Kisgyermekkel ​a lágerben 2 csillagozás

Lágernapló, 1941–1944
Gottlieb Rózsa: Kisgyermekkel a lágerben

„Gottlieb Rózsa naplója akár az »ötcsillagos láger« címet is viselhetné, témája olyannyira elüt a korábbi, számtalan koncentrációs tábor-irodalomtól. Az 1941–1944 közötti lágerélet leírásának legfőbb tartalmi szála az anya és párhónapos gyermekének napi túlélése, élet és kenyérmorzsa harca. Ez a láger nem a haláltáborok egyirányú, halál felé vezető útjának beszámolója, hanem a mindenperces remény és az önfenntartás ösztönének kacskaringós kálváriája. A véletlenek és a történelem sodrába került zsidó család, apa, anya és a csecsemő küzdelme, egymás elvesztése, majd megtalálása meseszerűen hihetetlen, mégis a legrettenetesebb valóság.”

>!
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630471671

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Galambdúc
Gottlieb Rózsa: Kisgyermekkel a lágerben

Megrendítő kis könyvecske. A lehető legegyszerűbb szavak, egy fiatalasszony és férjének harca egy ukrán lágerben. Megejtő őszinteséggel ír arról, a borzalmakat a stílussal valamelyest tompítva, ami ebben a kegyetlen, zárt világban történik.
Túlélésüket annak köszönhették, hogy emberségesek, együttérzők maradtak, de ha az kellett, hát könyörtelen önuralmat tudtak gyakorolni. Több lágerregényben olvastam az éhségről, ami a legkibírhatatlanabb kínzatás a foglyok számára, ép ésszel fel nem fogható, itt is központi helyet kapott. Marhaborsó, híg leves, laboda.
A fiatal párnak volt egy kisbabája, Katica, akinek életben tartása minden félelmüket és szorongásukat felülírta, és segített abban, hogy ne haljanak meg. Mindezt úgy, hogy már a lágerba menetelés közben sok csecsemőt elejtettek az elgyötört asszonyok a sáros úton, akik anya híján ott pusztultak el, és Rózsa, az ifjú anya ennek szemtanúja volt. Valami ilyesmi lehet az anyai szeretet, amikor tűzön-vízen át kitart valaki, és minden erejét összeszedve az élet felé fordul. Ismét olvastam a gondolatot, hogy ilyen időkben kivész minden öngyilkos.
Egy trappra végigolvastam, mert a sorokon átsugárzik, hogy minden szava kőkeményen megélt valóság, és én az ilyeneket nagyon kedvelem. Véletlen, hogy ez a könyv tegnap szinte repdeső szempillákkal, szégyenlősen szólongatott a könyvtári polcról, hogy kivegyem? Nem hallottam róla, még a molyon sem volt regisztrálva, de megérte a fáradságot.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Frank – Ernst Schnabel: Anne Frank naplója / Anne Frank nyomában
Hoffmann János: Ködkárpit
Helga Weiss: Helga naplója
Art Spiegelman: A teljes Maus
Chava Pressburger: Bátyám naplója
Havas Ágnes: „Elmondom hát mindenkinek”
Wiesław Kielar: A 290. számú auschwitzi fogoly
Torey Hayden: Napraforgóerdő
Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból
Josef Bor: A gazdátlan baba