Vincent ​és Van Gogh 19 csillagozás

Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Képzeljék el, hogy Van Gogh csupán egy szerencsétlen flótás volt, s nem egy lángeszű tehetség! Mit szólnának hozzá, ha kiderülne, hogy a festményeit más festette, és ő csupán illetéktelenül birtokolta valamennyit? Azt gondolják, feltevésünk furcsa, botrányos vagy egyenesen alaptalan? Az nem olyan biztos.Van Gogh az arles-i éjszakát járva, megmentett egyszer egy rejtélyes kismacskát, aki viszonzásul káprázatos képeket festett neki. Gradimir Smudja 1956-ban született Újvidéken. Jelenleg az olaszországi Luccában él és alkot. A Van Gogh életét bemutató kötetében briliáns módon vonultatja fel a korszak stílusjegyeit. Képregénye tisztelgés a zseniális festő életműve előtt.

Róla szól: Vincent Van Gogh

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Artcomix

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2006
70 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639725005 · Fordította: Bánföldi Tibor

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Molymacska P
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Furcsa volt, meg kell hagyni.
Talán az, hogy Vicent és Van Gogh nem ugyanaz a személy, és kettéhasadva van egy jó és egy rossz tette ilyenné, vagy egyszerűen az érdekes, és néhol tört rímek? nem tudom. A képek nekem is tetszettek, alapvetően a koncepció is, de valahogy a vége olyan furcsa lett és nem feltétlen a legjobb értelemben. Ellenben nem volt rossz, egyszer mindenképpen látni kellett.

>!
Sárhelyi_Erika I
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Nos, még sosem értékeltem képregényt. Merthogy ez az – megrendeltem (figyelmetlen fülszövegolvasás után), aztán, mikor elmentem érte a könyvesboltba, akkor szembesültem a ténnyel. Á, mondom, két vizsga között ez is belefér – meglőttem, megsütöttem és hazavittem. Mind meg is ettem pillanatok alatt, de mostanában nem fanyalodok ilyesmire. Nekem ez könyv – de nem irodalom. A rajzok zseniálisak, tényleg, még az alapötlet sem rossz Van Gogh-ról és az ő Vincent nevű, talált macskájáról, de például a képeket kísérő buborékszövegektől a hajam égnek állt.
Úgyhogy a magam részéről maradok a betűknél, és a képregényt meghagyom a gyerkőcöknek és egyéb elvetemült egyedeknek.

4 hozzászólás
>!
seya
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

A képek gyönyörűek, híres festményeket használ végig háttérként, illetve ezek átforgatott perspektíváit. Több híres festő is felbukkan a történet során a saját jellegzetes képeikkel, mégis teljesen egységes tud lenni a képregény stílusa. Egyszerre színes, harsány, és valahol hátborzongatóan őrült.

Ugyanakkor azt én is szeretném hangsúlyozni, hogy a szöveg tényleg borzasztó. Nem túlzás, borzasztó. Az egy dolog, hogy rengeteg helyen a ritmus és a rím is elcsúszott, de se hangulatában, se szóhasználatában nem párja a képeknek, teljesen függetlenül lóg mellettük a levegőben, többször követni sem lehet, milyen sorrendben következnek a buborékok vagy a félbehagyott mondatok – és sokszor semmi, de semmi értelme annak, amit ír. Ez amúgy lehet, hogy az angol verzióban kevésbé lenne zavaró, kíváncsi vagyok, milyen lehetett az eredeti szöveg, mert a magyar fordítás sajnos marha gyenge.

Ettől függetlenül én nagyon kedvet kaptam egy Van Gogh életrajz elolvasásához, kíváncsi vagyok, azt követően hány új utalást fedeznék fel a lapokon. :D Nekem tetszett a történet, biztos újra fogom még lapozni.

>!
Morn
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Igazándiból még éjfél előtt elolvastam, de sebaj… Úgysem készítettem bármiféle statisztikát a tavalyi évről. :)
Nem tudok négy és félnél kevesebbet adni rá. A felet is csak a verses elbeszélésért adom, néhol nagyon fájt. Mint például a „Ó, mily mennyei tájék e Midi! Még a bukéja is fincsi!”. Vajon az eredeti is ilyen ócskább Frédi és Béni utánzat?
Maga a történet nekem nagyon-nagyon tetszetős volt. Biztos még többször is újra fogom olvasni. :) Vincent haláli! Nem tudom, befogadnám-e, de amiket művelt… ááh, nagyon-nagyon. ^^ Meg a rajzok! *.* Csodálatosak! Főleg az álom résznél, az a sok kék meg minden… ááh… oda meg vissza vagyok érte.
Úgyhogy: anyu, megint jól választottál! ^^

>!
bekadizajn
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

A képek zseniálisak… Néhol az erőltetett rím tényleg elég suta, de ezt leszámítva többször egymás után „elolvastam”, mert mindig találtam benne valami apró vizuális poént. (A „fő” poén meg egyszerűen tökéletes!)

>!
prezzey
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Bravúrosan szép képek, borzalmasan rossz szöveg, csapnivaló dramaturgia. (Az ütemezés különösen félresikerült, tulajdonképpen kétszer van vége a történetnek.) Nagyon keresnie kéne az alkotónak egy forgatókönyvírót maga mellé. Kár érte :[[[

A magyar fordítás úgy tűnik, külön bűntett:
„Az eredeti itt-ott verses volt, de mindenképp sokat játszik a szerző is szavakkal, erre egy kicsit még rátett a magyar változat fordítója. A kötet szöveghű maradt verses formában is.” (a kiadó írja a kepregeny.net-en)

>!
schummyka
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Képek miatt nekem ez nem is 5* hanem 6 lenne.. :) de a szöveg lehúzza kicsit. Annak ajánlanám csak, aki Van Gogh vagy macska rajongó – esetleg ezek metszete :D
(nekem az amsterdami Van Gogh múzeum bakancslista:)
#egyhétvégealatt

>!
pókliliom
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Csak a képek miatt 2 csillag. A szöveg egy nagy zagyvaság.

>!
Light
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

A rajzok a jobbak, de nekem kellett a szöveg is. Rendben volt ez így!

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Van Gogh
Ingo F. Walther: Vincent van Gogh
Diana Vowles: Cézanne és a posztimpresszionizmus
Colin Wiggins: Posztimpresszionizmus
Bosnyák Viktória: Elképesztő!
Luigi Garlando: Fontos döntés
Patricia Schröder: VarázsBagázs – Bűbájboszik
Kati Kovács: Paprikás rapszódia
Aleksandar Zograf: Pszichonauta – Látomások a Balkánról