Pataki ​Emma naplója 25 csillagozás

Amikor szemberohan az élet
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Tényleg ​azt hitted, hogy kamasznak lenni könnyű?

Bár a tizenöt éves Pataki Emma élete igen távol áll a tökéletestől, hiszen anya nélkül kell felnőnie alkoholista apukája és nagymamája szigorú kontrollja alatt, ő mégis megpróbálja élni a tinik szokásos mindennapjait. Bulizik a barátaival, mindent megbeszél bölcs barátnőjével és még szerelmes is az elbűvölő mosolyú osztálytársába. Az eszes kaposvári lány ügyesen lavíroz az ellentmondást nem tűrő apa elvárásai és a barátok napról napra féktelenebbé váló kicsapongásai között. Az élet azonban nem tűri sokáig ezt a törékeny egyensúlyt, szemberohan Emmával, hogy minél hamarabb gördíthessen elé megoldhatatlannak tűnő nehézségeket. A méretes akadályok között botladozó lány mindinkább kétségbeesik, és kérdéses, hogy sikerülhet-e átverekednie magát az őt elgáncsolni látszó problémákon.

Vajon meg tud birkózni Emma az emberfeletti erőt kívánó kihívásokkal? Képes helytállni és felnőttként viselkedni olyan helyzetekben, amik még… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2017
336 oldal · ISBN: 9786155763229
>!
Álomgyár, Budapest, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155763212

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
J_K_Smith I
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Arra bíztatok mindenkit, hogy akkor se tegye félre ennek a nehéz sorsú lánynak a történetét, ha soknak érzi, mert a vége kárpótol mindenért. Olvasás közben olyan emlékek törtek felszínre a fiatal koromból, amiket rég elfelejtettem. Néha jókat mosolyogtam az akkori saját hülyeségeimen.
De ne tévesszen meg senkit a mosolygásom. Emma olyan dolgokon megy keresztül, amiken senki sem szeretne.
Hihetetlen, mégis életszerű.
Tünde, köszönöm! És ne felejtsük el a napló gazdáját, akinek én, mint olvasó, szintén köszönettel tartozom.

>!
Sippancs P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

És megtaláltam 2018 első kedvenc könyvét!
Bevallom, hogy nem tudok elfogulatlanul tekinteni erre a regényre, mert bár az írónő azt írta, hogy több mindent is megváltoztatott a történetben, az én szívem mégis szárnyra kelt, amikor kiderült, hogy hol és mikor játszódik a cselekmény. Merthogy ebben az időben, akárcsak Emma, én is a Munkácsy padlóját koptattam, én is kilencedikes voltam, éltem a tizenöt évesek világát, a parkban töltöttem a tanulás utáni szabadidők nagy részét és jártam a várost, Kaposvárt. Úgyhogy számomra ez a könyv maga volt a nagybetűs Nosztalgia.
De félre a személyes vonatkozással!
Nagyszerű könyv volt. Olvasmányos, érdekes, élettel teli. Ahogy az olvasási időm is mutatja, tényleg csak arra a pár órára tettem félre, amíg aludtam és rendet raktam magam körül, egyébiránt muszáj volt olvasnom. Már az első soraival belopta magát ez a 14 éves lány a szívembe, a Barnus iránti rajongásával, az irigylésre méltó baráti társaságával, az első szerelem semmivel sem összehasonlítható magasságaival és mélységeivel, az alkalmazkodóképességével és a V-Tech imádatával (istenem, de régen volt! :)) pedig igazi könyves barátnő vált belőle. Úgyhogy kérdéses sem volt, hogy a 2004-es évet vele fogom tölteni. Azt ugyan nem állítom, hogy a napló minden sorát élveztem, mert többször is elszorult a torkom és kinyílott az a bizonyos bicska a zsebemben, de összességében elégedetten és megnyugvással telve csuktam be a könyvet.
Gratulálok, kedves írónő, ez igazi mestermunka volt!

6 hozzászólás
>!
vikcs P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

"Gombos Tünde első könyvével már belopta magát a szívembe, ezért nem is volt kérdés, hogy ha érkezik még több regénye, akkor én olvasni fogom.

Fogalmam sem volt róla, ki ez a Pataki Emma, és hogyan került Tünde látókörébe, de kíváncsi lettem az újabb és újabb megosztott részletek által. És végre itt volt, a kezemben tarthattam, megszagolhattam az újonnan préselt lapok mennyei illatát és csodálhattam a szépséges borítót. Most pedig a belső tartalmat is felfedezhettem és beleélhettem magam egy tizennégy éves lány mindennapjaiba.

A karakterek közül persze, hogy Emmát szerettem a legjobban, Zolikát egy kicsit megvertem volna néha, de őt is nagyon megkedveltem. A barátok közül Niki állt mindig Emma mellett, ezért nekem is ő volt szimpatikusabb, és ő tényleg igaz barátként viselkedett. Valamint Picit imádtam, ő egy igazi vajszívű mackó :)

Nagyon jó érzés volt visszarepülni a gimis évekbe (pedig még nem is olyan rég volt!) és gondtalan tininek lenni egy kicsit. Egy tininek, aki a naplóját írja, aki végtelenül szerelmes és remek barátai vannak. Mi is követtünk el balgaságokat és hibákat, szóval a könyv teljesen hiteles és életszerű az elejétől a végéig. Fiatalként nagyon naivak tudunk lenni, de a szívünk hatalmas és tele van szeretettel, mindenkinek adni akarunk, csak persze nem minden ember kér belőle. Az apró problémákat is óriásként éljük meg és kegyetlenül fáj a csalódás.

Mit is mondhatnék még a könyvről? Zseniális és lebilincselő, odaszegez a lapokhoz. Egy picit az élethez hasonlítanám, mert az élet is olyan, mint ez a könyv; lehet, hogy valamit elvesz, és kicsit összetör, de cserébe kapsz valami mást."

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2018/02/gombos-tunde-…

>!
Niitaa P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/03/gombos-tunde-pata…

"Pataki Emma naplója jócskán tartogatott meglepetéseket. Sokkal több volt benne, mint amit vártam. Gombos Tünde egy igazán tehetséges író, aki képes a kamaszokat érintő problémákat a megfelelő módon tálalni úgy, hogy a célközönség maga szűrheti le a konklúziót, nincsen semmi ráerőltetve, de mégis elülteti a gondolatok magját az olvasóban, s talán ezeket a tanácsokat megfogadva nem fog Emma hibáiba esni. Az írónő sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Mesterien forgatja a szavakat, s oly módon képes belelátni egy kamasz lelkébe, ahogy arra még nem volt példa.
Nem tudom, a könyv hány százaléka lehet a valós napló, melyre Tünde építkezett, de üzenem az eredeti tulajdonosnak, hogy kitartást és fel a fejjel! Innentől kezdve már csak jobb lehet!
Pataki Emma naplóját azoknak a kamaszoknak ajánlanám, akik még nem tudják, merre tart az útjuk. A 15-17 éves korosztály számára egy igazán gazdag élményeket nyújtó olvasmány, mely hozzáad az olvasó személyiségének fejlődéséhez. "

>!
Valeria729 P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Az írónő Szerelemtánc c. regénye nagyon magasra tette lécet. Ez a könyv számomra jóval alatta maradt. Hiába a nehéz sors, a tragédiák sora, kívülálló maradtam, egy külső szemlélő, és nem jöttek át az érzelmek. Sajnos találkoztam már hasonló sorsú fiatalokkal, de egyik sem tette túl magát ennyire egyszerűen bizonyos dolgokon. spoiler

>!
Arcturus
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Ez a könyv volt az, amit olvasás közben kétszer is majdnem falhoz vágtam. Mindkétszer akkor, amikor megláttam az „üzcsi” szót. 100%, hogy ez a történet nem történt meg valójában. Nem hiteles. Bármit is állítsanak róla. Emma közel annyi idős, mint én, vagyis 2004-ben voltam én is 14 éves. De egy 14-15 éves lány nem ennyire gyerekes gondolkodású, mint ő. Nem hiteles sem a fiatalok reakciója, életvitele, helyzetei, sem a felnőttek reakciói. Nem hiteles Emma szóhasználata sem. Egyszer választékos, egyszer ordenáré, utána meg cukcsimukcsi… ne… Nem hiteles sem az apa, sem a nagyi, sem az anya alakja, nem hiteles Zolika, Pici és Emma sem. Valószínű, hogy így reagálna bárki, ha a szüzességét erőszakkal veszik el, ahogy ő tette. Valószínű, hogy olyan módon élne a nagyi halála és az apjával történtek után, mint ahogy ő. Hát persze…

Bővebben: http://kulturpara.blog.hu/2018/03/01/egy_14_eves_lany_naploja?

3 hozzászólás
>!
BarbyMalik0112
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Tünde második könyve is utat talált a szívemhez. Pataki Emma története szívez szóló és lélekig hatoló. Egy tizenéves lány története, akinek az életében egy év alatt minden megváltozik. Átérezhettük a lány fájdalmát, örömét, bánatát.

Tényleg alig lehetett letenni.

Nagyon köszönöm Tündének az élményt, amit ezzel a könyvvel adott nekem. Azoknak ajánlanám leginkább, akik egy fiatal lány életének nem éppen könnyű szakaszáról szeretne olvasni egy megható történetet, egy naplót, amely könnyeket csal a szemünkbe.

Bővebb értékelés a blogomon:
https://barbyesakonyvek.blogspot.hu/2018/01/gombos-tund…

>!
Ashley_Redwood P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

"Tudnám, hogy merre jár a boldogság,
Távolabb, mint gondolnám,
Túl nehéz, de elhiszem, hogy tényleg ennyi járt."

Lehetne a regény címe Pataki Emma taplója is…
Igazából, túl sok mindent történt meg így az utolsó oldalakon, amit rám zúdított az írnő. A vége pedig…hát, nos az nekem sánta, de minden jó, ha…alapon tökéletes.
Ennek ellenére, engem megnyert. Szuper munka!
Értelmesen összeszedve, blogos bejegyzéssel, két levegővétel között, hamarosan…

>!
KMReni P
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Olvasmányos, szórakoztató könyv ami garantáltan mindenkit nosztalgiázásra késztet.
Sokféle érzelmet hozott elő belőlem ez a könyv.
Amikor elkezdtem olvasni azt éreztem, hogy újra tini vagyok, hogy a saját naplómat olvasom, csak ott nem Zolika szerepelt az áhított fiú névnél :D Élveztem is az első oldalakat, mert jó volt újra visszarepülni, akarva akaratlanul is visszagondoltam azokra az időkre, hogy akkoriban csak az foglalkoztatott, hogy látom-e, láttam-e, rám nézett-e, szeret-e.
De aztán kezdtem már unni kissé, hogy „nem szól semmiről”, hogy csak nem akar elkezdődni…..
Fura volt az apjával és nagyanyjával a kapcsolata. De amikor a nagyanyja meghalt, vagy az édesapja kórházba került sem éreztem a lesújtottságot, csak Zolikán járt az esze, hogy vele lehessen. Nekem ez olyan hihetetlen volt. Túl könnyen, túl gyorsan tette túl magát a történteken.
Hatalmas mélységeket és magasságokat jártam meg olvasás közben, de valahogy nekem valami mégis hiányzott a teljességhez.

>!
zsanna525
Gombos Tünde: Pataki Emma naplója

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Kit érdekel,hogy nem tökéletesen hiteles??? Aki a Munkácsy gimibe és a Vaszary kávézóba járt annak idején mindenképpen nosztalgiázni fog.


Népszerű idézetek

>!
Sippancs P

– Egyáltalán nem szeretnék csupán a fájdalmad elfogadhatóbbik opciója lenni!
– Nem is vagy az! – sietett megnyugtatni. – Számomra a szerelem egyetlen opciója vagy!

253. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
vikcs P

Úgy látszik, fájdalom nélkül nem megy, de akkor már inkább veled fájjon, mint nélküled!

252. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
vikcs P

Az élet nem tűri sokáig, ha minden elviselhető úgy, ahogy van.

267. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
Sippancs P

Nekem határozottan ebben az életben kell a boldogság!

192. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
Sippancs P

Ha már nincs remény, akkor semmi más sincs.

273. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

Kapcsolódó szócikkek: remény
>!
vikcs P

Sose fuss olyan szekér után, amelyik nem akar felvenni!

211. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
vikcs P

Már rájöttem, hogy vannak veszteségek, amiket egyszerre el kell fogadni, és kész!

264-265. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
Sippancs P

Néztem azt a lélegzetelállító arcát, olvadtam a gyönyörűséges mosolyától, aléltam a lenyűgöző magasságától, és csak csókoltam, hogy birtokolhassam, hogy ameddig lehet, az enyém legyen.

72. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
BarbyMalik0112

Kedves Naplóm!

Tegnap szilveszteréjszaka döntöttem úgy, hogy mostantól naplót fogok írni.

(első mondat)

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet

>!
vikcs P

Olyan jó, hogy ő van nekem! Sokkal szebb tőle a világ!

78. oldal

Gombos Tünde: Pataki Emma naplója Amikor szemberohan az élet


Enciklopédia 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Delphine de Vigan: No és Én
Kalapos Éva: D.A.C. 3. – Kéz a kézben
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Sherry Gammon: Szerethetetlen
John Green: Alaska nyomában
Elisa J. Smith: Őrizd meg
Kody Keplinger: The DUFF – A pótkerék
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök
Molnár T. Eszter: Stand up!