Húzós ​szerelem 57 csillagozás

Greff Magdi: Húzós szerelem

Különleges regény a sportról és a szerelemről.

Réka kajakozik, és állatorvosi egyetemről álmodik, ám a szocializmus alatt egy dezertőr gyereke az utolsó, aki bejuthat egyetemre. Egyetlen esélye a sportösztöndíj, és egyetlen dobása egy verseny Belgiumban. A csapattal tart egy furcsa, örökké jegyzetelő fickó, és egy undok orosz versenyző. Képes lesz Réka megnyerni a versenyt, ahol a jövője a tét? Ha mindez még nem lenne elég, feltűnik a színen Szőke, egy vagány új sporttárs, de Ádám, a régi barát is másféle érdeklődést mutat.Melyikük a nagy szerelem?

Réka izgalmas utazásra indul, ahol nem csak a vízen kell helyt állnia, de a szívügyekben is, mert nem minden az, aminek látszik, egy olyan korban, ahol minden szóra vigyázni kell.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571605

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Gábor · Haibach Géza · Lacus · Linquist Norbert (Szőke) · Lukács Réka · Marci · Müller Ádám


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Greff Magdi: Húzós szerelem

„…karjai között megérkeztem valahová, ahová eddig nem is sejtettem, hogy menni akarok.”

Annyira nagyon szerettem. Mert számtalanszor megnevettetett, és mert a nevetés mellett képes volt mély érzelmeket is megmozgatni bennem. Mert ez a könyv valójában nem egy könnyed történet. Egy eléggé nehéz és számomra borzalmas kort mutat be úgy, hogy közben mégis képes vagy nevetni és átadni magad egy igazi húzós szerelemnek.
Rékát már a kezdetektől fogva szerettem, és be kell valljam, igazi Szőke rajongó lettem. *-*

3 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Greff Magdi: Húzós szerelem

A kor amiben ez a regény játszódik, az én fiatalságom kora. Ezzel nem volt bajom, jól esett nosztalgiázni, bár kevesebb popkult utalás is több lett volna az elégnél. A problémám a cselekménnyel volt, szó szerint annak hiányával. Nem tudtam azonosulni a szereplőkkel, egyik sem került közel hozzám. Nem volt izgalom vagy fordulat, egy mondattal el lehet mondani a történetet.
A szerző egyébként nagyon szimpatikus, remélem a későbbi műveiben olvashatok majd erős karakterekkel megírt, mély érzelmekről szóló regényt.

7 hozzászólás
>!
Magdi1017
Greff Magdi: Húzós szerelem

Sok könyvbarát társamhoz hasonlóan ez a könyv nekem is eszembe juttatta a ifjú koromat, igaz, én még gyerekfejjel éltem át ezt a korszakot, de jó volt egy kicsit visszautazni az időben, és visszagondolni arra, hogy milyen menő volt, hogy volt kazettás magnóm, spoiler Mikor kisdobossá avattak, vagy úttörővé, és oroszt tanultunk.Tele volt igazi retro csemegékkel.
Persze a korszak sötét oldala ebben a könyvben megmutatkozik, és borzasztó belegondolni, hogy ilyen létezett.
Maga a történet nagyon jó volt, szimpatikus volt Réka és tetszett az ambíciója, hogy elérje az álmát, és bejusson a hőn áhított egyetemre, bár a szüleinek „köszönhetően” nagyon sok akadálya volt. A versenyzés, ami ezzel jár a sok feszültség és izgalom nagyon el lett találva. A karakterek is, ki negatív, ki pozitív vonatkozásban.
Kellemes kikapcsolódást nyújtott, szerettem.
spoiler

>!
ggizi P
Greff Magdi: Húzós szerelem

Nagyon kíváncsi voltam erre a történetre, mert én is ebben az időszakban voltam tini (még ha ’85 táján még csak kiskamaszként tengődtem is). Erősen hajlamos is vagyok a nosztalgiára és nálam nem sok kell, hogy érzelmileg megérintsen egy történet. De ez most sajna elmaradt. Hiába volt tele a könyv korabeli márkanevekkel és termékekkel, amik az én fiatalságomat is végig kísérték, mégis idegennek éreztem a közeget. Pontosabban ez a rengeteg márkanév azért is zavart, mert normál esetben egy történet nem tobzódik bennük, nem úgy, mint itt, és ezzel csak az az érzés erősödött bennem, hogy a szerző ezzel az eszközzel „erőlteti” az időutazást. Persze kaptunk egy kis rálátást néhány jellegzetes dologra is, mint pl. a disszidálásra, a besúgó rendszerre vagy épp az akkori nyugati utazások és a valutaváltás szigorára, mégis nyersnek és kidolgozatlannak éreztem az egészet. Nem tudom pontosan megfogalmazni a problémámat, pedig tisztán érzem azt a hiányérzetet, amit ez a könyv bennem hagyott. És ez csak a háttere volt egy, a rendszer szerint „veszélyes” 18 éves lány útkeresésének. Ami nagyon izgalmas témának ígérkezett. De aztán mégsem lett annyira az.
A szereplők sem tudtak közel kerülni hozzám. Nem értettem Szőkét, hogy mit eszik Rékán, Rékát sem, hogy miért hagyja Ádámra a viselkedését, holott nagyon kilógott a lóláb, csak az ő szemét nem akarta kiszúrni. Persze megértettem Réka problémáját, átéreztem a tehetetlen dühét és frusztrációját, amiért a rendszer gátolja a továbbtanulását és a jól kiérdemelt lehetőségeit, de valahogy mégse tudott meghatni a helyzete.
A leginkább átütő rész számomra a versenyzés volt. Ott és akkor tisztán érezhető volt a versenysporttal összefüggő küzdés és nyerni akarás, a tét nagysága, a célegyenesre szűkölő tér és a megmérettetés. De ez sajnos elég sovány rész volt a könyvben, jóval többet is elbírt volna.

4 hozzászólás
>!
Ács_Milán
Greff Magdi: Húzós szerelem

A Vörös pöttyös könyveknek elsősorban nem az én korosztályom az olvasói célközönsége, de ettől függetlenül nekünk, idősebb olvasóknak is élvezhető és szórakoztató lehet egy ilyen könyv, mint jelen esetben ez a regény.
A történet olvasása közben nosztalgikus hangulatba kerültem. Visszarepülhettem egy kicsit az időben, a saját tinédzserkoromba. Abba a tinédzserkorba, amikor még kazettás magnó és walkman volt a menő, a nyugati autók helyett még Daciák, Skodák és Wartburgok hasítottak az utakon. Amikor csakúgy, mint a történet szereplőinek valutát kellett váltani külföldre utazás előtt és amikor még Csehszlovákia volt…
Alapvetően nagyon szórakoztató és humoros volt a történet, amiben egy kis romantika is helyet kapott. Fiatalok! Olvasásra fel!

1 hozzászólás
>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Greff Magdi: Húzós szerelem

Csodálatos írói debütálás, a könyv pedig egyszerűen letehetetlen. Greff Magdi jól elkapta a ’80-as évek disztópikus hangulatát, emellett viszont a történet tele volt vicces, jópofa és romantikus pillanatokkal, miközben végig ott tombolt bennem az érzés: bár ott lehetnék én is a srácokkal.

» http://sorok-kozott.hu/2017/11/konyvkritika-greff-magdi…

>!
tmezo P
Greff Magdi: Húzós szerelem

Jó, jó, de valahogy kicsit lapos. Jó a közeg, tetszik, ahová időben helyezte a szerző, de csak ízelítőt kaptunk belőle. Pontosan nincs év, viszont a ’80-as éveben tényleg voltak furcsa dolgok, de azért ez itt annyira nem volt olyan erősen jelen. A márkákkal, a zenékkel, meg egy két dolog ismételgetésével még nem jött át olyan erősen az akkori életérzés. Réka félelmét és érzéseit például egyáltalán nem éreztem. Ádámot pedig azonnal kiszúrtam, ahogy útra kelt a csapat.
Réka nagyon bosszantó személyiség. Nagyon nehezen viseltem a rövidlátóságát Ádámmal kapcsolatban. Végtelenül zavart ahogy Ádám nyomult rá, ő meg ráhagyta. Bahhh…
Szőke fura fickó volt, és ahogy haladtunk előre, egyre gyanúsabb volt minden amit csinált. A nagy suskus a belgákkal. Valami készült a háttérben, de nem lehetett sejteni sem, hogy mi. Meglepődtem, mikor kiderült, de nem tudtam hová tenni az egészet. Fura volt ez a szervezkedés Szőke részéről. Mégis miért? Szerelemből? Pár nap ismeretség után?
A versenyzős részek tetszettek, jó volt a pörgés, érdekesek voltak az információk. A bulizós esték már annyira nem, kicsit sok volt az ilyen laza rész. Helyettük némi drámát, nehézséget, akadályt szívesen vettem volna.

4 hozzászólás
>!
beccaelle
Greff Magdi: Húzós szerelem

Elöljáróban annyit, hogy nagyon-nagyon-nagyon tetszett és ajánlom mindenkinek. Hamarosan a blogon is kifejtem bővebben, miért. :)

4 hozzászólás
>!
buzavirág P
Greff Magdi: Húzós szerelem

Azok a bizonyos 80-as évek, szerencsésnek mondhatom magam, mert én egyáltalán nem érzetem magam korlátozva, sőt imádtam akkor gyereknek lenni. Persze egy sportoló élete merőben más lehet, ha bizonyos okok spoiler miatt visszafogják és nem kaphatja meg belépőjét az Állatorvosi Egyetemre. Volt ilyen is? Valahogy nem tudom elképzelni. Ettől eltekintve egyébként lendületes történet, szerettem utazni a csapattal, bejárni Nyugatot, rácsodálkozni az akkori különbségekre. Aranyos volt a csapat, sokat poénkodtak egymással, és élvezték egymás sikerét. Szerettem, hogy nem csöpögött, tetszett hogy volt udvarlás és nem repült azonnal Réka a srác ölébe.
Persze felnőtt fejel kicsit naivnak tűnhet a történet, de egy tininek remek szórakozást nyújthat a könyv.

>!
vgabi SP
Greff Magdi: Húzós szerelem

Kedvenc idézet:
„- Köszönd meg a nevünkben a szőke, punk srácnak is, és vigyázz magadra! (…)
– A szőke, punk srácot Norbinak hívják.” /346-347. oldal

Akit egyébként mindenki Szőkének hívott végig, de Réka valamiért fontosnak érezte korrigálni az spoiler, hogy hogyan szólítsa a srácot.

*

Ami miatt úgy döntöttem, hogy kikölcsönzöm ezt a kötetet, az a sport volt. Egyértelműen benne volt a fülszövegben a ”szerelmi háromszög” ígérete, de túlléptem rajta.

Sport szempontjából részben meg is kaptam, amit akartam, hiszen lényegében volt benne kajakozás, ezt nem tagadhatom. De valahogy mégis hiányosnak éreztem – nem volt benne például a verseny előtti drukk annyira (szerintem). Valamint nem kajakozom, de nekem valahogy hihetetlen, hogy K4-en egy olyan összeállított csapatot indítottak, akik jóformán nem is ismerték egymást, nem is beszélve arról, hogy a verseny előtti percekben ültek be először négyen egy kajakba – és spoiler. Ha ez teljesen normális, akkor elnézést.

A szerelmi háromszög ellenben jobban megjelent – lényegében úgy éreztem, az egész történet e körül forog.

Szőke az egész kötet alapján az alábbiakat tette:
– feltűnően Rékát nézte;
– feltűnően nem nézte Rékát;
– Rékával flörtölgettek;
– Verával lógott;
– Ádámmal idegesítették egymást.
Az első két pont… komolyan szinte mindig ki volt emelve, hogy most Rékát bámulja, most meg rá sem néz. (Egy kis Renáta feeling? Ma boldog vagyok, mert Cortez rám nézett, ma meg olyan szomorú, mert nem.)

De más részeknél is volt némi ismételgetés; nem tudom, hogy olyankor a szerző felejtette el, hogy már említette a dolgot (pl. hogy nem igaz, hogy Géza nem bírja megkülönböztetni Ákost és Ádámot, mikor annyit utazott Ádámmal), vagy nyomatékosítani akarta.

Szóval nem szeretném nagyon lehúzni, de cselekmény terén nekem gyenge volt, a szerelmi szál sem nyerte el a tetszésem, de hangulat terén nem volt rossz.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571605
8 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

– Tudni akarom, hogy miről beszélgetnek! – fordult hátra Géza.
Megköszörültem a torkom, de mire kinyitottam a számat, addigra Szőke válaszolt.
– Csak éppen megkérdeztem Rékát, hogy járna-e velem.
Géza arca vörös lett az indulattól, és Ádám kényelmetlenül fészkelődött mellettem.
– Nem tartom jó ötletnek, sőt kifejezetten károsnak tartom az elképzelést – hápogta Géza.
– Ha nem lehet, akkor nem lehet – vonta meg a vállát Szőke, majd hozzám hajolt. – Csak vicceltem – súgta. – Nem érdekel Géza véleménye. Felőlem járhatunk.

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

– Ez igazán nagyszerű volt – tapsolt hangosan Tibi bá’ a produkció végén, és a társaság ettől valamelyest magához tért. – Vegyetek érzékeny búcsút egymástól, és irány befelé! Tíz perc!
– Elbúcsúzhatok tőled? – karolta át Gábor Marcit, és csücsörített a szájával.
– Nem kell, szivi, én veled maradok. Melletted alszom ma is – mondta unottan Marci.

Kapcsolódó szócikkek: Gábor · Marci
>!
Tóth_Orsolya_3 P

…karjai között megérkeztem valahová, ahová eddig nem is sejtettem, hogy menni akarok.

357. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lukács Réka
>!
Tóth_Orsolya_3 P

– Mindenki, akit szeretek, fontosabb a személyes boldogulásomnál! Én képtelen vagyok becsapni és elárulni másokat, csak azért, hogy nekem jobb sorsom legyen. Mert szeretem őket, és abba nem fér bele az önzés. És soha nem fogom elfogadni az indokaidat, hogy te miért tetted meg ezt velem! Mert azok nem indokok! Nincs elfogadható indok arra, hogy egy anya elhagyja a lányát.

345. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lukács Réka
>!
Tóth_Orsolya_3 P

Szőke a két keze közé fogta az arcom, és gyengéden, de határozottan megrázta a fejem. Mélyen a szemembe nézett.
– Érted most már?
Bólintottam, hevesen átkaroltam a nyakát, majd csúnyán zokogva elbőgtem magam.
– Réka, jól vagy? – kérdezte Lacus.
– Igen – bömböltem.
– Mégis inkább csókolózzatok – ingatta a fejét Lacus.
– Egy pillanat, meglesz az is, csak megfékezem a takonyáradatot.
– Nagyon bunkó vagy – hüppögtem.
– Tudom. Egy nagyon szerelmes bunkó.

357. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lacus · Linquist Norbert (Szőke) · Lukács Réka
>!
janka0416

Végigszurkolta a futamomat, és értem szurkolt…fantasztikus érzés volt.

>!
tmezo P

(…) Szőkénél egyszerűen kimaradt a szűrő a gondolatai és a szája között. Más magyarázatot nem találtam a pofátlan szókimondására.

>!
janka0416

– Réka, jól vagy? – kérdezte Lacus.
– Igen – bömböltem.
– Mégis inkább csókolózzatok – ingatta a fejét Lacus.
– Egy pillanat, meglesz az is, csak megfékezem a takonyáradatot.
– Nagyon bunkó vagy – hüppögtem.
– Tudom. Egy nagyon szerelmes bunkó.

>!
turanett P

Kiscsávó, a kispárna olyan, mint a hajam: az életeddel játszol, ha hozzáérsz.

>!
turanett P

– Réka hol van, he? – mordult rá Marcira, akit először pillantott meg.
– Parancsolsz, gyökér? – kérdezett vissza Marci.
– Menj a francba! – túrt bele Ádám a hajába. – Tesó, hol van Réka?
– Itt vagyok, te szerencsétlen, a hátad mögött! – szólaltam meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

Morgan Matson: Páratlan nyár
Jenny Carroll: Fedőneve: Kasszandra
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció
Leiner Laura: Remek!
Meg Cabot: Veszélyes háromszög
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Stephanie Perkins: Isla és a hepiend
Meg Cabot: Egy igazi amerikai lány
Meg Cabot: Jinx
Sophie Jordan: Firelight – Tűzláng