Az ​ajtókon innen és túl 56 csillagozás

Jim Morrison
Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl

Jim Morrisonnak nincsenek örökösei.
Nincsenek, mert egyszeri volt, utánozhatatlan, megismételhetetlen, kiismerhetetlen.
Jim Morrisonnak rengeteg örököse van.
Rengeteg örököse van, mert örököse mindenki, akit valaha egyszer is megérintett az ő szelleme. Aki elment a sírjához és felírta rá a nevét, aki felvette a fekete ruhát, hogy ne csak divatból legyen „dark”, hanem igazából is eljusson a lélek sötét oldalára, a túlsó oldalára, aki életelvévé teszi, hogy minden ajtót kinyisson, félelem nélkül. Örököse, aki a mai napig hisz a rock és a költészet erejében.

Róla szól: Jim Morrison

>!
Cartaphilus, Budapest, 2001
346 oldal · ISBN: 9639303321
>!
Katalizátor, Budapest, 1994
272 oldal · ISBN: 9637467181
>!
Katalizátor Iroda, Budapest, 1992
274 oldal · ISBN: 9637467041

2 további kiadás


Enciklopédia 14

Helyszínek népszerűség szerint

Los Angeles


Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

krlany I>!
Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl

Zseni. Miatta lett érdekes Huxley, Shelley, Kerouac, Rimbaud, Joyce, Blake, Yeats, Artaud, Nietzsche, Baudelaire, Dylan Thomas, Bosch, Pasolini és még sorolhatnám. Sokat kaptam tőle a zenén kívül is.

3 hozzászólás
charlotte_smtms P>!
Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl

Nem szokványos életrajz, sem tartalmában, sem a kivitelezést tekintve. Nagyon tömény, sok újdonságot, adatot tartalmaz, ezért néhol nehezen haladtam vele, de ezt inkább a javára írom. Amit különösen értékeltem, hogy a szerző bemutatta a Jim Morrisont és művészetét inspiráló hatásokat, személyeket is, nem kevés ötletet adva a zenei és irodalmi ismereteim bővítéséhez. :) Amit viszont nagyon nem szerettem, az a sok, gyakran jelentést is módosító elírás… Összességében egész jó olvasmány, meghozta a kedvem a hasonló életrajzokhoz.

>!
Katalizátor Iroda, Budapest, 1992
274 oldal · ISBN: 9637467041
Juhász_Peti>!
Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl

Jól megírt jellem -és életrajz az amcsi fenegyerekről! A megszokott száraz kronológiai felsorolás helyett olyan leírást kapunk, viszonylag olvasmányosan, amiből elég jól lejön Morrison zsenialitása és öntörvényűsége. Természetesen a The Doors (az amerikai Beatles ) sem maradhat ki, ami naggyá tette őt. Rengeteg párhuzamos állomás és személyiségi torzulás felszínre kerül az akkori korszak hasonló önpusztító útját bejáró zenész /alkotó /kifejező művészeivel. Egy önmagával is állandóan harcban álló, depresszív gondolkodó, korai halálával mítoszt teremtő alkotót ismerhet meg számos fekete -fehér kép és dalszöveg idézettel az olvasó. Érdemes elolvasni,hogy mi van az „ajtón túl ”…

Maya>!
Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl

Nagyon szeretem Jim Morrisson zenéjét, azt hittem szeretni fogom a könyvet is, de nem azt adta, amit vártam tőle. Úgy mutatja be Morrisont, mintha attól vált volna naggyá, hogy kiket olvasott, hallgatott, tisztelt. Igaz, hogy újra akarok nézni pár filmet a hatására, de ezt jobban is meg lehetett volna írni.

Trillian>!
Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl

Nagyon szeretem Jim Morrison verseit és zenéit. Mindig foglalkoztatott, milyen élete volt, és ebből a könyvből végre jobban megismerhettem. Sok újat megtudtam róla és a zenekaráról is. Szerintem egy nagyon jól megírt könyv, amely egyáltalán nem csak adatokat közöl Jim életéből, hanem élvezhetőn mutatja be.

marcellveno2>!
Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl

Szerintem a Göbölyös nagyon jó életrajzíró. Rengeteg újat megtudtam Morrisonról , anno mikor elolvastam ezt a könyvet. A filozófiai és irodalmi említések állati jók.Fú, nem egy hagyományos életrajzi könyv.

metahari P>!
Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl

A filmet is ötször legalább, a könyvet tán még többször. Kamaszként nagyon tud lelkesedni az ember lánya, kicsit több az érzelem, mint az értelem… nade. Morrison örök és mindene az, a könyv egy korrekt és élvezetes olvasmány, told a cédét és lapozz.. kell ennél több?

Sandra_Pilizota>!
Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl

Imádtam és egyike azoknak a könyveknek, amiket megvettem. Afféle Biblia pár más rockzenés kiadvánnyal együtt – pl Janis Joplin könyv….

enyingtolbalra>!
Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl

Valami hihetetlen erő van a verseiben, dalszövegeiben, a megfogalmazott gondolatai ütnek. Néha mélyre ásós, néha pedig csak egyszerűen bele az arcba.
Voltunk a Pere Lachaise-ben, csak egy perc tisztelgésképpen. Valahogy a zűrös pasik ilyenek, előrébb viszik a világot.;) Ő pedig főleg.


Népszerű idézetek

Kovács_Cintia_2>!

Nagyon szeretett stoppolni, és egy alkalommal azok, akik felvették, megverték és kirabolták. Utána véresen, összeverten bement a Los Angeles-i rendőrségre, ahol utálták a hosszúhajúakat. Jimet a rendőrök is összeverték. Ekkor törölte a szótárából egyszer s mindenkorra a halálfélelem fogalmát.

Kovács_Cintia_2>!

A közönség is érezte, hogy Jimmel valami baj van –láthatóan unta saját dalait, különösen gyűlölte a 'Light My Fire'-t, amit a közönség állandóan követelt. Ez is a rock-business része –ahogyan a publikumot nem érdekelte az sem, hogy Mick Jagger egy idő után hideglelést kapott a 'Satisfaction'-tól vagy Robert Plant a 'Stairway To Heaven'-től, Jimnek sem volt szabad utálnia a “nagy kedvencet"…

Kapcsolódó szócikkek: Jim Morrison · Mick Jagger · Robert Plant
Kovács_Cintia_2>!

A The Doors zenéje inkább szűrreális, mint pszichedelikus, több a rocknál – rituális – ez a pszichoszexuális ördögűzés rítusa.

Maya>!

Hogyan vélekedett Jim a szabadságról? „Felforgató eszméit” ekképpen foglalta össze a Lizzie Jamesnak adott interjújában:
„Nem lehet felszabadítani azt, aki nem akar maga talpra állni és kikiáltani a saját szabadságát. Mindenki azt hazudja, hogy az ember legdrágább kincse a szabadság. Lószart! Az emberek rettegnek attól, hogy felszabadítsák őket, ragaszkodnak a láncaikhoz. Nekitámadnak mindenkinek, aki le akarja törni ezeket a láncokat. Ez adja a biztonságukat.
Azt hiszem az emberek azért félnek a szabadságtól, mert félnek az ismeretlentől. […]
A legfontosabb szabadság, hogy az légy, aki valójában vagy. Az ember szerepet játszik. Feladja az érzés képességét és cserébe ezért maszkot ölt. Addig nem jöhet el semmiképpen a forradalom, amíg nem jön létre mindenkiben belső forradalom. […]”

153. oldal

Kovács_Cintia_2>!

Itt már nyoma sincsen a kórus és a szólóénekes szinkronjának. Jim állandóan lekésik, és a végén olyan összefüggéstelenül motyog, mintha véletlenül keveredett volna oda a felvételhez. Még egy beteges nevetés is kiszakad belőle, – ahogyan két évvel később Janis Joplinból, a “Mercedes Benz" eléneklése után…

Kapcsolódó szócikkek: Janis Joplin · Jim Morrison
Kovács_Cintia_2>!

New Haven-ben, ahol Jim az öltözőben felszedte azt a kis csajt, a rendőr nem ismerte meg, azt hitte, hogy ő is csak egy a nézők közül. Amikor könnygázzal szembefújta, akkor tört ki a botrány. Amikor a 'Backdoor Man' közben Jim elmesélte az esetet és az egyik rendőr le akarta rángatni a színpadról, Jim az orra alá dugta a mikrofont és azt mondta:“Mondja el a véleményét, ember, hallgatjuk!"

Kapcsolódó szócikkek: Jim Morrison
Maya>!

Mi a rocksztár?
Álca, maszk, image… udvari bolond, akinek szabad kimondani az igazságot, csak ne akarjon király lenni. Akin szabad megdöbbenni, akin szabad nevetni, csak azt nem szabad, hogy komolyan vegye önmagát. Így aztán, egy idő után, a maszk ráfagy az arcára és ha megpróbálja letépni, annyi sem marad vonásaiból, mint egy nyomorult leprásnak.

117. oldal

gentleintothatnight>!

elvesztünk egy ősi
fájdalom-vadonban
hol minden gyermek
őrült s beteg
minden gyermek beteg
s nyári esőért remeg

200. oldal (A vég - The End)

Kapcsolódó szócikkek: Jim Morrison
Maya>!

Csakhogy minden önelemző, aki szeretné mindennél jobban megtudni, hogy kicsoda is ő tulajdonképpen, annyira elmélyed magában, hogy a végén már ezért nem tudja, hogy kicsoda…

29. oldal

Maya>!

L. A. döntő mértékben befolyásolta egész életét és munkásságát.
Végy egy négyzetmérföldnyi kockát, tökéletesen merőleges kockákatezek az utcák – magyarázta Jim halála előtt néhány hónappal Párizsban francia barátjának Hervé Mullernek. – Minden ház egyforma. Itt egy drugstore, ott egy supermarket, egy szervíz, egy McDonald's, egy másik drugstore, egy másik szervíz és így tovább… fogd ezt a kockát, és százszor ismételd meg minden irányban. És akkor megkapod L. A.-t
Los Angeles olyan város, amelynek nincsenek határai, nem tudod hol kezdődik, vagy hol ér véget Hollywood, vagy Bel Air, vagy Beverly Hills. Semmi nem természetes, következésképpen nincsenek pszichológiai határai sem.

30. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ady Endre: Ady Endre összes költeménye
Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének
John Lennon: John Lennon saját szavaival
Kodolányi János: Üzenet enyéimnek
Csorba Győző: Csorba Győző válogatott versei
Pier Paolo Pasolini: Mindenszentek és Halottak között
Ratkó József: Félkenyér csillag
Ratkó József: Félelem nélkül
Horgas Béla: Csokonai Vitéz Mihály
Sík Sándor: Isten tenyerén