Göre ​Gábor Bíró úr könyve 15 csillagozás

Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve

Mindönféle levelei, kalandozásai és tapasztalattyai az Katufrék sógorral, mög az Dubrints sógorral. Az én nótám is benne van ebbe a könyvbe.

Eredeti megjelenés éve: 1896

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meglepetés könyvek Szukits

>!
eKönyv, 2012
ISBN: 9789633170953
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
164 oldal · ISBN: 9789633293560
>!
Digitália, Pécs, 2011
Felolvasta: Engler József

7 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Kisanna>!
Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve

Bíró uramék Pestre látogatnak, de nem hagyják ám magukat megvezetni mindenféle nagyvárosi módival! Ők ott fürdenek ahol melegük van (Városligetben), és annál a szent szobránál imádkoznak, amelyik tetszik nekik (Petőfi szobor).
Fergeteges humorú könyv, aki teheti mindenképpen hangoskönyvben hallgassa!

_ada>!
Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve

Ó, te jó ég! Ez a könyv valami fenomenális! Humor a köbön, tényleg régen nevettem már ennyit. Türelem az mondjuk, kell hozzá, mivel a nyelvezete nemcsak, hogy régies, hanem tele van hejes sírási hibbákkal, ö.m.a.f.
Az eseményeket Göre Gábor bíró úr meséli el nekünk többnyire levél formájában, melyet egy újság szerkesztőjének címez. A fejezetekben, melyek általában nem lépik át a 3 oldalt, elmeséli a falujában megesett dolgokat, illetve a többszöri Pesten tett látogatásokat. És még egyszer elmondom: nincs benne egy mondat sem, amely nem humoros. Nagyszerű könyv, annyira, hogy valószínűleg nemsokára a második részét is megejtem. Gárdonyi nagyon eltalálta a benne szereplő karaktereket. Csak azt csodálom, hogy ilyen kevesen ismerik.

miss_eszti>!
Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve

Azt hittem, eddig is szerettem Gárdonyit, de most, hogy megismerkedtem Göre Gábor bíró úrral – és a zannyukkal és a mindenféle sógorokkal –, most szeretem őt csak igazán. Kétszer annyira, legalább. Teljesen nekem való könyvecske ez, imádtam minden sorát, nem hiszem el, hogy ilyen kevesen olvassák. Népszerűsítenünk kellene a bíró urat valahogy. Biztosan el fogom olvasni a többi részt is.

lakatoszoltan>!
Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve

Zseniális. Kedvenc az összes része. Gárdonyi meg egy zseni.

Ditke22>!
Göre Gábor: Göre Gábor Bíró úr könyve

Gyermekkoromban láttam még diafilmen a Bolondfalva című kis mesét, történetet – Göre Gábor bíró úr könyve leginkább erre emlékeztetett… Gárdonyi itt tényleg megcsillogtatta a humorát, mert nem a tiszteletre méltó, józan eszű paraszt képét mutatta be, hanem az ostoba, tudatlan, épp ezért mindig furcsa, sőt nevetséges helyzetekbe kerülő vidéki emberét, aki el van telve önön fontosságától. A régies stílus és a következetesen és szándékosan elejtett helyesírási hibák picit nehézzé teszik az olvasást, de összességében nagyon szórakoztató olvasmány.


Népszerű idézetek

_ada>!

Mer észszel okossággal mindön bajbul ki gázol az magyar.

Itt kezdődik az könyvem

_ada>!

Másnap, ahogy ott térgyelünk a rézbül való szent előtt, aki az tenyerit a zégnek forditva könyörög. Aszondi egy ur, Petőfi ennek a neve, ne imádkozzanak kentök ű hozzá.
– Mondok, mán akármi ennek a budapesti szentnek a bötsületös neve, de mán ha itt vagyunk, mögtisztőjjük egy pár miatyánkkal.

Az förödésrül szörzött tapasztalat

_ada>!

Láttuk a szent áldozatot is ahogy pogányosan áldoznak, tsak a lovat sajnáltam, hogy mögér 300-áz pöngőt, inkább egy-két végrehajtót áldoznának.

Hogy vót tovább

Kisanna>!

Bejjebb aztán valóságosan mögtanáltuk a paraditsony kertöt, benne a sok tsuda állatot, oroszleányt, élőfánkot, ergét, egy hejön mög a zsirfa nevü állatot, annak ojan hosszu a nyaka, hogy a viz hidegön soha az gyomrába nem érközhetik le.
Mán kifelé kanyarottunk, mikor eccör ráakadtunk az malyom ifijurakra is. No majdhogy nem lyónapot köszöntem nekik, mert a legnagyobbik éppojan vót, mintha az báró ifijur vóna, még a füle is ugy állt, no fene vidám népség, föl alá táncoltak az nyaraló keritésén.
Oszt illetlenül vitsorogtak, mondok ebadta, hogy nevetik a falusi embört.

Az förödésrül szörzött tapasztalat

miss_eszti>!

– Hát mondok hétfejű sárkány van-e?
– Az most éppen nintsen aszondi, mert tsak egy vót, az is tsak egyfejü, osztán hát azt én elvöttem feleségül. De láthatnak itt kentök mindön másfélét oroszleányt, tigrist, élőfánkot mindönt.

Az förödésröl szörzött tapasztalat

nodael>!

No hogy az falunkba komédiás vetődött, mondok a zeskütteknek, tapasztajjuk mög azt a komédiát, mert ki mentül többet lát, antul okosabb, hát láttuk, hogy bépofázta az kótzot, aztán pántlikát vont ki a zórából, no mondok, ezt is lyó tudni, hogyan készül a pántlika?

miss_eszti>!

Kérdözi a tanitó:
– Ki vót a zelső embör?
– Feleli a gyerök, Göre Gábor biró uram.
– No, aszondi a tanitó, nem jól feleltél.
– Mondok: de bizony jól felelt.
– Aszondi a tanitó, hát Ádám kutya?
– Mondok, persze, hogy kutya Lepéndön, mivelhogy itt én vagyok a zelső embör.

Ez mán mögen más levél

miss_eszti>!

Aztán a medvéket is mögtapasztaltuk.
– No sógor, mondok, ezt jól körül tapasztajjuk, mivelhogy ez termi a fekete tzukrot.

Az förödésröl szörzött tapasztalat


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: Különös házasság
Rejtő Jenő (P. Howard): Pokol a hegyek között
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Az orr
Charles Dickens: A Pickwick Klub
François Villon – Faludy György: François Villon balladái Faludy György átköltésében
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet