Freddie ​Mercury élete saját szavaival 19 csillagozás

Greg Brooks – Simon Lupton: Freddie Mercury élete saját szavaival

Mint minden valóban nagy jelentőséggel bíró művésznek, a Queen utánozhatatlan és halhatatlan énekesének, Freddie Mercurynak az élete is tele volt ellentmondásokkal. Legendásan kicsapongó életet élt ugyanakkor zárkózott volt, a színpadon egy excentrikus, gátlástalan rocksztár volt, közvetlen barátai körében pedig egy szeretetéhes kisfiú. Vagy kislány.
Hangjáért milliók rajongtak, holott még karrierje csúcsán bevallotta: már az sem a régi. És csakúgy, mint az életét, halálának okát is – egészen annak bekövetkeztéig – találgatások övezték. Egyetlenegy dolog volt nyilvánvaló mindenki számára: szenvedélyesen szerette azt, amit csinált: a zenélést.
E kötetben, melyben magáról mesél saját szavaival, számtalan kérdés tisztázódik a XX. század egyik legnagyobb előadójával kapcsolatban.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Legendák élve vagy halva

>!
Cartaphilus, Budapest, 2009
174 oldal · ISBN: 9789632660462 · Fordította: Stefanovits Péter

Kedvencelte 1

Most olvassa 9

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
diamondfox P
Greg Brooks – Simon Lupton: Freddie Mercury élete saját szavaival

Tetszett is, meg nem is.
Először is: kicsit össze-vissza lettek ezek összeollózva különböző forrásokból; hiszen a téma szerint lettek rendezve, de többször is volt, hogy az elején így nyilatkozott, a végén már a full ellenkezőjét – az egyiknél konkrétan tudtam, hogy mikor interjúból idéztek, így feltűnt.
Nem volt zavaró, csak minimálisan.
Viszont nem tudom jó szívvel azt mondani, hogy ez egy értékes gyűjteménye Freddie életének, mert inkább csak a fentebb említett interjúk válogatása. Tetszett, hogy olyan stílusban mesélték, mintha maga Mercury papa mondaná el, de ahogy az elején az anyukája is megírta: nem lett volna hozzá türelme.

Úgyhogy:

I want to break free
I want to break free
I want to break free from your lies
You're so self satisfied I don't need you
I've got to break free
God knows, God knows I want to break free

>!
Rita_Szabó
Greg Brooks – Simon Lupton: Freddie Mercury élete saját szavaival

Elég régen olvastam, de könnyesre nevettem magam olykor. Rövidre zárva egy kimondhatatlanul intelligens ember arcképét láttam magam előtt, akit egyedi humorérzékkel áldott meg a sors. Közelebbről ismerhetjük meg, a számomra, máig legnagyobb Freddie Mercuryt, mégis megmarad, annak az óriási tettetőnek, ami egész életében jellemezte.

3 hozzászólás
>!
Molly
Greg Brooks – Simon Lupton: Freddie Mercury élete saját szavaival

A könyv szerzője igen nehéz fába vágta a fejszéjét, amikor Freddie Mercury interjúi alapján próbált meg egy életrajzi kötetet összehozni. A könyv legnagyobb hátrányának azt tudnám felhozni, hogy nincsenek az interjúkhoz odaírva a készítési dátumok, így előfordul, hogy az egyik oldalon valamit állít, a következőn pedig már tagadja azt, úgyhogy gondolkodásának fejlődését elég kuszán kapjuk vissza. Szerintem az lett volna a legcélszerűbb hogy mindent időrendi sorrendbe állít, és akkor nem lenne ennyire ellentmondásos a dolog. Sok benne az ismétlés, amiket még ki lehetett volna hagyni. Freddie személyiségéről egy alapot kapunk, de biztos vagyok benne, hogy aki igazán meg akar ismerkedni a Queen történetével talál jobb olvasmányt is.

>!
Mzoltan1
Greg Brooks – Simon Lupton: Freddie Mercury élete saját szavaival

Egyáltalán nem bántam meg hogy elolvastam több Freddie-ről szóló életrajzi könyv után. Maga az összeállítás néha önellentmondásba keveredik, tehát tényleg kívánkozott volna 1-1 dátum, ami megmutatná, hogyan változott Freddie véleménye. Összességében mégis örülök, hogy megjelent ez az interjú-összefoglaló, mert a többi könyv sok témában felszínes. Arról szólnak, ami kívülről látszott, és nem arról, amit megélt és gondolt. Nekem személy szerint azt mutatta meg ez a könyv, hogy ő is egy hektikus művész volt, és hogy a pénz meg a csillogás az ő esetében sem volt minden.

>!
kkemenczy
Greg Brooks – Simon Lupton: Freddie Mercury élete saját szavaival

Ez egy rendkívül érdekes könyv. Nem tartalmilag, hanem létezésében, hiszen egy nem létező dolgot próbáltak összerakni. Pontosabban Mercury sosem gondolkodott könyvben.

A kötetben összeollóztak különböző nyilatkozatait, interjúit és felkutattak minden elképzelhető forrást, hogy tartalmilag összeállítsanak valami kerek dolgot. Ez egyrészről sikerült, másrészről azonban nem. A könyv szerkesztéséből adódóan döcögős tud lenni, ismétli magát és nem feltétlenül kerek mondatok vannak. Sokaknak taszító lehet, ahogy Mercury megnyilatkozik, sokszor kegyetlenül őszinte, ami egy ilyen jellegű könyvben furcsa, de egy beszélgetésben normális. Itt nincsenek utólagos szerkesztések…
Mivel az írások témakör szerint vannak rendezve és nem időrendben ezért előfordul, hogy egy bizonyos dologról határozott kijelentést kapunk, majd egy oldallal később ennek ellenkezőjét. Sajnos nem derül ki mindig, hogy kettő között mondjuk eltelt 20 év.
Aki nem jártas a Queen történetében, annak kicsit nehézkes követni, vagy egyszerűen nem lesz képes értelmezni eseményeket, dalokat vagy albumokat (bár igyekeznek ezeket tisztázni a megjegyzésekkel).

>!
Anark
Greg Brooks – Simon Lupton: Freddie Mercury élete saját szavaival

A leggyengébb könyv, ami valaha készült Freddie Mercuryról. Szövegkörnyezetből kiragadott kijelentések halmaza, a szerkesztettség és az odafigyelés halvány reménye nélkül. Csapongó, követhetetlen, és helyenként teljesen félrevezető tud lenni. Senkinek nem ajánlom.


Népszerű idézetek

>!
szera

A címkék, amiket zenekarokra ráragasztanak, legalább annyira rosszak, mint amennyire jók. De butaság lenne komolyan venni őket. Engem nem érdekel, mit mondanak mások. Mindenfélét mondtak rólunk, de megváltozott a véleményük, miután meghallgatták a lemezünket. Végül megszületett a saját bélyegünk – a Queen-bélyeg. A Queen a saját védjegyünk lett.

21-22. oldal

>!
szera

Elég gyakran konfrontálódok, veszekszem, és ezért egyáltalán nem könnyű kapcsolatban élni velem. A legkedvesebb ember vagyok a világon, drágáim, de nagyon nehéz együtt élni velem. Nem hiszem, hogy bárki el tudna viselni, és időnként túl nagy elánnal is próbálkozom elérni az ellenkezőjét. Bizonyos értelemben önző vagyok, mindent a magam szabályai szerint akarok játszani, de ki nem? Nagyon tudok szeretni, nagyon sokat tudok adni. Sokat kérek, de cserébe sokat adok.

87. oldal

>!
szera

Mellesleg nem én vagyok a zenekar vezetője. Mindenki azt mondja, hogy a Queen főnöke vagyok, pedig csak az énekese. Nem vagyok tábornok, vagy ilyesmi. Az együttesben mindenki egyenlő. Mindannyian popsztárok akarunk lenni, de a zenekar az első. A többiek nélkül senki sem lennék.

25. oldal,

>!
szera

Ha az összes dalomat beletennék egy zsákba, azt hiszem, azt azzal a felirattal láthatnánk el, hogy: érzelmek. Mind a szerelemről, érzésekről és érzelmekről szól. Hangulatokról……Alapvetően nem írók semmi újat. Nem mondom azt, hogy olyan dalokat szerzek, amilyeneket korábban még soha senki. Nem. De a saját szemszögemből teszem.

59. oldal

>!
szera

Az emberek folyton azt kérdezgetik: „Miért írtad ezt a számot, és mit jelent?” Nem szeretem elmagyarázni, mit gondoltam, amikor egy bizonyos dalt írtam. „Ezt jelenti?” "Azt jelenti?" – mindenki csak ezt akarja tudni. Menjenek a francba! Nem mondok többet annál, mint amit egy valamirevaló költő mondana, ha arra kérnék, hogy elemezze a műveit. Ha látjátok, drágáim, akkor ott van. Úgy értelmezitek, ahogy akarjátok. Nincs benne nagy üzenet. Összeszedek valamit, megpróbálom dallá gyúrni, és remélem, hogy az emberek elgondolkodnak rajta. Ami jó dolog. Én is így szoktam eljárni mások lemezeivel.
Kedvelem, ha az emberek maguk értelmezik a dalaimat. Amik igazából kis tündérmesék. Elfelejtettem, miről szólnak. Csak fikciók – fantáziák. A képzeletem darabkái.

65. oldal

>!
szera

Mary és én jól megértjük egymást. Megadja nekem azt a szabadságot, amire szükségem van. Nem vagyok féltékeny a szeretőire, mert megértem, hogy neki is van egy saját élete, ahogy nekem is. Amennyire tudom, segítem abban, hogy boldog legyen azzal, akivel éppen van, és ő is ezt teszi velem. Odafigyelünk egymásra, ami a szeretet csodálatos formája.

94. oldal

>!
Mircsi P

A célom az életben, hogy nagyon sok pénzt szerezzek és elköltsem.

137. oldal közepe

>!
diamondfox P

Freddie Mercury, a Queen egyedi kiállású, magával ragadó énekese húsz évig volt a zenekar frontembere.

(első mondat)

>!
szera

Azt szeretném, ha az emberek úgy gondolnának rám, mint aki jól énekli a dalait, és jól adja elő őket. Szeretem, ha az emberek úgy mennek el egy Queen-koncertről, hogy jól szórakoztak, jól érezték magukat. Egy jó koncert ugyanúgy ki kell ragadja az embert a hétköznapokból, mint amikor elmegy megnézni egy jó filmet. A a cél, hogy úgy menjenek haza: „ez szuper volt”, és aztán mindenki visszatérhet a problémáihoz.

50. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Strauss: Mötley Crüe – The Dirt
Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man
Peter Freestone: Freddie Mercury
Jon Wiederhorn – Scott Ian: A gitáros faszi az Anthraxből
Keith Richards: Life – Élet
Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János: A Rock története 1.
Johnny Cash – Patrick Carr: Johnny Cash
Keith Shadwick: Led Zeppelin 1968–1980
Vasváry-Tóth Tibor – Újvárossy-Nagy Krisztina: Emerson, Lake & Palmer
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry