A ​kezdet és a vég 56 csillagozás

Graham Greene: A kezdet és a vég Graham Greene: A kezdet és a vég Graham Greene: A kezdet és a vég Graham Greene: A kezdet és a vég

„Írtam ​egy emberről a Brighton sziklájá-ban, aki a pokolba kerül. Egy másik előtt, a Hatalom és dicsőség-ben, megnyílik a mennyek országa. Most olyan embert ábrázoltam, aki a purgatórium kapujához ért…” Aki a purgatórium kapujához ér: Scobie őrnagy, egy nyugat-afrikai angol gyarmat rendőrfőnök-helyettese a második világháború alatt. Csempészekkel, alvilági alakokkal bajlódik, menekültek ügyeit intézi, a bennszülöttek perpatvaraiban próbál igazságot tenni, mert jó rendőr, és szánja az embereket. És közben haragszik a sznob világra, amiért nem hagyja békén, sőt kigúnyolja a feleségét, a feleségét, aki szép lassan pokollá teszi az életét, aki a rendetlen, koszos, fülledt gyarmaton a tartalmatlan képzelgések világába húzódik vissza, vagy elérhetetlen célok hajszolásával keseríti férjét. Scobie uzsorások karmaiba keveredik miatta, s még a brit hírszerzés ügyetlen képviselőjének figyelmét is magára vonja. Ráadásul a legrosszabb pillanatban beleszeret egy fiatal lányba. Hová vezet kiút… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1948

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Graham Greene válogatott művei Európa

>!
Holnap, Budapest, 2012
298 oldal · ISBN: 9789633490358 · Fordította: Ungvári Tamás
>!
Maecenas, Budapest, 1996
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638469595 · Fordította: Ungvári Tamás
>!
Európa, Budapest, 1987
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630742888 · Fordította: Ungvári Tamás

1 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Szent_Habakuk IP>!
Graham Greene: A kezdet és a vég

Legalább háromszor, de inkább négyszer olvastam már, az egyik legkedvesebb művem Greentől. (Green pedig egyik kiemelten kedvelt szerzőm.)
Mivel életem különböző korszakaiban olvastam, mindig más vetületét értettem meg, és más része érintett érzékenyen.
Most például az a „tantusz” esett le, hogy Scobie felesége bizony szeretetlenebb, önzőbb volt, mint amilyennek eleinte Green láttatta: minderre az utolsó oldalakon derül fény, ahogyan végül „imádott Tickijéről” beszél a papnak.

Azért én is egyértelműen gondolom „nagy regénynek” (ez Green saját meghatározása), mert szerintem minden felnőtt olvasót megérint, kit így, kit úgy. Ki igazat ad a főhős belső monológjának, ki ideges lesz tőle. A teljes megértéshez fontos ismerni a katolicizmust, és még jobb, ha az olvasó is az, így tudja jobban átélni Scobie vívódásait.
Viszont azt hozzá kell tennem a katolikus hit védelmében, hogy az itt leírt állapot 1965 előtti. Ekkor fejeződött be a kat. egyházban a II. vatikáni zsinat, amely teljesen megújította az egyházat, főleg, ami az olyan jellegű szigorú szabályozásokat illeti, amikről a könyvben többször esik szó.
Egyházunk azóta az öngyilkosság kérdésében is más állásponton van, mint a zsinat előtt. Aki jól figyel olvasás közben, az itt is tetten érheti Green zsenialitását: bár egy szóval sem száll szembe az egyház akkor érvényben lévő tanításával, mégis azzal, amit a kötet utolsó oldalain a pap mond, olyan tanítást ad, amely a mai irgalmas egyházi gyakorlatnak felel meg.

entropic P>!
Graham Greene: A kezdet és a vég

Fülledt-moralizálós történet. Jó könyv amúgy, de most megint azt érzem, mint múltkor a Lublini mágussal kapcsolatban: talán végül is jobban szeretem, ha egy könyvben van humor is. (Attól még simán lehet komoly, asszem.)

bond>!
Graham Greene: A kezdet és a vég

Graham Greene könyvei mindig megfognak, ahogy egyre előrébb jutok bennük, úgy szippantanak be. A könyv negyedénél már gondoltam, hogy happy endet nem várhatok. Érdekes volt katolikus szemmel olvasni Scobie vívódásait, tetteit, Tudja, mi a megoldás, hiszen Isten is megmondja neki, sőt, több utat mutat számára. Dönteni azonban Scobienak kell. Ezen a könyvön is végigvonul a hitetlenkedő, a kereső, sokszor tagadó, perlekedő de mindvégig vágyódó keresztény hit, a gyógyító katolicizmus.

3 hozzászólás
Jucilla>!
Graham Greene: A kezdet és a vég

Nehezen indult a történet számomra. Nem tudtam igazán sem a korszakot, sem a helyszínt magamévá tenni. Aztán szépen valahogy beleszoktam? és ahogy megértettem, hogy ez egy nagyon egyszerű és hétköznapi történet egy átlagemberről, az életéről, tragédiájáról. Az, hogy éppen ott és akkor játszódik nem is igazán fontos. A végére egy érdekes történet lett számomra, azzal, hogy bárkiről szólhatna egy regény. A saját kis hétköznapi életünk, hétköznapi gondjaink, küzdelmeink és a felettük aratott győzelmeink vagy akár tragédiánk a mi saját regényünk.

Gelso>!
Graham Greene: A kezdet és a vég

már nagyon rég volt, hogy olvastam, de nagyon tetszett

patakizs>!
Graham Greene: A kezdet és a vég

Szerintem az egyik legjobb könyv Greene-től. Nagyon sok igazság fogalmazódik meg benne boldogságról, szerelemről, vallásról, stb. Scobie figurája nagyon szimpatikus volt, végig drukkoltam neki, hogy „merjen a sarkára állni”…


Népszerű idézetek

SteelCurtain>!

– Bármelyik könyvvel nyugodtan kezdhet – közölte Mrs. Bowles. – Bizottság vizsgálta felül valamennyit, mielőtt elküldték. Néha megpróbálnak ide nem illő könyveket is küldeni az emberek. De mi nem azért tanítjuk olvasni a gyerekeket, hogy – mondjuk – regényeket olvassanak.

3 hozzászólás
SteelCurtain>!

A bosszú jót tesz a jellemnek: a bosszúból származik a megbocsátás.

Kapcsolódó szócikkek: bosszú
SteelCurtain>!

– Csak nem hiszel komolyan a pokolban?
– Fellowes is ezt kérdezte tőlem.
– Itt az én eszem megáll. Ha hiszel a pokolban, miért vagy velem most?
A hitetlenség nemegyszer közelebb hoz az igazsághoz, mint a hit, gondolta.

SteelCurtain>!

Egy szír költő ezt írta egyszer: „Két szív közül az egyik mindig meleg, a másik mindig hideg, a jeges szív értékesebb, mint a gyémánt: a meleg szívet eldobják, nem kell senkinek.”

SteelCurtain>!

– Ő még hisz Istenben és a mennyországban és az efféle dolgokban, tudja.
– Maga nem?
– Abbahagytam, amikor befejeztem az iskolát. John is ezzel ugratta, persze kedvesen. Apa nem törődött vele. De azt sose tudta, hogy én is úgy érzek, mint John. Ha valaki lelkész lánya, jó csomó dologban képmutatónak kell lennie. Még a gondolatától is elszörnyedt volna annak, hogy John és én – együtt voltunk, már két héttel azelőtt, hogy összeházasodtunk.

SteelCurtain>!

– Valóban lefeküdhetnék már egy néger nővel. Akkor nem kellene kitalálniuk.
– Az elődje hússzal is lefeküdt – folytatta a rendőrfőnök –, de ez föl se tűnt senkinek. Egészen mást találtak ki ellene, hogy titokban iszik. Jobban szeretik, ha valaki nyilvánosan részeg.

Sli P>!

– Régen láttuk egymást. – Yusef leült, s hatalmas fejét tányér nagyságú tenyerébe fektette. – Két ember számára másképp telik az idő – gyorsabban vagy lassabban, aszerint, hogy milyen barátok.

326. oldal, Harmadik könyv, Első rész, Negyedik fejezet (Európa, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: barát · barátság · idő
Elizabeth_Windsor>!

„Mondd el most, miként éltél, zsenidet tékozolva, barátság, szerelem koldusakénkt.”

10. oldal, Első könyv

SteelCurtain>!

– Az én szívem – folytatta a portugál kapitány – csupa csodálat az önök nagy küzdelme iránt. Nincs benne hely a neheztelésre. Néhány emberem neheztelést érez. Én semmit. – Az arca izzadságtól patakzott, szemén megtört a fény. S még továbbra is folyton a szívét emlegette, de Scobie-nak úgy rémlett, hogy ezt a szívet megtalálni hosszadalmas sebészi feladat lenne.

SteelCurtain>!

Az igazság, gondolta Scobie, sosem ért az emberi teremtménynek kézzelfoghatóan semmit – matematikusoknak és filozófusoknak való jelkép az csupán, hadd kergessék. Emberi kapcsolatokban a gyengédség és a hazugság ezer igazságnál többet ér. S most belebonyolódott abba, amiről tudta: hiábavaló küzdelem a hazugságok megőrzésére.


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Éjféltájt
Chris Whitaker: Ahol az égbolt véget ér
Agatha Christie: Az ijedt szemű leány
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök
John le Carré: Az áruló
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
John Fowles: A lepkegyűjtő
Ken Follett: Kulcs a Manderley-házhoz
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Agatha Christie: Ferde ház