The ​Born Queen (Kingdoms of Thorn and Bone 4.) 6 csillagozás

Greg Keyes: The Born Queen Greg Keyes: The Born Queen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In ​The Kingdoms of Thorn and Bone, Greg Keyes has crafted a brilliant saga of magic, adventure, and love set against a backdrop of clashing empires and an ancient, reawakened evil. Now, with The Born Queen, Keyes brings his epic to a masterly close, gathering the strands of plot and character into a stunning climax that both completes and transcends all that has gone before.

The Briar King is dead, and the world itself follows him to ruin. Aspar White, wounded and tired, must embark on one last quest to save the forest and the people he loves, but he has little hope of success.

Anne Dare at last sits on the throne of Crotheny, but for how long? The Church, now led by the corrupt and powerful Marché Hespero, has declared a holy war against her, giving the king of Hansa the pretext he needs to unleash his vast might on the young queen and her unready army.

But Hansa is the least of Anne's worries. The Hellrune, war seer of Hansa, strikes at her through vision… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Del Rey, New York, 2009
486 oldal · ISBN: 9780345440730
>!
Tor Books, New York, 2009
650 oldal · ISBN: 9780330419482
>!
Tor Books, New York, 2008
460 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781405033589

Kiemelt értékelések

Noro >!
Greg Keyes: The Born Queen

És ezzel véget ért az új évezred elejének egyik legerősebb dark/high fantasy sorozata. Greg Keyes végigvezetett egy látszólag ismerős, mégis gyakran idegen világ emberi és emberen túli aspektusain, közben nem keveset mutatva meg abból, hogy ő civilben antropológus és mint ilyen, az átlagos fantasy írónál jóval többet tud a kultúrák, vallások és nyelvek működéséről. Lovagjai és királynői, szerzetesei és művészei mögött egy sokkal sötétebb, és az embernél ősibb valóság képviselői jelentek meg, néha a kozmikus horror határait feszegetve. Mégis ritka jól megformált, emberi hősei határozták meg a trilógia történetét.

A befejező kötetben végre kiélheti a vágyait minden olvasó, aki a Skasloi világának titkaira áhítozott. Virgenya Dare-től a Black Jesterig sok legendás történelmi alak kilétére derül fény, miközben a jelenben zajló konfliktusok is teljes erővel pörögnek a végkifejlet felé. A világot formáló három túlvilági erő mindenképp összecsap egymással, ezt már megakadályozni nem lehet, de az ezeket az erőket birtokló embereken múlik, hogy jóra vagy rosszra használják-e fel őket. E téren pedig komoly meglepetésekre számíthatunk, és néha nem könnyű eldönteni, hogy kiből lesz a megváltó és kiből a pusztító. Még azoknak sincs könnyű dolga, akik a jövőbe látnak, hát még az egyszerű olvasónak… Minden egyes főszereplő komoly változáson ment át az első kötet óta eltelt időben, de ezúttal az eddigieknél is nagyobb döntéseket kell meghozniuk.

Keyes mindezt remekül megszövegezett, hangulatos és igényes, ugyanakkor gördülékeny prózában meséli el. Nem fél sokkoló döntéseket hozni, de sikerül elkerülnie, hogy sötét hangvételű története cinikussá váljon, és végső soron megmarad igazi, hagyományos fantasynek, a legjobbak közül.

Szentinel>!
Greg Keyes: The Born Queen

És befejeződött egy újabb utazás. A The Born Queen a széria legmisztikusabb darabja, ami azért is vicces, mert a fennmaradó titkokról ez a rész rántja le a leplet. Annyi bizonyos, hogy a jó sorozatzáró kötet iskolapéldájaként tekinthetünk rá.

Anne Dare, ki immáron jobban ismeri és alkalmazza a varázserejét, megkezdi az Egyház feloszlatását a szó minden értelmében. Háborút vív az ellen a vallás ellen, melynek vezetői részt vettek a szülei és testvérei meggyilkolásában, és a barátaik életét is veszélybe sodorták. Eközben Stephen testvér folytatja kutatásait Virgenya Dare erejének hagyatékának ügyében, Fehér Aspar még mindig a bosszút hajszolja, ami kiegészül egy boszorkány kérésének teljesítésével, Anne édesanyja pedig Sir Neillel együtt belesétál az ellenség kelepcéjébe. A zeneszerző pedig finomítja a munkáját. A háttérben eddig megbújt hatalmak megjelenése pedig már majdnem lovecrafti stílusúvá teszi a könyv nem egy jelenetét.

A sorozat összértékelése

A The Born Queen már van olyan jó kötet, mint az első kettő. Szereplői jellemileg nagyon sokat fejlődtek a The Briar King óta, és ez pontosan az, amit elvárok egy olyan fantasy sorozattól, mely egy nagy utazáson vezeti keresztül a hőseit. Világa frissítően sötét, de nem betegesen cinikus, depressziós, pusztán a sötét több árnyalatában játszik. Greg Keyes remekül alkalmazta tudományos jártasságát, amikor az adott népek nyelvéről és kultúrájáról írt a könyvekben. Ilyen téren szvsz sokkal tehetségesebbnek tartom, mint ismertebb kollégáját, George R. R. Martint.

Ha létezik olyan széria, melynek sokkal több figyelmet kellene kapnia, akkor az a The Kingdoms of Thorn and Bone. Korrektül lezárt, szórakoztató, kalandokkal és érzelmekkel teli könyv, remek világépítéssel, szimpatikus szereplőkkel és esszenciálisan dark fantasy hangulattal. Nem hatja át a grimdark általam csak „kamaszosnak” tartott öngerjesztő nihilizmusa, sem a modern fantasyket mélyen átható prédikációs próza. Egy tökéletes elegyet alkot a régi és az új között, és ezzel elérte, hogy a kedvenc szériáim közé soroljam. Bánom, hogy Greg Keyes nem írt sokkal több, egyedi világban játszódó fantasyt, mert bőven megérdemli, hogy a legnagyobbak között foglaljon helyet.

Mindenkinek tudom ajánlani, aki fantasyt a kalandokért, jó szereplőkért, érdekes világokért és az emberi képzelőerő megnyilvánulásaiért olvas. Annak is odaadható, aki kedveli a (nem grim)dark fantasyt, de annak is, aki már szeretne valami újat olvasni, ami nem túl szokatlan. Remek sorozat; öröm volt olvasni!


Népszerű idézetek

Noro >!

„There's nothing more frightening to a man who wants to live than an opponent who doesn't.”

Part II - Chapter Five: A Storm in Hansa


Hasonló könyvek címkék alapján

Ed McDonald: Blackwing
R. Scott Bakker: The Warrior Prophet
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely
Ilona Andrews: On the Edge
Steven Erikson: Memories of Ice
Joe Abercrombie: Half a War
Michael J. Sullivan: Percepliquis
Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of Autumn Twilight
George R. R. Martin: A Knight of the Seven Kingdoms