Húzós ​szerelem 114 csillagozás

Greff Magdi: Húzós szerelem

Különleges regény a sportról és a szerelemről.

Réka kajakozik, és állatorvosi egyetemről álmodik, ám a szocializmus alatt egy dezertőr gyereke az utolsó, aki bejuthat egyetemre. Egyetlen esélye a sportösztöndíj, és egyetlen dobása egy verseny Belgiumban. A csapattal tart egy furcsa, örökké jegyzetelő fickó, és egy undok orosz versenyző. Képes lesz Réka megnyerni a versenyt, ahol a jövője a tét? Ha mindez még nem lenne elég, feltűnik a színen Szőke, egy vagány új sporttárs, de Ádám, a régi barát is másféle érdeklődést mutat. Melyikük a nagy szerelem?

Réka izgalmas utazásra indul, ahol nem csak a vízen kell helyt állnia, de a szívügyekben is, mert nem minden az, aminek látszik, egy olyan korban, ahol minden szóra vigyázni kell.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
360 oldal · ISBN: 9789635611706
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
360 oldal · ISBN: 9789635611713
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571605

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Linquist Norbert (Szőke) · Gábor · Haibach Géza · Lacus · Lukács Réka · Marci · Müller Ádám


Kedvencelte 8

Most olvassa 7

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Greff Magdi: Húzós szerelem

Olyan jól esett a lelkemnek ez az igazi kis nyári ifjúsági regény kajakozásról, fiatalkori szerelemről és álmokról. A történet visszarepít a 80-as évekbe, és bár én már a rendszerváltás szülöttje vagyok, a szüleim által sok dolog volt megmosolyogtatóan ismerős, arról nem is beszélve, hogy a kazettás magnó, a VHS és a Halálos fegyver bőven még az én gyerekkorom részei is voltak. :)

Réka már nagy álmának, az állatorvosi egyetemnek kapujában áll, amikor kap egy levelet, hogy a bulgáriai kajakversenyen elért eredményét törölték, ami nélkül viszont biztosan nem kerülhet be az egyetemre. Egyetlen utolsó esélye van: érmet kell szereznie a hamarosan Belgiumban megrendezésre kerülő versenyen. Szülei múltja azonban végigkíséri az életét, és majdnem útját állja a nyugati országba való kijutásának is. Végül az utazás tele van kompromisszumokkal, izgalommal, szívfájdalommal és persze számtalan emlékezetes pillanattal.

Végig nagyon tetszett a könyv hangulata, és nagyon élveztem, hogy kicsit bepillanthatok abba, hogy milyen a versenyszerűen sportoló fiatalok élete, és hogy milyen volt az élet a 80-as években. Viszont azt is muszáj megemlítenem, hogy sok helyen érzetem kissé hektikusnak a történetvezetést. Főleg a versenynap volt az, ahol csak kapkodtam a fejem, és nem csak amiatt, mert a főszereplő is csak fel le futkározott a versenyszámok között, de azért is, mert minden egyes jelenetben másik fiúval ment az adok-kapok. Alapjában véve nem igazán szeretem a szerelmi háromszögeket, de vannak kivételek. Ha egy adott könyv mind érzelmileg, mind történetvezetésben elég mélyen képes feltárni a témát, akkor abban az esetben ezt el tudom fogadni, de sajnos számomra ez alkalommal nem ez volt a helyzet, leginkább mert minden túl gyorsan történt.

Ettől eltekintve a regény szépen körüljárta a fiatalkori bizonytalanság témáját, és hogy mennyi nehéz döntést kell meghoznunk a felnőtté válás kapujában. Bár nem volt tökéletes, de úgy érzem, debütáló kötetként igazán megállja a helyét ez a könyv. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik egy pihentető nyári olvasmányra vágynak, vagy csak szeretnének visszaröppenni egy kicsit a 80-as évekbe. :)


u.i.: Bevallom, először nem igazán tetszett a borító, de lassan megszerettem, és rájöttem, hogy ez a farmer stílus tényleg jól illik a 80-as évekhez. Az pedig külön tetszik, hogy a rojtok 3D-ben is meg vannak csinálva. Nagyon ötletes.

http://veronikasreaderfeeder.com/greff-magdi-huzos-%e2%…

Tóth_Orsolya_3 P>!
Greff Magdi: Húzós szerelem

„…karjai között megérkeztem valahová, ahová eddig nem is sejtettem, hogy menni akarok.”

Annyira nagyon szerettem. Mert számtalanszor megnevettetett, és mert a nevetés mellett képes volt mély érzelmeket is megmozgatni bennem. Mert ez a könyv valójában nem egy könnyed történet. Egy eléggé nehéz és számomra borzalmas kort mutat be úgy, hogy közben mégis képes vagy nevetni és átadni magad egy igazi húzós szerelemnek.
Rékát már a kezdetektől fogva szerettem, és be kell valljam, igazi Szőke rajongó lettem. *-*

3 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Greff Magdi: Húzós szerelem

Kicsit tartottam a könyvtől az eddigi értékelésekbe beleolvasva, de nosztalgia végett mindenképpen el akartam olvasni. A történet valószínűleg 1987 őszén játszódik, vagyis majdnem egyidős vagyok a főszereplő lánnyal ( 3 évvel fiatalabb). Viszont az időpont miatt van egy kis csúsztatás a sztoriban. Ebben az időszakban ugyanis a vezetés nyitott nyugat felé, és sokkal engedékenyebbekké váltak (pl. lassan életbe lépett a szabad vallásgyakorlás). Nem hiszem, hogy egy Géza szerű gusztustalan kis besúgónak ekkora hatalma lett volna. Az időpontra egyébként a Halálos fegyver első részének megjelenése, ami 1987, és a McDonald's megnyitása (1988) körüli utalások miatt lehet következtetni. A sztori sporttal kapcsolatos része viszont kimondottan tetszett. Még sosem olvastam kajakosokról, épp ideje volt ennek is. A szereplők is jófejek voltak, még Ádám is, annak ellenére, hogy hülyeséget csinált. Réka szüleivel kapcsolatban pedig én is azt éreztem, amit a szerző végül Réka szájába adott, nagyon önzően viselkedtek.
Akinek tetszett a sztori, ajánlom, hogy nézze meg a Moszkva teret, ami 1989- ben játszódik. Az tutira ez a korszak.
Ja, és a pilóta keksz most is finom. :)

kellyolvas P>!
Greff Magdi: Húzós szerelem

A kor amiben ez a regény játszódik, az én fiatalságom kora. Ezzel nem volt bajom, jól esett nosztalgiázni, bár kevesebb popkult utalás is több lett volna az elégnél. A problémám a cselekménnyel volt, szó szerint annak hiányával. Nem tudtam azonosulni a szereplőkkel, egyik sem került közel hozzám. Nem volt izgalom vagy fordulat, egy mondattal el lehet mondani a történetet.
A szerző egyébként nagyon szimpatikus, remélem a későbbi műveiben olvashatok majd erős karakterekkel megírt, mély érzelmekről szóló regényt.

7 hozzászólás
Magdi1017>!
Greff Magdi: Húzós szerelem

Sok könyvbarát társamhoz hasonlóan ez a könyv nekem is eszembe juttatta a ifjú koromat, igaz, én még gyerekfejjel éltem át ezt a korszakot, de jó volt egy kicsit visszautazni az időben, és visszagondolni arra, hogy milyen menő volt, hogy volt kazettás magnóm, spoiler Mikor kisdobossá avattak, vagy úttörővé, és oroszt tanultunk.Tele volt igazi retro csemegékkel.
Persze a korszak sötét oldala ebben a könyvben megmutatkozik, és borzasztó belegondolni, hogy ilyen létezett.
Maga a történet nagyon jó volt, szimpatikus volt Réka és tetszett az ambíciója, hogy elérje az álmát, és bejusson a hőn áhított egyetemre, bár a szüleinek „köszönhetően” nagyon sok akadálya volt. A versenyzés, ami ezzel jár a sok feszültség és izgalom nagyon el lett találva. A karakterek is, ki negatív, ki pozitív vonatkozásban.
Kellemes kikapcsolódást nyújtott, szerettem.
spoiler

Ács_Milán>!
Greff Magdi: Húzós szerelem

A Vörös pöttyös könyveknek elsősorban nem az én korosztályom az olvasói célközönsége, de ettől függetlenül nekünk, idősebb olvasóknak is élvezhető és szórakoztató lehet egy ilyen könyv, mint jelen esetben ez a regény.
A történet olvasása közben nosztalgikus hangulatba kerültem. Visszarepülhettem egy kicsit az időben, a saját tinédzserkoromba. Abba a tinédzserkorba, amikor még kazettás magnó és walkman volt a menő, a nyugati autók helyett még Daciák, Skodák és Wartburgok hasítottak az utakon. Amikor csakúgy, mint a történet szereplőinek valutát kellett váltani külföldre utazás előtt és amikor még Csehszlovákia volt…
Alapvetően nagyon szórakoztató és humoros volt a történet, amiben egy kis romantika is helyet kapott. Fiatalok! Olvasásra fel!

1 hozzászólás
kratas P>!
Greff Magdi: Húzós szerelem

Végre valami új helyszín. A szokásos iskolai epekedés hát én immár melyik bikát válasszam helyett kaptam egy izgalmas versenyt, némi politikai helyzetképet a 80-as évekből, egy-két váratlan helyzetet és fordulatot. Mondjuk a minden-jó-pasi-engem-akar-de-én-mit-is-tegyek vonal – és ezzel együtt a főhősnő – időnként kissé idegesített, de ettől függetlenül jó volt olvasni és tetszett benne a finom erkölcsi tanulság is a szülők vonaláról. Ha az még egy kicsit jobban ki lett volna hangsúlyozva, akkor 7-8 csillagot is adnék, mert akkor többet adott volna ez a könyv, mint a szokásos tinédzser vergődést. Szeretnék még olvasni a szerzőtől.

ggizi P>!
Greff Magdi: Húzós szerelem

Nagyon kíváncsi voltam erre a történetre, mert én is ebben az időszakban voltam tini (még ha ’85 táján még csak kiskamaszként tengődtem is). Erősen hajlamos is vagyok a nosztalgiára és nálam nem sok kell, hogy érzelmileg megérintsen egy történet. De ez most sajna elmaradt. Hiába volt tele a könyv korabeli márkanevekkel és termékekkel, amik az én fiatalságomat is végig kísérték, mégis idegennek éreztem a közeget. Pontosabban ez a rengeteg márkanév azért is zavart, mert normál esetben egy történet nem tobzódik bennük, nem úgy, mint itt, és ezzel csak az az érzés erősödött bennem, hogy a szerző ezzel az eszközzel „erőlteti” az időutazást. Persze kaptunk egy kis rálátást néhány jellegzetes dologra is, mint pl. a disszidálásra, a besúgó rendszerre vagy épp az akkori nyugati utazások és a valutaváltás szigorára, mégis nyersnek és kidolgozatlannak éreztem az egészet. Nem tudom pontosan megfogalmazni a problémámat, pedig tisztán érzem azt a hiányérzetet, amit ez a könyv bennem hagyott. És ez csak a háttere volt egy, a rendszer szerint „veszélyes” 18 éves lány útkeresésének. Ami nagyon izgalmas témának ígérkezett. De aztán mégsem lett annyira az.
A szereplők sem tudtak közel kerülni hozzám. Nem értettem Szőkét, hogy mit eszik Rékán, Rékát sem, hogy miért hagyja Ádámra a viselkedését, holott nagyon kilógott a lóláb, csak az ő szemét nem akarta kiszúrni. Persze megértettem Réka problémáját, átéreztem a tehetetlen dühét és frusztrációját, amiért a rendszer gátolja a továbbtanulását és a jól kiérdemelt lehetőségeit, de valahogy mégse tudott meghatni a helyzete.
A leginkább átütő rész számomra a versenyzés volt. Ott és akkor tisztán érezhető volt a versenysporttal összefüggő küzdés és nyerni akarás, a tét nagysága, a célegyenesre szűkölő tér és a megmérettetés. De ez sajnos elég sovány rész volt a könyvben, jóval többet is elbírt volna.

4 hozzászólás
BlackWidow>!
Greff Magdi: Húzós szerelem

Nagyon furcsa volt és érdekes is egyben egy olyan korba betekinteni, amit igazából nem ismer az ember, csak hallomásból, történetekből, de semmi személyes tapasztalat.
Ahogy a kor, úgy ez a sportág is ismeretlen volt számomra.
Nagyon furcsa volt az elején, úgymond „átszokni”, de hamar megkedveltem a történetet a szereplőkkel együtt (kivéve Gézát, akit már a sztori elején az autók elé vetettem volna).
Sok meglepetés ért a történet közben, és nagyon tetszett az egész. Sajnos a sportággal kapcsolatos hiányos tudásom kicsit korlátozta a képzelőerőmet, és nehézzé tette azt, hogy 100%-osan ott legyek, de még így is nagyon tudtam élvezni az egészet.
Sajnos túlságosan elhúzódott az olvasásom (sajnos a vizsgák nem várnak), de egy rossz szavam nincs erre a könyvre.
spoiler
Szóval tetszett. Nem egy imádom, világmegváltós könyv, de nagyon jól kikapcsolt, nagyon élveztem, és ha az írónőtől szívesen olvasnék még hasonló könyveket.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Greff Magdi: Húzós szerelem

Csodálatos írói debütálás, a könyv pedig egyszerűen letehetetlen. Greff Magdi jól elkapta a ’80-as évek disztópikus hangulatát, emellett viszont a történet tele volt vicces, jópofa és romantikus pillanatokkal, miközben végig ott tombolt bennem az érzés: bár ott lehetnék én is a srácokkal.

» http://sorok-kozott.hu/2017/11/konyvkritika-greff-magdi…


Népszerű idézetek

Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

– Tudni akarom, hogy miről beszélgetnek! – fordult hátra Géza.
Megköszörültem a torkom, de mire kinyitottam a számat, addigra Szőke válaszolt.
– Csak éppen megkérdeztem Rékát, hogy járna-e velem.
Géza arca vörös lett az indulattól, és Ádám kényelmetlenül fészkelődött mellettem.
– Nem tartom jó ötletnek, sőt kifejezetten károsnak tartom az elképzelést – hápogta Géza.
– Ha nem lehet, akkor nem lehet – vonta meg a vállát Szőke, majd hozzám hajolt. – Csak vicceltem – súgta. – Nem érdekel Géza véleménye. Felőlem járhatunk.

Tóth_Orsolya_3 P>!

…karjai között megérkeztem valahová, ahová eddig nem is sejtettem, hogy menni akarok.

357. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lukács Réka
Tóth_Orsolya_3 P>!

Szőke a két keze közé fogta az arcom, és gyengéden, de határozottan megrázta a fejem. Mélyen a szemembe nézett.
– Érted most már?
Bólintottam, hevesen átkaroltam a nyakát, majd csúnyán zokogva elbőgtem magam.
– Réka, jól vagy? – kérdezte Lacus.
– Igen – bömböltem.
– Mégis inkább csókolózzatok – ingatta a fejét Lacus.
– Egy pillanat, meglesz az is, csak megfékezem a takonyáradatot.
– Nagyon bunkó vagy – hüppögtem.
– Tudom. Egy nagyon szerelmes bunkó.

357. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lacus · Linquist Norbert (Szőke) · Lukács Réka
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

– Ez igazán nagyszerű volt – tapsolt hangosan Tibi bá’ a produkció végén, és a társaság ettől valamelyest magához tért. – Vegyetek érzékeny búcsút egymástól, és irány befelé! Tíz perc!
– Elbúcsúzhatok tőled? – karolta át Gábor Marcit, és csücsörített a szájával.
– Nem kell, szivi, én veled maradok. Melletted alszom ma is – mondta unottan Marci.

Kapcsolódó szócikkek: Gábor · Marci
Tóth_Orsolya_3 P>!

– Mindenki, akit szeretek, fontosabb a személyes boldogulásomnál! Én képtelen vagyok becsapni és elárulni másokat, csak azért, hogy nekem jobb sorsom legyen. Mert szeretem őket, és abba nem fér bele az önzés. És soha nem fogom elfogadni az indokaidat, hogy te miért tetted meg ezt velem! Mert azok nem indokok! Nincs elfogadható indok arra, hogy egy anya elhagyja a lányát.

345. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lukács Réka
tmezo P>!

[…] Szőkénél egyszerűen kimaradt a szűrő a gondolatai és a szája között. Más magyarázatot nem találtam a pofátlan szókimondására.

Aurinko>!

– Nyomatékosan kérek mindenkit […], hogy a tyúkokért folytatott kakasviadalt a verseny után, valami távol eső helyen folytassa le! Főleg azért, mert a tyúkoknak ma még versenyeznie is kell.
[…]
– Nem is vagyunk tyúkok – motyogta Dóri.

139. oldal

janka0416>!

Végigszurkolta a futamomat, és értem szurkolt…fantasztikus érzés volt.

BlackWidow>!

– Tegyél le!
– Rögtön leteszlek, ahogy elértük az ágyamat.
– Nem akarok egy újabb rovás lenni a fejtámládon!
Szőke őszintén felröhögött.
– Nem a fejtámlámra vésve gyűjtöm, más módszerem van.
– Megnyugodtam – nevettem a nyakához bújva.
Tudtam, hogy közeledünk a teraszhoz, mert a korábbi vidám társaság hangosan szurkolni kezdett Szőkének, és megtapsoltak minket, amikor lovagom az egyik székbe ejtett.
– Ez nem is az ágyad!
– Ne pimaszkodj!

334. oldal

turanett P>!

Kiscsávó, a kispárna olyan, mint a hajam: az életeddel játszol, ha hozzáérsz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Bábel
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Morgan Matson: Páratlan nyár
Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Jenn Bennett: Ragyogó szemek
Jenny B. Jones: Tiéd leszek!
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Susan Elizabeth Phillips: Csak Te kellesz!