XII. ​Piusz és a zsidók 2 csillagozás

A Vatikán titkos zsidómentési terve a náci időkben
Gordon Thomas: XII. Piusz és a zsidók

A ​XII. Piusz pápaként ismert Eugenio Pacellire aljas módon a „Hitler pápája” nevet aggatták a holokauszt idején a zsidókkal szemben feltételezett tétlensége miatt. Új, tényfeltáró könyvében Gordon Thomas – a titkosszolgálatok világának vezető szakértője – rávilágít az igazságra, és elénk tárja a közel ötven pap, apáca és római polgár titkos hálózatát, melyet XII. Piusz és a Vatikán a megszállás idején hozott létre a zsidók megmentése céljából.
XII. Piuszt régóta baráti szálak fűzték a római zsidó közösséghez. A náci fenyegetés terjeszkedésével a pápa egy kapcsolattartói hálózatot alakított ki Vatikánvároson belül és kívül. Ez a hálózat hamis papírokkal látta el a zsidókat, megkeresztelt katolikusoknak tüntetve fel őket, és biztos menedéket nyújtott számukra a Vatikánban és Rómában egyaránt. Azzal, hogy a zsidókat Rómában rejtegette – nem létező betegség címén a híres Fatebenefratelli kórház karanténjában –, és szervezte a városból való kicsempészésüket, a Vatikán ezrek… (tovább)

>!
Lazi, Szeged, 2017
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632673325

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

raiders>!
Gordon Thomas: XII. Piusz és a zsidók

Gordon Thomas: XII. Piusz és a zsidók A Vatikán titkos zsidómentési terve a náci időkben

A téma érdekes és nyilvánvalóan mindenki kíváncsi rá, hogy mégis mit tett a katolikus egyház feje a zsidók megmentésére a II. világháború során. A téma nagyon sokat vitatott és hát nem titok, hogy Gordon Thomas melyik nézőpontot képviseli. A könyv legnagyobb hibája, hogy próbál objektívnak tűnni, de az igazság, hogy nagyon messze áll tőle. Alapból egy olyan történész írta a könyvet, aki félig a Vatikán megbízásából vetette papírra gondolatait, és kutatott az iratok között. Ezek alapján senki nem gondolhatja, hogy az illető teljesen független lenne. Ezt a sejtésemet több helyen megerősítette, hogy pár perces kutatással az internet bugyraiban a könyvvel ellentétes adatokat lehet találni. Gyakran hatalmas ferdítés történik, amik mellett egyszerűen nem tudok elmenni. (Egy példa a sok közül: Az előző pápa (XI.Piusz) németeket bíráló enciklikáját a könyv egyszerűen XII. Piusznak tulajdonítja mind megfogalmazásban, mind ötletében, holott annak alapjait egy német pap vetette papírra és XII. Piusz csak egy 5 fős bizottság tagja volt, akik tovább fejlesztették az eredeti megfogalmazást.)
Érdekes az az írói megközelítés, hogy rövid visszaemlékezéseket vág össze egy-egy fejezeten belül. Ez néha kicsit kizökkentett az olvasásból, viszont így kevésbé volt száraz a téma feldolgozása. Valahol ez jól működött, valahol kevésbé. Fontos megemlíteni azt is, hogy a könyv hiányossága, hogy csak Róma felszabadításáig tárgyalja a történéseket, pedig tudjuk, hogy utána is történt jó pár dolog a holokauszt kapcsán, főleg Magyarország vonatkozásában. Jó lett volna, hogyha a háború végéig ismertette volna a történéseket.
Összességében, akit érdekel ez a téma, annak érdemes elolvasnia, viszont fenntartásokkal kezeljen minden ténymegállapítást. Párhuzamosan olvasok most egy másik könyvet, a Pierre Blet: XII. Piusz és a második világháború, ami sokkal objektívabb képet ad az akkori Vatikánról, viszont kicsit szárazabb formában.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael D. O'Brien: Az apokalipszis árnyékában
P. G. Maxwell-Stuart: Pápák krónikája
De La Chatre Mór: A pápák bűnei
Saul Friedländer: XII. Pius és a Harmadik Birodalom
Athanasius Schneider: Katolikus Egyház, merre tartasz?
Ferenc pápa: Isten neve irgalmasság
Stanisław Dziwisz – Czesław Drążek – Renato Buzzonetti – Angelo Comastri: Hagyjatok elmenni
Thomas Mann: A kiválasztott
Solymári Dániel – Pallos Tamás: Ferenc pápa útján
XVI. Benedek pápa: Caritas in veritate