Batman: ​A Fekete Kesztyű 13 csillagozás

Grant Morrison: Batman: A Fekete Kesztyű

BATMAN: A FEKETE KESZTYŰ
Eredeti megjelenés: a Batman 667-669., 672-675. számaiban, 2007 augusztusa és 2008 májusa között

Egy ismeretlen ellenfél – aki brilliáns, végtelenül türelmes és elképesztően gonosz – a háttérből manipulálja Batmant.

Egy láthatatlan kéz beemel egy árulót a Batman által inspirált Nemzetközi Hősklub találkozójára, ugyanaz a kéz, amelyik a Gothami Rendőrkapitányság sorai között megbújó gyilkos utánzókat rejteget: egy kéz, amit csak úgy ismernek, hogy a Fekete Kesztyű.

DECECTIVE COMICS 110.SZÁM
Eredeti megjelenés: 1946 áprilisa

Batmant és Robint Londonba hívják, hogy segítsenek a Scotland Yardnak elkapni egy férfit, aki Sherlock Holmes kitalált nemezise, Moriarty professzor bűnözői karrierjét folytatja.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény Eaglemoss Hungary

>!
Eaglemoss Hungary, Budapest, 2019
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788375663587 · Illusztrálta: J.H. Williams III, Tony S. Daniel, Ryan Benjamin, Jonathan Glapion, Mark Irwin, Sandu Florea, Saleem Crawford

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Dominik_Blasir >!
Grant Morrison: Batman: A Fekete Kesztyű

Nem tudom, van-e a magyarul más olyan történet, ami ennyiféle kiadásban és formában jelent meg, de Grant Morrison Batman-runja a kétezres évek közepén egészen hihetetlen magyar kiadási háttérrel rendelkezik. Kezdődik a Kingpin által indított Batman-sorozat első tizennégy füzetével, aminek az első fele az Eaglemoss-DC-sor elején, a második fele az Eaglemoss-Batman sorban jelent meg újra (persze a kettő között kimarad két füzet újrakiadása), hogy aztán az Eaglemoss-DC-sorban végül az eredetileg a kettő közötti megjelenések (nagy része) is napvilágot lásson. Ami talán mind közül a legerősebb gyűjtemény.
Kezdődik háromszámnyi szalonkrimivel, ami olyan szinten vegyíti a menőséget, a drámai hangulatot és a bugyutaságot, amire talán még nem volt példa az Eaglemoss-nál. Morrison összetereli egy szigetre a C-kategóriás hősöket (aka Nemzetközi Denevéremberek, aka Nemzetközi Hősklub) Batmannel és Robinnal együtt, majd megindít egyfajta pszichedelikus „ki a gyilkos?” nyomozást, mindezt J. H. Williams III szenzációs illusztrációival. Tényleg döbbenetes: annyira nem illik össze Morrison elszállt történetmesélési stílusa (ami egyébként is olyan, mintha minden második képkocka kimaradt volna) egy komoly nyomozásos bűnüggyel, a röhejes szuperhősök csapatával és Williams hihetetlenül látványos panelmegoldásaival* (külön gratulálok a színezőnek, aki természetesen a mindig remek Dave Stewart), hogy az eklektikusságában lenyűgöző – és szórakoztató!
Ezek után az előző történettel össze nem függésben végre fény derül Batman három kísértetének kilétére – a korábbi kiadásokban elkezdődött sztorinak lényegében a végére érünk egy szintén erősen hallucinogénekre támaszkodó eseménysorban, de nagyon is van ereje és hatása (még ha kicsit furcsán is ér véget). Batman belső monológja és visszaemlékezései megadják a szükséges drámai színezetet, aminek a nyerseségét remekül kihozza Tony Daniel stílusa.
Úgyhogy örülök, hogy végül csak a végére értünk ennek a történetnek – ezt a kötetet talán hiánypótlónak nem nevezném, de mindenképp régóta esedékes megjelenés.

* https://i.pinimg.com/originals/a4/46/33/a446338053970e0…
https://i.pinimg.com/originals/4d/a4/da/4da4dab5ec47d00…

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.
Mark Millar: Logan: Kíméletlen jövő
Mark Millar – J. Michael Straczynski: Polgárháború – A háború kezdete
Mark Millar: Marvel Lovagok: Pókember – Túlhajszolva
Mark Millar: Marvel Könyvek: Pókember – Holtak között
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.
Frank Miller: Batman: Az első év
Chris Claremont: X-Men 4. – Próteusz
Jeph Loeb: Fenegyerek: Sárga
Robert Venditti: X-O Manowar 2. – Ninjak közbelép