Lángoló ​kereszt (Penn Cage 4.) (Natchez-trilógia 1.) 60 csillagozás

Greg Iles: Lángoló kereszt

A Mississippi állambeli Natchez városában felnövő Penn Cage mindent, amit becsületről,kötelességről tudni kell, az apjától tanult. De most a mindenki által tisztelt, szeretett háziorvost Viola Turner nővér meggyilkolásával vádolják, akivel a ’60-as években dolgozott együtt. Penn eltökélt szándéka, hogy megmentse az apját. A szálak egy Ku-Klux-Klan szervezet legbefolyásosabb és leggazdagabb tagjaihoz vezetnek. Penn-nek követnie kell a negyven évvel ezelőtti véres nyomokat, hogy igazolja azt a tagadhatatlan tényt, miszerint mindegy, hogy fehér valaki, vagy fekete, fiatal vagy öreg, bátor vagy gyáva, senki sincs igazán biztonságban.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
General Press, Budapest, 2015
736 oldal · ISBN: 9789636437923
>!
General Press, Budapest, 2015
736 oldal · ISBN: 9789636436797 · Fordította: Recski Júlia

Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Greg Iles: Lángoló kereszt

Rengeteg könyv készült arról a fajta mételyről, a maffiáról, az összeesküvésekről, bérgyilkosságokról, drogterjesztésről, egyszóval a múlt sötétségeiről, amik annyira nem is a múlt, sokkal inkább a jelen problémái lehetnek. Talán éppen nem nálunk, hanem Kolumbusz „Indiájában” van ennek legeklatánsabb jele: a 20. század közepe rengeteg felfedezetlen (vagy egy-két felfedezett), ám igencsak undorító konspirációtól bűzlik, mondhatni a világ egyik rothadó pöcegödrévé vált az amerikai álom.
Greg Iles nem félt. Elindította a prológusban említett három követ. Három kő, vagy éppen szikla, mely nem egy tóba, sokkal inkább tengerbe esve egész szökőárat tud magával hozni, amelynek talán a célja a bibliai tisztítás. Bármi áron. Érdekesen lassú, precíz kivitelezés, furcsán ötvöződő stíluselemek jellemzik ezt a történetet. Grisham jogi, rasszizmustól bűzlő Mississippije, Ellroy tényfeltáró ámokfutása, Don Winslow különös kegyetlenséggel beoltott egyszerűen brutális, letaglózó arcul csapása. Minden benne van. ami kell egy ilyen témához, ami elvárható követelmény. Üssön akkorát, hogy az ember vért köpjön, őszintén, kendőzetlenül. Rontsa meg gyermeki naivitásunkat, tiporja a földbe a remény utolsó szikráját is a teljes megváltás felé. Ez már nem a Csöndes játszma. Penn Cage visszatért egy elképesztő, reménytelen, üvöltésektől, és lángszórótól hangos kalandba, ami talán fikció. De a legijesztőbb, hogy megtörténhet…

8 hozzászólás
dagikám>!
Greg Iles: Lángoló kereszt

Eleinte ódzkodtam ettől a könyvtől,hogy vajon fog-e tetszeni, és az eleje nagyon is azt sejtette,hogy nem volt jó választás. De aztán vett egy 180 ° -os fordulatot az egész és letehetetlenné vált a sztori. Kicsit morbid,hogy az emberek mikre képesek a másikkal szemben,ha nem azonos a bőrszínük. Fantasztikus nyomozásról olvashattunk,igaz maradtak még bennem kérdőjelek némelyik szereplővel kapcsolatban,de ennek ellenére izgalmas volt.

robinson P>!
Greg Iles: Lángoló kereszt

Sodró és izgalmas. Alaposan kidolgozott, remek karakterek, Amerika sötét titkai, rasszizmussal és szerelemmel.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/06/langolo-kereszt.html

mate55 P>!
Greg Iles: Lángoló kereszt

Greg Iles könyveinek különlegességét mindig is a mély tartalmi mondanivalók adták, melyek nem csak a krimi szerelmeseinek, hanem minden műfaj kedvelőinek is élvezetessé teszik az olvasás élményét. Ezzel a varázslatos erővel bír többek között ez a sokrétűen izgalmas könyv, amiben minden bele lett szőve amitől egy történet lehengerlő lesz. Ehhez pedig nem tett mást, mint hogy életre keltette papíron azt, amiben mindig is az egyik legjobb volt: a történelmi tényeken alapuló valóságot, érzelmeket /család, szerelem, politika, hatalomvágy/. Türelmetlenül várom a folytatást.

5 hozzászólás
Nefi P>!
Greg Iles: Lángoló kereszt

Nos…. hogy a manó rúgja meg… és most nem annyira elragadtatásomban mondom ezt.
Ez a kötet egy sorozat 4. része. Ha csak a 4. részről kell írnom, akkor a véleményem nem lenne túl jó.
Nos ez az a kötet, ami (az előző 3 résszel szemben) nincs elvarrva. Ez az a rész, ami már egyedül nem igazán állja meg a helyét. Itt már fontosak az előzmények, és még fontosabb az, hogy ez a rész egy alapozás. Alapja a következő résznek, de gondolom még inkább részeknek. Ha jól láttam angolul már meg is jelent „A csontfa” című könyve… annak mindenképpen az alapja lesz, és ahogy látom a 6. rész is megjelent, szerintem az is vissza-vissza fog utalni…
Nagyon sok irányba indultunk el ebben a részben, kb. 3 fő csapásirány lesz amiket, ahogy Ilest ismerem szépen ki fog bontani, és lezárja őket.
Maga a 4. rész tele van a polgárjogi küzdelmek leírásával, hogy aki nem ott élt (abban a térben és időben) ő is képben legyen. Ez a rész nem is igazán Penn Cage-ről szólt sajnos… hanem az előzmények leírásával. Nem volt könnyű olvasmány az tény, de aki szeretné ezt a vonalat egyben látni, és a következő rész(eke)t megérteni, annak szüksége lesz rá.
Ebben a részben sok bálványt ledönt Iles, senkit nem helyez piedesztátra. Szerintem durvább rész, mint a 3. rész, pedig arra írták, hogy nagyon mocskos…. spoiler Akit érdekel a KKK, akit érdekelnek a polgárjogi mozgalmak annak ez a rész még lehet, hogy a kedvencei közé is fog tartozni.

Ha a sorozatot egyben nézem, akkor az első rész briliáns, a második egy kis kitérő, a harmadik rész inpozáns, és ez a negyedik rész pedig az új alapok lerakása. Aki szereti Ilest annak bele fog férni a negyedik rész is, főleg ha érdekli(k) majd a sorozat további részei.

13 hozzászólás
smetalin>!
Greg Iles: Lángoló kereszt

Nagyon erős kezdés, érdekes történet, de ez csak a feléig mondható el. Túl hosszúra nyúlt, és ezáltal ellaposodott. Azt gondoltam, mindenre fény derül 735 oldal által, de nem ez történt. Sok szálon fut a cselekmény, ami a múltba nyúlik vissza, és nem kaptam válaszokat. Olvastam volna még a Csontfáról többet, és még sok mindenről, persze tudom lesz folytatás, de 735 oldalról beszélünk!!!! és még a fő szál sem lett elvarrva, csak egy-két aprócska öltés!! Az eddigi könyveit mindig befejezte, most miért nem??? várhatok ismét……..

Fvrekucc91>!
Greg Iles: Lángoló kereszt

60-as évek, KKK, polgárjogi mozgalom, család, krimi.
Az egyik kedvenc könyvemmé lépett elő :) Hiába volt több, mint 700 oldal, faltam! <3 Nagyon érdekelt, hogy mi lesz a történet vége és, hogy a rosszak elnyerik-e méltó büntetésüket (ez persze csak részben derült ki, meglátjuk mit fog történni a Csontfá-ban).
Nem tudom, hogy ez mennyiben köszönhető a fordításnak/fordítónak, vagy inkább az eredeti szerzőnek de imádtam a leírásokat, megfogalmazásokat.
Mindenesetre Greg Iles zseniális! A történetvezetés, a cselekményszálak külön-külön történő alakulása, majd összekapcsolása, meg úgy az egész… nekem csillagos ötös/
Iles olyan összetett, részletes, szeretnivaló krimit alkotott, hogy öröm olvasni!
Nagyon rá vagyok függve most a polgárjogi mozgalommal, ill. a mostani helyzettel kapcsolatos könyvekre, filmekre. Csak ajánlani tudom a könyvet azoknak, akiket érdekel a téma, vagy egy jó krimi ;)

jaspi>!
Greg Iles: Lángoló kereszt

A könyv végére érve csak ajánlani tudom a könyvet mindazoknak, akik szeretik
• a krimit,
• az összeesküvéseket,
• a polgárjogi mozgalmakat,
• Amerika történelmének nem éppen látványos részét,
• a politikai és jogi machinációkat.
A Lángoló kereszt ugyanis a fentiek felhasználásával készült igen izgalmas és szórakoztató koktél. Ez a regény számomra többször letehetetlennek bizonyult.
Kedveltem, hogy a napjainkban – pontosabban a 2005-ös Katrina hurrikán után – játszódó történetet időnként megszakítja a szereplők visszaemlékezése. Így kapunk bepillantást Amerika déli államainak mindennapjaiba, az 1960-as évek eseményeibe, a színes bőrűek egyenjogúságáért folytatott küzdelembe, vagy éppen a szexuális forradalom hatásaira.
Szerettem a könyvben azt is, hogy a felmerülő erkölcsi dilemmákat nem szájbarágósan tárgyalta. A szereplők vívódása nem volt túlírva. Érthető volt a motivációjuk, de emellett meghagyta az olvasónak a lehetőséget, hogy tovább gondolva maga fogalmazzon meg válaszokat.
Nagyon bízom benne, hogy a trilógia következő részét, a Csontfát hamarosan én is olvashatom.

Töki>!
Greg Iles: Lángoló kereszt

A sorozat eddigi legjobb darabja. Krimi, családregény, politikai thriller, valamint a Penn Cage-történetek már megszokott „natchezi” hangulatának sajátságos keveréke, amely helyenként Ellroy Amerikai tabló és Grisham Siralomház, valamint Ha ölni kell című könyveit idézi meg.
Ez a kombináció nagyon hatásosan működik még annak ellenére is, hogy a történet mindössze három nap eseményeit öleli fel (leszámítva persze az 1960-as éveket felidéző, jól elhelyezett flashbackeket) és helyenként a Mississippi folyóval megegyező hosszúságban és komótosságban hömpölyög. Mégis annyira jól felépített és annyira jól kidolgozott karakterek kísérik a történetet, hogy a 730 oldal abszolút megbocsátható.
Külön tetszett, hogy a történet mindössze két hónappal a sorozat előző része, Az ördög hajója története után játszódik. Nem kevés visszautalás történik egyébként az előző könyvre, csakúgy, mint a sorozat első részére, a Csöndes játszmára. És ha már az előző rész szóba került: külön öröm volt számomra az öreg texasi ranger, Walt Garrity újbóli szerepeltetése. Az egyik kedvenc karakterem a könyvben.
Mivel nem minden szál lett elvarrva a könyv végén, ezért kíváncsian várom, hogy a szerző miként bonyolítja tovább a szálakat a Csontfában. Élvezet lesz olvasni!

zsófcsa>!
Greg Iles: Lángoló kereszt

ugyan a korábbi köteteit nem olvastam, de önállóan is élvezhető volt.
az pedig határozottan zavart a végére, hogy lezáratlan maradt, úgyhogy engem garantáltan megnyert a következő kötetéhez is :)
borzasztó dolgokról ír egyébként, és őszintén szólva nem is tudom, hogy lehet ilyen dolgokat ép ésszel átélni.
de ennek ellenére olvasmányos volt, a karakterek is teljesen átjöttek, úgyhogy köszönöm a @General_Press_Könyvkiadó… a nyereménykönyvet, örülök, hogy olvashattam :)


Népszerű idézetek

robinson P>!

– A sors nem engedi, hogy az ember maga válassza meg a háborúját. Néha még a csatáját sem.

306. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

– Tud titkot tartani, Mr. Sexton?
– Közel negyven éve őrzök néhányat.

103. oldal

Nefi P>!

Walt visszakézből pofon vágta, épphogy csak megadja az alaphangulatot.

508. oldal

2 hozzászólás
robinson P>!

– Azt gondolom, nehéz nemet mondani ennek a nőnek. De ez még nem ok arra, hogy igent mondj.

363. oldal

robinson P>!

– Maga őrült. Mégis miben reménykedik, mit tud kihozni ebből?
– Az igazságot.Tisztán és egyszerűen.

571-572. oldal

Nefi P>!

Ha jogi kérdésekről van szó, legalább olyan naiv, mint egy kisdiák. Azt hiszi, hogy a jog az igazságról szól.

118. oldal

robinson P>!

Egy jogi közlemény precizitásával foglalom össze a nap eseményeit, és Caitlin nem szakít félbe. Ez az előnye annak, hogy egy zseniális nővel élek.

280. oldal

robinson P>!

Albert nem tudta, hogyan állta az a sovány tanárnő a sarat, de még valamit megtanult az évek során: egy nő testfelépítése semmit nem számított, a belső éhsége határozta meg, milyen az ágyban.

19. oldal

robinson P>!

1964-ben egy fekete fiú nem mehetett a rendőrségre, és Sleepy olyan gyorsan hagyta el a várost, ahogy csak tudta.

455. oldal

robinson P>!

Apa rezzenéstelen pillantása elhallgattat. – Ha ezt tettem volna – mondja halkan –, most nem ülnénk itt mi ketten. Anyád talán özvegy lenne. Te nem tudod, mire képesek azok az emberek.

302. oldal


A sorozat következő kötete

Penn Cage sorozat · Összehasonlítás
Natchez-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó
Tomori Gábor: Szívcsakra
Robert Harris: Führer-nap
Adam Palmer: Mózes hagyatéka
Emma Donoghue: Érzékek tánca
Tom Harper: Az elveszett szentély
Helen Bryan: A háború jegyesei
Dan Simmons: Terror