Eon (The Way 1.) 3 csillagozás

Greg Bear: Eon Greg Bear: Eon Greg Bear: Eon Greg Bear: Eon Greg Bear: Eon

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Above our planet hangs a hollow Stone, vast as the imagination of Man. The inner dimensions are at odds with the outer: there are different chambers to be breached, some even containing deserted cities. The furthest chamber contains the greatest mystery ever to confront the Stone's scientists. But tombstone or milestone, the Stone is not an alien structure: it comes from the future of our humanity. And the war that breaks out on Earth seems to bear witness to the Stone's prowess as oracle . . .

Eredeti megjelenés éve: 1985

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Science Fiction Masterworks angol

>!
Tor Books, New York, 2015
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780765380494
>!
Gollancz, London, 2009
450 oldal · ISBN: 9780575082519
>!
Gollancz, London, 2002
512 oldal · ISBN: 9780575073166

1 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Noro P>!
Greg Bear: Eon

Egy aszteroida rejtélyes körülmények között Föld körüli pályára áll. Az égitest belsejében elhagyatott, de nyilvánvalóan emberi eredetű objektumokat találnak – csakhogy az emberiség eddigi története során senki sem lehetett rá képes, hogy megalkossa ezeket. Különös tekintettel arra, amit az utolsó barlangban találnak: egy téren kívüli, a végtelenbe húzódó alagutat. Kevesen értik meg, hogy mit jelent mindez, de már a szikla puszta létezése is felszítja a nagyhatalmak közti konfliktusokat.

Itt rögtön be kell iktatni egy kitérőt: ez a regény egészen elképesztően szerencsétlen időpontban jelent meg, alig egy évvel a gorbacsovi peresztrojka kihirdetése előtt. Így politikai szempontból rendkívül gyorsan elavult, hiszen a történetben igen jelentős szerephez jut a hidegháború újbóli felforrósodása. A szerző alighanem nagyon sötéten látta a Szovjetunió meggyengülésének következményeit, és azt feltételezte, hogy a keleti blokk erőfitogtatással szerezheti vissza a pozícióját, amely aztán könnyen elfajulhat.

A történet egy másik szálán eközben megtudjuk, kik voltak és hová lettek a szikla építői, vagyis a Big Dumb Object nem sokáig marad „néma”, legalábbis az olvasó számára nem. spoiler Ez azért is érdekes, mert Greg Bear itt az elsők között mutat be egy olyan típusú transzhumán civilizációt, amely a következő évtizedekben – Iain M. Banks, Greg Egan és mások közreműködésével – a kortárs SF egyik alapmotívuma lesz. spoiler

A regény világteremtő hard SF-hez méltó alapossággal jeleníti meg mind természet-, mind a társadalomtudományi hátterét. Egyaránt figyelmet fordít a közeli és a távoli jövőre, és egyforma meggyőző erővel ábrázolja a mai technológiával is megvalósítható űrhadviselést, vagy az ötdimenziós fizika igencsak messze vezető lehetőségeit. A történet felépítésén azonban még jócskán lehetett volna finomítani. Az író nem egyszer szabályosan kidob az ablakon olyan témákat, amelyeket addig száz oldalon keresztül csiszolgatott, hogy teljesen másfelé forduljon az érdeklődése, és kispadra kényszeríti kidolgozott szereplőit, hogy abszolúte ismeretlen figurák arassák le helyettük a babérokat. Néha olyan érzés fogott el, mintha Bear egyszerre több könyvet akart volna megírni, de ahelyett, hogy összefonta volna őket, hol csak az egyiken, hol csak a másikon dolgozott. Szóval nem egy könnyű darab, kicsit karcos is, de valahol szerintem mégiscsak egy korai mérföldköve az ezredvégi hard űroperáknak.

Juci P>!
Greg Bear: Eon

Meh. A három csillag nagy része a hard SF-nek szól, ami a legizgalmasabb volt ebben az egészben spoiler, de ami sajnos csak kb. a regény 10%-ában volt igazán fókuszban. A többibe igyekezett belesűríteni Bear mindent, ami menő: egy kis transzhumanizmus, egy kis katonai sci-fi, egy kis politizálás, egy kis szex – de valahogy az egész mégis érdektelen maradt, a különféle transzhumán frakciók (meg egyáltalán az életük, ami izgi lett volna) leírása elnagyolt, túl sok a szereplő, és nincs közöttük sok izgalmas figura, akivel azonosulni lehetne – és hát hidegháború 2005-ben, ez ma már sajnos LOL. Szóval én ezt egy jó ötlet eléggé elrontott megvalósításának éreztem. Ráadásul egy trilógia első része, ami semmilyen formában nem derül ki a könyvből, csak a Goodreadsen jöttem rá – mondjuk ez le van kerekítve így önmagában, szóval nem muszáj tovább olvasni.


Népszerű idézetek

Noro P>!

By implication, the Talsit and their ancestral forms were at least a hundred times older than humanity.
„Then why even bother communicating with us?” Lanier asked.
„Consider it a hobby of one's old age, or senility,” the Talsit said, without a hint of condescension or dissembling.

Chapter 62


A sorozat következő kötete

The Way sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: The Martian
Andy Weir: Project Hail Mary
Martha Wells: Network Effect
Kim Stanley Robinson: Red Moon
David Weber: On Basilisk Station
Tom Sweterlitsch: The Gone World
Jack Campbell: Dauntless
Kim Stanley Robinson: Red Mars
Octavia E. Butler: Dawn
Yoon Ha Lee: Raven Stratagem