Az ​álmok bolygója 50 csillagozás

Greg Bear: Az álmok bolygója Greg Bear: Az álmok bolygója

Az ifjú Anakin Skywalkert átjárja az Erő. A Jedi Tanács úgy dönt, hogy a 12 éves fiút Obi-van Kenobi gondjaira bízza, hogy az Jedi lovagot neveljen belőle. Obi-van hisz benne, hogy Anakin a Kiválasztott, aki Egyensúlyt hozhat az Erőben – ahogy az ő mestere, Qui-gon Jinn is hitte. A kiképzés nehéz feladatnak ígérkezik, mert Anakin hajlik a fegyelmezetlenségre, és a rabszolgaság okozta lelki sebei sem gyógyultak még be teljesen…

A mestert és fiatal padavanját a Zonoma Sekor bolygóra küldik egy rejtélyes ügy kivizsgálására. Obi-van és Anakin különös zavart éreznek az Erőben: a villámgyors hajóiról híres bolygó sötét titkok sokaságát tartogatja számukra. Titkokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a mester és tanítvány kapcsolatára, és Anakin sorsát is váratlan irányba terelhetik…

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Szukits, Szeged, 2019
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634975519 · Fordította: Dinya Tamás
>!
LAP-ICS, Budapest, 2003
302 oldal · ISBN: 9636791961 · Fordította: Dinya Tamás

Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Yoda · Qui-Gon Jinn · Wilhuff Tarkin

Helyszínek népszerűség szerint

Zonama Sekot


Kedvencelte 4

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Greg Bear: Az álmok bolygója

Greg Bear sci-fi díjak többszörös jelöltje és nyertese, önálló művei leginkább a hard sci-fi irányába mutatnak, de a logók alá írt regényeiről (pl. a Halo-hoz írt Előfutárok-trilógiáról) is hasonló véleményeket olvastam. Szóval semmiképpen sem kispályás íróról van szó. Hogy milyen Star Wars-regényt követ el egy ilyen kaliberű szerző? Nos, megosztót.
Az világos, hogy Bear nagyon otthonosan mozog a világteremtésben, hisz a regény helyszínéül szolgáló bolygót, annak élővilágát és kultúráját nagyon kidolgozta. Csak sajnos a sztori nem volt igazi. A regény kiindulópontja az, hogy Obi-Want és Anakint elküldik a Zonoma Sekor bolygóra, találjanak meg egy rég eltűnt Jedit. Innét viszont a történet nagy részét az teszi ki, hogy a helyi szabályok szerint megpróbálnak egy űrhajót létrehozni, és az eredeti küldetés épphogy fel van néha emlegetve. Másodlagos szálként befigyel némi kavarás Siennartól és Tarkintól, de ez is olyan se füle, se farka volt. A regény egyetlen érdemi pontja némi utalgatás titokzatos, az Ismeretlen Régiókból érkezett idegenekre spoiler, de mivel az Új Jedi Rend sorozat egyelőre nem jelent meg itthon, nekünk egyelőre ez nem igazán tesz hozzá sokat.
Azt mindenképp elismerem, hogy Bear elég jól megragadta Obi-Wan és Anakin kapcsolatát, jól visszaadta mindkettejük bizonytalanságát. Egy dolog viszont zavart: oké, nem szokványos módon lett az, de Anakin három éve padawan már, ráadásul küldetésre küldik egy idegen bolygóra. Akkor hogy a viharba nincs még fénykardja???

>!
Szukits, Szeged, 2019
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634975519 · Fordította: Dinya Tamás
13 hozzászólás
PAVideoStudio>!
Greg Bear: Az álmok bolygója

A történet talán még jó is lenne, ha az írásmód másmilyen lenne. Az elején a leírásokat alig értettem, de a végére már kitisztult a kép, és izgalmas is volt. Összességében elég hullámzó volt. Éppen, hogy csak túllendül a közepes szinten számomra.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/3IGRsXQgRbU

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

Darth_Revan>!
Greg Bear: Az álmok bolygója

Greg Bear: Az álmok bolygója
Most, hogy újra kiadásra kerül Az álmok bolygója és úgy is át kellett néznem a kifejezés készlete miatt, újra elolvastam az egész könyvet. Eredetileg nem terveztem, de hát, ha minden jól megy, küszöbön van a Yuuzhan Vong invázió története.
Annak idején nagyon tetszett a könyv, nem igazán volt összeshasonlítási alapom. Újra a könyv végére értem. Nem tetszett annyira, mint annak idején, de nem kopott annyit, sőt kifejezetten kellemes olvasmány volt. Például A Külső Űrhöz képest jobban tetszett. Greag Bear jól meg tudta ragadni a fiatal, kalandvágyó Anakint. spoiler spoiler spoiler spoiler Az egész kaland egyfajta szürreális hatást keltett, pont, mint egy álom. A Star Wars mesésebb irányába vitte a dolgokat, amit nagyon kedvelek. A cselekmény pár helyen a könyv közepén indokolatlanul lassú volt. De a többi rész ezt megfelelően ellensúlyozta. Az összeredmény most: négy és fél.

lustica>!
Greg Bear: Az álmok bolygója

élvezet volt olvasni. Obi-van kétségei főleg az elején.

Trillian>!
Greg Bear: Az álmok bolygója

Furcsa könyv volt. Eleinte a történet (úgy a háromnegyedéig) tetszett, még az utolsó pár oldal az epiológus előtt is jó volt, de ami a kettő között történt nem annyira nyerte el a tetszésemet. Köztük azzal, ami a leginkább zavart, hogy mit tett Anakin a palotánál. Szerintem még fiatal és nem elég erős ehhez. Ami az egész könyvben kissé zavaró volt, hogy szinte minden az ő különleges voltát erősítette. Nem is kevésszer éreztem azt, hogy sokkal többet tud Obi-vannál, szinte felcserélődtek a szerepek. És nem csak annyira, ami egy „egészséges” mester-tanítvány kapcsolatban várható lenne, mert persze a mester is tanul a tanítványától, de ezt már túlzásnak éreztem. Bár ezt az is erősítette, ami viszont kifejezetten tetszett, hogy Kenobi kétségeit is megismerhettük, és (mivel nem is olyan régen lett Jedi, és mester) a viselkedése is ehhez igazodott, ugyanakkor mégis jó tanító lesz. A történetben szereplő hajók és a bolygó ötlete is tetszett, bár ami az utóbbival a végén történt nem tűnt túl hihetőnek. Összességében egyszer jó volt elolvasni, érdekes is volt, és mindenkinek ajánlom aki szereti a Star Wars könyveket, de nem hiszem hogy bármikor újraolvasnám.

Dominik_Blasir>!
Greg Bear: Az álmok bolygója

Érdekes gondolatok fogalmazódnak meg, bár a kivitelezés nem túl erős. Egynek elmegy.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Obi-van Kenobi, Qui-gon Jinnhez hasonlóan, nem volt híve a fenyítésen alapuló tanításnak. A tanítványt rádöbbenteni a hibáira sokkal célravezetőbb volt. Most azonban kénytelen volt beismerni, hogy agya egyik sötét zugában igen goromba szavakat, súlyos büntetéseket és óriási számú pluszfeladatot helyezett kilátásba Anakin Skywalker számára, és nem pusztán azért, hogy a padavan jellemét nemesítse.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
Tirpák>!

A háborút sajnos azzal kell megnyerned, amid van.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wilhuff Tarkin
PAVideoStudio>!

Mindig ketten voltak, mester és tanítvány. A Templomban gyakran mondogatták, hogy azokból lesznek a legjobb párok, akik ellentétei egymásnak.
Egy különösen idegőrlő pillanatban megfogadta, hogy amint megszabadul Anakintól, egy évet teljes magányban fog eltölteni valamelyik sivatagos bolygón, távol a Coruscanttól, távol az összes létező padavantól. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy addig is minden erejét a fiúval kapcsolatos feladatainak szentelje.

18. oldal, 1. fejezet – Az álmok bolygója (Aquila, 2003)

Szelén>!

– Elgondolkoztál.
– Azt csak szabad, vagy nem?
– Feltéve, hogy nem tépelődsz – felelte Obi-van. A mester arckifejezése egyszerre volt mérges és aggódó. Anakin hirtelen felugrott a székből, és olyan hévvel ölelte át a mesterét, ami még Obi-vant is meglepte.
Obi-van szelíden megtartotta a fiút, nem akarta megtörni a pillanat sodrását. Némelyik padavan olyan volt, mint egy nyugodt tó, az elméjük akár egy egyszerű szöveg. Csak kitartó gyakorlással szerezték meg az idősebbekre jellemző mélységet és komplexitást. Anakin már a találkozásuk első napjától kezdve maga volt a mély és komplex titokzatosság. Ennek ellenére kettőjük között olyan erős kötődés alakult ki, amihez foghatót Obi-van még senkivel szemben nem érzett – Qui-gon Jinnt is beleértve.

14.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
Szelén>!

Obi-van Kenobi gyűlölte a talányokat, fejtörőket és találós kérdéseket. Ahogy arra Anakin – és Qui-gon is – gyakran emlékeztette, ő nem volt nyakatekert elme. Egyvalamit azonban pontosan tudott.
Az Erő senkit nem vezet kézen fogva.

30.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · az Erő · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
Szelén>!

Qui-gon egyszer ugyanezeket mondta Obi-vannak, de ő aztán el is felejtette. Anakin a mestere arcát fürkészte.
– Hallod őt? – kérdezte végül.
Obi-van megrázta a fejét.
– Ez nem Qui-gon – mondta kimérten.
– Pedig ő – felelte Anakin.
– A Jedi-mesterek nem térnek vissza a halálból.
– Biztos vagy benne? – kérdezte a fiú.

39.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
Szelén>!

Most, hogy a hajót a magasba emelték, végre egyszerre szemügyre vehették az egészet – és Obi-van éppúgy belefeledkezett az ámulatba, mint a padavanja.
Fiatalkorában Obi-vant majdnem annyira lekötötték a gépek, mint Anakint. Ő is épített apró repülő űrhajómodelleket, és arról álmodozott, hogy pilóta lesz, aztán idővel, Qui-gon irányítása alatt beleolvasztotta ezeket a késztetéseket egy átfogóbb, felelősségteljesebb éntudatba.
Igazából azonban sosem felejtette el az álmát. A saját tizenkét éves énje, egy pillanatra megszabadulva a Jedi-lovagok szigorú kötöttségeitől, most ott állt Anakin mellett az emelvényen, és együtt, mester és tanítvány, körbejárták a sekoti hajót – az ő hajójukat –, és halk, elragadtatott hangon beszélgettek.

42.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
Szelén>!

A fiú próbatétele… egyedül kell szembenéznie vele. Meg kell bíznod a padavanodban. És meg kell bíznod az Erőben. Qui-gon halála után bizonyos értelemben elvesztetted ezt a bizalmat. Kötelességtudattal, a napi feladatokkal, véget nem érő tanulással és gyakorlással váltottad fel azt a csodálatot és megilletődést, amivel egykor az Erő szövedékét figyelted.
Csalódtál az Erőben, ugye, Obi-van?
Hagyta meghalni a mesteredet.
Lehet, hogy Anakint is hagyja meghalni.
Ha pedig ez megtörténik, akkor minden reményed szertefoszlik, hogy Jedi maradj.

49.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
Szelén>!

Anakin felébredt, és hunyorogva körbepillantott a kabin barátságos fényein.
– Álmodtál – mondta Obi-van.
– Nem én. A hajó – felelte Anakin. – De lehet, hogy közösen álmodtunk. Beutaztuk a galaxist, csodálatos dolgokat láttunk. Olyan remek volt egyszerűen szabadnak lenni. Te is ott voltál velünk. Azt hiszem, te is élvezted.
Anakin kinyújtotta a tenyerét, az ujjait széttárta, Obi-van pedig hozzáérintette a sajátját. Még néhány év, és a fiú teljesen felnő.
És nemcsak méretben.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi
MadamP>!

Obi-van előrenyúlt, aztán mégis megtorpant. Erős késztetést érzett, hogy ne ébressze fel a fiút, hogy örökre alhasson így, dicsőségről és szédítő kalandokról álmodva. Az érzés túl sok érzelmet és gyengeséget hordozott magában, semhogy megengedhesse magának, mégsem tudta elnyomni. Egy apa érezhet így az alvó fiát nézve, a bizonytalan jövőn töprengve, gondolta Obi-van. Nem akarom elbukni látni. De még kevésbé akarom elveszíteni ezt a fiút. Akkor inkább torpanjon meg most az idő és maradjunk így együtt mindörökké.
Mintha valaki ismerős állt volna meg a háta mögött, miközben Obi-van a Jedikre kevéssé jellemző, szentimentális gondolataiba mélyedt, és magában motyogta:
– Ő sem különlegesebb, mint bármelyik fiú, vagy igen?
Suttogva kapott választ:
– Neked az. És most már tudod is.

186. oldal, 34. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Iain M. Banks: Közelkép
Dan Abnett: Hórusz felemelkedése