Legendás ​állatok és megfigyelésük (Harry Potter) 1502 csillagozás

Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

Minden valamirevaló mágusháztartásban megtalálható a Legendás állatok és megfigyelésük egy példánya. Most – de csakis egy adott ideig – a mugli olvasóknak is lehetőségük lesz arra, hogy megtudják: hol él a quintaped, mivel táplálkozik a puffskein és miért nem tanácsos knarlok számára kint hagyni bármilyen élelmet.

A kötet megvásárlásával ön a brit Comic Reliefet támogatja, egy szervezetet, amely hosszú évek óta küzd a szegénység ellen a világ legelmaradottabb országaiban. Egy olyan munka részese lesz tehát, kedves vásárló és olvasó, amely csodásabb bármilyen varázslatnál. Ha ezt nem így érezné, csak abban reménykedhetek, hogy ha netán Mantikór támadna önre, az arra járó varázslók kegyesebbek lesznek önhöz.

             Albus Dumbledore

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2022
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636140311 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Tomislav Tomić
>!
Animus, Budapest, 2021
138 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245187 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Tomislav Tomić
>!
Animus, Budapest, 2020
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245187

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Harry Potter

2710 tag · 9922 karc · Utolsó karc: 2023. március 20., 16:31 · Bővebben


Enciklopédia 43


Kedvencelte 76

Most olvassa 25

Várólistára tette 273

Kívánságlistára tette 566

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

gumicukor>!
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

1 csillag levonása a következők miatt:
– A „belefirkálások” nagyon aranyosak voltak, sokszor megmosolyogtattak. Jó lett volna, ha több van belőlük! Chudley Csúzlik – Jobban örültem volna neki, ha minden lény neve le van fordítva. Biztos hasonlóan szellemes fordítások születtek volna, mint amik a Harry Potter-könyvekben vannak. Nagyon sajnálom, hogy ezt nem engedte az írónő.

Összességében aranyos kis történetet olvashattam a varázsvilágból, amit imádok. Dumbledore előszava megvett kilóra, szerettem ezeket a nagyon bölcs, varázslóknak és mugliknak egyaránt szóló szavakat. Szívesen olvasnék még kiegészítő könyveket, pl. Bathilda Bircsók A mágia története c. könyvét. de még tudnám sorolni

14 hozzászólás
KönyvParfé>!
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

Ez a könyv varázsol… méghozzá álomba. Csalódtam, ugyanis csak a firkák és a kis rajzok viszik el az egészet, a többi meg száraz, mint a kéthetes rozskenyér. Engem nem kötött le, sokszor untam. A nevek jópofák, kár, hogy nem fordították le mindet.
Sokszor éri panasz a magyar kötelező olvasmányokat, hogy reformra szorulnak… háááát, az is biztos, hogy ha a varázsvilágban tényleg ebből tanulnak a kis tanoncok, tutira kevesen választanak majd olyan hivatást, ahol állatokkal kell foglalkozni.

22 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

Azt hiszem kezdek függővé válni, pedig még csak két mellék könyvet olvastam a sorozatból.
A filmeket láttam és nagyon szerettem, de most kezdem felfedezni, hogy igen csak kevés, illetve másképpen értelmezett amit láttam és amit olvasok.

Ez a kötet olyan „fajok” létezésére hívja fel a figyelmet, amit még kimondani is öröm, nemhogy tudomásul venni milyen veszélyes, és hol helyezkedik el a mágus világ rendjében.
És ami külön öröm volt a számomra, hogy a sárkányok megkülönböztetése is belekerült.
Sárkány mániás vagyok na!♥

Ezúton és utólag is szeretném megköszönni @Oláh_Zita, hogy nem is olyan régen megajándékoztál evvel a kis csodával!
Valahogy így kell gyengéden téríteni egy olvasni szerető lelket!

Kedvenc!♥

1 hozzászólás
Camelia>!
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

Két dolog miatt olvastam el, egy már ha megnyertem miért is ne. Aztán meg ma megyek moziba megnézni a Legendás állatokat, és gondoltam nem árt egy kis képzettség, még ha nem annyira erről szól majd a film.
Legalább a bestiákat egy kicsit megismertem. :D Bár őszintén bevallom nem sokat sikerült név szerint megjegyeznem. Főleg mert nem nagyon lettek lefordítva. Szerintem úgy jobb lett volna, de ettől még megértem, hogy az írónő nem akarta.
És szerintem sokan vagyunk úgy, hogy még egy kis firkálgatást el tudtunk volna képzelni. Szerintem az jobban feldobta volna a könyv hangulatát. De nekem ettől függetlenül is tetszett. :)
Kíváncsi leszek a filmre is. :D

2 hozzászólás
Evelena P>!
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

A régebbi, vöröses kiadás már sok éve a polcom egyik ékessége, azonban eddig csak bele-bele olvasgattam, de teljes valójában még nem olvastam végig.
A 20. évforduló vett rá igazán, a teljes sorozat elolvasásához is meghozta a kedvem.
Harry és Ron jegyzetei a leginkább szórakoztatóak, főleg a Hagridra tett utalások, azokon mindig szakadok a nevetéstől. :D
Az előszó is nagyon tetszett Dumbledore tollából, akárcsak Göthe szavai, tényleg annyira szereti a legendás állatokat, minden leírásából érzékelhető.
A tankönyvszerűség is megvolt, ezzel a néhol már eléggé az olvasóra tukmált információ egyveleg érzetével. De mindig akadt egy humoros történet, amivel feldobódott a hangulat. Biztos, hogy a későbbi filmeknél is sokat fogom forgatni, eddig a furkász a nagy kedvenc. :)
Még kiemelném, hogy a Loch Ness-i szörny állandó feltűnése is nagyon szórakoztatott.
Jó kis könyv, HP rajongóknak kihagyhatatlan. ;)

>!
Animus, Budapest, 2001
78 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639307246 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: J. K. Rowling
gabiica P>!
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

Noha nem hozta azt a hatást, mint szerettem volna, mégis tetszett. Nyilván nem lehet úgy bemutatni, hogy teljesen azt érezzem, része a Harry Potter világnak, hiszen lényegében ez egy tankönyv. De mégis nagyon érdekes volt. Jó volt részletesebb leírást olvasni azon állatokról és varázslényekről, amelyek szerepet kapnak a könyvekben, ezért nagyon tetszett. Érdekes volt, szerintem jó kiegészítő kötet.

Jagika P>!
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

Felettébb hasznos olvasmány ez a könyvecske, hiszen nekünk, mugliknak is ismernünk kell a ránk leselkedő bestiális veszélyeket. Mert hogyan ismernénk fel például a padlásszörnyet, vagy honnan tudnánk, hogyan kell bánnunk a kertünket megszálló kerti törpével? A mű azonban némileg hiányos: a bestiák tudományos besorolásából hiányzik például az energiavámpír ismerős, a rosszindulatú pletykáló és a kiszipolyozó főnök…
Ron Weasley firkálmányai nagyszerűek!

2 hozzászólás
Algernon P>!
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

Szórakoztató, érdekes, rövid olvasmány – jobban illeszkedett a varázsvilágba, mint Bogár Bárd.
Megjegyzés: én azért hagytam volna, hogy Ron jobban összefirkálja :)

4 hozzászólás
Niitaa P>!
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

Tisztában voltam vele, hogy ez végül is egy tankönyvnek minősül, de azért kicsit jobbra számoltam. Viszont egy dolgot tökéletesen elért nálam: ha egy kicsit is hiányzott volna a főiskola, a tanulás, akkor kijelenthetem: mostmár egy szemernyit sem!
Unatkoztam közben, na. Pár helyre magam is írtam volna megjegyzést a margóra.
Persze, voltak benne jó részek, maguk az állatok leírása kifejezetten tetszett, viszont lehetett volna benne mondjuk több illusztráció. Annyira bugyuta neveik voltak szegénykéimnek… legalább egy ábrával adhattak volna nekik egy kis egyediséget.
Kedvencem természetesen marad az unikornis és az orrontó furkász :)
Ez nem lett az én könyvem, de imádom a borítót! Szóval marad a polcom kincse :)

Popovicsp87 P>!
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük

Őszintén szólva, én voltam a környezetemben az egyetlen ellenszurkolója ennek a könyvnek és két társának. Mai napig úgy érzem, hogy a három könyv csak azért készült el, mert a Harry Potter rajongók off úgyis megveszik, holott semmit sem tesz hozzá az egész univerzumhoz. Mármint ez egy tankönyv a Harry Potter könyvekből, ami csak említés szintjén kerül elő!

Lássuk is, mit ad nekünk a Legendás állatok….
A Szerzőről és Albus Dumbledore előszava után a Salamandernek álcázott Rowling próbálta elhelyezni a bestiákat és a legendás állatokat a varázsvilágban. Bár ez a rész kicsit unalmas volt, legalább megpróbálta.
Utána következett az ábécébe rendezett szörnylajstrom. Mindenképpen értékelni kell azt a kreativitást, amivel Rowling rendelkezett, ugyanis olyan fajokról is szó esik, amelyekkel nem találkozhattunk a hét kötetben. Ezek mellett néha „érdekes” anekdoták, visszaemlékezések, és pár rajz is szerepel. Gyakran éreztem azt, hogy milyen jó lenne ebből egy illusztrált kiadás off, ahol lehetne látni ezeket a lényeket, ahogy azt az írónő elképzelte.
Ugyanakkor, mi az isten történt itt?! A fordító menet közben megunta a munkát?
A lények felénél az angol neve került be a könyvbe. Ez különösen bosszantó a sárkányoknál, amikor a norvég tarajossárkány után kapsz egy peruvian vipertooth-t. Nem értem ez hogy történt, amikor a rendes regényekbe olyan kreatív fordításokat alkottak még a szereplők neveire is.
A vége is érdekes. Bemutatják az utolsó lényt, és ennyi volt. Se egy frappáns lezárás, se egy viccesnek szánt megjegyzés.
Apropó, megjegyzések. A könyv elvileg Harry (és Ron) példányának másolata, amit jó diákok módjára ki is dekoráltak egy-egy megjegyzéssel. Ezek között voltak egész jók is, de a harmadik hagridos poén már annyira nem volt ötletes. Ráadásul viszonylag kevés van belőlük, mivel Harryék ugye nem találkoztak az összes lénnyel, de sok utalás van azokra, amikkel igen.

>!
Animus, Budapest, 2014
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633241509 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: J. K. Rowling
10 hozzászólás

Népszerű idézetek

Algernon P>!

MIT NEVEZÜNK BESTIÁNAK?
a nagy szőrös izét, aminek túl sok a lába

10. oldal

12 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Ez a könyv Harry Potter tulajdona.

     meg Ron Weasleyé, mert az övé szétesett.

Akkor miért nem veszel magadnak egy másikat?

     A saját könyvedbe firkálj Hermione!

Szombaton bevásároltál egy rakás trágyagránátot! Vettél volna inkább egy új könyvet!

     A trágyagránát szuper!

1. oldal

Kapcsolódó szócikkek: firka · Harry Potter · Hermione Granger · könyv · Ron Weasley
Algernon P>!

A Varázslényfelügyeleti Főosztály szigorú ellenőrzés alatt tartja a legendás állatok kereskedelmét, a kísérleti keresztezésről szóló, 1965-ben hatályba lépett törvény pedig megtiltotta új fajok létrehozását.
de Hagridnak erről senki sem szólt

22. oldal

1 hozzászólás
Életveszélyes_és_Tilos>!

MAGYAR MENNYDÖRGŐSÁRKÁNY

A legveszedelmesebbnek ez nem vicc tartott sárkányfaj. Kimondottan óriásgyíkszerű testét fekete pikkelyek borítják. Szeme sárga, szarvai és a farkából kiálló tüskék bronzvörösek. Kivételesen hosszú lángcsóvát tud fújni, akár 15 métereset is. Cementszürke tojásának héja rendkívül kemény. Áttöréséhez a kicsinyek kikelésükkor a farkukat használják, amelyen addigra kifejlődnek a tüskék. A magyar mennydörgősárkány kecskét, juhot és – ha teheti – embert eszik.

69-70. oldal (Animus, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
Algernon P>!

= C H U D L E Y      C S Ú Z L I K =
Weasley!
Ha már belefirkálsz a könyvembe, legalább egy normális csapat nevét írd bele!

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: firka · Ron Weasley
lapkasajt>!

A kimératojás A-kategóriájú kereskedelmi forgalomba nem hozható cikknek minősül.
tuti, hogy Hagrid nemsokára szerez egyet

Kapcsolódó szócikkek: Rubeus Hagrid · tojás
1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

A Varázslényfelügyeleti Főosztály minden ismert bestiát, mágikus értelmes lényt és szellemet besorol egy öt kategóriából álló rendszerbe. A besorolás az adott faj tapasztalati úton megállapított veszélyességét hivatott tükrözni. Az osztályok a következők:

A Mágiaügyi Minisztérium által meghatározott (M. M.) osztályok:
XXXXX      bizonyítottan varázslót ölt / idomításra, szelídítésre alkalmatlan
vagyis Hagrid imádja
XXXX      veszélyes / kezelése szaktudást igényel / csak magasan képzett varázsló tud bánni vele
XXX      képzett varázslóra nem veszélyes
XX      ártalmatlan / szelídíthető
X      unalmas

25. oldal

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

[…] a varázslók számára a padlásszörny jelenléte általában kedvelt társalgási téma, sőt, sok családban házi kedvencnek tekintik.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: padlásszörny
Boglinc P>!

Szerk. megj.: a mugliknak e helyett a szokásos szöveg: ezek mind kitalált lények, semmi baj, nem kell félni, jó szórakozást stb.

A szerző előszava - Csak a varázslóknak szánt változatba! (Animus, 2017)


A sorozat következő kötete

Harry Potter sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei
Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói
Paul Stewart – Chris Riddell: Doktor Morcos Viháncligetből
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Jonathan Stroud: A gólem szeme
Marcus Sedgwick: Kísértetek és ketyerék
Derek Landy: Játék a tűzzel
Fróna Zsófia: Démonok közt
Julia Dippel: Csendes víz