Axiomatic 7 csillagozás

Greg Egan: Axiomatic Greg Egan: Axiomatic Greg Egan: Axiomatic

This ​is a collection of short stories from the author of „Permutation City” and „Distress”. The stories deal with such topics as time-travelling messages, crystalline brains, DIY bioengineering, and body and mind exchange.Australian writer Greg Egan presents 18 of his short stories from the early 1990s in this collection. The blurb on the cover says „Science fiction for people who like science fiction,” and experienced and new sci-fi fans alike will agree. The ideas and world-building are light years ahead of the pack.
Highlights include: „The Hundred Light-Year Diary”, in which society deals with the mixed blessing of diaries sent back in time to earlier selves; „Eugene”, in which a working-class couple decide if, and then to what degree, they should genetically enhance their baby; „The Caress”, a science fiction detective story that will leave you feeling disturbed; „The Safe-Deposit Box”, in which the narrator seeks to know why he has spent his life waking up every day in… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tartalomjegyzék

>!
Gollancz, London, 2008
346 oldal · ISBN: 9780575081741
>!
Millennium, 1995
300 oldal · ISBN: 9781857984163

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Spaceman_Spiff IP>!
Greg Egan: Axiomatic

„Az ausztrál Greg Egannek meglepő módon idehaza igencsak sok novelláját olvashatjuk különféle válogatásokban. Így fordulhatott elő, hogy az Axiomatic című novelláskötetének egy híján az összes írása megjelent magyarul. Ezek között a legváltozatosabb témájú írásokat találjuk, közös jellemzőjük azonban az, hogy gyakran E/1-ben íródtak, egy-egy személyes probléma kapcsán kerülnek elő a különféle tudományos kérdések, sokszor pedig Egan magával az individuummal, az "énnel” játszik és elmélkedik róla.

[…]

Eugene (1990)

Egantől kissé szokatlanul ez az írás humort is tartalmaz, és most nem hideg intellektuális poénkodásra kell gondolni. A lottónyereményéből egy igencsak átlagos képességű pár meddőségüket mesterséges úton próbálja orvosolni, de a felkeresett szakember inkább egy zseni gyereket ígér nekik. A kötet más írásaihoz viszonyítva könnyed stílusú mű egészen az utolsó oldalig titokban tartja, mire is akar kifutni, hogy aztán egy pofon erejével kapjuk meg a szerzőre jellemző kvantumfizikai varászlatot. Furcsa ezt mondani, de ez egy könnyedebb darab a sok kvantumfizika után.

[…]

Into Darkness (Rohanás a sötétségbe, 1992)

A kötet talán legerősebb, legjobban eltalált darabja. A történet szerint egy hatalmas sötét buborék ugrál a Föld felszínén, eltorzítva a téridőt, és csupán a középpont felé lehet haladni, ahova fontos is eljutni, ugyanis a gömb eltűnését csak ott lehet túlélni. A novella hangulata és az alapötlet remekül összeillik, a főhős szemén át már-már horrorisztikus a középpont felé terjedő sötétség és az, ahogyan a hatósugárban kifejti a hatását a különös erő. Maradandó írás, emlékezetes képekkel és hátborzongatóan jó befejezéssel."

Bővebben:
http://acelpatkany.blogspot.hu/2014/01/axiomatic.html

anubys P>!
Greg Egan: Axiomatic

Erőteljes Déjà vu érzésem volt a kötet olvasása közben, kiderült, hogy nem véletlenül. A novellák döntő többségéhez volt már szerencsém a Cherubion-antológiák lapjain. A frissítést viszont egyáltalán nem bántam. Egan amellett hogy elképesztő természettudományos tudással rendelkezik, szédületesen jól ír. Akadt ugyan egy-két történet, amelyik kevésbé ragadott magával, de ez nem von le a kötet értékéből. Tartottam tőle, hogy eredetiben nehezebben lesz befogadható, de szinte végig követhetőek voltak az események.

B_Petra>!
Greg Egan: Axiomatic

Egan igazi kemény sci-fit ir, annak ellenére, hogy az eddig olvasott regényei komoly természettudományi ismereteket igényelnek, már ha a tökéletes megértésre törekszel, ezek a novellái könnyen emészthetőek, és ennek ellenére mégis Az első The Infinite Assasin, és az Into Darkness tetszett a legjobban, amiket nem tökéletesen értettem meg, a szinte horrorisztikus kifacsart fizikai törvények miatt.
A többi, akár egyes szám első személyben mesélt story is eléggé hátborzongató, mivel az átlagos életeseményeket, terhesség, gyermeknevelés, házasság, vagy egy egyszerű napló irása a fizika, biológia, képzőművészet, géntechnológia, családtervezés, implantok,matematika, neurológia, nem éppen normális keretei között taglalja.
A novellákat magyarul olvastam, és mind fogyasztható, mégis a furcsább profiluk miatt nem mindenkinek ajánlom.


Népszerű idézetek

>!

Yes, we’re freaks; but if we have a problem, it’s that we’re still far too human.

The Caress

>!

' Excuse me. I thought they’d put it in some United Nations Charter: everyone’s issued with their own God at birth, though if you break Him or lose Him along the way there’s no free replacement.’

The Moral Virologist

>!

I dream a simple dream. I dream that I have a name. One name, unchanging, mine until death. I don’t know what my name is, but that doesn’t matter. Knowing that I have it is enough.

The Safe-Deposit Box

>!

My parents were machines. My parents were gods. It was nothing special.

Learning to Be Me

>!

The wormhole makes tangible the most basic truths of existence. You cannot see the future. You cannot change the past. All of life consists of running into darkness.

Into Darkness

PannaNyúl>!

After a while, I decided to get drunk, to distract myself from the vision of microscopic robots crawling around in my skull. It was a big mistake; alcohol makes me paranoid. I don't recall much of what followed, except for catching sight of myself in the bathroom mirror, screaming, 'Hal's breaking First Law! Hal's breaking First Law!' before vomiting copiously.

Axiomatic


Hasonló könyvek címkék alapján

David G. Hartwell – Kathryn Cramer (szerk.): The Ascent of Wonder: The Evolution of Hard SF
Ken Liu: The Paper Menagerie and Other Stories
Arthur C. Clarke: Tales from Planet Earth
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Rogues
Jonathan Strahan (szerk.): The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 12.
Neil Clarke (szerk.): Upgraded
Stephen Baxter: Vacuum Diagrams
Arthur C. Clarke: A Fall of Moondust
Geoffrey Landis: Impact Parameter and Other Quantum Realities
Hal Clement: Heavy Planet