Alapítvány ​és Káosz (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Második Alapítvány-trilógia 2.) 19 csillagozás

Greg Bear: Alapítvány és Káosz

Hari ​Seldon, a koros tudós, aki megjósolta a Galaktikus Birodalom bukását és az összeomlást követő harmincezer évnyi zűrzavart, kénytelen bíróság elé állni tanai miatt. R. Daneel Olivaw, a briliáns robot felfedezte, hogy nem csupán a Császár talpnyalói jelentenek veszélyt Seldonra és követőire, hanem egy, a saját fajtájából származó lény, egy másik robot is fenyegeti a megszületés előtt álló Alapítványt. Lodovik Trema, az ember formájú robot az egyetlen túlélője egy csillagközi katasztrófának. Neutrínóviharba került, ezért pozitronagyából kitörlődött a Robotika Három Törvénye. Ha ez igaz, akkor Lodovik többé nem képes az emberiség feltétlen szolgálatára, tetteit saját akarata irányítja. Daneelnek szüksége van Lodovikra, ezért elküldi az Eosra, a legendás titkos holdra, ahol az emberiséget szolgáló robotok készülnek. Lodovik azt állítja, meggyógyult, de vajon tényleg meg lehet-e bízni benne? A galaxis felbolydul, az emberek lázonganak, elégedetlenek. A robotok egymás után… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Szukits, Szeged, 1998
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639151521 · Fordította: Szántai Zsolt

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Inpu>!
Greg Bear: Alapítvány és Káosz

Minden tekintetben meghaladja a Gregory Benford jegyezte Az Alapítvány félelme c. regényt. Greg Bear története nemcsak tartalmi-logikai és stilisztikai szempontból illeszkedik sallangmentesen Asimov univerzumába, hanem a benfordi szálakat is sikerrel fűzi össze az Alapítvány epizódjaival – egy nem éppen könnyű feladat. Nyilván, az Alapítvány és a Robotok univerzum szakértő olvasói kimazsolázhatnak egy-két következetlenséget, lelhetnek néhány pontot, ahol Bear sztorija apró karcot ejt az asimovi regényfolyamon (bár ilyen súrlódások az eredeti asimovi novellák között is kimutathatók, amint arra maga a szerző is rámutatott), de ezek egyike sem csökkenti érdemben a befogadói élvezetet, sőt…

pwz I>!
Greg Bear: Alapítvány és Káosz

Jó!!! Szépen egymásra épülnek a dolgok! Nekem változatlanul tetszik ez a Második Alapítvány-trilógia (is) ami időben az első elé tehető ;). Persze, nem feledem, hogy ez nem Asimov mű….

>!
Szukits, Szeged, 1998
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639151521 · Fordította: Szántai Zsolt

A sorozat következő kötete

Második Alapítvány-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Matthew Stover: Töréspont
Lois Lowry: Az emlékek őre
Richelle Mead: Vérvonalak
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
James Patterson: Iskolaszünet örökre!
V. E. Schwab: Viszály
Lauren Oliver: Káosz
N. K. Jemisin: A megkövült égbolt
Matthew J. Kirby: A New York-i felkelés