Vincent ​és Van Gogh 22 csillagozás

Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Képzeljék el, hogy Van Gogh csupán egy szerencsétlen flótás volt, s nem egy lángeszű tehetség! Mit szólnának hozzá, ha kiderülne, hogy a festményeit más festette, és ő csupán illetéktelenül birtokolta valamennyit? Azt gondolják, feltevésünk furcsa, botrányos vagy egyenesen alaptalan? Az nem olyan biztos.Van Gogh az arles-i éjszakát járva, megmentett egyszer egy rejtélyes kismacskát, aki viszonzásul káprázatos képeket festett neki. Gradimir Smudja 1956-ban született Újvidéken. Jelenleg az olaszországi Luccában él és alkot. A Van Gogh életét bemutató kötetében briliáns módon vonultatja fel a korszak stílusjegyeit. Képregénye tisztelgés a zseniális festő életműve előtt.

Róla szól: Vincent Van Gogh

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Artcomix

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2006
70 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639725005 · Fordította: Bánföldi Tibor

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Furcsa volt, meg kell hagyni.
Talán az, hogy Vicent és Van Gogh nem ugyanaz a személy, és kettéhasadva van egy jó és egy rossz tette ilyenné, vagy egyszerűen az érdekes, és néhol tört rímek? nem tudom. A képek nekem is tetszettek, alapvetően a koncepció is, de valahogy a vége olyan furcsa lett és nem feltétlen a legjobb értelemben. Ellenben nem volt rossz, egyszer mindenképpen látni kellett.

Sárhelyi_Erika I>!
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Nos, még sosem értékeltem képregényt. Merthogy ez az – megrendeltem (figyelmetlen fülszövegolvasás után), aztán, mikor elmentem érte a könyvesboltba, akkor szembesültem a ténnyel. Á, mondom, két vizsga között ez is belefér – meglőttem, megsütöttem és hazavittem. Mind meg is ettem pillanatok alatt, de mostanában nem fanyalodok ilyesmire. Nekem ez könyv – de nem irodalom. A rajzok zseniálisak, tényleg, még az alapötlet sem rossz Van Gogh-ról és az ő Vincent nevű, talált macskájáról, de például a képeket kísérő buborékszövegektől a hajam égnek állt.
Úgyhogy a magam részéről maradok a betűknél, és a képregényt meghagyom a gyerkőcöknek és egyéb elvetemült egyedeknek.

4 hozzászólás
seya>!
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

A képek gyönyörűek, híres festményeket használ végig háttérként, illetve ezek átforgatott perspektíváit. Több híres festő is felbukkan a történet során a saját jellegzetes képeikkel, mégis teljesen egységes tud lenni a képregény stílusa. Egyszerre színes, harsány, és valahol hátborzongatóan őrült.

Ugyanakkor azt én is szeretném hangsúlyozni, hogy a szöveg tényleg borzasztó. Nem túlzás, borzasztó. Az egy dolog, hogy rengeteg helyen a ritmus és a rím is elcsúszott, de se hangulatában, se szóhasználatában nem párja a képeknek, teljesen függetlenül lóg mellettük a levegőben, többször követni sem lehet, milyen sorrendben következnek a buborékok vagy a félbehagyott mondatok – és sokszor semmi, de semmi értelme annak, amit ír. Ez amúgy lehet, hogy az angol verzióban kevésbé lenne zavaró, kíváncsi vagyok, milyen lehetett az eredeti szöveg, mert a magyar fordítás sajnos marha gyenge.

Ettől függetlenül én nagyon kedvet kaptam egy Van Gogh életrajz elolvasásához, kíváncsi vagyok, azt követően hány új utalást fedeznék fel a lapokon. :D Nekem tetszett a történet, biztos újra fogom még lapozni.

Morn>!
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Igazándiból még éjfél előtt elolvastam, de sebaj… Úgysem készítettem bármiféle statisztikát a tavalyi évről. :)
Nem tudok négy és félnél kevesebbet adni rá. A felet is csak a verses elbeszélésért adom, néhol nagyon fájt. Mint például a „Ó, mily mennyei tájék e Midi! Még a bukéja is fincsi!”. Vajon az eredeti is ilyen ócskább Frédi és Béni utánzat?
Maga a történet nekem nagyon-nagyon tetszetős volt. Biztos még többször is újra fogom olvasni. :) Vincent haláli! Nem tudom, befogadnám-e, de amiket művelt… ááh, nagyon-nagyon. ^^ Meg a rajzok! *.* Csodálatosak! Főleg az álom résznél, az a sok kék meg minden… ááh… oda meg vissza vagyok érte.
Úgyhogy: anyu, megint jól választottál! ^^

theodora>!
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Fuhh, elolvastam mert érdekelt Van Gogh élete plusz macska!
A rajzok nagyon tetszettek, főleg hogy több korabeli művészt is bevont, volt benne humor – de a szövegek és maga a sztori is elég fura volt :/

3 hozzászólás
bekadizajn>!
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

A képek zseniálisak… Néhol az erőltetett rím tényleg elég suta, de ezt leszámítva többször egymás után „elolvastam”, mert mindig találtam benne valami apró vizuális poént. (A „fő” poén meg egyszerűen tökéletes!)

prezzey>!
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Bravúrosan szép képek, borzalmasan rossz szöveg, csapnivaló dramaturgia. (Az ütemezés különösen félresikerült, tulajdonképpen kétszer van vége a történetnek.) Nagyon keresnie kéne az alkotónak egy forgatókönyvírót maga mellé. Kár érte :[[[

A magyar fordítás úgy tűnik, külön bűntett:
„Az eredeti itt-ott verses volt, de mindenképp sokat játszik a szerző is szavakkal, erre egy kicsit még rátett a magyar változat fordítója. A kötet szöveghű maradt verses formában is.” (a kiadó írja a kepregeny.net-en)

schummyka>!
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Képek miatt nekem ez nem is 5* hanem 6 lenne.. :) de a szöveg lehúzza kicsit. Annak ajánlanám csak, aki Van Gogh vagy macska rajongó – esetleg ezek metszete :D
(nekem az amsterdami Van Gogh múzeum bakancslista:)
#egyhétvégealatt

Nicole_Kinney I>!
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Furcsa keveréke a szellemesnek és nagyon betegnek… Nem vagyok benne biztos, hogy minden rejtett utalást és szimbólumot jól megértettem, nem ismerem van Gogh életét a levágott fülön túl, de majd utánajárok. :) Hogy Vincent a sátán volt, vagy van Gogh meghasadt elméjének egy darabkája, megint csak nem tudom, minden esetre elég irritáló figura. A rajzok viszont gyönyörűek, ha lehetne külön csillagozni, azokra ötöst adnék.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bosnyák Viktória: Elképesztő!
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Székely András: Munkácsy Mihály
Jon Baird – Kevin Costner – Stephen Meyer: Felfedezők Társasága 1. – Utazás Shambalába
Simon Tofield: Simon's Cat legsajátabb könyve
Joann Sfar: A rabbi macskája 1. – A bár micva
Christopher Moore: Te szent kék!
Nácsa János: A Csontváry-kód, avagy nem esik messze a macska a fájától
Ingo F. Walther: Vincent van Gogh
Diana Vowles: Cézanne és a posztimpresszionizmus