Untamed 9 csillagozás

Glennon Doyle: Untamed Glennon Doyle: Untamed Glennon Doyle: Untamed Glennon Doyle: Untamed

In ​her most revealing and powerful book yet, the beloved activist, speaker, and author of the bestselling sensations Love Warrior and Carry On, Warrior explores the joy and peace we discover when we stop striving to meet the expectations of the world, and start trusting the voice deep within us.

“Untamed will liberate women—emotionally, spiritually, and physically. I believe Glennon was born to write this book, just this way, at just this moment in history. It is phenomenal.”—Elizabeth Gilbert, New York Times bestselling author of City of Girls and Eat Pray Love

This is how you find yourself.

There is a voice of longing inside every woman. We strive so mightily to be good: good mothers, daughters, partners, employees, citizens, and friends. We believe all this striving will make us feel alive. Instead, it leaves us feeling weary, stuck, overwhelmed, and underwhelmed. We look at our lives, relationships, and world, and wonder: Wasn’t it all supposed to be… (tovább)

>!
Dial, New York, 2020
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781984801258
>!
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781785043352
>!
Ebury, London, 2020
306 oldal · ASIN: B082K7QXRQ

2 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

Gabriella_Szaszkó IP>!
Glennon Doyle: Untamed

Azt hiszem, ritkán kedvencelek könyvet még olvasás közben, de most ez történt. Egész egyszerűen imádtam. Nem gondoltam volna, hogy ennyire, de ennyire nagy hatással lesz rám. Közben folyamatosan azt éreztem, hogy most azonnal, de azonnal le akarom fordítani, hogy leírhassam újra és újra ezeket a gondolatokat. Ebben a könyvben minden van: mentális egészség, rasszizmus, szexizmus, feminizmus, érzékenység, társadalmi problémák, gyereknevelés, megítélés. Aztán még az is kiderült, hogy Glennon Elizabeth Gilbert barátnője. Azonnal éreztem, hogy be kell illesztenem őt az inspiráló non-fiction íróim közé, akikre felnézek, akik folyamatosan visznek előre. És újra csak azt kérdezem, miért nem fordította még le ezt a könyvet senki magyarra, hogy mindenkivel megoszthassam otthon is? spoiler

10 hozzászólás
_Andrea_ P>!
Glennon Doyle: Untamed

Érdekes esszékötet jellegű motiválókönyv az élethez – enyhe feminista beütéssel. Az írónő kis stroykban mutatja be rábredéseit. Leginkább arról, hogyan befolyásolja az életét a „status quo" fenntartását lehetővé tevő, mindkét nemet korlátok köré szorító társadalmi légkör. A gyerekkorában a fejébe ültetett kategóriák, dobozok, kőbe vésett szabályok. Hogy ezek a prekoncepciók nagyon sok ember fejében uralkodnak. A ráébredéseket Glennon magának és a kislányának adott emlékeztetői, tanácsai egészítik ki.
A kötet fő metaforája az idomított, állatkeri párduc, akinek egy kutya a legjobb barátja – és mindent utána csinál. Az állatkert párduc-futtatást rendez, a kutyus megkerget egy dzsiphez kötött koszos, rózsaszín plüssnyulat a párduc szeme láttára. Ezután kiengedik a nagyvadat, és megismtéli a mutatványt, elkapja a koszos-rózsaszín-plüssnyulat, majd hússal jutalmazzák érte. Glennon interpretációjában ez az elég-jó-élet metaforája. A párduc visszatér a ketrecébe – és egy pillanatra emlékezik a vad és szabad életre, amit az ösztönei súgnak neki, noha a szabadságot nem ismeri, hiszen fogságban született.
A koszos-rózsaszín-plüssnyúl az átlagos női princípiumokat, elvárásokat jelenti – a sorba állást, tökéletes beilleszkedést, a fiatalság látszanának üldözését, a tökéletes alakért való sóvárgást és éhezést, a vonzerőbe vetett hitet, a személyiség az anyaság oltárán való feláldozását, stb. A vadság megtalálása nehéz és ijesztő. A kötet egyik visszatérő mondata éppen ezért: az élet nehéz – képes vagy megbirkózni a nehézségekkel. Egyszerűbb megelégedni a kevesebbel, de az egyenlő az öndomesztikációval és boldogtalansággal.
Számára a megoldást a házasságának felbontása és egy homoszexuális kapcsolat oldotta meg – de a könyv olvasata abszolút univerzális, és nem propagandaregény az átlagos hetero-keresztény-házasság ellen.
A happy end ellenére mégis úton-útfélen azon kapa magát, hogy a belénevelt prekoncepciók átveszik az uralmat a gondolkodása felett és folyamatosan harcolnia kell velük. Ezzel abszolút együtt tudtam érezni, mivel tinikoromtól kezdve soha semmi nem volt nekem jó úgy, ahogy van és mindig kerestem a kiugrási lehetőséget az „átlagos életből". Hiába változott meg gyökeresen a gondolkodásom, hiába lettek más értékeim, mint amiket belémneveltek – mégis úra és újra visszatérnek hozzám mindenféle negatív érzések formájában a régi sémák és elvárások. Amit belém neveltek, azt nem lehet egyszerűen semlegessé tenni, nem lehet kitörölni, visszacsinálni. Küzdeni viszont lehet ellene – nagyjából erről szól a könyv: hogy ez nem könnyű, de mégis hogyan csináljuk.

zsofigirl>!
Glennon Doyle: Untamed

Mostanában amúgy elég jó könyveket olvastam, de akkor jön egy ilyen könyv, és hirtelen eszembe jut, miért is szerettem bele az olvasásba.

Jenci_néni>!
Glennon Doyle: Untamed

Inspiráló. Lehet tanulni Glennon Doyle vallomásából. Az mondjuk továbbra is roppantul foglalkoztat, és erre nem találtam választ a konyvben: hogyan legyünk „untamed”, de egyben maradjunk részei a társadalomnak, járjunk dolgozni, és lássuk el a feladatainkat, amik, valljuk be, igen masszív önalávetést követelnek napi szinten.
A másik amiről szintén sokat beszél, hogy hogyan ne áldozza fel magát az anya a gyereknek/családnak. De hogy??

Tobzi>!
Glennon Doyle: Untamed

Fontos könyv. Rétegenként lehúzza a létezésünkről az elvárásokból, szerepekből álló álarcokat, amelyek börtönünkké válnak, és segít saját, belső hangunk felé fordulni. Belső szabadságunk lehetővé teszi, hogy körülöttünk mások is fellélegezhessenek, és energiákat szabadít fel, hogy megtaláljuk azt, amit pont mi tehetünk másokért.
A könyv ereje, hogy az írónő saját tapasztalatból beszél, a hangja autentikus és átható. Jó metaforákat talál, amelyek tűpontossá teszik a mondanivalóját, és velünk maradnak, segítenek nekünk is valami igazabb és szebb felé tapogatózni. Remélem, jön magyar fordítás!


Népszerű idézetek

Gabriella_Szaszkó IP>!

A woman becomes a responsible parent when she stops being an obedient daughter.

Gabriella_Szaszkó IP>!

It’s okay to feel all of the stuff you’re feeling. You’re just becoming human again. You’re not doing life wrong; you’re doing it right. If there’s any secret you’re missing, it’s that doing it right is just really hard. Feeling all your feelings is hard, but that’s what they’re for. Feelings are for feeling. All of them. Even the hard ones. The secret is that you’re doing it right, and that doing it right hurts sometimes.” I did not know, before that woman told me, that all feelings were for feeling. I did not know that I was supposed to feel everything. I thought I was supposed to feel happy. I thought that happy was for feeling and that pain was for fixing and numbing and deflecting and hiding and ignoring. I thought that when life got hard, it was because I had gone wrong somewhere. I thought that pain was weakness and that I was supposed to suck it up. But the thing was that the more I sucked it up, the more food and booze I had to suck down.

Gabriella_Szaszkó IP>!

Tish is sensitive, and that is her superpower. The opposite of sensitive is not brave. It’s not brave to refuse to pay attention, to refuse to notice, to refuse to feel and know and imagine. The opposite of sensitive is insensitive, and that’s no badge of honor.

Gabriella_Szaszkó IP>!

It's just that living with anxiety – living alarmed – makes it impossible to enter the moment, to land inside my body and be there. I cannot be in the moment because I am too afraid of what the next moment will bring. I have to be ready.

Tobzi>!

We're like snowglobes. We spend all of our time, energy, words, and money creating a flurry, trying not to know, making sure that the snow doesn't settle so we never have to face the fiery truth inside us – solid and unmoving.

Tobzi>!

I learned that I'd never be free from pain but I could be free from the fear of pain, and that was enough.

Tobzi>!

First the pain, then the waiting, then the rising. All of our suffering comes when we try to get to our resurrection without allowing ourselves to be crucified first.

Tobzi>!

When a woman finally learns that pleasing the world is impossible, she becomes free you mean how to please herself.

Tobzi>!

I think that control might actually be the opposite of love, because control leaves no room for trust – and maybe love without trust is no love at all. I am beginning to play with the idea that love is trusting that other people Feel, Know, and Imagine, too. Maybe love is respecting what your people feel, trusting that they know, and believing that they have their own unseen order for their lives pressing through their own skin.
Maybe my role with the people I love is not imagining the truest, most beautiful life for them and then pushing them toward it. Maybe I'm just supposed to ask what they feel and know and imagine. And then, no matter how different their unseen order is from mine, ask what I can do to support their vision.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lon Milo DuQuette: Homemade Magick
Lon Milo DuQuette: Low Magick
Lon Milo DuQuette: My Life With The Spirits
Bob Dylan: Chronicles: Volume One
E. L. Doctorow: Reporting the Universe
Ellen DeGeneres: My Point…And I Do Have One
Paul Auster: Hand to Mouth
Candace Bushnell: Is There Still Sex in the City?
Charles Bukowski: Women
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury