Az ​álmok bolygója 23 csillagozás

Greg Bear: Az álmok bolygója

Három évvel a Baljós árnyak történései után Anakin Skywalker és a Jedi-lovag, Obi-van Kenobi egy rejtélyes világ közepébe csöppen…

>!
Lap-ics, Budapest, 2003
302 oldal · ISBN: 9636791961 · Fordította: Dinya Tamás

Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Yoda · Qui-Gon Jinn · Wilhuff Tarkin

Helyszínek népszerűség szerint

Zonama Sekot


Kedvencelte 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
PAVideoStudio
Greg Bear: Az álmok bolygója

A történet talán még jó is lenne, ha az írásmód másmilyen lenne. Az elején a leírásokat alig értettem, de a végére már kitisztult a kép, és izgalmas is volt. Összességében elég hullámzó volt. Éppen, hogy csak túllendül a közepes szinten számomra.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/3IGRsXQgRbU

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
Hippoforaccus P
Greg Bear: Az álmok bolygója

Hát ez nagyon nyögvenyelősen ment. Folyanmatosan belealudtam, vagy félreraktam. Szinte semmi izgalomfaktor nincs benne ( Talán az elején a siklórepülős rész, de attól eltekintve minimális).
A történet akár jó is lehetne, de a tálalás nagyon lehúzza a sztorit.
Nekem nem tetszett, ez az első olyan SW könyv amit biztosan nem szívesen olvasnék el mégegyszer… Hacsak nem gyötör álmatlanság.

>!
lustica P
Greg Bear: Az álmok bolygója

élvezet volt olvasni. Obi-van kétségei főleg az elején.

>!
Trillian
Greg Bear: Az álmok bolygója

Furcsa könyv volt. Eleinte a történet (úgy a háromnegyedéig) tetszett, még az utolsó pár oldal az epiológus előtt is jó volt, de ami a kettő között történt nem annyira nyerte el a tetszésemet. Köztük azzal, ami a leginkább zavart, hogy mit tett Anakin a palotánál. Szerintem még fiatal és nem elég erős ehhez. Ami az egész könyvben kissé zavaró volt, hogy szinte minden az ő különleges voltát erősítette. Nem is kevésszer éreztem azt, hogy sokkal többet tud Obi-vannál, szinte felcserélődtek a szerepek. És nem csak annyira, ami egy „egészséges” mester-tanítvány kapcsolatban várható lenne, mert persze a mester is tanul a tanítványától, de ezt már túlzásnak éreztem. Bár ezt az is erősítette, ami viszont kifejezetten tetszett, hogy Kenobi kétségeit is megismerhettük, és (mivel nem is olyan régen lett Jedi, és mester) a viselkedése is ehhez igazodott, ugyanakkor mégis jó tanító lesz. A történetben szereplő hajók és a bolygó ötlete is tetszett, bár ami az utóbbival a végén történt nem tűnt túl hihetőnek. Összességében egyszer jó volt elolvasni, érdekes is volt, és mindenkinek ajánlom aki szereti a Star Wars könyveket, de nem hiszem hogy bármikor újraolvasnám.

>!
Dominik_Blasir
Greg Bear: Az álmok bolygója

Érdekes gondolatok fogalmazódnak meg, bár a kivitelezés nem túl erős. Egynek elmegy.


Népszerű idézetek

>!
PAVideoStudio

Mindig ketten voltak, mester és tanítvány. A Templomban gyakran mondogatták, hogy azokból lesznek a legjobb párok, akik ellentétei egymásnak.
Egy különösen idegőrlő pillanatban megfogadta, hogy amint megszabadul Anakintól, egy évet teljes magányban fog eltölteni valamelyik sivatagos bolygón, távol a Coruscanttól, távol az összes létező padavantól. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy addig is minden erejét a fiúval kapcsolatos feladatainak szentelje.

18. oldal, 1. fejezet – Az álmok bolygója (Aquila, 2003)

>!
Tirpák

A háborút sajnos azzal kell megnyerned, amid van.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wilhuff Tarkin
>!
Saille P

Obi-van Kenobi, Qui-gon Jinnhez hasonlóan, nem volt híve a fenyítésen alapuló tanításnak. A tanítványt rádöbbenteni a hibáira sokkal célravezetőbb volt. Most azonban kénytelen volt beismerni, hogy agya egyik sötét zugában igen goromba szavakat, súlyos büntetéseket és óriási számú pluszfeladatot helyezett kilátásba Anakin Skywalker számára, és nem pusztán azért, hogy a padavan jellemét nemesítse.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
Saille P

Qui-gon Jinn alatt Obi-van a Templom egyik legtehetségesebb és legkiegyensúlyozottabb Jedi-lovagjává nőtte ki magát. A tehetségüket leszámítva Obi-van gyerekként sok minden másban is hasonlított Anakinra: nyers volt és hajlamos az indulatokra. Később fokozatosan rátalált a saját csendes, nyugodt helyére az Erőben, és most már a rendet képviselte a létezésben. Gyűlölte a konfliktusokat a személyes kapcsolataiban. Idővel ő vált a stabil centrummá, és Qui-gon lett a könnyen elkóborló jószág. Hányszor eszébe jutott, hogy ez a zűrzavaros kapcsolat Anakinnal tökéletesen megismétlődött – csak éppen fordítva!

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
Saille P

Obi-van gyorsan összeszedte magát, és időben emelte fel a siklót, így csak derékig süllyedt a habos uszadékba. Az arckifejezése jellegzetesen obi-vanos volt, miközben lekapcsolta a fénykardját: türelem és enyhe rosszallás tükröződött rajta, mintha Anakin az egyik gyakorlófeladatát rontotta volna el éppen.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

– Elgondolkoztál.
– Azt csak szabad, vagy nem?
– Feltéve, hogy nem tépelődsz – felelte Obi-van. A mester arckifejezése egyszerre volt mérges és aggódó. Anakin hirtelen felugrott a székből, és olyan hévvel ölelte át a mesterét, ami még Obi-vant is meglepte.
Obi-van szelíden megtartotta a fiút, nem akarta megtörni a pillanat sodrását. Némelyik padavan olyan volt, mint egy nyugodt tó, az elméjük akár egy egyszerű szöveg. Csak kitartó gyakorlással szerezték meg az idősebbekre jellemző mélységet és komplexitást. Anakin már a találkozásuk első napjától kezdve maga volt a mély és komplex titokzatosság. Ennek ellenére kettőjük között olyan erős kötődés alakult ki, amihez foghatót Obi-van még senkivel szemben nem érzett – Qui-gon Jinnt is beleértve.

14.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
Saille P

A fiú próbatétele… egyedül kell szembenéznie vele. Meg kell bíznod a padavanodban. És meg kell bíznod az Erőben. Qui-gon halála után bizonyos értelemben elvesztetted ezt a bizalmat. Kötelességtudattal, a napi feladatokkal, véget nem érő tanulással és gyakorlással váltottad fel azt a csodálatot és megilletődést, amivel egykor az Erő szövedékét figyelted.
Csalódtál az Erőben, ugye, Obi-van?
Hagyta meghalni a mesteredet.
Lehet, hogy Anakint is hagyja meghalni.
Ha pedig ez megtörténik, akkor minden reményed szertefoszlik, hogy Jedi maradj.

49.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
Saille P

Anakin felébredt, és hunyorogva körbepillantott a kabin barátságos fényein.
– Álmodtál – mondta Obi-van.
– Nem én. A hajó – felelte Anakin. – De lehet, hogy közösen álmodtunk. Beutaztuk a galaxist, csodálatos dolgokat láttunk. Olyan remek volt egyszerűen szabadnak lenni. Te is ott voltál velünk. Azt hiszem, te is élvezted.
Anakin kinyújtotta a tenyerét, az ujjait széttárta, Obi-van pedig hozzáérintette a sajátját. Még néhány év, és a fiú teljesen felnő.
És nemcsak méretben.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
Ebe_Endocott

Yoda néhány hónappal korábban a maga sajátságos módján beszélt Obi-vannal a dologról, amikor a Jedi-mester apró, alacsony mennyezetű lakrészében izzó parázson éppen shukenyeret és wurrt sütöttek. Yoda akkor éppen elhagyni készült a Coruscantot egy olyan ügyben, ami nem tartozott Obi-vanra. Hosszú, elmélázó csöndet tört meg, amikor ezt mondta:
Nagyon érdekes a probléma, amivel szembenézel, és amivel szembenézünk mindannyian, Obi-van Kenobi.

12. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Yoda
>!
MadamP

Obi-van előrenyúlt, aztán mégis megtorpant. Erős késztetést érzett, hogy ne ébressze fel a fiút, hogy örökre alhasson így, dicsőségről és szédítő kalandokról álmodva. Az érzés túl sok érzelmet és gyengeséget hordozott magában, semhogy megengedhesse magának, mégsem tudta elnyomni. Egy apa érezhet így az alvó fiát nézve, a bizonytalan jövőn töprengve, gondolta Obi-van. Nem akarom elbukni látni. De még kevésbé akarom elveszíteni ezt a fiút. Akkor inkább torpanjon meg most az idő és maradjunk így együtt mindörökké.
Mintha valaki ismerős állt volna meg a háta mögött, miközben Obi-van a Jedikre kevéssé jellemző, szentimentális gondolataiba mélyedt, és magában motyogta:
– Ő sem különlegesebb, mint bármelyik fiú, vagy igen?
Suttogva kapott választ:
– Neked az. És most már tudod is.

186. oldal, 34. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Iain M. Banks: Közelkép
Dan Abnett: Hórusz felemelkedése