Szigetvár ​története a 18. században 0 csillagozás

Gőzsy Zoltán: Szigetvár története a 18. században

A ​kötet Szigetvár mezőváros 18. századi történetét mutatja be. Ez a korszak bár kevésbé ismert a város történetével foglalkozók számára, mégsem elhanyagolható, hiszen igen fontos folyamatok játszódtak le ekkor. Ebben az időszakban alakult ki és rögzült többek között a város társadalmi (etnikai, vallási) struktúrája, illetve a település szerkezete.
Egy olyan város körvonalazódik a könyv oldalain, amely a század folyamán tudatosan kívánta megvalósítani célkitűzéseit, kitartóan védelmezte pozícióit, és következetesen kívánt érvényt szerezni mindazoknak a vélt vagy valós jogosítványoknak, amelyeket magáénak érzett.
A forrásokban öntudatos helyi polgárok jelennek meg, akik szemben álltak mindazokkal, akik nem az érdekeiknek, elképzeléseiknek megfelelően jártak el.
A 18. századi események és tendenciák összefoglalásával egy fontos építőkövet kapunk Szigetvár megismeréséhez. Az igényesen feltárt török kor utáni állapotok felvázolásával egyre komplexebben és… (tovább)

>!
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638966902

Kívánságlistára tette 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Hal Pál: Szigetvár 1688 és 1689-ben
Vargha Károly – Kis Dániel (szerk.): Régi regék Zrínyi földjén
Varga Szabolcs – Pap Norbert – Hancz Erika – Kitanics Máté: Szigetvár, 1566
Molnár Imre: Szigetvár – Vár
Vas István: Szigetvár ostroma 1556-ban
Molnár Imre: Szigetvár
Vargha Károly (szerk.): Szigetvár és járása 30 éve
Hoss József: A kaposvári plébánia története
Bősze Sándor – Ravazdi László – Szita László (szerk.): Szigetvár története
Bakay Péter (szerk.): A békéscsabai evangélikus gyülekezet életmódja a 18. század első felében az első anyakönyv alapján