A ​spandaui főnix 19 csillagozás

Greg Iles: A spandaui főnix Greg Iles: A spandaui főnix

Mi volt a spandaui naplóban? Miért akarta valamennyi nagyhatalom titkosszolgálata megszerezni a kéziratot? Miért raboltak el, és kínoztak meg szexuálisan egy bátor és gyönyörű asszonyt, hogy hozzájussanak a naplóhoz? Miért robbant ki a náci múlt túlélőitől kezdve az új összeütközés harcosaiig éppen most a megtévesztés és erőszakos halálesetek egész láncolata szerte a világban? Miért kellett megváltoztatni a világ történelmét a második világháború történetének átírása miatt, amikor az egész jövendő feneketlen szakadék felett csüngött?

Eredeti cím: Spandau Phoenix

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2002
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639282863 · Fordította: Villányi György
>!
General Press, Debrecen, 1998
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639076082 · Fordította: Villányi György
>!
General Press, Budapest, 1997
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639076082 · Fordította: Villányi György

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Nefi P>!
Greg Iles: A spandaui főnix

Rettentő sok szálon futó, kissé zűrzavaros történet. Ha valaki okosan csinálja, két nap alatt meg kell enni, nem kell egy évig nyámogni rajta, ahogy én tettem. Ezzel csak magamtól vettem el energiát.
Némi-nemű történelmi háttérismeret (néha nem is kevés), kell a történethez, ha igazán meg akar érteni az ember mindent.
Jó könyv, csak a sok szál, a történelmi helyzetfelismerés nehezítheti az események megértését. Greg Iles nagyszerű író, le a kalappal előtte. Olyan fantáziával és eseménysorral építi fel a cselekményt, mintha valóban ő is részese lett volna az eseményeknek. Rengeteg kutatómunka állhat a háttérben.
Volt a könyvben egy kemény mélypont, hullámvölgy, amit a túlzott aprólékosság okozott, és emiatt lefulladt a könyv. Mivel maga a történet érdekes, ezért kissé erőltetni kellett magamat, hogy újra és újra nekivágjak, de aztán szerencsére a könyv dinamizmusa feléledt és magával sodort.
Talán szerencsésebb lett volna némiképp lerövidíteni néhány cselekménysort, mert esetenként túlírt volt a könyv. Ezért a fél csillag levonás.
A vége már-már kalandregénybe illő volt. Nagyon is el tudnék belőle képzelni egy jó filmet (bár akár az is lehet, hogy van is már belőle, csak én nem tudok róla), mert lehet egyszerűbb archoz kötni cselekményeket, mint egy névhez. :)

http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20150510-a-hete…

KBCsilla P>!
Greg Iles: A spandaui főnix

Medve-Random

Öt csillagot adok, annak ellenére, hogy nem volt egy könnyű olvasmány.

Sajnálom, hogy nem akkor szerettem meg a történelmet, amikor kellett volna – történelemtanár Édesapám nagy bánatára –, hogy szivacs módjára szívhattam volna magamba az információkat.

Így sok dolognak kellett utánanéznem, ami nem is zavart volna, ha néha nem laposodott volna el a cselekmény, a túlságosan aprólékosság miatt. Mindezek mellett alig tudtam letenni, mert vitt-vitt előre az események sodra.

Az apa-fiú kapcsolat fura volt, meg az is, hogy valójában soha nem fogom megtudni, honnan is derült ki az egész cselekmény alapja, a dokumentumok megszerzésének felderülése.

Ilse sorsa fájdalmas volt, olyan igazi, katona-feleség sors.

Az viszont nagyon rossz volt, hogy borzasztóan apró betűs volt a könyv, így nehéz éjszakáimba került!!!

De ennek ellenére most így utólag mégis azt mondom, hogy megérte, mert sokat tanultam belőle.

mate55 P>!
Greg Iles: A spandaui főnix

Vannak ritka alkalmak amikor az író véghez viszi azt, hogy olyan háborús könyvet ír amely túllépi a műfaj határait és fokozatosan átmegy a thriller világába. Remek könyv.
Minden sorát élveztem.

nyolcadikutas>!
Greg Iles: A spandaui főnix

Első találkozásom volt az íróval. Sőt! A General Press Világsikerek sorozatának egyik első regénye volt. És mondhatom, olyan magasra tette a mércét, hogy sokan kihúzva is csak átsétálhatnának alatta. Kifogástalan regény tengernyi izgalommal.

lzoli09>!
Greg Iles: A spandaui főnix

Második könyvem a szerzőtől, az Isteni sugallat nagyon tetszett, ugyanakkor ez a könyv kevésbé. Rendkívül összetett, számtalan történelmi adalékkal teletűzdelve, ez mindenképpen pozitívum. A kevesebb néha több alapon viszont a rengeteg szálon futó cselekményre ráfért volna egy szűkítés, egy-két szereplő, történés elhagyható lett volna a túlburjánzó akcióhegyekből. További negatívum számomra a rengeteg hollywoody filmekre hajazó kliséhalmaz és fordulat, mely főként a regény végére jellemző.
Tényleg szubjektív: tudom, hogy krimi, és nagyon hosszú regény, de a sok kínzás számomra felesleges, bosszantó és idegesítő volt.


Népszerű idézetek

Nefi P>!

Schneider ajka sarkában halvány mosoly tűnt fel. − Ki adta ki ezt a parancsot, ezredes?
− Magasról jött, barátom. Ezt mi úgy nevezzük, hogy Józan Észen Túli Ranglétra.

306. oldal

Nefi P>!

− Pieter, soha ne becsüld le a német katonát, ő a legedzettebb az egész világon. Legyen ez lecke a számodra.

156. oldal

Nefi P>!

Neked a Fal túlsó oldalán élők másnak tűnnek, és bizonyos értelemben azok is. Nagy dolgok választanak el bennünket. A Fal, oktatási rendszerünk, ideológiák. A kis dolgok azonban összekötnek bennünket. Amit eszünk… a régi dalaink. Keleten az anyák ugyanazokat a tündérmeséket mondják el a gyerekeiknek, amelyeket az anyád mondott el neked esténként. Az apák ugyanazoknak a háborúknak azonos hőstörténeteit beszélik el. Lehet, hogy ezek apróságok. Az én tapasztalatom szerint azonban az apróságok túlélik a nagy dolgokat.

180. oldal

Nefi P>!

Azért aggódik, hogy James Bond kap el engem, ezredes?

292. oldal

Nefi P>!

Soha nem hittem, hogy esztelen kegyetlenkedéssel el lehet érni politikai célokat. Túlságosan sok olyan embert láttam, aki hazafiként indult el és bűnözőként végezte be. − Stern szeme elhomályosult valamilyen félig elfelejtett érzelemtől. − Háborúban csábító eszköz a terror, professzor. A legkönnyebb rövid távú megoldás mindig a lesújtás − a gyilkolás. Én tudom. Egyszer megpróbáltam. − Mély sóhajtás után folytatta. -A „szemet szemért” azonban nem autótérkép, amely egy jobb világba vezet.

409. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ölés, gyilkolás · terror
Nefi P>!

Uram, el sem tudja képzelni, hogy egyetlenegy megatonnás föld feletti robbantás milyen eredménnyel jár tulajdonképpen.
− De igen, Pieter, el tudom képzelni.
− 1600 méter átmérőjű, tizenhat emelet mélységű krátert hagy.

153. oldal

KBCsilla P>!

Ha bárány vagy, ne száguldj a farkascsordával!


Hasonló könyvek címkék alapján

John Altman: Kémek játéka
Daniel Silva: A gyóntató
Alex Kava: Szövetség a gonosszal
Julie Garwood: Árnyéktánc
Julie James: A hamis partner
Charles Cumming: Egy idegen ország
Tess Gerritsen: Párizs árnyai
Sidney Sheldon – Tilly Bagshawe: A holnap nyomában
Stewen Blessed: Holtvágány
Douglas Preston – Lincoln Child: Bűnjel