Pataki ​Emma naplója 38 csillagozás

Amikor szemberohan az élet
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Tényleg ​azt hitted, hogy kamasznak lenni könnyű?

Bár a tizenöt éves Pataki Emma élete igen távol áll a tökéletestől, hiszen anya nélkül kell felnőnie alkoholista apukája és nagymamája szigorú kontrollja alatt, ő mégis megpróbálja élni a tinik szokásos mindennapjait. Bulizik a barátaival, mindent megbeszél bölcs barátnőjével és még szerelmes is az elbűvölő mosolyú osztálytársába. Az eszes kaposvári lány ügyesen lavíroz az ellentmondást nem tűrő apa elvárásai és a barátok napról napra féktelenebbé váló kicsapongásai között. Az élet azonban nem tűri sokáig ezt a törékeny egyensúlyt, szemberohan Emmával, hogy minél hamarabb gördíthessen elé megoldhatatlannak tűnő nehézségeket. A méretes akadályok között botladozó lány mindinkább kétségbeesik, és kérdéses, hogy sikerülhet-e átverekednie magát az őt elgáncsolni látszó problémákon.

Vajon meg tud birkózni Emma az emberfeletti erőt kívánó kihívásokkal? Képes helytállni és felnőttként viselkedni olyan helyzetekben, amik még… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Álomgyár, Budapest, 2017
336 oldal · ISBN: 9786155763229
>!
Álomgyár, Budapest, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155763212

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Bleeding_Bride ISP
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Ezt a könyvet két részre bontva tudom értékelni.
Az egyik a nosztalgia, amit kiváltott belőlem, felidéztette velem ezt az időszakomat, a naplót, a tiniszerelmet és a pizsipartikat. Az a tény, hogy az én naplóm is ZOLIKÁ-tól tocsogott, csak még inkább elérte, hogy két oldal olvasása között fél órát vigyorogva bámultam a semmibe és visszamentem fejben oda, akkor. Ezért külön kiemelten jól esett ez a kötet.

Aztán ott van az, amit olvastam, és ha elvonatkoztatok a saját emlékeimtől és Zolikámtól, akkor azért nagyot esik az értéke az egésznek. Pataki Emma sorait olvasva nem mindig tudtam eldönteni, hogy 11 vagy 21 éves, mert mint a benzinóra, úgy ingadozott a mutató a számok között, a viselkedése és megnyilvánulásai durván képlékenyek voltak. Egyrészt semmi érzelmet nem adott át, sehunn, semmi. Az hogy leírta 700-szor, hogy „jaj de szeretem Zolikát” nem számít annak.
Semmi sem érintette meg igazán, aztán a karaktere totál szkizó. Egyszer a magolós, full jeles kis csaj, akinek a körülményei olyanok, amilyenek, utána elsétál otthonról, hopp egy kis pia, kis fű – nem, szerintem aki úgy és ott nevelkedik, mint Emma, az nem lóg el kiöltözve 14 évesen, nem piál be, és kerül le majdnem a bugyikája fél percenként. Nem, az fél mindentől és vegetál a sarokban. Aztán az csapta ki a biztosítékom, amikor a családja miatt fekszik zokogva, mert hiányzik az anyja, rögtön odamondja: neki elmondanám, hogy szeretem Zolikát. WTF?? Apád, nagyanyád alkesz idióta, akkorát kapsz a fejed lerepül, de a halott anyád azért hiányzik, hogy sírd el neki, hogy szerelmes vagy? Banyek. Ok, én is tudtam tragikomikusan szerelmes lenni, de hormonok ide, serdülőkor oda, ebben a helyzetben egy barom sem ezen évődne.
Aztán, ahogy kezeli egyik szülője elvesztését, a másiknak a feltámadását, az is olyan volt, hogy alig tudtam zsebre tenni. Köpni- nyelni nem tudtam. Ez a lány vagy tényleg fejre esett a szülészeten, vagy az agyhalált vitte el lábon és gyorsan terápiára vele, mielőtt bekattan és legyilkol mindenkit. Jobban felkavarta az, hogy egy osztálytársa dekoltázsát mutogatja, mint a halálból feltámadó anyja, vagy a nemi erőszak. ILYEN NINCS. Egyszerűen nincs.
Na, nem is bogozom tovább, szerintem ennek a kötetnek a húzóereje abban áll, hogy sokan – velem együtt – képesek eltekinteni a tartalmától, annyira elmélyülnek a saját emlékeikbe, vagy ha ennyi idősek, keresik a közös pontot, és elsiklanak afölött, hogy mi is hangzik el, főleg hogy.
A történet tíz esetben elérhette volna, hogy taknyosra sírjam magam, ha a narrátor legalább egy csipet érzelmet, vagy legalább hagymaszagot adott volna bele.

20 hozzászólás
>!
J_K_Smith I
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Arra bíztatok mindenkit, hogy akkor se tegye félre ennek a nehéz sorsú lánynak a történetét, ha soknak érzi, mert a vége kárpótol mindenért. Olvasás közben olyan emlékek törtek felszínre a fiatal koromból, amiket rég elfelejtettem. Néha jókat mosolyogtam az akkori saját hülyeségeimen.
De ne tévesszen meg senkit a mosolygásom. Emma olyan dolgokon megy keresztül, amiken senki sem szeretne.
Hihetetlen, mégis életszerű.
Tünde, köszönöm! És ne felejtsük el a napló gazdáját, akinek én, mint olvasó, szintén köszönettel tartozom.

>!
Sippancs P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

És megtaláltam 2018 első kedvenc könyvét!
Bevallom, hogy nem tudok elfogulatlanul tekinteni erre a regényre, mert bár az írónő azt írta, hogy több mindent is megváltoztatott a történetben, az én szívem mégis szárnyra kelt, amikor kiderült, hogy hol és mikor játszódik a cselekmény. Merthogy ebben az időben, akárcsak Emma, én is a Munkácsy padlóját koptattam, én is kilencedikes voltam, éltem a tizenöt évesek világát, a parkban töltöttem a tanulás utáni szabadidők nagy részét és jártam a várost, Kaposvárt. Úgyhogy számomra ez a könyv maga volt a nagybetűs Nosztalgia.
De félre a személyes vonatkozással!
Nagyszerű könyv volt. Olvasmányos, érdekes, élettel teli. Ahogy az olvasási időm is mutatja, tényleg csak arra a pár órára tettem félre, amíg aludtam és rendet raktam magam körül, egyébiránt muszáj volt olvasnom. Már az első soraival belopta magát ez a 14 éves lány a szívembe, a Barnus iránti rajongásával, az irigylésre méltó baráti társaságával, az első szerelem semmivel sem összehasonlítható magasságaival és mélységeivel, az alkalmazkodóképességével és a V-Tech imádatával (istenem, de régen volt! :)) pedig igazi könyves barátnő vált belőle. Úgyhogy kérdéses sem volt, hogy a 2004-es évet vele fogom tölteni. Azt ugyan nem állítom, hogy a napló minden sorát élveztem, mert többször is elszorult a torkom és kinyílott az a bizonyos bicska a zsebemben, de összességében elégedetten és megnyugvással telve csuktam be a könyvet.
Gratulálok, kedves írónő, ez igazi mestermunka volt!

6 hozzászólás
>!
Niitaa P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/03/gombos-tunde-pata…

"Pataki Emma naplója jócskán tartogatott meglepetéseket. Sokkal több volt benne, mint amit vártam. Gombos Tünde egy igazán tehetséges író, aki képes a kamaszokat érintő problémákat a megfelelő módon tálalni úgy, hogy a célközönség maga szűrheti le a konklúziót, nincsen semmi ráerőltetve, de mégis elülteti a gondolatok magját az olvasóban, s talán ezeket a tanácsokat megfogadva nem fog Emma hibáiba esni. Az írónő sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Mesterien forgatja a szavakat, s oly módon képes belelátni egy kamasz lelkébe, ahogy arra még nem volt példa.
Nem tudom, a könyv hány százaléka lehet a valós napló, melyre Tünde építkezett, de üzenem az eredeti tulajdonosnak, hogy kitartást és fel a fejjel! Innentől kezdve már csak jobb lehet!
Pataki Emma naplóját azoknak a kamaszoknak ajánlanám, akik még nem tudják, merre tart az útjuk. A 15-17 éves korosztály számára egy igazán gazdag élményeket nyújtó olvasmány, mely hozzáad az olvasó személyiségének fejlődéséhez. "

>!
vikcs P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

"Gombos Tünde első könyvével már belopta magát a szívembe, ezért nem is volt kérdés, hogy ha érkezik még több regénye, akkor én olvasni fogom.

Fogalmam sem volt róla, ki ez a Pataki Emma, és hogyan került Tünde látókörébe, de kíváncsi lettem az újabb és újabb megosztott részletek által. És végre itt volt, a kezemben tarthattam, megszagolhattam az újonnan préselt lapok mennyei illatát és csodálhattam a szépséges borítót. Most pedig a belső tartalmat is felfedezhettem és beleélhettem magam egy tizennégy éves lány mindennapjaiba.

A karakterek közül persze, hogy Emmát szerettem a legjobban, Zolikát egy kicsit megvertem volna néha, de őt is nagyon megkedveltem. A barátok közül Niki állt mindig Emma mellett, ezért nekem is ő volt szimpatikusabb, és ő tényleg igaz barátként viselkedett. Valamint Picit imádtam, ő egy igazi vajszívű mackó :)

Nagyon jó érzés volt visszarepülni a gimis évekbe (pedig még nem is olyan rég volt!) és gondtalan tininek lenni egy kicsit. Egy tininek, aki a naplóját írja, aki végtelenül szerelmes és remek barátai vannak. Mi is követtünk el balgaságokat és hibákat, szóval a könyv teljesen hiteles és életszerű az elejétől a végéig. Fiatalként nagyon naivak tudunk lenni, de a szívünk hatalmas és tele van szeretettel, mindenkinek adni akarunk, csak persze nem minden ember kér belőle. Az apró problémákat is óriásként éljük meg és kegyetlenül fáj a csalódás.

Mit is mondhatnék még a könyvről? Zseniális és lebilincselő, odaszegez a lapokhoz. Egy picit az élethez hasonlítanám, mert az élet is olyan, mint ez a könyv; lehet, hogy valamit elvesz, és kicsit összetör, de cserébe kapsz valami mást."

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2018/02/gombos-tunde-…

>!
Valeria729 P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Az írónő Szerelemtánc c. regénye nagyon magasra tette lécet. Ez a könyv számomra jóval alatta maradt. Hiába a nehéz sors, a tragédiák sora, kívülálló maradtam, egy külső szemlélő, és nem jöttek át az érzelmek. Sajnos találkoztam már hasonló sorsú fiatalokkal, de egyik sem tette túl magát ennyire egyszerűen bizonyos dolgokon. spoiler

3 hozzászólás
>!
Gelso P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Hát, igen, Emma, sok gyereknek lehet még ennyire sz@r az élet, mint neked…
Nem olvastam szívesen, nem kellemes 'csúnyabeszéden' olvasni szépirodalmat – már ha ez a könyv az… Nem jó érzés unalmukat (és esetleg bánatukat, valószínűbb, hogy útkeresési zavarukat, bizonytalanságukat) alkoholba fojtó fiatalokról olvasni. És felnőttként kínos saját gyereküket semmibenéző, nem ismerő alkoholista szülőről, hozzátartozóról olvasni.
Az elején mormogtam elégedetlenül magamban: „ha még egy Nincsenapám, seanyám-mal találom magam szemben, befejezetlenül hagyom…”
Nem hagytam abba, de ehhez hozzájárult az is, hogy a kecskeméti OB-ra nem vittem más könyvet, így aztán olvastam…
Egy szereplő sem fogott meg, Emmának egy jó tulajdonsága volt, hogy igyekezett jó tanulónak maradni, de igazából ez is egy védekezési technika volt tőle – minél több jó jegy, annál kevésbé kötekedik apu.
Zolika – a bűnhatározatlan szépfiú – tinikoromban sem kellettek nekem az ilyen típusú srácok, Emmának vajon miért?…
A kamaszok közül talán legpozitívabb két szereplő Niki és Pici – Niki a hidegfejű, mindig segítségre kész és támaszt-képes adni típusú barátnő, akire mindig számítani lehet. Pici a magányos farkas, a reménytelen szerelmes, az ördögbőrbe bújt angyal. A legnagyobb személyiségfejlődést az ő esetében tapasztaltam.
Apa és nagymama szégyenfoltok a felnőttek világában.
Apa, aki egyébként városi szinten elismert orvos, otthon teljesen elfelejt intelligens, jól nevelt, tanult stb. családtag lenni, anyucika kicsi fia, aki teljesen lealacsonyodott a szememben az egyébként gyerekét gyötrő, alkoholista életmódjával. A nagymama nem kevésbé – nem sok biztos pont (az amúgy mindenki által anyátlan-árvának ismert) Emma életében, hacsak azt ide nem soroljuk, hogy kimossa a szennyest és megfőzi a mindennapit… de nulla lelki támasza Emmának.
Ezen kívül mindketten hazugok – nem túl pozitív ez a felnőtt szereplőkről, igaz?
Ne soroljam ide a többi gyerekek szüleit – akik mit sem sejtenek a gyerekek pl. napi gyakoriságú ivászatairól. Vagy épp a szuper szemét töritanárt.
Kb. felsoroltam a könyv főbb szereplőit, egy kivételével – anyuéval.
Akiről Emma mit sem sejt – és a regény végére mindent megtud.
Egyedüli pozitív szereplőként őt tudnám említeni – ha az lenne – de nem az.
Viszont egyedül tőle nem tudom elvenni a teljes változásra való készség és képesség dicsőségét, melynek köszönhetően, bár rossz döntései miatt nem pozitív szereplő, de nem is lehet negatív – mert felismeri a problémát, kész váltani és változtatni a jobb, az esetleges jutalom elérésének reményében.
És jelen helyzetben Anya számára az egyetlen jutalmat Emma jelenti.
Akit a regény végén Anyu elnyer – a mesében pedig ki nyeri el jutalmat?

Nem túlzottan tetszett Emma története, örültem a jó és reményteli végnek (így aztán végül mégsem Nincsenapám, seanyám-ot kaptam – szerencsére).
És amúgy bízom Emmában a jövőjét ecsetelgetve.
A nyelvezete nagyon nem tetszett.
Ezt a könyvet még bele akartam sűríteni a Merítés zsűrizésbe. Utólag sikerült csak, de egyáltalán nem bánom ezt az utólagot.
Nem küzdöttem volna érte úgysem.

Bevallom, meg kellett keresnem a V-tech-et a You Tube-n és a naplóban sokszor emlegetett Merre jár a Boldogság?-ot – hát, rémlett vmi, de nem emlékszem igazából – azt hiszem, én nem hallgattam V-tech-et akkor – vagy volt ettől még híresebb/népszerűbb számuk?

3 hozzászólás
>!
Arcturus
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Ez a könyv volt az, amit olvasás közben kétszer is majdnem falhoz vágtam. Mindkétszer akkor, amikor megláttam az „üzcsi” szót. 100%, hogy ez a történet nem történt meg valójában. Nem hiteles. Bármit is állítsanak róla. Emma közel annyi idős, mint én, vagyis 2004-ben voltam én is 14 éves. De egy 14-15 éves lány nem ennyire gyerekes gondolkodású, mint ő. Nem hiteles sem a fiatalok reakciója, életvitele, helyzetei, sem a felnőttek reakciói. Nem hiteles Emma szóhasználata sem. Egyszer választékos, egyszer ordenáré, utána meg cukcsimukcsi… ne… Nem hiteles sem az apa, sem a nagyi, sem az anya alakja, nem hiteles Zolika, Pici és Emma sem. Valószínű, hogy így reagálna bárki, ha a szüzességét erőszakkal veszik el, ahogy ő tette. Valószínű, hogy olyan módon élne a nagyi halála és az apjával történtek után, mint ahogy ő. Hát persze…

Bővebben: http://kulturpara.blog.hu/2018/03/01/egy_14_eves_lany_naploja?

3 hozzászólás
>!
BarbyMalik0112 P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Tünde második könyve is utat talált a szívemhez. Pataki Emma története szívez szóló és lélekig hatoló. Egy tizenéves lány története, akinek az életében egy év alatt minden megváltozik. Átérezhettük a lány fájdalmát, örömét, bánatát.

Tényleg alig lehetett letenni.

Nagyon köszönöm Tündének az élményt, amit ezzel a könyvvel adott nekem. Azoknak ajánlanám leginkább, akik egy fiatal lány életének nem éppen könnyű szakaszáról szeretne olvasni egy megható történetet, egy naplót, amely könnyeket csal a szemünkbe.

Bővebb értékelés a blogomon:
https://barbyesakonyvek.blogspot.hu/2018/01/gombos-tund…

>!
Ashley_Redwood
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

"Tudnám, hogy merre jár a boldogság,
Távolabb, mint gondolnám,
Túl nehéz, de elhiszem, hogy tényleg ennyi járt."

Lehetne a regény címe Pataki Emma taplója is…
Igazából, túl sok mindent történt meg így az utolsó oldalakon, amit rám zúdított az írnő. A vége pedig…hát, nos az nekem sánta, de minden jó, ha…alapon tökéletes.
Ennek ellenére, engem megnyert. Szuper munka!
Értelmesen összeszedve, blogos bejegyzéssel, két levegővétel között, hamarosan…


Népszerű idézetek

>!
Sippancs P

– Egyáltalán nem szeretnék csupán a fájdalmad elfogadhatóbbik opciója lenni!
– Nem is vagy az! – sietett megnyugtatni. – Számomra a szerelem egyetlen opciója vagy!

253. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
vikcs P

Az élet nem tűri sokáig, ha minden elviselhető úgy, ahogy van.

267. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
vikcs P

Úgy látszik, fájdalom nélkül nem megy, de akkor már inkább veled fájjon, mint nélküled!

252. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
Sippancs P

Nekem határozottan ebben az életben kell a boldogság!

192. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
Sippancs P

Ha már nincs remény, akkor semmi más sincs.

273. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Kapcsolódó szócikkek: remény
>!
vikcs P

Átöleltem. Olyan erős odaadással bújtam hozzá, ahogy korábban még soha. Pontosan úgy, mint ahogy utoljára tesz valamit az ember. Amikor tudja, hogy milyen jó az, amit éppen elveszíteni készül mindörökre. Nem akartam elengedni, az életem függött ettől az öleléstől.

124. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
vikcs P

Sose fuss olyan szekér után, amelyik nem akar felvenni!

211. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
Sippancs P

Néztem azt a lélegzetelállító arcát, olvadtam a gyönyörűséges mosolyától, aléltam a lenyűgöző magasságától, és csak csókoltam, hogy birtokolhassam, hogy ameddig lehet, az enyém legyen.

72. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
BarbyMalik0112 P

Kedves Naplóm!

Tegnap szilveszteréjszaka döntöttem úgy, hogy mostantól naplót fogok írni.

(első mondat)

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
vikcs P

Olyan jó, hogy ő van nekem! Sokkal szebb tőle a világ!

78. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet


Hasonló könyvek címkék alapján

Kalapos Éva: Kéz a kézben
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Sherry Gammon: Szerethetetlen
Kody Keplinger: The DUFF – A pótkerék
John Green: Alaska nyomában
Elisa J. Smith: Őrizd meg
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök