Az ​emberi tényező 42 csillagozás

Graham Greene: Az emberi tényező Graham Greene: Az emberi tényező Graham Greene: Az emberi tényező Graham Greene: Az emberi tényező

A brit titkosszolgálat hétköznapjaira a gyanú árnyéka vetül: titkos információk jutnak át a szovjet táborba. A bizalmas adatok szivárgási helyét könnyen azonosíthatják, mivel csak három ember jöhet szóba. A kettős ügynököt szigorú titoktartások közepette, nagy erőkkel kezdik keresni. De vajon ki lehet az? Graham Green, a nagy sikerű regények írója e regényében a titkosszolgálatok sötét oldalát mutatja be: a cég munkája csupán gazdasági célokat szolgál, az embereket kihasználja, munkatársaitól pedig érzéketlenséget vár el…

Eredeti cím: The Human Factor

Eredeti megjelenés éve: 1978

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Nagy siker volt, Magvető Világkönyvtár I.

>!
General Press, Budapest, 2006
344 oldal · ISBN: 9639598917 · Fordította: Ungvári Tamás
>!
Új Esély, Budapest, 1994
336 oldal · ISBN: 9637828524 · Fordította: Ungvári Tamás
>!
Európa, Budapest, 1988
398 oldal · ISBN: 963074628X · Fordította: Ungvári Tamás

1 további kiadás


Enciklopédia 3


Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Graham Greene: Az emberi tényező

Nem is lehetett olyan irigylésre méltó James Bondnak lenni.
Nekem nagyon tetszett a könyv. Nem pörgős, nem rágja az ember tőle a körmét, mert nem annyira a kémkedésről, mint elsősorban a háttérről, és igen: az emberi tényezőről szól. A humanware-ről, ami sokkal kiszámíthatatlanabb és nehezebben programozható, mint a hard- vagy software. Nagyon élveztem a rejtett angol humorát és az öniróniát. Alapvetően egy nagyon szomorú történet, szerencsétlen és magányos titkos ügynökök szenvednek benne. Mikor beálltak a szolgálatba, érdekes, kihívásokkal teli életről álmodtak. Nem sejtették, mennyire kiszolgáltatottá teszi, elszigeteli őket ez az élet. Senkiben nem bízhatnak, még egymásban sem. Sőt, egymásban aztán a legkevésbé.
És aki az életének csak egy kis szeletét megpróbálja megtartani magának, családot alapít, és megpróbál látszatra úgy élni, mint az átlagos emberek, az lesz a legkiszolgáltatottabb.
Szomorú.

>!
Gelso P
Graham Greene: Az emberi tényező

egy időben Merle mellett a kedvenc írómnak tartottam Greenet; maradt még könyv, amit nem olvastam tőle, ez is jó, de nem a legjobb könyve

>!
nariagnuhtseab
Graham Greene: Az emberi tényező

Se a kém, se a krimi történeteket nem szeretem de Green olyan jó író hogy tőle még ezt is megvettem. Izgalmas és bár kiszámítható, de jól megírt.

>!
Európa, Budapest, 1988
398 oldal · ISBN: 963074628X · Fordította: Ungvári Tamás
>!
László_Bencze
Graham Greene: Az emberi tényező

Greene stílusát nagyon szeretem, nem is csalódtam benne ennél a regénynél sem.
Párbeszédei közvetlenségében, emberszerűségében én is a történetben éreztem magam. Megkaptam egy angol kém életét izgalommal, bánattal, örömmel és ami a legfontosabb reménnyel.
Sokat tudnék még írni erről a regényről, mert van benne annyi, hogy megérdemelje az alapos elemzést, de sok szó helyett inkább mindenkinek ajánlom elolvasásra.

>!
tibber
Graham Greene: Az emberi tényező

Nem is tudom… valójában nehezen olvastam. Részint mert nagyon 80as évekes hidegháborús, részint meg olyan kiüresedett volt az egész. Idegesített a főszereplő, meg úgy mindenki. Értem én, hogy ez miért lett olyan világsikerű könyv, de valahogy engem nem fogott meg. Nem rossz persze, egy szóval sem mondom. Csak engem lehangolt.

>!
nagy_anikó
Graham Greene: Az emberi tényező

Egy hozzászólásban azt olvastam, „hogy nem értettem pontosan benne mindent”. Ezek alapján lassan figyelmesen olvastam a könyvet. Én is azt mondom, nem mindent értettem meg. Kémregénynek gyenge. Fordulatok nem igen vannak benne. Azon gondolkodtam, vajon miért is fizetik ezeket a munkatársakat, mert szerintem túl sok hasznukat nem vették. Megmutatta a szervezet kegyetlenségét, bizonyítékok nélkül is kiiktatták a vélt léket. De a kémregénynek nálam ennyi. Az emberi tényező része rendben volt, mármint Castle részéről.

>!
Magvető, Budapest, 1980
404 oldal · ISBN: 9632712269 · Fordította: Ungvári Tamás
>!
Koncz_Judit
Graham Greene: Az emberi tényező

Az egyik kedvenc íróm, de az a kötete felejthető. Az eleje jól indult, szimpatikusak voltak a szereplők, de valahogy ellaposodott az egész és a felétől már alig vártam, hogy vége legyen, mert már untam. Még az is megfordult a fejemben, hogy csak a végét olvasom el, pedig soha nem szoktam ilyet csinálni. :(

>!
tüskéshátú
Graham Greene: Az emberi tényező

En nagyon szeretem Graham Greene-t, de ettol nem ajultam el. Erdekes volt, de nem eleg suru.

>!
dióhéj
Graham Greene: Az emberi tényező

Nagyon régen olvastam és nem értettem benne pontosan mindent, de ennek ellenére tetszett. Talán leveszem majd újra a polcról.

>!
mate55 
Graham Greene: Az emberi tényező

A könyv cselekmény csak lassan bonyolódik, szinte alig vesszük észre, mégis szövevényes hálók szövődnek, és közben iszonyatos mértékű feszültséget teremt az író. Az akciók ritkák, nincsenek benne izgalmas fordulatok.De a könyv hangulata, az igen. Ez az ami engem megfogott. Jó szívvel ajánlom mindenkinek. A fél pont levonás a befejezés miatt van.


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

Nem csodálkoznék, ha már a közönséges kenyeret is komputerrel sütnék.

Első rész, harmadik fejezet

7 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

A tisztaságmánia úgy nőtt a magánnyal, mint szőrzet a holttesten.

Harmadik rész, első fejezet

4 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Azért bohóckodom, hogy tessek neki, de minél többet bohóckodom, annál kevésbé szeret.

Második rész, első fejezet

3 hozzászólás
>!
ppeva P

– Egy temetésről jöttem.
– Remélem, nem közeli rokon?
– Nem. Valaki az irodából.
– Nos, az én szememben egy temetés mindig jobb, mint egy esküvő. Utálom az esküvőket. A temetés végleges. Az esküvő, nos, az csupán holmi balszerencsés állomás valami felé. Szerintem a válásokat kellene megünnepelni, bár igaz, hogy az is gyakran csak állomás, legtöbbször egy másik esküvő felé. Az emberek megszokásból nősülnek.

248-249. oldal

Kapcsolódó szócikkek: esküvő
>!
ppeva P

Mi hálásak vagyunk magának, Maurice, de a hála, miként a szerelem, naponta újabb bizonyítékot kíván, különben könnyen elmúlik.

390. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hála
>!
ppeva P

– Sohase szerettem igazán ezeket a kémelhárítós figurákat. Valahogy mindenhová magukkal hurcolnak egy bizonyos rendőrségi szellemet. Persze érthető, hiszen így kell viselkedni a kémelhárításban. Az én szememben a kémkedés már sokkal inkább úriemberek dolga, de lehet, hogy nagyon régimódi vagyok.

112. oldal

>!
Frank_Spielmann I

– Nem lőttem életemben semmire, még emberre sem.
– Pedig az a legjobb célpont.

Második rész, első fejezet

>!
Frank_Spielmann I

Még manapság is előfordulnak atyák, akik azt tanítják gyermekeiknek, hogy Isten létezik.

Második rész, második fejezet

>!
Frank_Spielmann I

A Great Windmill Streeten, a kapualjak vörös árnyékában prostituáltak álltak, s azt kérdezgették: – Feljössz hozzám, édes?
– Gondolom, erről is lebeszél? – kérdezte Davis.
– Nos, a házasság rendszeressége biztonságosabb. Nem viszi fel annyira a vérnyomást.

Második rész, harmadik fejezet

>!
ppeva P

Bármely titkosszolgálat életét bemutató regény szükségképpen jócskán merít a képzeletből, mert a valósághű leírás minden bizonnyal megsérti a hivatali titoktartás ilyen vagy amolyan törvényét. A Remus bácsi-hadművelet így teljességgel a szerző képzeletének a terméke (s remélem, megmarad annak), miképpen valamennyi szereplő is az, legyen bár angol, afrikai, lengyel vagy orosz. Mindennek ellenére, ahogyan azt Hans Andersen, a bölcs s ugyancsak a fantáziájából merítő szerző mondta: „Képzeletünk meséit a valóság formálja.”

bevezető sorok

Kapcsolódó szócikkek: titoktartás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: A Tű a szénakazalban
Agatha Christie: N vagy M
Agatha Christie: A frankfurti utas
John le Carré: Csapda
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről
John le Carré: A mi emberünk
John le Carré: Ébresztő a halottnak
James Herriot: Minden élő az ég alatt
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly