!

A ​Rosie projekt (Don Tillman 1.) 285 csillagozás

Ésszerű szerelem
Graeme Simsion: A Rosie projekt Graeme Simsion: A Rosie projekt
Bookline · 3.990 Ft –15% 3.391 Ft
1.800 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

„Egész ​életemben azért kritizáltak, mert állítólag nincsenek érzelmeim – mintha ez valami végzetes hiányosság lenne." Don Tillman, az Asperger-szindrómás, furcsa, mégis elbűvölő és igen sikeres genetikusprofesszor számos kudarc után arra a következtetésre jut, hogy agya nincs romantikára „drótozva", noha szerinte logikusan „nők széles skáláját kellene vonzania". Ám amikor idős szomszédasszonya, Daphne meggyőzi, hogy értékelje át a lehetőségeit, Don a maga rendezett, tényekre építő módján belefog a feleségprojektbe. Kidolgoz egy kérdőívet, amelynek segítségével megtalálhatja a tökéletes társat: azt a megbízható, absztinens, nem dohányzó nőt, aki beleillik fegyelmezett életébe… A Rosie-projekt egy végtelenül szórakoztató utazás az enyhén autisztikus Don világába, aki egyszerre kacagtató és szívszorító csetlés-botlása során többet tud meg önmagáról, mint amennyit valaha lehetségesnek gondolt. Graeme Simsion új-zélandi születésű ausztrál író megható és ironikus regénye immár több mint… (tovább)

Eredeti mű: Graeme Simsion: The Rosie Project

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Libri, Budapest, 2014
ISBN: 9789633104941 · Fordította: Sziklai István
>!
Libri, Budapest, 2014
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633103524 · Fordította: Sziklai István

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Don Tillman · Rosie Jarman


Hirdetés

Kedvencelte 40

Most olvassa 16

Várólistára tette 208

Kívánságlistára tette 124

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
vargarockzsolt P
Graeme Simsion: A Rosie projekt

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Rövid tudományos bevezető.
Az evolúciós pszichológia mai ismeretei szerint a csajozási technikáknak két fő kategóriája létezik: az eredményes és az eredménytelen.
Az első kategóriába tartozó technikákat általában a jóképű, nem szegény, rokonszenves személyiséggel rendelkező, és a női nem pszichológiai tulajdonságait alaposan ismerő férfiak szokták alkalmazni. Az ilyen férfiakat (akiket a továbbiakban Don Juan típusúaknak fogok nevezni), ahogy a nagy költő feledhetetlen versében találóan megjegyezte, a nők úgy „dongják körül, mint húst a légy”. Az ilyen esetekben előforduló interakciók pontos lefolyását most nem részletezem, legyen elég annyi, hogy a Don Juan típusú férfi számára a nő nyitott könyv, amelyben kedve szerint lapozgathat, kiválasztva a számára (anyagilag) előnyös és (szexuálisan) izgalmas oldalakat.
A második kategóriájú csajozási technikákat általában a lúzerek szokták használni. Ezek olyan férfiak, akiknek alapvető esztétikai, anyagi és szociális-kommunikációs hiányosságaik vannak. A természet és az emberi civilizáció alapvető csodája, hogy az emberi faj e típusa még nem pusztult ki. Talán az lehet az evolúciós magyarázata, hogy a Don Juan típusú férfiaknak szükségük van rabszolgákra, és e célra a lúzerek tökéletesen megfelelnek.

E rövid, de szükséges bevezető után rátérnék a könyv értékelésére. Ezt a könyvet egy lúzer kategóriájú férfi írta a csajozásról – és ez természetes. A Don Juan típusú férfiak nem írnak róla, hanem csinálják. Ennek következtében a történetben előforduló férfiak a való életben előforduló két alaptípussal pontosan ellentétes tulajdonságokkal rendelkeznek: a lúzer a szimpatikus és a Don Juan a taszító. Így van megírva. A könyv tehát nem törekszik a valóság hű ábrázolására, fő célja a szórakoztatás. És e célját maradéktalanul el is éri, legalábbis a saját vonatkozásomban ez így volt: két nap alatt felfaltam, mert fordulatos és nagyon jó a stílusa. Olvasás közben rendszeresen kuncogtam, néha fel is nyerítettem, mert a humorára is vevő voltam.

A történet röviden összefoglalva: egy aspis* genetika professzor házasságkötést célzó projektjének a leírása. A helyszín Ausztrália és New York. A könyv világsiker. Szerintem hamarosan hollywoodi filmet fognak forgatni belőle, ami besöpör majd néhány Oscar-díjat. Kikapcsolódásra erősen ajánlott.

*Aspis, azaz asperger-szindrómás. Az ilyen – többnyire férfiak – érzelmi élete csökevényes. Mindent racionálisan közelítenek meg. Állítólag ez betegség. Nem értem miért? Ez számomra természetes. Nem vagyok egy hipochonder típus, aki egy betegségről olvasva azonnal azt kiáltja @stippistop , és lefoglalja magának, de a főszereplőben sokszor magamra ismertem. Az emberek (főleg a nők) olyan titokzatosak, gyakran teljesen értetlenül állok a reakcióik előtt. ;)

A Könyvet a Merítés szerkesztőinek ajánló polcáról (http://moly.hu/polcok/merites-konyvajanlo-2014-08) választottam, és @sophie kihívására (http://moly.hu/kihivasok/merites-konyvajanlo) olvastam el.

26 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Graeme Simsion: A Rosie projekt

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Nagyon édes történet egy vonzó, szuperintelligens ám Asperger-szindrómás férfi botladozásairól a feleség-keresés művészetében.
Elgondolkodtató, mégis vicces – úgy van átszőve humorral, hogy közben megértjük mennyire más, de mégis szerethető egy ilyen személyiséggel rendelkező ember, minden csupán türelem, akarat és egy nyitott felfogás kérdése.
Szórakoztató, aranyos kis könyv ez, tele fura de annál kacagtatóbb jelenetekkel barátságról, szerelemről, családról, munkáról – vagyis az életről.

11 hozzászólás
>!
Bélabá P
Graeme Simsion: A Rosie projekt

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Voltak félelmeim az olvasás előtt, de hamar elcsitultak ezek az érzések. Mégis egy Asperger szindrómás beteg áll a könyv középpontjában, féltem a negatív hangulattól. Nem kellett ijedezni. Ez a könyv egy vérbeli szórakoztató írás a maga komoly „módszertanaival” együtt. Komolynak tekinthető Don Tillman tudományos alaposságú feleség- és apaprojektje. Voltak pontok, amin felröhögtem, némileg hasonló szituációkat már átéltem. :) A történet sok embernél aktuális, és a kivitelezés is elsőrendű, ezért lehet ilyen népszerű A Rosie projekt. Még gondolkozom a kedvencelésen, de 5 csillagot adok (4,7 pont) A folytatást (Rosie update) is tervezem olvasni, egy kis pihentetés, ülepedés után.

4 hozzászólás
>!
mdmselle IMP
Graeme Simsion: A Rosie projekt

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Szeretnivaló főszereplő és történet, nagyon élveztem.
Én tulajdonképpen megértem, hogy némelyek miért ragaszkodnak annyira – olykor már-már kórosan – egy általuk felállított szabályrendszerhez, sőt igazából nagyon is vonzónak, megnyugtatónak és biztonságosnak érzem ezt a fajta szervezettséget. A társadalom züllesztésével egyidőben elvettek tőlünk minden szabályt, minden megszokást és hagyományt, ami irányt mutat, és biztonságérzetet ad, és ezt nem minden ember képes lazán és spontán kezelni, sőt nem is akarják. Vannak akik menthetetlenül összezavarodnak, elvesznek, és egy idő után már fogalmuk sincs róla, hogy mi jó és mi rossz, míg mások akik erősen vágynak valamiféle rendszerre, egyszerűen csinálnak maguknak Jellemzően kis hülyeségeket, de mégis szívet-lelket nyugtató kis szabálykák ezek. Szigorú időbeosztást, kőbe vésett heti programokat, megtervezett heti menüt, vagy azt hogy teregetésnél csak egyszínű csipeszt lehet használni, és minden zokninak egyfelé kell állnia, kisimogatva*, vagy hogy a boltban meghatározott rend szerint kell kitenni az árut a szalagra a pénztárnál, és minden termékcsoportnak saját helye és szatyra van**, van hogy addig képtelenség este elaludni, míg nincs minden elmosogatva, és kikészítve a pultra a reggeli tea és kávé hozzávalói, egy szépen kiterített tiszta és száraz konyharuhára***. És a hűtő polcai közt nincs átjárás. Egyáltalán. Minden polcnak megvan a maga lakóközönsége****.

Ezért is szeretem annyira Sheldont a Big Bangből és Dont ebből a könyvből, azontúl hogy vicces, és látom a túlzásaikat, valójában néhány szokásuk felette igen vonzó a számomra, amit szívesen bevezetnék, ha egyedül élnék. Annyival könnyebb lenne az élet, annyival átláthatóbb és kezelhetőbb.

*ez nem Don, hanem én vagyok
**igen, ez is én vagyok
***még mindig én
****tudom… tudom… és a többit inkább meg sem említem…

16 hozzászólás
>!
Trudiz P
Graeme Simsion: A Rosie projekt

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Az idei első kedvencet avattam ezzel a könyvvel.
Végigmosolyogtam az egészet. Referenciapontok, interperszonális technikák, freudi értelmezések, interakciók, és egy-egy közbeszúrt megállapítás, humor a projektek során.
Szimpatikus szereplők sziporkáztak a fordulatos eseményfolyamban.
Jöhet a következő rész.
A köhögés színleléséről most már tudjátok mi fog eszembe jutni… ? :)

Újraolvasva is elvarázsolt. Kellemes átszellemülést adott. Szeretem a különleges perces beosztásaival, a becsült TTI -jeivel, a tiszta emberi érzelmeivel.

>!
Chöpp P
Graeme Simsion: A Rosie projekt

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Egy ici-pici csalódás, de túlélem. Olvastam ennél jobb aspergeres regényeket (Cifraárnyak és denevérek és még Lydia Netzer Ragyogj, édesem! c. könyve is örömtelibb meglepetést okozott).
Ezzel nem akarom azt mondani, hogy rossz volt. Nem. Nagyon jó volt, csak nem hasonult előzetes várakozásaimhoz az általa okozandó gyönyörűséget tekintve. Mindenképpen elolvasom a második kötetet is – megpróbálkozva csökkenteni elvárásaimat.

2 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea MP
Graeme Simsion: A Rosie projekt

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Már kb. az első tíz oldal után kijelentettem, hogy ez a könyv bekerül a kedvenc kategóriába, amennyiben továbbra is ilyen marad. És igen, ilyen maradt, új kedvenc könyvet avattam! Don egy nagyon szeretnivaló fickó, okos és szuperintelligens. Először a feleségkeresési kalandjaival mosolyogtatott meg, bár meg kell jegyeznem, teljesen logikus volt a gondolatmenete a témát illetően, mégis furcsa és szórakoztató volt olvasni, hogyan próbál boldogulni a nagy mindennapi életben egy egyáltalán nem mindennapi férfi.
Idős barátnője Daphne és Don kapcsolata megindító volt, és bizony előfordult, hogy elérzékenyültem, amikor kettőjükről olvastam.
Aztán egyszercsak berobban az életébe Rosie, és Don új tapasztalatokat szerez, új dolgokat fedez fel, közös kalandjaik sokkal többet nyújtanak neki, mint gondolná. Más szemmel is tudja nézni a világot és az embereket. Nagyon szerettem mindkettőjüket, és szinte mindenkit a könyvben. Szeretet, barátság, változások és állandóság, családi kapcsolatok és megpróbáltatások, nagyon megmosolyogtató és végig szórakoztató módon. Ez egy igazi kikapcsolódást nyújtó, lelket, szívet feltöltő könyv volt.
Http://konyvutca.blogspot.hu/2015/10/graeme-simsion-ros…

>!
sophie P
Graeme Simsion: A Rosie projekt

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Romantikus komédia kategóriában csúcsmodell. Tökéletes olvasmány hosszú vonatútra (+ egy áramszünetre): nem kell túlságosan figyelni, viszont sodró, szellemes és szórakoztató.
A főhős viccesen bumfordi, mintha összegyúrták volna Monk nyomozót, Forrest Gumpot és a Negyvenéves szüzet, valamint egy kicsit hozzákevertek volna dr Csontból is. Egyszer csak berobban az életébe egy bombázó, de jó fej nőci, és minden megváltozik, satöbbisatöbbi. Jó, van benne egy kis tudományos izé is, mégiscsak egy genetikusról van szó.
Szóval ha egyszer megfilmesítenék, tódulnának rá a népek, én gondolatban meg is csináltam a szereposztást. A történet egy pontján főhősünknek meg kell néznie egy csomó romantikus filmet okulás céljából, én úgy értelmezem, hogy nagyjából ez a vonal, ahová a Rosie-projekt tartozni akar (és tartozik is): a Harry és Sally, A randiguru, Igazából szerelem, Lesz ez még így se, Félévente randevú, Annie Hall… szóval amit szívesen megnézek ezredszer is, – és ki tudja miért – nem unom.
(Jó ötlet a szerkesztői ajánlópolc, köszi @vargarockzsolt, kevés az esélye, hogy különben ezt a randa borítójú, béna fülszövegű könyvet kézbe veszem. Ki az, aki első látásra megkíván egy olyan könyvet, ami tök piros, és „fergeteges”?)

7 hozzászólás
>!
popKORN0725
Graeme Simsion: A Rosie projekt

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Humoros, kedves, szorakoztato es a maga nemes egyszerusegevel cuki kis tortenet volt.
Don igazi kis forma karakter, aki eloszor esetlen es roghoz kotott a szabalyai reven, ami sok szamunkra vicces helyzetet szul a konyvben, majd mikor sikeres keresesi projekt reven betoppan az eletebe a nagy O, ugy kezd el o is valtozni es idomulni a kialakult helyzethez.
Szivesen olvastam volna meg a konyvet, mert bar minden kiszamithatosag ott volt benne, de megis jo volt elmerulni ebben a furcsa kis vilagban.

7 hozzászólás
>!
Mackólány P
Graeme Simsion: A Rosie projekt

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Arra jöttem rá, hogy egyre jobban megszeretem az autistákat.
Tudom, nem egyszerű az életük, de lenyűgöz a bizonyos területeken elért tájékozottságuk, a tétovaságuk ilyen-olyan helyzetekben, és amilyen hűvös nyugalommal szemlélik az életet.
Tudom, ez, amit elmondtam, csak a felszín, a mély ettől százszor bonyolultabb.
Nagyon szimpatikus volt Don, már megint Algernon járt az agyamban olvasás közben.
Persze, ez semmit nem von le a könyv értékéből, hiszen sok a közös vonás bennük.
Rosie néha kezdett az agyamra menni, olyan volt, mint aki nem tudja eldönteni mit is akar.
De azért csak kialakultak a dolgok.
Igaz, ahhoz képest, hogy néha elég aprólékosan, percről-percre zajlottak az események, a végén nagy hirtelen évek szaladtak el néhány oldalon.
Kicsit összecsapottnak éreztem a végét.


Népszerű idézetek

>!
Nihilchan

Azért hívattalak ide ma este, mert amikor az ember rájön, hogy élete hátralevő részét szeretné leélni valakivel, akkor élete hátralevő részét a lehető leghamarabb el szeretné kezdeni.

363. oldal

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Kapcsolódó szócikkek: eljegyzés, lánykérés
>!
szilvamag

– Jól értem a dolgot? Maga azt mondja, hogy ma estére elhív vacsorázni a Gavroch-ba?
A nevem alapján feltett és a mostani kérdés után kezdtem azt hinni, hogy ez a nő „nem a legélesebb szerszám a pajtában”.

62. oldal

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

>!
Trixi_Adzoa P

– Nem élheted le úgy az életed, hogy nem hallgatsz zenét.

307. oldal iBook

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Kapcsolódó szócikkek: Rosie Jarman
29 hozzászólás
>!
nyzsu

Én például a májzsugor kialakulásának genetikai hajlamával foglalkozom, ebből következően munkaidőm java részét egerek leitatásának szentelem.

14. oldal

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

>!
Sántha_Orsolya

A szeretet nem más, mint egy másik ember iránt érzett, a logikát gyakran cáfoló erős érzelem.

381. oldal

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
mdmselle IMP

Ezután felsoroltam a Szabványosított Étkezési Rendszer nyolc fontosabb előnyét.
1. Nem kell receptkönyveket gyűjtögetnem.
2. Van egy szabvány bevásárlólista, ami roppant hatékonnyá teszi a vásárlást.
3. Szinte semmi sem megy pocsékba – nincs semmi a hűtőszekrényben vagy a spájzban, csak az, ami a recepthez kell.
4. Van egy előre megtervezett és a tápanyagtartalmat illetően kiegyensúlyozott étrend.
5. Nem pazarlom az időt arra, hogy azon gondolkozzam, mit is főzzek.
6. Nincs keveredés, nincsenek kellemetlen meglepetések.
7. Kiváló az étel, finomabb, mint a legtöbb étteremben, és sokkal olcsóbb (lásd a 3. pontot).
8. A főzés minimális kognitív töltetet igényel.

7. rész

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

>!
Uzsonna P

– (…) Az Asperger nem hiba! Hanem variáns. Méghozzá potenciálisan jelentős előnyöket hordozó variáns. Az Asperger-szindróma a szervezéshez, az összpontosításhoz, az innovatív gondolkodáshoz és a racionális tárgyilagossághoz kötődik.

19. oldal

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

>!
Kek P

– A racionális tárgyilagosság eufemizmus lenne az érzelmek hiányára?
– Szinonima – feleltem. – Az érzelmek tudvalevőleg mindenféle komoly gondot okozhatnak.

20. oldal

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

>!
saribo P

Gene egyszer elmesélt egy vallási tárgyú viccet, amikor kérdőre vontam viselkedése erkölcsösségét illetően.
Jézus szózatot intéz a dühös tömeghez, amely egy utcalány megkövezésére készül.
– Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek! – mondja Jézus, mire egy kő repül és találja el a nőt. Jézus megfordul és így szól: – Anyám, néha kiborító tudsz lenni!

341. oldal

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

>!
ppeva P

Lehet, hogy megtaláltam a megoldást a feleségproblémára.

(első mondat)

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Graeme Simsion: Rosie update Ésszerű házasság

Don Tillman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erlend Loe: Fvonk
Kate Morton: Titkok őrzője
Lisa De Jong: When It Rains – Amikor esik…
Kalapos Éva: D.A.C. 3. – Kéz a kézben
Lauren Graham: Egy nap talán
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Leiner Laura: Hullócsillag
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik