Moving ​Mars (Queen of Angels 3.) 1 csillagozás

Greg Bear: Moving Mars Greg Bear: Moving Mars Greg Bear: Moving Mars

She is a daughter of one of Mars's oldest, most conservative Binding Multiples – the extended family sindicates that colonized the red planet. But Cassiea Majumdar has a dream of an independent Mars, born in the student protests of 2171. During those breaf days of idealism she forged bonds of friendship and hatred that set the stage for an astonishing revolution of Mars.
Charles Franklin, too, was caught up in those days of passionate youth. Cassiea's first love and a brilliant physicist, he is so dedicated to science that he seeks to link his mind to the most advanced artificial intelligence in the solar system. It will cost him a lifetime with Casseia Majumdar. It will teach him the secrets of space and time.

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Orbit, London, 1994
452 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780099780502
>!
Tor Books, New York, 1993
448 oldal · ISBN: 9780312855154

Kiemelt értékelések

Noro >!
Greg Bear: Moving Mars

Ez a regény a maga idejében állítólag kiélezett csatát vívott Robinson egyik Mars-regényével a Hugo- és a Nebula-díjért. Ami szerintem valahol ironikus, ugyanis a Vörös Mars és a Moving Mars között sokáig rettenetesen nehéz volt bármi különbséget találnom. Mindkettő egyfajta óda a vörös bolygóhoz, egyben politikai kézikönyv a Földön kívüli kolóniák függetlenségi mozgalmához. Pedig én úgy emlékeztem, hogy ennél a 90-es évek közepén is változatosabb volt a sci-fi felhozatal.

A szerző azzal is nehezítette a feladatát, hogy egyetlen főhős szemszögéből próbálta bemutatni az egész bolygót, plusz még egy keveset a Földből is. Cassiea diáklázadásba keveredik, kövületeket vizsgál (ezen a Marson ugyanis félmilliárd évvel korábban léteztek primitív életformák), meglátogatja az anyabolygó transzhumanizmusba hajló civilizációját, megalapítja az első marsi kormányt, és pártfogolja a marsi tudósok világraszóló felfedezéseit. Na jó, nem egyedül csinálja mindezt, de valahogy mindenbe sikerül beleütnie az orrát az összevissza kacsázó történet folyamán. Ami ráadásul még csak nem is izgalmas, hősnőnk ugyanis általában csak úgy ott van, ahol történik valami. Ez alól kivétel a politika, amelyben valóban tevőleges részt vállal, ez a téma viszont pont nem hoz semmi új gondolatot. Az első jelenetek tulajdonképpen átverősek: a diáklázadás ugyanis izgalmasan indul, és azt is érdekesen dolgozza ki az író, ahogy a fiatalok fokozatosan ábrándulnak ki az őket szemlátomást csak kihasználó, demagóg vezéreikből. De hamarosan eléggé sematikussá válik az egész pártoskodás. Ráadásul az ellenfelek is nagyon el vannak kenve: tulajdonképpen nem is világos, hogy egyáltalán ki a Mars ellensége? Igen, a Föld, de abból a harmincmilliárd feljavított, békeszerető és racionális emberből úgy mégis konkrétan kik?

Azt mondanám, hogy talán inkább a regény harmadik részéből kellett volna egy kerek történetet írni, a többit akár ki is lehetett volna hagyni. Itt jelenik meg ugyanis az az új tudományos paradigma, amely megváltoztatja a világot: egy forradalmi új fizika, amely szerint az univerzum legalsó, alapvető rétege az információ. Ez a felfedezés felborítja a politikai egyensúlyt, és végre beindítja a cselekményt is. De mire eljutunk odáig, nagyon sok fölösleges oldalon kell átvergődnünk.

(N.B: a regény névleg egy sorozat része, de valójában csak egyazon világban játszódó könyvekről van szó.)


Népszerű idézetek

Noro >!

“The train’s late. Fascists are supposed to make them run on time,” Diane said, still tapping her boot.
“They never did on Earth,” I said.
“You mean it’s a myth?”
I nodded.
“So fascists aren’t good for anything?”

Part One

Noro >!

“This is a curious misconception, that to understand how someone else thinks is to agree with their thinking. Understanding is not becoming, is not agreeing.”

Part two

Noro >!

The first rule of politics, as in medicine, is ‘Do no harm.’

Part Two


A sorozat következő kötete

Queen of Angels sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kim Stanley Robinson: Red Mars
Alastair Reynolds: Blue Remembered Earth
Pierce Brown: Golden Son
Larry Niven: Ringworld
Martha Wells: All Systems Red
Mary Robinette Kowal: The Calculating Stars
James S. A. Corey: Tiamat's Wrath
Kim Stanley Robinson: New York 2140 (angol)
Nancy Kress: Beggars in Spain
Octavia E. Butler: Imago