Monty ​Python önéletrajz 15 csillagozás

Graham Chapman – John Cleese – Terry Gilliam – Eric Idle – Terry Jones – Michael Palin – Bob McCabe: Monty Python önéletrajz

A könyv lapjain az abszurd humor utolérhetetlen mesterei mesélik el életüket, sajátos, utánozhatatlan stílusukban. A Monty Python-csoport tagjai által adott részletes, kimerítő és rettentően olvasmányos interjúk, naplórészletek, beszámolók nyomán nem csak a hat komikus magánéletébe nyerünk bepillantást, nem csupán a jól értesültek bennfentességével kukkanthatunk a színfalak mögé, de megérzünk valamit abból a korból is, amelyben a modern humort meghatározó sorozat, a Monty Python Repülő Cirkusza, valamint a három felülmúlhatatlan film: A Szent kehely (Gyalog galopp), a Brian élete és Az élet értelme készült. A sok ritka fotóval illusztrált kiadvány, amelyet Bob McCabe, a híres filmkritikus rendezett egységes kötetté, egyetlen Python-rajongó polcáról sem hiányozhat.

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Cartaphilus, Budapest, 2008
414 oldal · ISBN: 9789632660226 · Fordította: Baló András Márton

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Eric Idle · Graham Chapman · John Cleese · Michael Palin · Terry Gilliam · Terry Jones


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Havasi_Máté I>!
Graham Chapman – John Cleese – Terry Gilliam – Eric Idle – Terry Jones – Michael Palin – Bob McCabe: Monty Python önéletrajz

Python-rajongóként csak nemrég csodálkoztam rá arra, hogy ilyesmit nálunk is kiadtak… Szóval megvettem, elolvastam. Érdekes volt, személyes, de nem tökéletes. Először is szerkesztői szemmel nem: nagyon sok benne a felesleges ismétlés, ill. néhány totál hanyagolható megjegyzés. És ilyen terjedelemnél ezek fájnak. Másodszor, magyar szemmel: kb. a 120-170. oldalak szerintem a többség számára átugorhatók vagy legalábbis szelektíven olvasandók. Arról a korszakról szól ez, amikor a tagok megismerkedtek, külön-külön már szerepeltek, lassan-lassan belekerültek abba a közegbe, amiből később a csoport kinőtt… Sajnos ez a rész olyan sok kulturális utalással van tele, ami értelmezhetetlen olyan értelemben, hogy rég volt tévéműsorok és színpadi előadások, ilyen-olyan kollégák, neves vagy elfelejtett humoristák nevei röpködnek. Ez kb. olyan, mintha én azzal fárasztanék egy brit olvasót, hogy a hatvanas években Antal Imre kit ismert meg a Magyar Televízióban és ez hogyan befolyásolta a karrierjét. Nekem talán érdekes, neki nem. Hát itt pont ugyanez volt, csak fordítva. (Pedig érdekel a brit kultúra.)
A fordítás alapvetően igényes, abba kötnék bele, hogy miért kell A szent kehelyként hivatkozni a Gyalog galoppra. Az agyamra megy, amikor a fordítónak vagy talán a szerkesztőnek nem jön be egy magyar filmcím, és ragaszkodik az eredetihez (lásd még a Roger Moore-életrajzot, ahol a Minden lében két kanál helyett A rábeszélők címet ismételgették, de minek?). A képmelléklet viszont bőséges és nagyon jópofa, szerintem sokat emel a kötet értékén.


Népszerű idézetek

czegezoltanszabolcs>!

ERIC IDLE: Nagyon érdekes volt három napig megfeszítve. Odaértem reggel a kereszthez, rajta a nevem: Idle úr.

Kapcsolódó szócikkek: Eric Idle
czegezoltanszabolcs>!

MICHAEL PALIN: … emlékszem, hogy hallottam a dologról, no meg arról, hogy Graham közli a világgal, hogy homoszexuális. Erre persze mindenki ledöbbent egy kicsit, nem utolsó sorban a menyasszonya, aki éppenséggel szintén meg volt hívva a partira.

Kapcsolódó szócikkek: Graham Chapman · homoszexualitás · Michael Palin
Szávitrí P>!

TERRY JONES: Azt tudtuk, hogy valamennyire Krisztus életét fogja nyomon követni, viszont az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem konkrétan az ő élete lesz, mert a humor nem abban rejlik. Inkább azokban az emberekben, akik – miután valaki békéről meg szeretetről prédikált nekik – az elkövetkezendő kétezer évet azzal töltik, hogy egymást ölik és kínozzák, mert nem tudnak megegyezésre jutni arról, pontosan hogyan is mondta.

Terry Jones

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus · kereszténység · Terry Jones
czegezoltanszabolcs>!

Michael Palin naplójából, 1969. június 11., péntek: Leforgattuk a Dzsingisz kán halálát meg azt a snittet, amiben két ember egy szamarat visz el egy, a Butlin-féle kempingek közönségét szórakoztató vörös kabátos mellett, akit később fejbe vág egy nyers csirke az előző jelenetből. Mindezt a tengerparton, 18 fokban, napsütésben. Milyen bámulatos ez az élet.

Kapcsolódó szócikkek: 1969 · Michael Palin
czegezoltanszabolcs>!

ERIC IDLE: Aztán egyenesen Dachaube vittek minket a zuhogó esőben […], de már késő volt, azt mondták, hogy zárva vannak. Erre Graham odaszólt a vezetőnek, hogy mondja nekik, hogy zsidók vagyunk, erre beengedtek. Persze vérfagyasztó volt.

GRAHAM CHAPMAN: Az „őrök” már épp csukták be a kapukat, öt harminckor bezárt a hely.
– De mi zsidók vagyunk – kiáltottam kedélyesen, de bár ne tettem volna.

Kapcsolódó szócikkek: Eric Idle · Graham Chapman
stlsd>!

ERIC IDLE: Mindenki kicsit másképp, a maga módján volt őrült, és ezek az őrültségelemek összeadódva egy teljesen őrült embert hoztak létre.

Kapcsolódó szócikkek: Eric Idle
Szávitrí P>!

ERIC IDLE: Azon a ponton jöhettünk rá arra, hogy Jézus Krisztusról nem tudunk filmet készíteni, mert ő nem különösebben vicces. Amit mond, az nem nevetséges, éppen ellenkezőleg, nagyon is korrekt, úgyhogy azt nem is lehet kicikizni.

Eric Idle

Kapcsolódó szócikkek: Eric Idle · Jézus Krisztus
Szávitrí P>!

JOHN CLEESE: […] a Pythonoknak a másodperc törtrészére sem sikerült egyetértésre jutniuk arról, mit is gondolnak az értelmes vallás fogalmáról. Viszont ösztönösen egyetértettünk abban, hogy minek nem kéne lennie a vallásnak.

John Cleese

Kapcsolódó szócikkek: John Cleese · vallás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Ne ess pánikba!
Agatha Christie Mallowan: Így éltünk Mezopotámiában
Stephen Fry: Hazudozó
Jan Pol – David Fisher: Meg ne fogd a tehén farkát!
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos
Jeffrey Eugenides: Egy test, két lélek
Victoria Twead: Két vén bolond otthonra talál
Frank B. Gilbreth Jr. – Ernestine Gilbreth Carey: Tucatjával olcsóbb!
Nora Ephron: Sirámok a nyakamról és más hervasztó történetek
Ellen DeGeneres: Szórakozol velem?!