Ahol ​az erdő a csillagokig ér 181 csillagozás

Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

REJTÉLY, ​HONNAN JÖTT.
CSODA, HOGY ITT VAN.

Miután elvesztette az édesanyját, és megküzdött a mellrákkal, Joanna Teale visszatér a kutatómunkájához. A fészkelő madarakat tanulmányozza Illinois állam vadonjában. Napkeltétől napnyugtáig dolgozik, amíg magányos napjait meg nem zavarja egy titokzatos gyermek, aki egy nap mezítláb, zúzódásokkal borítva jelenik meg a faháza előtt.

A lány Ursaként mutatkozik be, és azt állítja, a csillagok küldötte, hogy tanúja legyen öt csodának. A gyermekért aggódó Jo vonakodva rááll, hogy nála maradjon, de csak amíg többet nem tud Ursa múltjáról.

Jo a zárkózott szomszédjához, Gabriel Nashhez fordul segítségért, hogy megoldják az elbűvölő kislány körüli rejtélyt. Azonban egyre több kérdés merül fel. Hogy lehet az, hogy ilyen kicsiként nemcsak olvassa, de érti is Shakespeare műveit? Miért történnek folyton jó dolgok körülötte? Ők pedig miért nem nézegetik már az eltűnt gyerekek honlapját?

Bár hármuk közt különleges… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634578062 · Fordította: Nagy Boldizsár

Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

William Shakespeare · földönkívüli · Gabriel Nash · Joanna Teale · Katherine Nash · Kislány · Ursa


Kedvencelte 24

Most olvassa 8

Várólistára tette 214

Kívánságlistára tette 220

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

mate55>!
Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

Fantáziadús mese azokról a kihívásokról, amelyeket elénk sodor az élet, de arról is, hogy a szeretet és a remény ereje hogyan gyógyíthat. Meglepő és éleslátó pillantás arra is, ahogyan a kötelékek kialakulnak, mind azokra, amelyeket mi választunk, és azokra, amelyek látszólag minket választanak. Egy olyan világban, amely nagyon valóságos, és mégis teljesen szokatlan. Az egész „útja” során feltárja az emberi elmét és azt, hogy pszichológiailag hogyan kezeljük azokat a helyzeteket, amelyeket az élet ránk vet – a szeretettől a boldogságig, a fájdalomtól a traumatikus eseményekig. A szerző kivételes munkát végzett ezeknek az érzelmeknek és kiváltó okoknak a kiaknázásában. A jól megírt kapcsolati vonatkozásai mellett, a lehetséges világon kívüli fantázia sugallata is izgalmas, és vonz az igazság felfedezésére irányuló törekvésben. Az orvosi és mentális egészséggel kapcsolatos mély aggodalmak átgondolt kezelése sok olvasót megérinthet, de én úgy éreztem, hogy az egyes karakterek által tett tudatos ugrások a jellemzés mélységének és árnyalatainak hiányát adják. Ugyanakkor dicséretesnek tartom, ahogyan Vanderah bemutatja a mindennapi élet, a természeti világ és az univerzum rejtélyei közötti „gondos” egyensúlyt, valamint a nehéz témák feltárására és az ilyen fontos kérdések felvetésére irányuló ambícióját. Olyan történet, amely finoman eléri mindannyiunk szívében rejlő jóságot.

4 hozzászólás
DarknessAngel>!
Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

Egy igazán szép és megérintő történet. A könyv rövid, könnyen olvasható, az írónő mégis annyi fontos témát említ benne. Ennek ellenére mégsem egy nehezen emészthető olvasmány, hisz átjárja a szeret, a gyógyulás és a megbocsátás is. Ezeknek hála a történet még a szomorúbb pillanatokban is reménnyel kecsegtet.
A főszereplőket könnyű volt megszeretni, főleg Ursát a csillagoktól érkezett legaranyosabb kislányt. Nagyon kíváncsi voltam az őt körülölelő rejtélyre. Igazán megható volt látni, ahogy ez a kis csodácska megváltoztatja Jo és Gabriel életét. Tényleg egy szívet melengető történetnek lehetünk tanúi.
Abszolút hozta azt, amit egy aranypöttyös könyvtől elvárok. A borító nagyon gyönyörű. Kíváncsi leszek az írónő többi könyvére is, hisz ez az első regénye is nagyszerűre sikeredett. Csak ajánlani tudom!

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

Ez egy igazán különleges könyv volt, rengeteg emberi érzéssel. Jot és Gabe-et is megviselte az élet, mégis annyi szeretettel és törődéssel fordulnak a kislány felé, ami példaértékű. A történet lassan építkezik, mégsem unalmas. Ahogy Ursa Jo életének része lesz, és Gabe megnyílik, az tényleg igazi csoda. Persze senki sem hiszi el, hogy Ursa a csillagoktól jött, de ilyen spoiler befejezésre sem számítottam. Igazán szép és megható történet volt.

cicus61 P>!
Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

Jó kis történet volt. Egy kislányról szól, aki azt gondolja, hogy a csillagokból érkezett.
Találkozik Joannával és Gabriellel és teljesen megváltoztatja az életüket.
Aztán folyamatosan kiderülnek a rejtélyek. Sok szomorú rész is van a könyvben, de valahogy az is átváltozik jó dologgá. Én is nagyon megkedveltem a szereplőket, persze nyilván Ursa volt a kedvenc és Kis Medve :) A vége is kedvemre való volt!

Niitaa P>!
Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/07/glendy-vanderah…

„Az eddig olvasott arany pöttyös könyvek között nagyon sok kedvencem van. Az Ahol az erdő a csillagokig ér című regénnyel újfent egy páratlan példánnyal gazdagodott a magánkönyvtáram. Ursa, Jo és Gabriel története mélyen megérintett. Bár eleinte furcsa volt, majd még szokatlanabb lett, mégis megvan benne az a varázs, amit vártam tőle. Egy sejtelmes, nyugalmat árasztó légkört választott a szerző színtérül, ahol a madarak csiripelésétől hangos ég alatt, a farmok ritkás világában egy marék szokatlan tulajdonsággal rendelkező, de mégis teljesen hétköznapi ember által bemutatja, hogy mindenkiben ott rejlik a csoda, a varázs, ami különlegessé teszi. Még itt, a világtól szinte elzártan is erősíti az emberi kapcsolatok fontosságát és a bizalom kiépítésének törékeny folyamatát.
Úgy gondolom, azoknak tud remek kikapcsolódást nyújtani, akik szeretnének a rohanó hétköznapokban egy kicsit megpihenni minőségi időtöltés címszó alatt. Azok fogják igazán értékelni, akik számára a lelki fejlődés és a mindennapos események gyengéd ringatása kellő élvezeti tényezőt tud adni. Fontos, mégis könnyed regényről beszélünk. Megjelenik benne a chick lit érzés, így a nagy horderejű események hangsúlya is jobban belesimul a képbe. Mindent összevetve minőségi időtöltést jelentett.”

kratas P>!
Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

Szép, kerek történet, ami finoman érint több problémát is és vezeti végig a főhőseinket a gyógyulási folyamaton. Néha ugyan nem értettem Joanna hozzáállását, mert azért igazat kellett adnom azoknak, akik szerint hibázott, spoiler.
Tabby pedig tényleg egy csoda :)

Tóth_Orsolya_3 P>!
Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

„Te is egy csoda vagy…”

Ahogy ez a könyv is.
Olyan mélyen megérintett. A szereplők, élükön Ursaval, belopták magukat a szívembe.
Az írónő csodaszépen, gördülékenyen és humorosan ír, folyamatosan fenn tudta tartani az érdeklődésemet.
Olvassátok, egy nagyszerű történettel lesztek gazdagabbak!

1 hozzászólás
Paulinusz_Tünde P>!
Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

Az első pár oldalnál megijedtem, hogy lemaradt egy címke a könyvről, vagy én tévesztettem el valamit, de később kezdtem az agyamat használni, és minden a helyére került.
Egy nagyon szeretetteljes történetet olvashatunk sok szerethető szereplővel, mégha nem is fenékig tejföl az életük. Szépen van megfogalmazva mindaz, amit a bántott, beteg lelkeknek kell átélniük, hogy utána gyógyultan élhessék az életüket. Joanna olyan dolgokat élt át, amit senkinek nem lenne szabad, de csendes lénye, és a magával való törődés szép lassan kinyitja őt, és jó irányba tereli. Mit is tehetett volna a kialakult szituációval? spoiler Végül azért elégedett voltam, hogy a hatalmas gépezet kerekeiben ülő emberek tudtak mutatni valamit abból, hogy talán lelkük is van.
Csodálatos történet, ajánlom.

rókatündérlizi P>!
Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

A fülszövegből már sejthető, hogy merre tart a nagy rejtélyes szál, hová lyukadunk ki végül. Mégis a gyermeki énünk, a jóságra való fogékonyságunk hagy beleringatni bennünket, olvasókat (és naná, hogy engem is) abba a hitbe, hogy minden úgy van, lesz, ahogy utal rá a fülszöveg ama néhány mondata. Ezt segíti a természet finoman nyugtató, magával ragadó és körülölelő képi megjelenítése egy ornitológus tudósnő mindennapi munkája által. Szépen ringatnak a jelenetek, miközben emellett nagy sebességgel dübörög el a kegyetlen valóság, amely felé közelítünk. (És itt még mindig naiv módon hiszem, hinni akarom, hogy részese vagyok a varázsnak, hogy ki tudja, mit tartogat néhányunknak az univerzum.) Mígnem berobban a világunk (egyre) kegyetlenebb valósága és ébredek; már nem tudom magamtól eltolni azt, ami ott van az orrom előtt, a lapokon. Megmutatkozik a mindennapi lét szőröstől-bőröstől, varázs nélkül. Vagy várjunk csak! Egy varázs mégis akad: a szeretet, amely fájdalmas is tud lenni ám. De mennyire! Az utolsó előtti 5. oldalra már kivákuumozták a levegőt a tüdőmből, de nem maradtam így, mert hát a szeretet (nem, nem a csöpögős, a hús-vér hétköznapi, erős lábakon álló)…
Így a könyv végére szerencsére elértem a lédús aszalt szilva állapotot.

Azt gondolom, kitűnő kikapcsolódás ez az igényes írás, amely harmonikusan elegyíti a hétköznapok mindenféleségét, a lelki traumákat, vívódásokat, a természet megnyugtató és az univerzum varázsos erejét.

turanett P>!
Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

A borító annyira megfogott, a történet maga már kevésbé. A karakterek, mind a maguk nemében jók voltak, még jól is passzoltak egymáshoz, de mégis olyan nehézkesen működött az egész. Kicsit Ursa földönkívüli tudóspalántának mondja magát, mikor össze találkozik, a tényleg tudós Joval. Jo nem tudja hova tenni az egész légből kapott történetet, de egy idő után próbál hinni a kicsi lánynak. Gabe is jó karakter, a tojásos ember. :) Tényleg, mindegyik a maga nemében fantasztikus. Mindegyik szereplő körül annyi történés van. Nagyon sok mondanivalója van az egész könyvnek. Az egyetlen hátránya, hogy baromira vontatott, és folyton ismétli önmagát. Iszonyatosan nehezen haladtam vele. Az utolsó pár fejezet adott végre választ mindenre, de erre a spoiler tényleg szükség volt? Ha igen, nem lehetett volna jobban előkészíteni? Nem tudom, nekem annyira idegen volt a könyvtől. Egybevetve aranyos történet lenne, hogy ha jó pár oldal menne a levesbe.


Népszerű idézetek

Könyvmolyocska1 >!

A kislány úgy nézett ki, mint akit elcseréltek a tündérek. Szinte láthatatlan volt, sápadt arca, kapucnis pulcsija és nadrágja egészen beleolvadt a sötét erdőbe. A lábán nem volt cipő. Mozdulatlanul állt, egyik karjával a hikorifa törzsébe kapaszkodva.

7. oldal

Könyvmolyocska1 >!

– Ez az első kiadás? Bizonyára nagyon sokat ér.
– Hát, nincs a legjobb formában, de felbecsülhetetlen. A nagyapámtól örököltem, az apámon és a bátyámon keresztül. Az anyám is többször olvasta ezt a példányt. – Átnyúlt Ursa fölött, és átvette a könyvet Gabe-től, majd az ölébe tette. – Gyakran szóba hoztuk ezt a regényt beszélgetés közben – mesélte. – A közös kedvencünk volt.
– Apámnak ez nagyon tetszene.
– Mi?
– Hogy egy könyvön keresztül még mindig kapcsolatban van a szüleivel.
Ez így volt, és nem csak egy könyvön keresztül. A legtöbb könyve a szüleitől származott, és minden este olvasott belőlük egy-két fejezetet alvás előtt, vagy olyankor, ha nem tudott elaludni. Olvasás közben pedig azokhoz a lapokhoz ért, amikhez korábban az apja meg az anyja, amikor még itt voltak vele.

178. oldal

rókatündérlizi P>!

A kislány úgy nézett ki, mint akit elcseréltek a tündérek.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: csere · Kislány · tündér
Narutofan98 P>!

– Valakinek beszélnie kell azok helyett, akiknek nincs hangjuk […]

349. oldal

rókatündérlizi P>!

– Ez a kislány tényleg nem semmi. Tudja, mit csinál most?
– A Háború és békét olvassa?
– Akkor mégiscsak tudja.
– Mit?
– Hogy mennyire fura.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: furcsaság · Kislány
rókatündérlizi P>!

– Mi az a könyv? – kérdezte a kislány.
– Az a címe, hogy Az ötös számú vágóhíd. Földönkívüliek is vannak benne.
A lány gyanakodva nézett rá.
– Komolyan mondom. Tralfamadoriaknak hívják őket. Az arhetiek ismerik őket?
– Most hülyeskedsz?

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: földönkívüli · gyanakvás · Kislány · könyv
DarknessAngel>!

Meg fogja találni Ursát. Meg fogja találni még akkor is, ha fel kell érte másznia a csillagok közé, és magának kell lehoznia onnan.

307. oldal

Anó P>!

Szerintem a nyelv nem annyira fejlett dolog, mint hisszük. Még mindig csak majmok vagyunk, akik próbálják kifejezni a gondolataikat morgásokkal, miközben a közlendőnk nagy része bennünk ragad.
– Mondja ezt egy irodalomprofesszor fia?
– Az irodalmi vénát talán nem örököltem.

151. oldal

rókatündérlizi P>!

A legtöbb felnőtt nem is tudja, hogy a gyerekek mindent hallanak, és hogy milyen sok mindent megértenek.

230. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felnőtt · gyermek · hallás · megértés
rókatündérlizi P>!

– Hm, azt hiszem, mi vagyunk önmagunk legszigorúbb kritikusai.

242. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kritikus

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lisa Wingate: Elrabolt életek
Ka Hancock: Üvegszilánkon táncolni
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje
Colleen Hoover: Verity
Colleen Hoover: All Your Perfects – Minden tökéletesed
Miranda Cowley Heller: Papírpalota
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Diane Chamberlain: Ellopott házasság
Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban