Fontos ​történetek 2 csillagozás

Goda Gábor: Fontos történetek

Sok mindenről szó van ezekben az elbeszélésekben. Hiába sorolom fel az emberséget és embertelenséget, a halálnál is erősebb szerelmet, a belénk szorult és még fel nem oldódott hiúságokat, a fontoskodókat – ez csak hiányos felsorolás lenne, hiszen minden eszeveszett írói szerénység mellet is látható, hogy sokkal többről van szó: lényegében arról, hogy mint válik az ember felnőtté.

Tartalomjegyzék

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1961
264 oldal

Kiemelt értékelések

vargajudit P>!
Goda Gábor: Fontos történetek

Nem igazán voltak ezek fontos történetek, a cím kissé nagyzolóra sikeredett. A szocializmusban játszódó novellák elég gyengék, Goda Gábor erőssége inkább a háború előtti korszak ábrázolása. Ez a gyűjtemény szerintem közelébe sem ér a családjáról szóló könyvének, amelyen felbuzdulva kedvet kaptam még egy kis GG-t olvasni.
(Majdnem félbehagytam az olvasást Az ember, aki madár lett olvasásakor: ugyanezt a történetet Örkény István Szakmai önérzet címmel sokkal ütősebben írta meg egyperces novellában. Aztán elhatároztam, hogy utánanézek, melyik írás a korábbi, de ez eleddig elmaradt)

Adriaticum>!
Goda Gábor: Fontos történetek

Sokszínű novellagyűjtemény, ami képet ad Magyarország 1930–1960 közötti időszakának változékony világáról, és hétköznapi figuráiról. Van benne némi jobb és némi gyengébb groteszk (Viaszvilág, Egy nyugalmas vasárnap), némi ötvenes évekbeli, soft érzékiséggel telített, túltolt szocreál életöröm (Pastorale), és vannak kifejezetten életszerű, emlékezetes karakterek, történetek, amelyeken keresztül jól átérezhetők ezek a sokféle évtizedek. A Horthy-korban partszélre állított zsidó irodalmár, aki végül az emigrációt választja (A tanár búcsúzik) a kevés háború előtti szereplő egyike, többségben vannak a háború utániak, köztük érdekes az operabáli meghívót kétségbeesetten váró pártállami hivatalnok vagy a szakszervezeti üdülőkbe beutalt szemérmes szerelmesek. A Volt egyszer egy család csillogóan zseniális kisregény, érdekelt, hogy miket írt még a szerző, hát, ahogy látom, ilyeneket.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Adriaticum>!

-Uraságod, ugyebár, izraelita? – Így mondta: izraelita. Ennyi tapintat kijárt a főbérlőnek.

225

Adriaticum>!

-Nem baj az, kérem alássan, én azt tartom, hogy az egyik ember éppen olyan, mint a másik.
A tanár kissé remeg. A jóindulat, amellyel a házfelügyelő meginvitálja az emberi közösségbe, mélyen sérti. Bántja ez az alkalmi egyenjogúsítás. De azért kiveszi a lakást.

225


Hasonló könyvek címkék alapján

Bächer Iván: Utóíz
Fekete István: Őszi vásár
Gárdonyi Géza: Az én falum
Fekete István: Az erdő ébredése
Krasznahorkai László: Megy a világ
Fekete István: Régi karácsony
Lázár Ervin: Tuvudsz ivígy?
Tar Sándor: A 6714-es személy
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél kalandjai
Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent