Húzós ​szerelem 46 csillagozás

Greff Magdi: Húzós szerelem

Különleges regény a sportról és a szerelemről.

Réka kajakozik, és állatorvosi egyetemről álmodik, ám a szocializmus alatt egy dezertőr gyereke az utolsó, aki bejuthat egyetemre. Egyetlen esélye a sportösztöndíj, és egyetlen dobása egy verseny Belgiumban. A csapattal tart egy furcsa, örökké jegyzetelő fickó, és egy undok orosz versenyző. Képes lesz Réka megnyerni a versenyt, ahol a jövője a tét? Ha mindez még nem lenne elég, feltűnik a színen Szőke, egy vagány új sporttárs, de Ádám, a régi barát is másféle érdeklődést mutat.Melyikük a nagy szerelem?

Réka izgalmas utazásra indul, ahol nem csak a vízen kell helyt állnia, de a szívügyekben is, mert nem minden az, aminek látszik, egy olyan korban, ahol minden szóra vigyázni kell.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571605

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Haibach Géza · Lacus · Linquist Norbert (Szőke) · Lukács Réka


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Greff Magdi: Húzós szerelem

„…karjai között megérkeztem valahová, ahová eddig nem is sejtettem, hogy menni akarok.”

Annyira nagyon szerettem. Mert számtalanszor megnevettetett, és mert a nevetés mellett képes volt mély érzelmeket is megmozgatni bennem. Mert ez a könyv valójában nem egy könnyed történet. Egy eléggé nehéz és számomra borzalmas kort mutat be úgy, hogy közben mégis képes vagy nevetni és átadni magad egy igazi húzós szerelemnek.
Rékát már a kezdetektől fogva szerettem, és be kell valljam, igazi Szőke rajongó lettem. *-*

3 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Greff Magdi: Húzós szerelem

A kor amiben ez a regény játszódik, az én fiatalságom kora. Ezzel nem volt bajom, jól esett nosztalgiázni, bár kevesebb popkult utalás is több lett volna az elégnél. A problémám a cselekménnyel volt, szó szerint annak hiányával. Nem tudtam azonosulni a szereplőkkel, egyik sem került közel hozzám. Nem volt izgalom vagy fordulat, egy mondattal el lehet mondani a történetet.
A szerző egyébként nagyon szimpatikus, remélem a későbbi műveiben olvashatok majd erős karakterekkel megírt, mély érzelmekről szóló regényt.

7 hozzászólás
>!
Magdi1017
Greff Magdi: Húzós szerelem

Sok könyvbarát társamhoz hasonlóan ez a könyv nekem is eszembe juttatta a ifjú koromat, igaz, én még gyerekfejjel éltem át ezt a korszakot, de jó volt egy kicsit visszautazni az időben, és visszagondolni arra, hogy milyen menő volt, hogy volt kazettás magnóm, spoiler Mikor kisdobossá avattak, vagy úttörővé, és oroszt tanultunk.Tele volt igazi retro csemegékkel.
Persze a korszak sötét oldala ebben a könyvben megmutatkozik, és borzasztó belegondolni, hogy ilyen létezett.
Maga a történet nagyon jó volt, szimpatikus volt Réka és tetszett az ambíciója, hogy elérje az álmát, és bejusson a hőn áhított egyetemre, bár a szüleinek „köszönhetően” nagyon sok akadálya volt. A versenyzés, ami ezzel jár a sok feszültség és izgalom nagyon el lett találva. A karakterek is, ki negatív, ki pozitív vonatkozásban.
Kellemes kikapcsolódást nyújtott, szerettem.
spoiler

>!
ggizi P
Greff Magdi: Húzós szerelem

Nagyon kíváncsi voltam erre a történetre, mert én is ebben az időszakban voltam tini (még ha ’85 táján még csak kiskamaszként tengődtem is). Erősen hajlamos is vagyok a nosztalgiára és nálam nem sok kell, hogy érzelmileg megérintsen egy történet. De ez most sajna elmaradt. Hiába volt tele a könyv korabeli márkanevekkel és termékekkel, amik az én fiatalságomat is végig kísérték, mégis idegennek éreztem a közeget. Pontosabban ez a rengeteg márkanév azért is zavart, mert normál esetben egy történet nem tobzódik bennük, nem úgy, mint itt, és ezzel csak az az érzés erősödött bennem, hogy a szerző ezzel az eszközzel „erőlteti” az időutazást. Persze kaptunk egy kis rálátást néhány jellegzetes dologra is, mint pl. a disszidálásra, a besúgó rendszerre vagy épp az akkori nyugati utazások és a valutaváltás szigorára, mégis nyersnek és kidolgozatlannak éreztem az egészet. Nem tudom pontosan megfogalmazni a problémámat, pedig tisztán érzem azt a hiányérzetet, amit ez a könyv bennem hagyott. És ez csak a háttere volt egy, a rendszer szerint „veszélyes” 18 éves lány útkeresésének. Ami nagyon izgalmas témának ígérkezett. De aztán mégsem lett annyira az.
A szereplők sem tudtak közel kerülni hozzám. Nem értettem Szőkét, hogy mit eszik Rékán, Rékát sem, hogy miért hagyja Ádámra a viselkedését, holott nagyon kilógott a lóláb, csak az ő szemét nem akarta kiszúrni. Persze megértettem Réka problémáját, átéreztem a tehetetlen dühét és frusztrációját, amiért a rendszer gátolja a továbbtanulását és a jól kiérdemelt lehetőségeit, de valahogy mégse tudott meghatni a helyzete.
A leginkább átütő rész számomra a versenyzés volt. Ott és akkor tisztán érezhető volt a versenysporttal összefüggő küzdés és nyerni akarás, a tét nagysága, a célegyenesre szűkölő tér és a megmérettetés. De ez sajnos elég sovány rész volt a könyvben, jóval többet is elbírt volna.

4 hozzászólás
>!
Ács_Milán 
Greff Magdi: Húzós szerelem

A Vörös pöttyös könyveknek elsősorban nem az én korosztályom az olvasói célközönsége, de ettől függetlenül nekünk, idősebb olvasóknak is élvezhető és szórakoztató lehet egy ilyen könyv, mint jelen esetben ez a regény.
A történet olvasása közben nosztalgikus hangulatba kerültem. Visszarepülhettem egy kicsit az időben, a saját tinédzserkoromba. Abba a tinédzserkorba, amikor még kazettás magnó és walkman volt a menő, a nyugati autók helyett még Daciák, Skodák és Wartburgok hasítottak az utakon. Amikor csakúgy, mint a történet szereplőinek valutát kellett váltani külföldre utazás előtt és amikor még Csehszlovákia volt…
Alapvetően nagyon szórakoztató és humoros volt a történet, amiben egy kis romantika is helyet kapott. Fiatalok! Olvasásra fel!

1 hozzászólás
>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Greff Magdi: Húzós szerelem

Csodálatos írói debütálás, a könyv pedig egyszerűen letehetetlen. Greff Magdi jól elkapta a ’80-as évek disztópikus hangulatát, emellett viszont a történet tele volt vicces, jópofa és romantikus pillanatokkal, miközben végig ott tombolt bennem az érzés: bár ott lehetnék én is a srácokkal.

» http://sorok-kozott.hu/2017/11/konyvkritika-greff-magdi…

>!
beccaelle
Greff Magdi: Húzós szerelem

Elöljáróban annyit, hogy nagyon-nagyon-nagyon tetszett és ajánlom mindenkinek. Hamarosan a blogon is kifejtem bővebben, miért. :)

4 hozzászólás
>!
tmezo P
Greff Magdi: Húzós szerelem

Jó, jó, de valahogy kicsit lapos. Jó a közeg, tetszik, ahová időben helyezte a szerző, de csak ízelítőt kaptunk belőle. Pontosan nincs év, viszont a ’80-as éveben tényleg voltak furcsa dolgok, de azért ez itt annyira nem volt olyan erősen jelen. A márkákkal, a zenékkel, meg egy két dolog ismételgetésével még nem jött át olyan erősen az akkori életérzés. Réka félelmét és érzéseit például egyáltalán nem éreztem. Ádámot pedig azonnal kiszúrtam, ahogy útra kelt a csapat.
Réka nagyon bosszantó személyiség. Nagyon nehezen viseltem a rövidlátóságát Ádámmal kapcsolatban. Végtelenül zavart ahogy Ádám nyomult rá, ő meg ráhagyta. Bahhh…
Szőke fura fickó volt, és ahogy haladtunk előre, egyre gyanúsabb volt minden amit csinált. A nagy suskus a belgákkal. Valami készült a háttérben, de nem lehetett sejteni sem, hogy mi. Meglepődtem, mikor kiderült, de nem tudtam hová tenni az egészet. Fura volt ez a szervezkedés Szőke részéről. Mégis miért? Szerelemből? Pár nap ismeretség után?
A versenyzős részek tetszettek, jó volt a pörgés, érdekesek voltak az információk. A bulizós esték már annyira nem, kicsit sok volt az ilyen laza rész. Helyettük némi drámát, nehézséget, akadályt szívesen vettem volna.

2 hozzászólás
>!
anesz P
Greff Magdi: Húzós szerelem

Annyira különleges lett a történet azzal, hogy a cselekmény a nyolcvanas évekbe lett helyezve! Teljesen nosztalgikus hangulatba kerültem a golyós rágóktól, a walkmanektől, a nyugati utazás izgalmától stb. Ugyanakkor a kajakos világ számomra ismeretlen terepe jól ellensúlyozta az ismerős világot. A közösség, a hobbi, az élsport összehozó és rivalizáló, széthúzó világa nagyon szemléletes volt. Persze egy csomó dolgot ki lehetett előre találni, de ez ennél a műfajnál nem olyan zavaró. Szerintem Réka jól döntött a szüleivel kapcsolatban. Szőke pedig egy igazi figyelmes lovag.
Újszerű hatásával kellemes benyomást tett rám.

>!
sztrapacska1213 P
Greff Magdi: Húzós szerelem

Backman után kellett ez a kis lazulás, nosztalgia, könnyed humor, nekem nem hiányzott innen semmi. Megboldogult fiatalságom számos kultikus tárgya felbukkant a történetben, egy kicsit újra középiskolás lehettem, ezt nagyon köszönöm! :)))


Népszerű idézetek

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

– Tudni akarom, hogy miről beszélgetnek! – fordult hátra Géza.
Megköszörültem a torkom, de mire kinyitottam a számat, addigra Szőke válaszolt.
– Csak éppen megkérdeztem Rékát, hogy járna-e velem.
Géza arca vörös lett az indulattól, és Ádám kényelmetlenül fészkelődött mellettem.
– Nem tartom jó ötletnek, sőt kifejezetten károsnak tartom az elképzelést – hápogta Géza.
– Ha nem lehet, akkor nem lehet – vonta meg a vállát Szőke, majd hozzám hajolt. – Csak vicceltem – súgta. – Nem érdekel Géza véleménye. Felőlem járhatunk.

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

– Ez igazán nagyszerű volt – tapsolt hangosan Tibi bá’ a produkció végén, és a társaság ettől valamelyest magához tért. – Vegyetek érzékeny búcsút egymástól, és irány befelé! Tíz perc!
– Elbúcsúzhatok tőled? – karolta át Gábor Marcit, és csücsörített a szájával.
– Nem kell, szivi, én veled maradok. Melletted alszom ma is – mondta unottan Marci.

>!
Tóth_Orsolya_3 P

…karjai között megérkeztem valahová, ahová eddig nem is sejtettem, hogy menni akarok.

357. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lukács Réka
>!
Tóth_Orsolya_3 P

– Mindenki, akit szeretek, fontosabb a személyes boldogulásomnál! Én képtelen vagyok becsapni és elárulni másokat, csak azért, hogy nekem jobb sorsom legyen. Mert szeretem őket, és abba nem fér bele az önzés. És soha nem fogom elfogadni az indokaidat, hogy te miért tetted meg ezt velem! Mert azok nem indokok! Nincs elfogadható indok arra, hogy egy anya elhagyja a lányát.

345. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lukács Réka
>!
Tóth_Orsolya_3 P

Szőke a két keze közé fogta az arcom, és gyengéden, de határozottan megrázta a fejem. Mélyen a szemembe nézett.
– Érted most már?
Bólintottam, hevesen átkaroltam a nyakát, majd csúnyán zokogva elbőgtem magam.
– Réka, jól vagy? – kérdezte Lacus.
– Igen – bömböltem.
– Mégis inkább csókolózzatok – ingatta a fejét Lacus.
– Egy pillanat, meglesz az is, csak megfékezem a takonyáradatot.
– Nagyon bunkó vagy – hüppögtem.
– Tudom. Egy nagyon szerelmes bunkó.

357. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lacus · Linquist Norbert (Szőke) · Lukács Réka
>!
tmezo P

(…) Szőkénél egyszerűen kimaradt a szűrő a gondolatai és a szája között. Más magyarázatot nem találtam a pofátlan szókimondására.


Hasonló könyvek címkék alapján

Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában
Rainbow Rowell: Eleanor és Park
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Cookie O'Gorman: Kamuzások, kavarások
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: Ég veled
Helena Silence: Ezüsthíd
Leiner Laura: Bábel
Ferger Annamária: Törékeny álmok