Komédiások vagyunk valamennyien, mondhatja a drámai feszültséggel telített cselekmények során feledhetetlen alakjaival több ízben is a szerző. Magunk választjuk, vagy belekényszerülünk, de szerepet játszunk az életben, több-kevesebb szerencsével és következetességgel, amint ez színpadon általában történni szokott. Első ízben 1966-ban megjelent regényének szálait ezúttal egzotikus terepen, Haiti szigetén bonyolítja a világhírű író, és hűvös, okos, hősnek aligha nevezhető főszereplőjét első személyében, narrátorként számoltatja be a történtekről. Hűvös azonban az izgalmas légkörben egyes-egyedül az elbeszélő marad, csodálatos művészettel ábrázolt szerelmi viszonyában is tartva cinikus objektivitását. A többi, bravúrosan jellemzett figurát egytől egyig hit vagy cél hevíti, s velük illusztrálja Greene, hogy ma már elkötelezettség nélkül fehérnek, feketének egyaránt elképzelhetetlen az élete a föld minden pontján, s e regényével ismét a tőle megszokott nagy élménnyel ajándékozza meg az… (tovább)
Szerepjátszók 26 csillagozás
Eredeti megjelenés éve: 1966
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Graham Greene válogatott művei Európa

Tulajdonképpen nem is tudom, hogy miért nem olvastam eddig Greenet.
Megfogott. Egyrészt mert remekül ábrázolja a diktatúra működését, másrészt mert a karakterek, a bemutatott szerepek, szerethetőek.
A cinikus főhős, épp úgy, mint a szélhámos, vagy a naiv politikus…
…és van benne valami nyomasztó, pont mint amilyennek Haitit képzelem az esős évszakban… Papa Doc Duvalier idejében.

A Sztrugackij testvérek Egymilliárd évvel a világvége előtt c. könyvében van utalás erre a regényre, így muszáj volt elolvasni ezt is. Nem egy sodró lendületű történet, de a diktatórikus környezet ellenére a szereplők szimpatikusak voltak – igen, még Concasseur kapitány is. Az olvasásélményen sokat dobott az egzotikus karibi helyszín, továbbá diktatúra ide vagy oda, érzésem szerint az egész történetet átszövi egyfajta szolid, visszafogott humor (gondoljunk csak a szélhámos Jones "őrnagyra").
Első könyv az írótól, van még mit pótolnom.

A Haitire visszatérő szállodatulajdonos, Brown a történet elbeszélője. A hajón ismerkedik meg a jóhiszemű és kissé naiv Smith házaspárral – akik vegetáriánus misszió miatt utaznak a szigetre-, valamint itt tűnik fel a szélhámos Mr Jones „őrnagy” is. Az utasok hamarosan megismerik „Doki Papa” diktatúráját, a titkosrendőrség túlkapásait, brutalitását. Nagyon találó a címe, hiszen szinte valamennyi szereplő elrejti az igazi arcát és titkol valamit, Brown pedig a hűvös és cinikus modorával leplezi igazi érzéseit. Elgondolkodtató és nyomasztó hangulatú olvasmány volt.

Nekem egyáltalán nem tetszett. Szenvedtem vele. Nem tudtam azonosulni sem a főhőssel, sem a többi szereplővel. Igazság szerint az egész olvasmány nagyon nyomasztó volt, ott sem tudtam nevetni, ahol elvileg humoros részek voltak benne.

(…) az üvegajtós könyvszekrényben sorakozó irodalmi művek (orvosi könyveit a rendelőjében tartotta Magiot doktor) ódivatú borjúbőrbe voltak kötve. Szemügyre vettem őket, míg ő kiment, hogy „kezet mosson”, ahogy angolul udvariasan megfogalmazta. Ott volt a Les Misérables három kötetben, Les Mystéres de Paris, melynek az utolsó kötete hiányzott, több roman policier Gaboriau-tól, a Vie de Jésus Renantól, és társai között elég meglepően: Marx Tőké-je, ugyanolyan borjúbőrbe kötve, úgyhogy kissé távolabbról nem lehetett a Les Misérables köteteitől megkülönböztetni.

Kopogtam az ajtón, s csaknem azonnal felhangzott a kapitány hangja, rekedten és parancsolóan mondta, hogy lépjek be.
Legalább nem álmából ébresztettem fel. Feltámasztva ült az ágyában, fehér puplin hálóingben. Nagyon vastag szemüveget viselt, s ettől a szeme olyan lett, mint a törött kvarcszilánkok. Könyvet tartott a kezében, ferdén az olvasólámpa felé döntve. Láttam, hogy egy Simenon-regény, s ez némileg felbátorított – talán annak a jele, hogy van benne emberi érdeklődés.

Ismertem a belépő rendőrtisztet. Rohadt alak volt, olyan rohadt, mint bármelyik Tonton Macoute; akkor ember, mint Magiot doktor, és szörnyű ütése volt: sok törött állkapocs tanúskodott Port-au-Prince-ben az erejéről. A szája tele volt aranyfoggal, valószínűleg nem a sajátjával: úgy viselte őket, mint egy indián harcos régen a skalpokat.

– Lerobbant a kocsim – mondta. – Megvártam, míg az eső alábbhagy. Ma későn kapcsolják be a világítást.
– Megmotozták a sorompónál? – kérdeztem gépiesen; hozzá tartozott ez a port-au-prince-i csevegéshez.
– Ilyen esőben? Esőben nincs útzár. Az ember nem várhatja el, hogy egy milicista viharban dolgozzék.

Most az egyszer pontosan kapcsolták ki a villanyt, és a vihar úgy özönlött le a Kenscoff oldalán, mintha stopperórával indították volna; megpróbáltam Henry James elbeszélését, a Nagyszerű hely-et olvasni abban a papírkötésű elbeszélés-gyűjteményben, amelyet valaki valamikor régen ittfelejtett; el akartam felejteni, hogy holnap hétfő lesz, de nem sikerült. „Szörnyű korunk vad vizei”, írta James, és nem tudtam, milyen átmeneti szünet zaklatta úgy fel abban a hosszú, irigylésre méltó viktoriánus békében. Felmondott az inasa?

(…) az előttem két lépésre álló Marthára nézve azon is csodálkoztam, miért látszott olyan fontosnak a kettőnk félig összekötött élete. Úgy éreztem, ez az élet teljesen Port-au-Prince-hez tartozott, a sötétséghez, a kijárási tilalom rémületéhez, a nem működő telefonokhoz, a sötét szemüveges Tonton Macoute-okhoz, az erőszakhoz, igazságtalansághoz és kínzáshoz. Némely borokhoz hasonlóan, a szerelmünk sem megérni nem tudott, sem a szállítást nem bírta.