Huszonnégy ​óra 24 csillagozás

Greg Iles: Huszonnégy óra

A Huszonnégy óra olyan könyv, amit ha a kezébe vesz az olvasó, a szíve gyorsabban kezd verni, s nem tudja letenni, amíg végig nem olvasta.
A gyermekrablás kitervelője, John Hickey őrült zseni a legrosszabbak közül. Annyira „ügyes”, hogy a bűntényt huszonnégy óra alatt képes végrehajtani. Ördögi pontossággal végzi el a „feladatát”, felveszi a váltságdíjat, és eltűnik. A túszok életben maradnak, de a családot annyira megviselik az események, hogy nem merik értesíteni a rendőrséget. Hickey eddig ötször követett el gyermekrablást, de még egyszer sem kapták el. Már ki is szemelte következő áldozatát, az ötéves Abby Jenningset. Ebben az esetben azonban hiba csúszik a számításaiba…
Greg Iles élethűen ábrázolja a szülők rettegését és a gyermekrablást, izgalmas thrillerré formálva a megrázó, ugyanakkor megragadó történetet. A cselekmény huszonnégy óra alatt játszódik le, de ez alatt a rövid idő alatt, bármilyen pergő ritmusú is a könyv, az olvasó minden szereplőt alaposan megismerhet…

Eredeti megjelenés éve: 2000

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek

>!
General Press, Budapest, 2002
354 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639282715 · Fordította: Janáky István

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
smetalin
Greg Iles: Huszonnégy óra

Egy gyermekrablás idegőrlő 24 óráját követhetjük nyomon. Egy család 3 tagja és egy gyermekrablásokra specializálódott banda 3 tagja, 3 különböző helyszínen összezárva. Okosan kitervelt bűncselekmény, eddig már ötször kivitelezve, de ez most más , itt más dolog is van a háttérben, mint a pénz.
Megismerhetjük ezt a hat szereplőt közelebbről, ki mit tenne meg a gyermekéért, és ki mit tenne meg a pénzért és a legfontosabb, ki mit tenne meg a szeretetért.
Voltak benne kicsit laposabb részek, állandó izgalmat nem tudott nyújtani a könyv, de azért nem egy sablonos történet, de hát Greg Ilestől ilyet nem is várhatunk!

2 hozzászólás
>!
mate55 
Greg Iles: Huszonnégy óra

spoiler @Nefi – nek)) Izgalmas könyv, a thriller műfaj minden jellegzetességét magán hordozza. Természetesen nem hiányzik a történetből az elementáris érzelem, a düh, az erőszak és más negatívum mellett a szeretet is a középpontba kerül. Jelesül az firtatódik, mire képesek a szülők, akinek kislányuk testesíti meg az élet értelmét. A könyv története igazán nem mondd újat, számtalanszor olvashattunk már emberrablást. Itt azonban annyiban más a helyzet, mint a hasonló témájú könyvekben, hogy végig „együtt vagyunk” a rablókkal és a szülőkkel, és szép lassan arra is rá kell döbbenni, hogy jó és rossz között elképesztően vékony vonal húzódik… Ami pedig talán a legfontosabb, hogy a „Huszonnégy óra” nem egy üres akcióthriller lett, hanem sokkal több annál. Van története, van üzenete, megtud jeleníteni mély érzelmeket is.

1 hozzászólás
>!
Niko_oka
Greg Iles: Huszonnégy óra

Ha igazságos akarok lenni, megjegyzem, hogy a végén már kezdett hajazni egy zs kategóriás hollywoodi filmre. De az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a kezdeti zsibbadtságomból olyan hirtelen rántott ki, hogy a felét már egy este alatt letoltam. A legnagyobb előnye más ötletes könyv mellett, hogy írójának nem volt elég a kipattanó szikra, becsületesen végigviszi tervét, nem sikkad el. A jellemrajzokról nem is beszélve: elgondolkodtató, tanulságos volt. Az első, de nem az utolsó Iles-tól!

>!
hcs23
Greg Iles: Huszonnégy óra

Az úgy volt, h már a fülszöveg olvasásakor féltem legbelül attól az érzéstől, ami a könyv olvasása közben végig kitartott – attól, h ez az alapsztori igencsak erőltetett fordulatokkal operálva fogja csak tudni fenntartani a figyelmet. A gyerekrablással önmagában semmi probléma, kellően drámai felütést kölcsönöz bármilyen történetnek, de az a háttér, azok a karakterek és az a cselekményvezetés, ami ezt az egész túszdrámát végigkísérte, egy zs kategóriás filmhez hasonlított leginkább – @Niko_oka-t idézve. Azért csak zs, mert sajnos más betű már nem következik ez után a magyar ábécében. Ez most lehet kicsit erősnek hangzik, de miközben az író próbálta az elkövetők motivációját is szépen felszínre hozni, elsiklott amellett a nem elhanyagolható tény mellett, h az apuka és az anyuka mintha csak sportot űzött volna gyermekük életének pellengérre állításából. Nem volt az a helyzet, amelyben az ő szemszögéből legbiztonságosabb, legegyenesebb utat választották volna, ez pedig nem a legfelelősségteljesebb szülők ismérve. A félelem minden kétséget kizáróan kiszámíthatatlanná teszi az embert, de ha van bármilyen módja, hogy a gyermekünket megvédjük, meggyőződésem, h mindnyájan azt választjuk – mondom ezt úgy, h nem vagyok szülő. Úgyh ez most kapufa. De szép lövés volt.

5 hozzászólás
>!
nagy_anikó
Greg Iles: Huszonnégy óra

Erre a könyvre teljesen véletlenül akadtam rá. A fülszöveg nagyon hiteles. Valóban az egész cselekmény huszonnégy óra alatt játszódik. Ebbe viszont annyi pörgős, izgalmas, fordulatos cselekmény van, hogy néha azon csodálkoztam, hogy is fér ennyi bele. Az egész könyvet végig izgultam, hogy vajon a kicsi lány valóban ki szabadul-e, hisz pszichopata emberrablónkat, most nem csak a váltságdíj ösztönzi, hiába hajtogatta, hogy senkinek sem esik bántódása, ez engem valahogy nem nyugtatott meg.
Ahogy megnéztem a könyv statisztikáját, valahogy bántott az a szám amit ott láttam. Miért csak a felkapott könyveknek van nagy olvasótábora? Szerintem ez a könyv is megérdemelne több olvasót.

>!
Szédültnapraforgó
Greg Iles: Huszonnégy óra

Ismét egy remek darab a világsikerek sorozatból! Végig izgalomban tartott a történet, nagyon profin alkotja meg Greg a szereplőket, olyan tulajdonságokkal ruházza fel őket, hogy még sok esetben az emberrablók is szimpatikussá váltak.
Abby az ötéves kislány bámulatosan értett a „szörnyeteg” nyelvén és aranyos párost alkottak. Huey-ra nem lehetett haragudni, ő is kb. egy ötéves szintjén rekedt meg. A faragott figura nagyon emberi volt tőle.
Igaz, hogy a vége kicsit brutálisra sikeredett, de a lényeg, hogy a „rossz” elnyerte méltó büntetését.

>!
voltam
Greg Iles: Huszonnégy óra

Évek óta kacérkodtam ezzel az íróval. Csupa jót olvastam róla, de valamilyen érthetetlen okból kifolyólag mégis voltak fenntartásaim vele kapcsolatban. Elolvasva ezt a regényét, be kell látnom, hogy teljesen alaptalanul. Ez egy pokoli jó könyv. Izgalmas, fordulatos az első oldaltól az utolsóig. Kegyetlen, de valahol nagyon is emberi, még a rosszak között is akadnak szerethető figurák. Az események teljesen kiszámíthatatlanok, mert egy pszichopata irányítja őket. Az ő gondolatmenetével pedig nehéz azonosulni, azt kiismerni pedig szinte lehetetlen. Akinek mégis sikerül, az keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét! :-)

>!
nyolcadikutas
Greg Iles: Huszonnégy óra

Nemigen lehetett letenni. Olyan, amit folyamatában olvasnál, de kell enni, inni, aludni, dolgozni, aztán a percet várod, hogy újra belelapozhass.
Megemlítendő: Csapdában címmel méltó filmadaptáció készült a regényből remek szereposztásban.

>!
unrealnoise
Greg Iles: Huszonnégy óra

Kellemes kis krimi/thriller. Sajnos azonban hiába roppant szórakoztató is, ha két dolog miatt nem tudok neki 8/10-nél többet adni…

Az egyik a logikai buktatók: a legtöbbször jól átlátták a helyzetet a szereplők és nem is volt ezzel különösebb gond, de nekem ne mondja már senki, hogy a zsarukkal nem lehetett volna lemeccselni az elején (spoiler) hogy a telefonos ellenőrzéseken semmilyen fennakadás nem eshet…

A második a katarzis teljes hiánya, és a sablonos, szinte kiszámítható befejezés. Nem is értem, miért csak ennyi az annyi.

Ha egy kicsit merészebb Greg Iles, akkor egy kimagaslóan jó kis könyvet tett volna le az asztalra, így viszont csak egy szimplán jót…

Kár érte, nem sok hiányzott hozzá.

>!
Kisanna
Greg Iles: Huszonnégy óra

Nagyon feszült hangulatú, letehetetlen krimi.


Népszerű idézetek

>!
mate55

Aki mindenét elveszítheti, annak muszáj kockáztatnia.

233. oldal

>!
mate55

– Mert helyesen cselekedni mindig a legnehezebb.

186. oldal

>!
Szédültnapraforgó

Will a szabad kezével megfogta Abbyét. A másikban Karen kezét tartotta. Hárman együtt kört alkottak, és Will megfogadta, hogy soha többet nem hagyja szétszakítani ezt a kört. Korábban is tett ilyen fogadalmakat – általában egy-egy tragikus kórházi haláleset után –, de a mindennapok robotja hamar elfeledtette az élet legfontosabb igazságát A káosz ott munkálkodik mindennek a hátterében, és a halál ott vár mindenkire, éber tekintettel, mint egy fekete varjú. De mostantól soha, de soha nem fogja elfelejteni, milyen értékes azaz idő, amelyet azokkal tölthet az ember, akik szeretik. Mostantól a szívébe zárja ezt a tudást. Mostantól…

A könyv zárósorai

Kapcsolódó szócikkek: varjú
>!
Cseresznye_Virág

(…) a mindennapok robotja hamar elfeledtette az élet legfontosabb igazságát A káosz ott munkálkodik mindennek a hátterében (…) De mostantól soha, de soha nem fogja elfelejteni, milyen értékes azaz idő, amelyet azokkal tölthet az ember, akik szeretik. Mostantól a szívébe zárja ezt a tudást. Mostantól…


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: NOS4A2
Mark Gimenez: Gyerekrablás
David Morrell: Elveszettek
Peter Straub: Tudom, ki vagy
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Harlan Coben: Senkinek egy szót se
Karin Slaughter: Kín
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
Harlan Coben: Dermesztő csend