Fulgrim (The Horus Heresy 5.) 29 csillagozás

Graham McNeill: Fulgrim

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A 31. évezredet írjuk, s az emberiség hatalma csúcsán áll. Ahogy a Hórusz vezette Nagy Hadjárat megállíthatatlanul halad a maga útján, Fulgrim, a Császár Gyermekeinek primarchája egy kegyetlen, idegen faj ellen vezeti a saját harcosait. Ám a csatározások során árulás és romlás vár rájuk, s véres útjuk a sötétségbe vezet.
Fulgrim bukásának története ez…

Eredeti mű: Graham McNeill: Fulgrim (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Tuan, Budapest, 2018
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639940871 · Fordította: Oszlánszky Zsolt
>!
Szukits, Szeged, 2013
416 oldal · ISBN: 9789634972853 · Fordította: Oszlánszky Zsolt

Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
girion
Graham McNeill: Fulgrim

Dorian Gray arcképe.warhammer
Graham McNeill, a kihagyott ziccerek ura
Ez a történet nagyon jó lehetett volna. Az alap szitu, az elkárhozás történet, rengeteg lehetőséget rejtett magában. De McNeill nem elég jó író, és ahogy tette azt Horus esetében, elszúrta a dolgot. Talán ha nem kellett volna a korábbi kötetek által feldobott szálakkal foglalkozni, többet is kihozhatott volna belőle. Talán. Nagyon érződött hogy túl sokat foglalkozik Tarvitz-cal, a Childrenek ilyen-olyan kapitányaival és harcaikkal vagy a memorátorokkal. Megjegyzem, utóbbiak jeleneteit el sem olvastam már a végén. Remek, pár oldalas hangulatfokozó jelenetek lehettek volna a légió elkárhozásáról. Habár a Noisemarineok születése például annyira kínos volt, hogy azóta is próbálom elfeledni. Így azonban túl sok volt belőlük. Az egész regénynek valójában egyetlen dologról kellett volna szólnia, Fulgrimról, illetve még Ferrus Manusról. Ugyanis utóbbi volt a könyv egyetlen értékelhető figurája.

1 hozzászólás
>!
Profundus_Librum
Graham McNeill: Fulgrim

Az ötödik részben a III. Légióba, a Fulgrim által vezetett Császár Gyermekei (Emperor’s Children) nevű űrgárdistarendhez látogatunk. Az előző rész űrcsatáitól eltérően ebben a részben újra a testközeli brutalitáson, a Káosz fertőzésének látványosan naturális bemutatásán – és az akción van a hangsúly. Nem tudnám elmondani fejből, mik lesznek majd Hórusz lázadásának főbb fordulópontjai, de az talán álmomból felébredve is menne, hogy melyik űrgárdista rendek fognak majd átállni és kik maradnak hűek a Császárhoz a végsőkig. (Ehhez éppen elég Emeror’s Childrent, Sons of Horust vagy World Eaters mészároltam már le a terepasztalon a Dark Angels seregemmel anno…) Ezért a regény nagy fordulatai egyáltalán nem ütöttek úgy, mint azoknál, akik nem tudják, mire számíthatnak még majd a „Nagy Sztoritól”, de ettől függetlenül nagyon jó volt még így is például a vége a könyvnek. Látványos harci leírások, vér, árulás és halál, minden ahogy kell egy ilyen regénynél. (Az Emperor’s Childrenek szonikus-fegyverzetének kialakulásának magyarázatáért pedig jár a csillagos ötös a szerzőnek!) Amikor nem a főnök (Fulgrim) és a harcosok elkerülhetetlen bukásáról volt szó – most ezt komolyan bele kellett írni a könyv tartalomjegyzékébe így direktben? –, hanem a Légiót kísérő civilekről, azok a részek, ha lehet még ütősebbre sikerültek. A művészek közti rivalizálások és a némiképp laposabb (unalmasabb) párbeszédek után – előre borítékolható módon –, egy gyorsvonat sebességével érkezik a horror is. A sorozat eddigi legjobb, leghangulatosabb része talán vitán felül. Egyébként meg lesznek itt még orkok, eldák, és néhány más Légió is feltűnik benne (Salamanders, Iron Hands, Raven Guard), szóval a szórakoztatáson kívül a Warhammer 40k háttéranyag-tudásunkat is bővíti – már ha van olyan rajtam kívül, akit ez lázba hoz.

2 hozzászólás
>!
elge76 P
Graham McNeill: Fulgrim

A Nagy Hadjárat folytatódik, ahol ismét egy magát megadni nem akaró faj szegül szembe a Birodalommal. A háttérben újabb lépések történnek a primarchák között is, aminek nem feltétlenül pozitív végeredménye lesz.

Azt kell hogy mondjam, ez az egész Hórusz sorozat nekem annyira nem jött be. Egyedül a James Swallow féle, Az Eisenstein útja volt az, aminek minden sorát élveztem. Igen, még a Dan Abnett által írt legelső résznél is jobban.
Összességében csalódás a sorozat, úgyhogy a jövőben nem valószínű, hogy folytatni fogom, még akkor sem ha magyarul megjelennek részek.
A Gaunt szellemeit ezerszer jobban élveztem.

>!
Balázs_Erőss
Graham McNeill: Fulgrim

Durva, kaotikus, és elképesztő léptékű. A magyarul fellelhető sorozat legjobb része, ami után a folytatásokért sírva kellene könyörögni!
Csaták földön-égen-világűrben, párharcok, a káosz őrülete, orkok (bár elég röviden szerepelnek), eldák és még oly sok minden vonul fel ebben a kötetben.
Erősen ajánlom, minden rajongónak kötelező tétel.

3 hozzászólás
>!
Ravenstein
Graham McNeill: Fulgrim

Fulgrim, mindig is a legellenszenvesebb primarchák közé tartozott, és ez a könyv csak megerősített ebben a hitemben. Hórusz bukását, most a Császár Gyermekeinek a szemével látjuk, ez a rész (5.) sem okozott csalódást, várom a többi 20-at… :)

24 hozzászólás
>!
erasmus
Graham McNeill: Fulgrim

A sorozatban ez volt a leggyengébben megírva, túl sok szálon fut a cselekmény és sokszor, ugrál ide oda a szereplők között. A legfontosabb eseményeket pedig viszonylag gyorsan lerendezi. Jól mutatja be hogy Fulgrimot hogyan láncolja magához, egyre jobban a káosz.
A sorozatról jelenleg 31 kötetnél jár és még nem sikerült befejzetni, nyújtják mint a rétestésztát. Az első 3 kötet tényleg a fősodorhoz tartozott de a 4. rész, és 5. rész is csak picivel visz előrébb, ahogy olvastam az angol fülszövegeket azok sem sokkal, inkább melléktörténeteket tartalmaznak.

>!
Ikarosz
Graham McNeill: Fulgrim

Fulgrim egy nyálas k*cs*g, akit sosem bírtam…
A regény 5-ös.

1 hozzászólás
>!
Richárd_Ilyés
Graham McNeill: Fulgrim

A hangulata kiváló, azonban úgy éreztem, hogy a kevésbé jelentős események sokszor több sort kaptak, mint indokolt lett volna, ezzel szemben az igazán fontos események hamar véget értek és kicsit összecsapottnak is éreztem a könyv végét. Sajnálatos, mert egyébként a magyar nyelven is megjelent kötetek közül talán ebben lett volna a legnagyobb potenciál. Ettől függetlenül ajánlom mindenkinek; aki a követi a sorozatot valószínűleg egyébként sem hagyná ki.

>!
Farkas_L_Máté
Graham McNeill: Fulgrim

Csak remélhetem, hogy lesz még fordítás a folytatásához.


Népszerű idézetek

>!
pelikanbence

-…, mert a művész, aki mindenben a tökéletességet keresi végül nem fogja elérni semmiben sem.

Graham McNeill: Fulgrim


A sorozat következő kötete

The Horus Heresy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Michael Walden: Eshtar – Harmadik könyv
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia
David Guymer: Dorn utolsó fia
Phillip Messier: A Nagy Viadal
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Brian K. Vaughan: Saga 1.