New York, 2005
650 oldal · ISBN: 9780330419468
>!
Tor Books, New York, 2004
524 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781405033534

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro P>!
Greg Keyes: The Charnel Prince

Keyes egyre mélyebbre taszítja hőseit az új sötét korszakba, ahol nem az ember, hanem ősi szörnyetegek az urak. Az egyszerű(nek tűnő) kelta mítoszok újraértelmezéséből olyan kegyetlen és véres rituálékat ás elő, amelyektől egy azték főpapot is a rosszullét kerülgetne. Az angolszász típusú, low fantasyk köréből ez a tetralógia mindenképpen az egyik leghangulatosabb és leginkább felkavaró.
A történet első számú hőse ebben a kötetben számomra Muriele, az anyakirálynő volt. Ő próbálja összetartani a királyságot, miközben a többiek szörnyeket vagy egymást kergetik valahol a vadonban. Izgalmas még a zeneszerző alakja is, aki a maga csetlő-botló módján abszolút nem egy hős-típus, de képes meglepetést okozni. A hercegnő, a lovag és a fővadász nagyjából azt hozzák, amit az első rész után várhatunk tőlük, de az ő szálaik is abszolút képesek voltak lekötni.
A kriptaherceg ellenben csak nagyon sokára mutatja meg magát, és még mindig nem egészen világos, mivel is állunk szemben. Az egyházat körüllengő gyanús körülmények pedig egyre szaporodnak – sőt, a történet e pontján már a szentekben sem lehetünk biztosak, hogy vajon azok-e, amiknek az utóbbi ezer évben mindenki tartotta őket. (Fura ez a vallás nagyon: elsőre keresztény utánzatnak tűnik, de hol van belőle maga az istenség? Egyre inkább érződik, hogy „pogány” elemekből van összedobva az egész.)
Nyelvi szinten a könyv különösen zseniális: több helyen is éreztem, hogy már majdnem értem az eltorzított „idegen” szavakat, mert olyan logika van mögöttük, ami fantasyben ritkán fordul elő. Ja, és egyszer véresen komolyan újraértelmezett egy klasszikus Korongvilág-jelenetet spoiler.

1 hozzászólás
Szentinel>!
Greg Keyes: The Charnel Prince

Fokozódik az élmény.

Greg Keyes a sorozat második kötetében úgy felcsavarta a dolgokat, hogy még nagyobb élmény volt olvasni, mint az első részt. A szereplőink folytatják utazásukat a világban, és szembesülnek megannyi machinációval, melyre korábban gondolni sem mertek. De ez vonatkozik saját magukra is. Minden szereplő saját magát is jobban megismeri, de senkit nem villanyoz fel az, amit talál.

A szálak ugyanazok, mint az eddigiek. Ott van Fehér Aspar, a király berkésze, ki most már a Káptalan megbízásából indul szedett-vetett csapatával a Vadrózsa-király nyomába. Eközben a királyság központjában Muriel királyné kénytelen szembenézni azzal, hogy politikai hatalma férje halála miatt igencsak meggyengült, és ráadásul még a Káptalan is meg kíván szabadulni tőle. Anne Dare, a király utolsó megmaradt lánya és örököse kénytelen elfogadni, hogy senkiben nem bízhat, szíve pedig annyira megkeményedik, hogy már az is kétséges, tud-e valaha is szeretni. Sir Neil, a királynő leghűségesebb lovagja pedig parancsra elhagyja úrnőjét, hogy felkutathassa a király által törvényesített örököst. Az új szál pedig, melyet megismerünk, Leovigild „Leoff” Ackenzalhoz kötödik, aki az új udvari zeneszerzőként mutatkozik be. Ő az udvari intrikákkal és cenzúrákkal kell megküzdjön, melyeket egy művész kreativitásával óhajt megoldani.

A The Briar Kingre írtam azt, hogy nagyon véres. Nos, a The Charnel Prince kábé megduplázza a gore mennyiséget. Lovecrafti horrort idéző atmoszféra, szertartások és Clive Barkert idéző vérengzések borítják be ezt a magából egyre jobban kiforduló világot. Martin light a s*ggem; Martin egy lightos Keyes! Ez a könyv nagyon jól eljátszik azzal a kérdéssel, hogy „mi lenne, ha a középkorban valóban felbukkantak volna a mesebeli szörnyetegek és varázslatok?”. Elfeledett mesék alakjai kelnek életre, a Káptalan által betiltott (mégis, hívei által gyakorolt) okkult tudományok kerülnek elő, miközben kiéleződik a háborús helyzet, és az egész világot csak egy hajszál választja el attól, hogy saját vérébe fulladjon.

Az eddig általam elolvasott két kötet alapján ez a széria a megtestesült dark fantasy élmények közé sorolható, mindezt felesleges, izzadságszagú közhelyek nélkül és a régi és új között egyensúlyozva hozza létre. Meglátjuk, mennyire tart ki a színvonal a következő kötetre. Ha ilyen marad, akkor új kedvencet fogok avatni.


Népszerű idézetek

Noro P>!

“And yet you admit to summoning the Briar King, whose appearance is said to foretell the end of the world.”
“It was an accident, Your Grace.”
“Yes. That will be small comfort if the world is actually in the process of ending, will it not?”

Part I: Shadow Days, Chapter Five: The Praifec

Noro P>!

“It’s not dying in a war that’s the worst thing, it’s living through one.”

Part V: Harmony, Chapter Six: Yule

Noro P>!

“We are all trapped,” Osne said, “if that’s how you want to think of it.”
“Is there another way?” Anne asked.
“Yes,” Osne said. “We are all vital. Each of us may be just a thread, but without the threads, there is no tapestry.”

Part IV: Roadmarks, Chapter Nine: Sorority


A sorozat következő kötete

Kingdoms of Thorn and Bone sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kameron Hurley: Empire Ascendant
Brent Weeks: Beyond the Shadows
Peter V. Brett: The Painted Man
John Gwynne: The Shadow of the Gods
Jay Kristoff: Empire of the Vampire
N. K. Jemisin: The Killing Moon
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Memory of Light
Brian Staveley: The Last Mortal Bond
N. K. Jemisin: The Fifth Season
Margaret Weis – Tracy Hickman: Time of the Twins