Mississippi ​vér (Penn Cage 6.) (Natchez-trilógia 3.) 22 csillagozás

Greg Iles: Mississippi vér

A ​gyászoló és bosszúszomjas natchezi polgármester, Penn Cage világa összeomlani látszik. A családja széthullik, a szeretett nő sincs mellette többé, sziklaszilárdnak hitt elvei mintha cseppfolyóssá válnának, az édesapjának pedig, a köztiszteletben álló orvosnak bíróság elé kell állnia az egykori szeretője meggyilkolásáért. És ha mindez nem lenne elég, olybá tűnik, hogy az idős férfi egyenesen a vesztébe rohan. Noha könnyűszerrel támaszkodhatna a meglehetősen nagy ügyészi gyakorlattal rendelkező fiára, úgy dönt, kizárja a tárgyalás előkészületeiből. Inkább vállalja a börtönt, semmint hogy el kelljen árulnia Penn-nek a teljes igazságot, amely nemcsak erre az ügyre lesz hatással, hanem alapjaiban rengetheti meg Mississippi államot, és lebbentheti fel a fátylat annak erőszakkal teli múltjáról. A Dupla Sasok néven ismert, kegyetlenkedéseiről hírhedt, egykori ku-klux-klanosokból álló csoport tagjai azonban bármire hajlandók, hogy ezt megakadályozzák. A tét pedig nem kevés: az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
General Press, Budapest, 2018
648 oldal · ISBN: 9789634521846 · Fordította: Nagy Nikoletta
>!
General Press, Budapest, 2018
648 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521839 · Fordította: Nagy Nikoletta

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Greg Iles: Mississippi vér

A jog és a szavak háborúja spoiler, ami „lenyelte az elmém”. Ha valaki sorozatkönyvet akar írni, akkor annak nagyon fel kell „kötnie a gatyáját”. Kell valami plusz, ami úgy odaszegezi a székhez az olvasót, hogy ne akarjon onnan felkelni. Greg Iles Natchez-trilógia sorozatával pontosan ezt érte el, a befejező rész végén én percekig csak ültem és néztem ki a fejemből, és komoly összeget fizettem volna, ha csak még egy részt kapok belőle. Sokkal több, mint egy tartalmas szórakoztatás, maga az emberi aljasság lexikona. Valami elképesztő utazás, egy mocskos világ felfedezése által. Amikor Penn Cage-nak nemcsak a mindenre elszánt ügyésszel, de apja makacsságával is meg kell küzdenie, hogy megmentse családját. Sejthetjük, hogy a történet számos aknát rejt, a giccs szelleme már az első pillanattól kezdve ott lebeg a könyv felett, de Iles nem sétál bele a csapdába. Finoman egyensúlyozva, mindvégig az érzelem térfelén tudott maradni. A történet puszta családregényként is izgalmas lenne, a tárgyalótermi feszültség azonban még összetettebbé teszi a cselekményt és még árnyaltabbá a karakterek közötti viszonyokat. A könyv kíméletlenül mutatja be a Ku Klux Klán szörnyűségeit, az ember tehetetlenségét és kiszolgáltatottságát, és nem utolsó sorban a szolidaritást és a bátorságot, ami miatt még van remény arra, hogy az ember mégsem előzi meg a meztelen csigát a legundorítóbb fajok ranglétráján. Látszik a trilógián, hogy egy végletekig átgondolt alkotásról van szó, ahol Iles mindenre odafigyelt és a lehető legmagasabb szinten vetette papírra az anyagot. Ha valaki azt mondaná nekem, hogy még életében nem olvasott krimi-sorozatot, azt ajánlanám neki, hogy a szüzességét Greg Iles trilógiájával veszítse el.

3 hozzászólás
robinson P>!
Greg Iles: Mississippi vér

Greg Iles epikus meséje továbbra is a szeretetről és a becsületről, a gyűlöletről és bosszúról mesél. Azt ábrázolja, hogy a múlt bűnei hogyan kísértenek a jelenben, hatnak a szereplők sorsára. Greg Iles az amerikai dél brutális és valós történetét tárja olvasói elé.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/11/mississippi-ver.html

Kókuszka>!
Greg Iles: Mississippi vér

A Natchhez-trilógia méltó bejező kötete. Cage és Knox család személyes háborúja fontos, morális kérdéseket feszeget. Az amerikai Dél múltja és jelene, a faji előítéletek, a gyűlölet, a letagadott bűnök és vele szemben az igazságért vívott harc csap össze a tárgyalóteremben. Mindez úgy, hogy végig fenntartja a feszültséget. A múltat nem lehet, meg nem történté tenni, a felszínre kerülő titkok, az emberi gonoszság, a rasszista támadások elkövetői még ott élnek. A mississippi vérben azonban ott csörgedezik az erő, amit ugyan elfojtottak, de nem törtek meg.

bokrichard>!
Greg Iles: Mississippi vér

Nehéz elkezdeni valami összefoglalót egy ilyen befejezésről, egy ilyen trilógiáról, egy ilyen történetről. Kezdésnek talán annyit, hogy érdemes volt néhány hónapja a Lángoló keresztbe belevágnom, majd a Csontfát is rögtön hozzáolvasni. Egyben láttam azokat a borzalmakat, a gyűlöletet, a történelem egy részét tökéletes részletességgel megelevenedni egy kalandos családregény köntösébe bújtatva. És igen nagy lett hirtelen a semmiből az elvárás, és az öröm, hogy ilyen hamar a kezembe vehettem az új kötetet.

A fülszöveg nagybetűs zárást ígér, epikus végkifejlettel. Mint egy Grisham könyv legjobb napjaiból, vagy a Millennium trilógia, a klasszikus zárása, vagy a nagy karamazovi tárgyalás, és őrület képe. És bár az elején a szaggatott olvasásom miatt nem éreztem azt, amit korábban, egy pontot elérve megkaptam a várt hatást. A második kötet tragédiái átgyűrűzve elég nyomasztó hangulatot kölcsönöztek. Folytatódtak a családvédelmi titkok, a fenyegetések, a veszteségek feltárulkozása. A múlt kinyílik, ahogy a bíróság sorai közt jönnek a szereplők, és a Cage család kálváriája közepette a válaszok is megmutatkoztak. Igazi igazságszolgáltatás, és akciójelenetekkel tarkított a vég, amely nem lett túlnyújtva, de összecsapva sem igazán. A szereplők éltek, lehetett szeretni, és gyűlölni őket, megérteni, és hüledezni tetteiken, és magatartásukon. Tudom, nem egy túl egyedi értékelés ez, de a jó könyvről mást nem lehet írni.

Érdemes a trilógiát egyben, sorrendben olvasni. Sok a szereplő, és a szál, de a végén a bonyolult gordiuszi csomók is átvágásra kerülnek. Minden pillanatát döbbenten élveztem.

3 hozzászólás
smetalin>!
Greg Iles: Mississippi vér

Család, szeretet, szerelem, gyűlölet, megbocsátás. Öt szó és mégis lehet erről írni 650 oldalon keresztül.

Rituga P>!
Greg Iles: Mississippi vér

Le kell szögeznem, hogy nem rajongok különösebben a tárgyalótermekben játszódó történetekért. Ennek ellenére sikerült végig izgulnom a könyvben leírt tárgyalást. Élvezetes, izgalmas és mozgalmas volt végig a történet. Tetszett maga a téma, a Cage és Knox csakád közötti feszültség és harc, az egész történet felépítése. A fél pont levonást azért adtam, mert kb száz oldallal a vége előtt úgy éreztem, kissé megtorpant a történet és elvesztettem az érdeklődésemet. Azon a ponton meg kellett magam erőltetnem, hogy folytassam. Aztán új lendületet vett az egész és szép, kerekké vált.

Töki>!
Greg Iles: Mississippi vér

Sajnos beigazolódott abbéli félelmem, amit a Csontfa után éreztem. Mégpedig, hogy az az egy elvarratlanul maradt szál kevés lesz egy hosszú lélegzetvételű trilógia érdekfeszítő lezárásához. És így is lett. Tárgyalótermi dráma ide vagy oda, azért 600 oldalon keresztül azon vetyengeni, hogy Tom Cage ölte-e meg az ápolónőt vagy valaki más (akikből szintén nem volt nagy választék, valljuk be őszintén), az hosszútávon meglehetősen fárasztó.
És ha ehhez még hozzá vesszük azt is, hogy a szerző az előző kötetben gyakorlatilag minden lényeges szereplőt kivett az egyenletből, egy eléggé homogén szerkezetű és összetételű történetet kapunk lezárásként.
Nem mondom azt, hogy felesleges vagy érdektelen volt a befejező rész, mert azért még így is képes volt helyenként a székhez szegezni, de talán ezt a történetet tokkal vonóval együtt el lehetett volna mesélni két részben is. Ami leginkább hiányzott a befejező kötetből, az a múlt összeesküvésekkel, politikai történésekkel tarkított felidézése, amelyek kihatással voltak a jelenben történtekre is. Ehelyett kaptunk egy száraz és helyenként unalomba fulladó tárgyalótermi kamaradarabot, meg egy meglehetősen mihasznára sikeredett lezárást.
Összességében nézve ez a trilógia még így is erősen ajánlott olvasmány a minőségi lektűr irodalom után érdeklődők számára, bár ez elsősorban a Lángoló keresztnek és a Csontfának, semmint a Mississippi vérnek köszönhető.

kismaco4>!
Greg Iles: Mississippi vér

Régen olvastam ennyire fordulatokban gazdag történetet. Szerintem ez a könyvsorozat megérdemelné, hogy megfilmesítsék.

bookasticdude>!
Greg Iles: Mississippi vér

A Natchez burning trilógia 3. kötete. Szerencsére ennél a sorozatnál nem az volt, hogy az első sikerén felbuzdulva jöttek a gyengébb részek, mindhárom könyv jó volt közük ez is. Amiben más mint az előzőek, hogy nem igazán a „terepen” hanem a tárgyalóteremben játszódik a nagy része. (Jut eszembe az előző kötetekben a Frank által leadott Dallasi lövést itt egy mondatban Snake-nek tulajdonították)


Népszerű idézetek

mate55 P>!

De tanácsot adni sokkal könnyebb, mint elfogadni.

69. oldal

robinson P>!

Valamiért Káin és Ábel jutott eszembe, csak épp fogalmam sem volt, melyikünk Káin, és melyikünk Ábel. Talán attól függ, ki lő először…

35. oldal

robinson P>!

— Szolgált ön valaha harctéren?
— Nem.
— Nos, ha szolgált volna, akkor tudná, hogy ha emberek tizenöt órán át együtt harcolnak az életükért, közelebb kerülnek egymáshoz, mint ha tizenöt évig egy házban élnek.

397. oldal

bokrichard>!

A gyász a legmagányosabb érzelem: mindnyájunkat elszigetel.

(első mondat)

bokrichard>!

Életünk megmásíthatatlan eseményei másodpercek alatt mennek végbe, sőt néha a másodperc törtrésze alatt..

473. oldal, 59, fejezet

Kókuszka>!

– Ebben a városban polgármesternek lenni olyan, mint Monopoly játékpénzzel céget működtetni.

310. oldal

mate55 P>!

Kevés ijesztőbb dolog van egy gyerek számára, mint a rémült felnőttek (…).

213. oldal

robinson P>!

— Maga szerint a pénz enyhíti az élet fájdalmát?


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Stephen King: A két halott lány
Gregg Hurwitz: Kíméletlen
Jason Matthews: Az árulás palotája
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Daniel Silva: A Moszad ügynöke és az angol lány
James Ellroy: A nagy sehol