Heldenhammer (The Legend of Sigmar 1.) 1 csillagozás

Graham McNeill: Heldenhammer

It is a time of legends. The lands of the old World are wild and untamed, where the primitive tribes of men struggle for survival. In this time of peril, by virtue of his valorous deeds, a young man claims leadership of the Unberogen tribe. His name is Sigmar Heldenhammer, and his actions will change history forever. This is the story of how Sigmar rose to power, culminating in the Battle of Black Fire Pass, where men and dwarfs fought against the vast hordes of orcs in their quest to safeguard the future of the Empire.

>!
Black Library, Nottingham, 2008
416 oldal · ISBN: 9781844165384

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
Graham McNeill: Heldenhammer

Azok, akik egy-két alkalmi olvasásnál mélyebben elmélyedtek a Warhammer Fantasy világában, bizonyára tudják, hogy a Heldenhammer (Goblinok Pörölye) Sigmarnak, a birodalom alapítójának – és későbbi istenének – állandó jelzője. Ez a regény tehát Sigmar életéről szól, pontosabban arról a szakaszáról, amikor összehozza az első szövetséget az emberek rivalizáló törzsei, valamint a törpék királysága között. Mindez 2500 évvel a játék jelenkora előtt történt. A szerepjáték-irodalomban viszont mindig is mostohagyermeknek számítottak az ilyen “történelmi” regények, amelyek az egyes világok múltját kívánták megvilágítani. spoiler Ezúttal is érezhető, hogy a szerző nem mert sem a megszokott Warhammer stílusnál megmaradni, sem attól alapvetően elrugaszkodni és egy vele egyenértékű fantasy világot építeni. Így inkább a történelmi regények irányába mozdult el (csak persze orkokkal meg törpékkel), amit én egy elég szerencsétlen kompromisszumnak érzek. Talán meg akarta mutatni "a legenda mögötti valóságot”, ahogyan az Arthur-mondakörrel ezt már százszor is megcsinálták. Mondjuk egy igazi, háromdimenziós főhőssel lett is volna értelme, de olyan itt nincs. Ennek hiányában pedig én egy homéroszi felfogású eposznak jobban örültem volna.

Bár a történet egy birodalom alapjainak lerakásáról szól, igazán csak azok a részek nevezhetőek kidolgozottnak, ahol csatákról vagy párviadalokról esik szó. A szövetséges törzsek hirtelen fejlődése, a belső problémák megoldása nincs igazán megmagyarázva, még akkor sem, ha a törpék civilizáló hatását is figyelembe vesszük. 15 év alatt simán kilábalni a sötét középkorból azért elég erős feltevés. A könyv egész eseménysora alapvetően lineáris, alig akad egy-két említésre méltó fordulata, és azok is ezerszer eljátszott klisék. Maga a háború pedig rajt-cél győzelemnek mondható, különösebb kisiklások nélkül. Nyilván tudjuk, mi lesz a vége, elvégre Sigmarra úgy emlékszik az utókor, mint goblinverő hősre, de az idáig vezető út attól még lehetne rögösebb.

Karakteralkotás terén a szerző alighanem David Gemmell-t próbálta imitálni, de csak a sablonokig jutott, erre több szót kár is vesztegetni. Pedig az előadásmódja amúgy egyáltalán nem rossz, kis adagokban egészen kellemes lett volna olvasni. Csak úgy éreztem, hogy sokszor egyszerűen nem volt mondanivalója. Megkapta a kerettörténetet, azt kitöltötte izgalmas és látványos harci jelenetekkel, más témákban viszont vagy nem tudott, vagy nem akart alkotó tevékenységet kifejteni.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Noro >!

“The old sagas say that the people of this land are those that the gods made mad, for all their wars are merry, and all their songs are sad.”

Chapter Thirteen: A Gathering of Kings

Noro >!

„A hammer is force and dominance, an honourable weapon and one that, unlike most other weapons, has the power to create as well as destroy.”

Chapter Thirteen: A Gathering of Kings

Noro >!

“Well, I can’t say I know how a man would deal with it, but I can tell you how a dwarf would. It’s simple. When the time comes, hit them with your hammer until they’re dead. Then hit the next one. Keep going until they’re all dead.”

Chapter Twenty: Defenders of the Empire


A sorozat következő kötete

The Legend of Sigmar sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: A Game of Thrones
Glen Cook: The Black Company
R. F. Kuang: The Dragon Republic
Peter Higgins: Truth and Fear
Ed McDonald: Blackwing
Joe Abercrombie: The Heroes
William King: Skavenslayer
N. K. Jemisin: The Obelisk Gate
Robert Jackson Bennett: City of Stairs
Mark Lawrence: Prince of Thorns