Született ​Királynő (A tövis és a csont országai 4.) 20 csillagozás

Greg Keyes: Született Királynő Greg Keyes: Született Királynő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Hangakirály halott, a világ pedig követi a pusztulásba vezető úton. Fehér Aspar, bár kimerült és sebek borítják, elindul egy utolsó küldetésre, hogy megmenthesse népét és szeretett erdejét, de maga sem lát rá sok reményt, hogy sikerrel jár.

Anne Dare végre Crotheny trónján ül, de vajon meddig? Az egyház szent háborút hirdetett ellene, ezzel megadva a megfelelő ürügyet Hansa királyának, hogy teljes hatalmát az ifjú királynő és felkészületlen hadserege ellen fordíthassa.

De a háború csak egy, és nem is a legnagyobb Anne gondjai közül. A helrún, Hanza látnoka már nem csupán álmaiban, hanem a jövendöléseken keresztül is támadja őt. A Fogoly, az utolsó a szkaszloszok nagyurai között, saját sötét terveit szövögeti. Anne tanára és legfőbb szövetségese a látomások világában egyben a leg­elkeseredettebb ellensége is lehet, míg önnön erői lassan az őrület felé hajszolják.

Az pedig, hogy túléli-e mindezt, még csupán a végjáték nyitánya: túl sokan vannak, akiknek a… (tovább)

Eredeti mű: Greg Keyes: The Born Queen

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Delta Vision, 2018
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952627 · Fordította: Rusvai Mónika
>!
Delta Vision, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952634 · Fordította: Rusvai Mónika
>!
Delta Vision, Budapest, 2018
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633952733 · Fordította: Rusvai Mónika

2 további kiadás


Kedvencelte 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir
Greg Keyes: Született Királynő

Ugyanazt érzem, mint amit a Vérlovagnál megfogalmaztam: jót tett volna a sorozatnak, ha megmarad Keyes három kötetnél. Félreértés ne essék, a befejezés pont annyira kielégítő, mint vártam, de a sorozat egészét nézve lehetett volna kevésbé ráérős itt-ott, kissé talán fókuszáltabb, mert úgy érzem, egy csomó jelenet végül nem adott igazán hozzá a „nagy egészhez”, netalán a karakterek jelleméhez, akik közül sokan azért olyan botrányosan sokat nem változtak a vége felé már.
De persze a Született Királynő pont olyan, mint lennie kell: végre összeérnek a szálak, megértünk dolgokat, amik eddig rejtélybe burkolóztak, a karakterekről most aztán tényleg minden kiderül, a végjáték pedig egyszerűen csodálatos, annyira abszurd és kifordított. Jó olvasni Keyes-t (különösen ebben a sorozatban a második magyar hangját, Rusvai Mónikát), bármikor szívesen visszatérnék ebbe a világába és ezek közé az alakok közé, de számomra a második résznél ért a csúcsra a sorozat – így kedvenc azért nem lesz. De élveztem ezt az utazást.

1 hozzászólás
>!
zamil
Greg Keyes: Született Királynő

Sikerült a regénynek visszatalálni oda, hogy meglepjen és emiatt ismét kedvenc lett. Talán még azt is sikerült, hogy a főhősnő karaktere ne legyen színpatikus, hogy az egyik kedvenc karakteremet (nem a főhősnőt) átsodorta a másik oldalra, vagyis egy csavarral megszüntesse, és más karaktert faragjon belőle.
Jól sikerült a lezárás is, a végéig nyílt maradt, hogy ki ki mellé áll, és hogy mi lesz a megoldás. Nekem tetszett a lezárás, jól átgondolt, nem olyan tessék lássék amilyet néha lehet olvasni.
Összességében kedvenc sorozatra akadtam rá, és megismerhettem egy olyan írót, akinek a meséire mindig vevő leszek, mert úgy mesél, hogy nem tudom letenni és félbehagyni a történeteit (remélem).

>!
Zsoofia
Greg Keyes: Született Királynő

Nehezen tudom verbalizálni, hogy ez a sorozat mitől lett számomra ennyire pozitív és maradandó, mert a negyedik kötetnél azzal integetni, hogy fantasztikus folyékony az írói stílus, már kicsit nevetséges, de igaz. Nehezen lehet elérni, hogy ennyire sok nézőpontot követő regényeknél is ennyire megkösse az ember figyelmét az író, sose kaptam magam azon, hogy unok részeket vagy átlapoznék, ami teljesítmény.
A történet az utolsó pillanatig sakkban tart, hogy nem lehet tudni pontosan, hogy egyáltalán kinek kéne szurkolni, és ez így van jól, hogy minden szépen kiesett a kezemből. Kiforgatta az ősi próféciákat, érdekesen tényfeltárja a hagyományok szájhagyomány útján történő terjedését és hogyan lehet egy történetnek két, egymástól eltérő verziója is igaz.
Nagyon szerettem ezt a szériát, abszolút megérte.

>!
kvzs P
Greg Keyes: Született Királynő

Keyes a sorozat záró kötetében sem kíméli a szereplőit. Itt már senki nem az, akinek az elején megismertük: vagy túlnőtte a kezdeti szerepét, vagy kifordult önmagából. Ezek a változások pedig nem mindig magától értetődőek, vagy egyszerűek voltak.
Mondhatnám, hogy a sorozat lezárása klasszikus: a jó győz, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését, a probléma ezzel viszont az, hogy nem annyira egyértelmű, hogy ki vagy mi a jó és a rossz, illetve a győzelem vagy büntetés sem egyértelmű. Az az egy biztos, hogy spoiler.
Összességében nagyon tetszett a sorozat és a világ felépítése és dinamikája, illetve a szereplők változatossága is. Még sok ilyen történetet kérek!

>!
HoneyMimoza
Greg Keyes: Született Királynő

Hehe..haha..
Tátott száj és kerekedő szemek és rengeteg „hogy miiivan??” Röviden így jellemezném a záró részt.

Komolyabban:
Befejezvén kijelentem, hogy sokkal átgondoltabb és összetettebb az egész történet, mint ahogy én eddig gondoltam. Íme az első tanácsom a sorozatra nézve: tessék nagyon figyelmesen olvasni, nagyon beleélni magatokat, mindent megjegyezni az utolsó fűszálig, így lesz tökéletes élmény az utolsó kötet és így fogjátok az apróságokat észrevenni, amik tovább színezik az amúgy is sokrétű történetet. Továbbá a karakterek is csodálatosak, nagyon árnyaltak/kidolgozottak/összetettek, de annyira hogy félholtan olvasva nem mindig értettem meg őket, pedig tudtam, hogy kéne.
Az utolsó fejezetek igazán epikusra sikeredtek, méghozzá annyira, hogy összecsapottnak érzem. Szerintem a karakterek //hm..hogy is fogalmazzak…// jelenlegi részben betöltött szerepüknél bőven kellett volna még időznünk, lubickolnunk ebben a töménytelen mennyiségű „wtf” feelingben.
Sajnos azért vannak hibái, amikre a legerősebb reakcióm volt a szemöldökráncolás/sóhajtás és az enyhe feleslegesség érzete, de ha ezek nem lennének túlságosan akció dús lenne.

Végül:
Szívesebben olvastam volna ennek a befejező kötetnek a kifejtését 4 részen keresztül, mint a felvezetését 3 részen keresztül :D No de, gondolom így kell jól felépíteni valamit. Ah lehetne annyit áradozni róla, illetve boncolgatni, szóval olvassátok :D

És a második tanácsom: el kell olvasni újra, egyben, fel sem állva mellőle.

2 hozzászólás
>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Greg Keyes: Született Királynő

Na ennek a sorozatnak is vége egy kis könnycsepp legördült az arcomon.
Nem lesz semmi spoiler de ahogyan az lenni szokott a jók győznek a rosszak vesztenek.
De ahogy ehhez eljutunk az maga a mese, vannak árulások, vannak harcok van úgy, hogy azt hiszük mindenek vége de mindig történik valami ami egy kis reményt ha nem is mindig teljes a siker.
Nagyon örülök, hogy @DeltaVision kiadta ezt a remek sorozatot .


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Kardok vihara
Victor Milán: Dinoszauruszurak
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
Michael J. Sullivan: Télvíz idején
N. K. Jemisin: A megkövült égbolt
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
Robert Jackson Bennett: Csodák városa
Brian McClellan: A birodalom bűnei
Seth Dickinson: Kormorán Baru, az áruló
Joe Abercrombie: Miután felkötötték őket