Batman: ​Arkham Elmegyógyintézet 72 csillagozás

Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​Amadeus Arkham által alapított intézet fogadja be az elmeorvosok által beszámíthatatlannak ítélt bűnözőket, akiket többnyire éppen Batman juttatott rendőrkézre. Egyelőre tisztázatlan körülmények között az ápoltak átvették az irányítást a bolondokházában, és túszaikat csak akkor hajlandók elengedni, ha ősellenségük, Batman önként bemegy közéjük. A lázadók vezetője Joker, de köztük van Kétarcú, Agyagpofa, Madárijesztő, a Kalapos és Gyilkos Krok is. Az Arkham Elmegyógyintézet nem egy szokványos szuperhősös történet, a szivárvány minden színében csillogó, testhez álló jelmezekkel, domborodó izomzatokkal és látványos verekedésekkel. Grant Morrison egyik első amerikai képregényével a pszichothriller műfajába vezette be a Denevérembert, amihez ideális szerzőtársra akadt Dave McKean világhírű illusztrátor, számos könyv és hanglemez borítójának tervezője személyében. Az Arkham Elmegyógyintézet minden idők egyik legkülönlegesebb, egyben legnépszerűbb Batman-kötete, Amerikában 500 ezer… (tovább)

>!
Képes, 2008
132 oldal · ISBN: 9789639833111 · Fordította: Bayer Antal · Illusztrálta: Dave McKean

Enciklopédia 3


Kedvencelte 19

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Kilgores P>!
Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet

Ez a kötet számomra, mint olvasó igazán érdekes, mert az Arkham Asylum videójáték lényegesen merít ebből a történetből, de mivel én előbb játszottam, mint olvastam, a játék is hatással volt az olvasmányélményemre. A történet két szálon fut, 1920 környékén Amadeus Arkham története elvenül meg előttünk, míg a másik szálon Joker Batman-t kényszeríti egy elmetúrára az Arkham Elmegyógyintézet folyosóin. Amedeus monológjai és napló részleteinek közben szinte hallottam a játékból ismert rekedtes hangot, Batman utazása alá meg tökéletesen beillett a játékhoz komponált zene. Szinte tényleg képtelen vagyok különválasztani a két médiumot egymástól, mivel spoiler mind csak erősíti a kapcsolatot.
A kötet erőssége nem is a történetben keresendő, hanem a hangulatban. Dave McKean több technikát alkalmazó, már-már követhetetlen, tébolyt idéző illusztrálása remekül illik a jelenkori pszicho-horrorhoz és a viktorináusi stílusú naplóbejegyzésekhez is. Két dolgot azoban kiemelnék, amivel adós a kötet. Számomra hiányzott Batman belső monológja, úgy érzem, az még adhatott volna az őrület átérzéséhez és talán a történet könnyebb követéséhez is. A másik problémám kicsit a Képes Kiadóhoz köthető, mivel Joker szövegeinél sokszor nagyon kis betűméretet használtak, így vannak szavak amiket szinte nem lehet kivenni.
Összességében ez egy nagyon különleges történet, a legtöbb Batman történetekkel foglalkozó listán méltán szerepel. Számomra nem vált kedvencé, de élvezettel olvastam.

>!
Képes, 2008
132 oldal · ISBN: 9789639833111 · Fordította: Bayer Antal · Illusztrálta: Dave McKean
6 hozzászólás
Mes>!
Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet

ZSENIÁLIS, így csupa nagy betűvel. Régóta nálam vendégeskedik a képregény, @Lilith jóvoltából – akinek a türelmét itt is köszönöm – sokféle hangulatban olvastam, és mindig találtam benne valami újat. A grafika bekúszik az ember szeme mögé, és azt veszed észre, hogy már 10 perce egy oldalt bámulsz, de nem akarsz lapozni, mert mindig van olyan részlet, amit eddig nem láttál. A végén Joker utolsó mondatai szerintem mindig az emlékezetemben maradnak: „Érezd magad jól odakint. A tébolydában.”

8 hozzászólás
bagie P>!
Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet

Nagyon távol áll tőlem a képregény, mint olyan; de ez inkább képes-regény, zseniális rajzokkal, amelyek nagyon jól visszaadják a történet sötét világát.

[Batman az egyik kedvenc szuperhősöm, amikor ő is esendő, fél és gonoszkodik…a mellette lévő negatívok közül azonban Joker, aki mindent visz nálam!]

MortuusEst>!
Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet

Nagyon régóta kergetőztünk. Az igazat megvallva kicsit úgy voltam vele a végén, mint az Első évvel. A sok szaladgálás utána, meg várás, meg szitkozódás, hogy " a *******, megint az orrom elől vittek el egy tisztességes áron kínált darabot etc bizony nem tett jót az lelkesedésnek. Ennyi várakozás után szinte mitikussá növekedett maga a könyv, és nyilván nem tud megfelelni az elvárásaimnak.
Szó se róla, a sztori is tetszik, a képi világ egészen brutálisan-borultan zseniális. (Sőt, ez a kaotikus festményszerűség engem néhol már zavart a történet megértésében), de nem tudok szabadulni a „kicsit többet vártam” érzéstől.

ppayter P>!
Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet

Brutálisan nyomasztó, ellenállhatatlanul sötét, művészien elkészített; szinte nem is képregény, hanem hangulatfestmények egyvelege; komor és őrült, ami tökéletesen illik a rövidre sikeredett történethez.

_VVega_>!
Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet

Már az első oldalaktól kirázott a hideg és a továbbiakban is színtiszta horror, tömény őrület minden lap, zseniálisak a rajzok. A szimbolika és a párbeszédek remekek, de maga a történet talán kicsit túl rövid és egyszerű ahhoz, hogy igazán fel tudjon nőni a képekhez.

Shanara>!
Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet

Régóta nézegettem már ezt a képregényt, kacérkodtam a vásárlásával, az olvasásával. Végül egy kedves molyocskától kaptam kölcsön. A képregény nem a szokványos fajta, mind a szövege, mind a rajztechnikája különleges. Rajzolója ugyanaz, mint a Sandman képregényeké, de a stílusa ebben az esetben valamivel nyersebb, szürreálisabb. A történet tökéletes példát mutat arra, hogy egy elnyomott, nagyon mélyre elrejtett, kellemetlen emlék bizonyos környezet és ingerek hatására áttöri a köré vont gátat és elszabadulnak az érzések.
Az egész sztori enyhén beteges, ugyanakkor elgondolkodtató és mélyen az ember lelkébe rágja magát. Örülök neki, hogy elolvashattam.
A rajzok illettek ugyan a történethez, de többször elég követhetetlenek és néhány inkább élvezhetetlen volt a számomra. A Sandman képregény rajzai azért jobban tetszettek. Az is igaz, hogy az a történet nem is ennyire elvont, nem ennyire mélyen lélektani.

4 hozzászólás
Irasalgor>!
Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet

Mindezeket összegezve tehát elmondható, hogy Grant Morrison Batman története a felnőtt képregények felé kacsingató olvasók egyik alapműve Gaiman Sandman sorozata mellett. A történet viszonylagos egyszerűségét kárpótolja az elménk titkos zugából előbúvó démonok Batman ellenségeiként való manifesztálása (Agyagpofa, Zeus, Kétarcú, Croc), s külön piros pontot érdemel a keretek szabta lehetőségek mellett maximálisan hihető őrület ábrázolása is. Aki nem rest vagy sznob kikacsintani a szuperhősök által kreált univerzumok felé, és nyitott az elvontabb dolgok felé, azoknak mindenképp érdemes legalább egyszer próbát tenni a Denevérember ezen kalandjával, ugyanis az nélkülöz mindenféle ipari klisét, s egy elgondolkodtató, szórakoztatónak egyáltalán nem nevezhető alkotással lesz gazdagabb az olvasó.

Értékelés: 10/10
(Később blogban)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Batus>!

Batman: Te degenerált állat!
Joker: Hiába is hízelegsz, nem jutsz semmire.

Kapcsolódó szócikkek: Joker
Batus>!

A hold gyönyörűszép. Egy hatalmas ezüstdollár, amit Isten feldobott. És a sérült oldala került felülre. Ezért teremtette a világot.

(Harvey Dent, azaz Kétarcú)

Kapcsolódó szócikkek: Hold
Batus>!

Van az úgy, hogy előbb rombolni kell, és csak utána lehet építkezni. A pszichiátria így működik.

4 hozzászólás
Batus>!

Megkérdezem tőle, miért vagdossa borotvával a karját.
– Hogy érezzem. Hogy legalább valamit érezzek.

1 hozzászólás
Batus>!

Sajnálom a szerencsétlen árnyakat, akiket az ész euklidészi börtönébe zártak.

Shanara>!

A szokások fontosak. Egy jó rendszer eltereli a gondolatainkat a morbid képzelődésről.

jM_>!

És a világ felrobban. Nincs mibe kapaszkodnom. Nincs horgonyom. Elfog a pánik, menekülök. Vakon futok át a tébolydán. És még imádkozni sem tudok. Mert nekem nincs istenem.

Batus>!

Szinte szórakozottan nézem, hol lehet a feje. Aztán rápillantok a babaházra. És a babaház visszanéz rám.

Batus>!

Hát nem értik? Nem látják, hogy ezer darabra hullok szét?

Batus>!

Harrietet rémálmok gyötrik. Szerintem Lewis Carroll tehet róla, de ő ragaszkodik hozzá, hogy újra meg újra elolvassa a könyveit.


Hasonló könyvek címkék alapján

Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.
Mark Millar: Logan: Kíméletlen jövő
Mark Millar – J. Michael Straczynski: Polgárháború – A háború kezdete
Mark Millar: Marvel Lovagok: Pókember – Túlhajszolva
Mark Millar: Marvel Könyvek: Pókember – Holtak között
Garth Ennis: Prédikátor 1.
Robert Kirkman: The Walking Dead: Élőhalottak 22. – Új kezdet
Jordie Bellaire: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol
Garth Ennis: John Constantine, Hellblazer: Káros szenvedélyek