Untamed 12 csillagozás

Glennon Doyle: Untamed Glennon Doyle: Untamed Glennon Doyle: Untamed Glennon Doyle: Untamed

In ​her most revealing and powerful book yet, the beloved activist, speaker, and author of the bestselling sensations Love Warrior and Carry On, Warrior explores the joy and peace we discover when we stop striving to meet the expectations of the world, and start trusting the voice deep within us.

“Untamed will liberate women—emotionally, spiritually, and physically. I believe Glennon was born to write this book, just this way, at just this moment in history. It is phenomenal.”—Elizabeth Gilbert, New York Times bestselling author of City of Girls and Eat Pray Love

This is how you find yourself.

There is a voice of longing inside every woman. We strive so mightily to be good: good mothers, daughters, partners, employees, citizens, and friends. We believe all this striving will make us feel alive. Instead, it leaves us feeling weary, stuck, overwhelmed, and underwhelmed. We look at our lives, relationships, and world, and wonder: Wasn’t it all supposed to be… (tovább)

>!
Dial, New York, 2020
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781984801258
>!
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781785043352
>!
Ebury, London, 2020
306 oldal · ASIN: B082K7QXRQ

2 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

Gabriella_Szaszkó IP>!
Glennon Doyle: Untamed

Azt hiszem, ritkán kedvencelek könyvet még olvasás közben, de most ez történt. Egész egyszerűen imádtam. Nem gondoltam volna, hogy ennyire, de ennyire nagy hatással lesz rám. Közben folyamatosan azt éreztem, hogy most azonnal, de azonnal le akarom fordítani, hogy leírhassam újra és újra ezeket a gondolatokat. Ebben a könyvben minden van: mentális egészség, rasszizmus, szexizmus, feminizmus, érzékenység, társadalmi problémák, gyereknevelés, megítélés. Aztán még az is kiderült, hogy Glennon Elizabeth Gilbert barátnője. Azonnal éreztem, hogy be kell illesztenem őt az inspiráló non-fiction íróim közé, akikre felnézek, akik folyamatosan visznek előre. És újra csak azt kérdezem, miért nem fordította még le ezt a könyvet senki magyarra, hogy mindenkivel megoszthassam otthon is? spoiler

10 hozzászólás
zsofigirl>!
Glennon Doyle: Untamed

Mostanában amúgy elég jó könyveket olvastam, de akkor jön egy ilyen könyv, és hirtelen eszembe jut, miért is szerettem bele az olvasásba.

Jenci_néni>!
Glennon Doyle: Untamed

Inspiráló. Lehet tanulni Glennon Doyle vallomásából. Az mondjuk továbbra is roppantul foglalkoztat, és erre nem találtam választ a konyvben: hogyan legyünk „untamed”, de egyben maradjunk részei a társadalomnak, járjunk dolgozni, és lássuk el a feladatainkat, amik, valljuk be, igen masszív önalávetést követelnek napi szinten.
A másik amiről szintén sokat beszél, hogy hogyan ne áldozza fel magát az anya a gyereknek/családnak. De hogy??

_Andrea_>!
Glennon Doyle: Untamed

Érdekes esszékötet jellegű motiválókönyv az élethez – enyhe feminista beütéssel. Az írónő kis stroykban mutatja be rábredéseit. Leginkább arról, hogyan befolyásolja az életét a „status quo" fenntartását lehetővé tevő, mindkét nemet korlátok köré szorító társadalmi légkör. A gyerekkorában a fejébe ültetett kategóriák, dobozok, kőbe vésett szabályok. Hogy ezek a prekoncepciók nagyon sok ember fejében uralkodnak. A ráébredéseket Glennon magának és a kislányának adott emlékeztetői, tanácsai egészítik ki.
A kötet fő metaforája az idomított, állatkeri párduc, akinek egy kutya a legjobb barátja – és mindent utána csinál. Az állatkert párduc-futtatást rendez, a kutyus megkerget egy dzsiphez kötött koszos, rózsaszín plüssnyulat a párduc szeme láttára. Ezután kiengedik a nagyvadat, és megismtéli a mutatványt, elkapja a koszos-rózsaszín-plüssnyulat, majd hússal jutalmazzák érte. Glennon interpretációjában ez az elég-jó-élet metaforája. A párduc visszatér a ketrecébe – és egy pillanatra emlékezik a vad és szabad életre, amit az ösztönei súgnak neki, noha a szabadságot nem ismeri, hiszen fogságban született.
A koszos-rózsaszín-plüssnyúl az átlagos női princípiumokat, elvárásokat jelenti – a sorba állást, tökéletes beilleszkedést, a fiatalság látszanának üldözését, a tökéletes alakért való sóvárgást és éhezést, a vonzerőbe vetett hitet, a személyiség az anyaság oltárán való feláldozását, stb. A vadság megtalálása nehéz és ijesztő. A kötet egyik visszatérő mondata éppen ezért: az élet nehéz – képes vagy megbirkózni a nehézségekkel. Egyszerűbb megelégedni a kevesebbel, de az egyenlő az öndomesztikációval és boldogtalansággal.
Számára a megoldást a házasságának felbontása és egy homoszexuális kapcsolat oldotta meg – de a könyv olvasata abszolút univerzális, és nem propagandaregény az átlagos hetero-keresztény-házasság ellen.
A happy end ellenére mégis úton-útfélen azon kapa magát, hogy a belénevelt prekoncepciók átveszik az uralmat a gondolkodása felett és folyamatosan harcolnia kell velük. Ezzel abszolút együtt tudtam érezni, mivel tinikoromtól kezdve soha semmi nem volt nekem jó úgy, ahogy van és mindig kerestem a kiugrási lehetőséget az „átlagos életből". Hiába változott meg gyökeresen a gondolkodásom, hiába lettek más értékeim, mint amiket belémneveltek – mégis úra és újra visszatérnek hozzám mindenféle negatív érzések formájában a régi sémák és elvárások. Amit belém neveltek, azt nem lehet egyszerűen semlegessé tenni, nem lehet kitörölni, visszacsinálni. Küzdeni viszont lehet ellene – nagyjából erről szól a könyv: hogy ez nem könnyű, de mégis hogyan csináljuk.

Tobzi >!
Glennon Doyle: Untamed

Fontos könyv. Rétegenként lehúzza a létezésünkről az elvárásokból, szerepekből álló álarcokat, amelyek börtönünkké válnak, és segít saját, belső hangunk felé fordulni. Belső szabadságunk lehetővé teszi, hogy körülöttünk mások is fellélegezhessenek, és energiákat szabadít fel, hogy megtaláljuk azt, amit pont mi tehetünk másokért.
A könyv ereje, hogy az írónő saját tapasztalatból beszél, a hangja autentikus és átható. Jó metaforákat talál, amelyek tűpontossá teszik a mondanivalóját, és velünk maradnak, segítenek nekünk is valami igazabb és szebb felé tapogatózni. Remélem, jön magyar fordítás!

Agnes_Baranyai >!
Glennon Doyle: Untamed

Verge egy olyan feminista könyv ami arról is szól hogyan emeljük és gyógyítsuk a férfiakat. Nem harcol hanem csendesen gyógyít a saját példája alapján. Egy élet részlete a könyv ami alapján a saját életünkre reflektalhatink.
Az egyetlen negatívum számomra a keresztény vonal benne de talán az csak az én trigger pontom.
Remek könyv az életről, érzésekről, és azok megöléséről. Feminista a szó legpozitívabb értelmében.


Népszerű idézetek

Gabriella_Szaszkó IP>!

A woman becomes a responsible parent when she stops being an obedient daughter.

Gabriella_Szaszkó IP>!

It’s okay to feel all of the stuff you’re feeling. You’re just becoming human again. You’re not doing life wrong; you’re doing it right. If there’s any secret you’re missing, it’s that doing it right is just really hard. Feeling all your feelings is hard, but that’s what they’re for. Feelings are for feeling. All of them. Even the hard ones. The secret is that you’re doing it right, and that doing it right hurts sometimes.” I did not know, before that woman told me, that all feelings were for feeling. I did not know that I was supposed to feel everything. I thought I was supposed to feel happy. I thought that happy was for feeling and that pain was for fixing and numbing and deflecting and hiding and ignoring. I thought that when life got hard, it was because I had gone wrong somewhere. I thought that pain was weakness and that I was supposed to suck it up. But the thing was that the more I sucked it up, the more food and booze I had to suck down.

Gabriella_Szaszkó IP>!

Tish is sensitive, and that is her superpower. The opposite of sensitive is not brave. It’s not brave to refuse to pay attention, to refuse to notice, to refuse to feel and know and imagine. The opposite of sensitive is insensitive, and that’s no badge of honor.

Gabriella_Szaszkó IP>!

It's just that living with anxiety – living alarmed – makes it impossible to enter the moment, to land inside my body and be there. I cannot be in the moment because I am too afraid of what the next moment will bring. I have to be ready.

Tobzi >!

I learned that I'd never be free from pain but I could be free from the fear of pain, and that was enough.

Tobzi >!

A broken family is a family in which any member must break herself into pieces to fit in. A whole family is one in which each member can bring her full self to the table knowing that she will always be both held and free.

Tobzi >!

Sometimes being brave requires the crowd think you're a coward. Sometimes being brave means letting everyone down but yourself. […] Brave is not asking the crowd what is brave. Brave is deciding for oneself.

Agnes_Baranyai >!

When a woman finally learns that pleasing the world is impossible, she becomes free to learn how to please herself.

Agnes_Baranyai >!

I guess women have to almost die before we give ourselves permission to live how we want.


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Wicked King
Colleen Hoover: It Ends with Us
Cassandra Clare: Chain of Gold
Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & the Six (angol)
Emma Scott: Someday, Someday
L. J. Shen: Broken Knight
Kate Quinn: The Alice Network
L. J. Shen: The Monster