Született ​Királynő (A tövis és a csont országai 4.) 35 csillagozás

Greg Keyes: Született Királynő Greg Keyes: Született Királynő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Hangakirály halott, a világ pedig követi a pusztulásba vezető úton. Fehér Aspar, bár kimerült és sebek borítják, elindul egy utolsó küldetésre, hogy megmenthesse népét és szeretett erdejét, de maga sem lát rá sok reményt, hogy sikerrel jár.

Anne Dare végre Crotheny trónján ül, de vajon meddig? Az egyház szent háborút hirdetett ellene, ezzel megadva a megfelelő ürügyet Hansa királyának, hogy teljes hatalmát az ifjú királynő és felkészületlen hadserege ellen fordíthassa.

De a háború csak egy, és nem is a legnagyobb Anne gondjai közül. A helrún, Hanza látnoka már nem csupán álmaiban, hanem a jövendöléseken keresztül is támadja őt. A Fogoly, az utolsó a szkaszloszok nagyurai között, saját sötét terveit szövögeti. Anne tanára és legfőbb szövetségese a látomások világában egyben a leg­elkeseredettebb ellensége is lehet, míg önnön erői lassan az őrület felé hajszolják.

Az pedig, hogy túléli-e mindezt, még csupán a végjáték nyitánya: túl sokan vannak, akiknek a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Delta Vision, Budapest, 2018
734 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952610Ö · Fordította: Rusvai Mónika
>!
Delta Vision, 2018
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952627 · Fordította: Rusvai Mónika
>!
Delta Vision, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952634 · Fordította: Rusvai Mónika

3 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
zamil
Greg Keyes: Született Királynő

Sikerült a regénynek visszatalálni oda, hogy meglepjen és emiatt ismét kedvenc lett. Talán még azt is sikerült, hogy a főhősnő karaktere ne legyen színpatikus, hogy az egyik kedvenc karakteremet (nem a főhősnőt) átsodorta a másik oldalra, vagyis egy csavarral megszüntesse, és más karaktert faragjon belőle.
Jól sikerült a lezárás is, a végéig nyílt maradt, hogy ki ki mellé áll, és hogy mi lesz a megoldás. Nekem tetszett a lezárás, jól átgondolt, nem olyan tessék lássék amilyet néha lehet olvasni.
Összességében kedvenc sorozatra akadtam rá, és megismerhettem egy olyan írót, akinek a meséire mindig vevő leszek, mert úgy mesél, hogy nem tudom letenni és félbehagyni a történeteit (remélem).

>!
Dominik_Blasir
Greg Keyes: Született Királynő

Ugyanazt érzem, mint amit a Vérlovagnál megfogalmaztam: jót tett volna a sorozatnak, ha megmarad Keyes három kötetnél. Félreértés ne essék, a befejezés pont annyira kielégítő, mint vártam, de a sorozat egészét nézve lehetett volna kevésbé ráérős itt-ott, kissé talán fókuszáltabb, mert úgy érzem, egy csomó jelenet végül nem adott igazán hozzá a „nagy egészhez”, netalán a karakterek jelleméhez, akik közül sokan azért olyan botrányosan sokat nem változtak a vége felé már.
De persze a Született Királynő pont olyan, mint lennie kell: végre összeérnek a szálak, megértünk dolgokat, amik eddig rejtélybe burkolóztak, a karakterekről most aztán tényleg minden kiderül, a végjáték pedig egyszerűen csodálatos, annyira abszurd és kifordított. Jó olvasni Keyes-t (különösen ebben a sorozatban a második magyar hangját, Rusvai Mónikát), bármikor szívesen visszatérnék ebbe a világába és ezek közé az alakok közé, de számomra a második résznél ért a csúcsra a sorozat – így kedvenc azért nem lesz. De élveztem ezt az utazást.

1 hozzászólás
>!
Zsoofia
Greg Keyes: Született Királynő

Nehezen tudom verbalizálni, hogy ez a sorozat mitől lett számomra ennyire pozitív és maradandó, mert a negyedik kötetnél azzal integetni, hogy fantasztikus folyékony az írói stílus, már kicsit nevetséges, de igaz. Nehezen lehet elérni, hogy ennyire sok nézőpontot követő regényeknél is ennyire megkösse az ember figyelmét az író, sose kaptam magam azon, hogy unok részeket vagy átlapoznék, ami teljesítmény.
A történet az utolsó pillanatig sakkban tart, hogy nem lehet tudni pontosan, hogy egyáltalán kinek kéne szurkolni, és ez így van jól, hogy minden szépen kiesett a kezemből. Kiforgatta az ősi próféciákat, érdekesen tényfeltárja a hagyományok szájhagyomány útján történő terjedését és hogyan lehet egy történetnek két, egymástól eltérő verziója is igaz.
Nagyon szerettem ezt a szériát, abszolút megérte.

>!
kvzs P
Greg Keyes: Született Királynő

Keyes a sorozat záró kötetében sem kíméli a szereplőit. Itt már senki nem az, akinek az elején megismertük: vagy túlnőtte a kezdeti szerepét, vagy kifordult önmagából. Ezek a változások pedig nem mindig magától értetődőek, vagy egyszerűek voltak.
Mondhatnám, hogy a sorozat lezárása klasszikus: a jó győz, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését, a probléma ezzel viszont az, hogy nem annyira egyértelmű, hogy ki vagy mi a jó és a rossz, illetve a győzelem vagy büntetés sem egyértelmű. Az az egy biztos, hogy spoiler.
Összességében nagyon tetszett a sorozat és a világ felépítése és dinamikája, illetve a szereplők változatossága is. Még sok ilyen történetet kérek!

>!
Nevox
Greg Keyes: Született Királynő

A sorozat befejezése is nagyszerűre sikeredett, végre mindenre fény derül, mi is van a háttérben, de az odáig vezető úton elég sok fordulat követi egymást. Végig nagyon feszes, könnyed a stílus, jó olvasni, a szó jobb értelmében szórakoztató fantasy, ami ugyan olyan nagy újdonságot nem hoz a műfajban, de remekül megírt történet, kiváló karakterekkel. Tetszett, hogy két főszereplőt is akként változtat meg, hogy kezdjük elhinni, miszerint valamelyikük lesz a főgonosz, vagy inkább az antagonista, és a változásuk hiteles. Persze végül mindketten megtalálják a helyes ösvényt, aminek roppantul örültem, mivel ritka szimpatikus karakterekké váltak az elmúlt részekben. Kellő mennyiségű misztikum, történelemben rejlő titok, ősi mágia és megváltás valamint jó ütemben adagolt csatajelenetek, minden ami egy igazi high fantasy sorozathoz kell és a végén egy kellően drámaira sikerült befejezés egy váratlan, ámde megalapozott felfedezéssel. Öröm volt olvasni a szériát, és mindazt, ahogy a lovagregény műfaját megújította a XXI. században.

>!
HoneyMimoza
Greg Keyes: Született Királynő

Hehe..haha..
Tátott száj és kerekedő szemek és rengeteg „hogy miiivan??” Röviden így jellemezném a záró részt.

Komolyabban:
Befejezvén kijelentem, hogy sokkal átgondoltabb és összetettebb az egész történet, mint ahogy én eddig gondoltam. Íme az első tanácsom a sorozatra nézve: tessék nagyon figyelmesen olvasni, nagyon beleélni magatokat, mindent megjegyezni az utolsó fűszálig, így lesz tökéletes élmény az utolsó kötet és így fogjátok az apróságokat észrevenni, amik tovább színezik az amúgy is sokrétű történetet. Továbbá a karakterek is csodálatosak, nagyon árnyaltak/kidolgozottak/összetettek, de annyira hogy félholtan olvasva nem mindig értettem meg őket, pedig tudtam, hogy kéne.
Az utolsó fejezetek igazán epikusra sikeredtek, méghozzá annyira, hogy összecsapottnak érzem. Szerintem a karakterek //hm..hogy is fogalmazzak…// jelenlegi részben betöltött szerepüknél bőven kellett volna még időznünk, lubickolnunk ebben a töménytelen mennyiségű „wtf” feelingben.
Sajnos azért vannak hibái, amikre a legerősebb reakcióm volt a szemöldökráncolás/sóhajtás és az enyhe feleslegesség érzete, de ha ezek nem lennének túlságosan akció dús lenne.

Végül:
Szívesebben olvastam volna ennek a befejező kötetnek a kifejtését 4 részen keresztül, mint a felvezetését 3 részen keresztül :D No de, gondolom így kell jól felépíteni valamit. Ah lehetne annyit áradozni róla, illetve boncolgatni, szóval olvassátok :D

És a második tanácsom: el kell olvasni újra, egyben, fel sem állva mellőle.

2 hozzászólás
>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Greg Keyes: Született Királynő

Na ennek a sorozatnak is vége egy kis könnycsepp legördült az arcomon.
Nem lesz semmi spoiler de ahogyan az lenni szokott a jók győznek a rosszak vesztenek.
De ahogy ehhez eljutunk az maga a mese, vannak árulások, vannak harcok van úgy, hogy azt hiszük mindenek vége de mindig történik valami ami egy kis reményt ha nem is mindig teljes a siker.
Nagyon örülök, hogy @DeltaVision kiadta ezt a remek sorozatot .

>!
TóthEdina
Greg Keyes: Született Királynő

Ah mindig olyan rossz egy jó sorozat végére jutni. :) Nagyon tetszett a befejező rész, pörögnek az események, sok a váratlan fordulat. A fél csillagot is csak azért vontam le mert szerintem ennek a két kötetnek legalább olyan hosszúnak kellett volna lennie mint a sorozat első két részének. Sokszor főleg a végén csak kapkodtam a fejem, szerintem túl gyorsan történtek az események sokkal részletesebben megismertem volna a dolgokat. Az biztos, hogy ezek a kötetek mindig a polcomat fogják díszíteni :) Aki nem ismeri és szereti a fantasyt szerintem olvassa el, biztos nem fog csalódni :)

>!
BBetti86 
Greg Keyes: Született Királynő

Mivel a két kötet közösen van számolva, így megosztottam a csillagokat. Az első kötet csak 3, hiszen újfent azt éreztem, hogy húzzuk az időt. Még mindig csak előkészítve vannak a nagy események – Aspar újabb küldetésre kell, hogy induljon. Anne már királynő, nekimegy az egyháznak, a látomásait használva igyekszik életben tartani a szeretteit. Így pl. Cazio vidéki várat kellene, hogy megvédjen; Muriele diplomáciai küldetésre indul Neil kíséretében.
Vannak akciók is, de furcsán. Komolyan fájlalom, hogy Neil párbaja pl. nincs is benne. Hosszas előkészítés előzi meg, aztán elintézi a szerző azzal, hogy utólag megbeszélik. Ok, eddig sem a harci jelenetek voltak Keyes erősségei, de ezt azért zokon vettem.
Ki kell emelnem azt is, hogy Anne nagyon kezdett ellenszenves lenni. Az emberség, ahogy fejlődött az előző részben, most mintha kiveszne belőle. Ahogy a férfiakkal cicázik a környezetében, kifejezetten az agyamra ment. Könyörgöm, a világ sorsa múlik rajta, és az a legnagyobb problémája, hogy még szűz?
Pedig Keyes jó mesélő, egy-egy jelenettel leköt és tetszett, de összességében nem éreztem, hogy haladnának az események.

A 2. rész viszont kapna 4,5-5 csillagot simán. Végre megértettem, hogy itt nem egy nagy főellenséget kell várnom, hanem mágikus jellegű a kérdés, ami a világ további sorsát eldönti. Minden szereplő izgalmas helyzetekbe keveredik. Van halál, vannak nagy viszontlátások, van mágia és hagyományos csata is. Izgalmasabb, pörgő, miközben Keyes továbbra is jó mesélő.
A zenés részek megint nagyon tetszettek, imádom, ahogy ebben a sorozatban a zene több művészetnél, maga is mágia. Leoff az egyik kedvenc szereplőm lett, és nagyon örvendtem, hogy azt a véget írta a szerző a történetének, amit.
De összességében igaz, hogy szerettem, ahogy a szereplők sorsa zárul. spoiler

Az utolsó kötet sok mindent jóvá tett, amit korábban hiányoltam. Végig az események pörgetését vártam, végre megkaptam. Még akkor is, ha nem olyan nagy csata döntött a királyságok jövőjéről, mint amit a LotR után fejben elképzeltem.

>!
koppy
Greg Keyes: Született Királynő

Egy remek sorozat tökéletes lezárása. Az egész kötetet végigizgultam és a vége igencsak váratlan volt. Nem tudtam eldönteni, hogy örüljek, vagy sírjak. Szerintem simán megüti a Gyűrűk ura szintjét is (pedig azt elég nehéz). Ezek után biztos fogok még olvasni az írótól.


Népszerű idézetek

>!
SzRéka 

Az árulásnak épp az a lényege, gondolta Muriele, hogy csak az tud igazán elárulni, akiben megbíztál.

Második kötet, 123. oldal, 3. rész, 9. fejezet - Két ok

>!
SzRéka 

Fájdalmas sikoly tört a gyöngyházszínű ég felé, és úgy kapaszkodott a Tengerszem-fok fölötti szélbe, akár egy tengeri madár szárnya.

(első mondat)

>!
SzRéka 

Iery cledief derny
Faiver mereu-mem.
A törött kardnak is van éle.
– Lír közmondás

58. oldal, 1. rész - Be nem gyógyult sebek

>!
BBetti86 

– Te másik hangot adnál egy énekesnek? Másfajta látást egy festőnek?
– Ha ettől jobb műveket alkotnának, akkor igen.
– Akkor az már nem lenne az övék.

147. oldal - I. kötet

>!
BBetti86 

Mindenkinek meg kell halnia, gondolta. Ha nem most, akkor később. Nincs menekvés.

85. oldal - II. kötet

>!
BBetti86 

A mesékben az ilyesmi mindig megoldódik, nem igaz? Habár legtöbbször egy jóképű herceg csókjára van szükség. Én nem vagyok elég jóképű, vagy elég hercegi?

235. oldal - II. kötet

>!
BBetti86 

A becsület annyit jelent, hogy azt teszed, amit tenned kell. Nem azt, amivel elismerést vívsz ki magadnak, nem a legveszélyesebb feladatot, és nem is azt, amivel a legnagyobb dicsőséget aratod, hanem azt, amit tenned kell.

301. oldal - II. kötet

>!
SzRéka 

Egy olyan ellenfél számára, aki élni akar, nincs ijesztőbb egy olyan ellenfélnél, aki viszont nem.

266. oldal, 2. rész, 5. fejezet - Vihar Hanzában

>!
SzRéka 

Annyi csoda volt a világban, ha valakinek megadatott az idő, hogy észrevegye.

270. oldal 2, rész, 5. fejezet - Vihar Hanzában


Hasonló könyvek címkék alapján

Ed McDonald: Éjszárny
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Steven Erikson: A jég emlékezete
Joe Abercrombie: Half a War – Az ütközet
N. K. Jemisin: The Fifth Season
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
George R. R. Martin – Elio M. García Jr – Linda Antonsson: A tűz és jég világa
Glen Cook: A Fekete Sereg