The ​Caped Crusade 1 csillagozás

Batman and the rise of nerd culture
Glen Weldon: The Caped Crusade

A ​witty, intelligent cultural history from NPR book critic Glen Weldon explains Batman’s rises and falls throughout the ages—and what his story tells us about ourselves.

Since his creation, Batman has been many things: a two-fisted detective; a planet-hopping gadabout; a campy Pop-art sensation; a pointy-eared master spy; and a grim and gritty ninja of the urban night. For more than three quarters of a century, he has cycled from a figure of darkness to one of lightness and back again; he’s a bat-shaped Rorschach inkblot who takes on the various meanings our changing culture projects onto him. How we perceive Batman’s character, whether he’s delivering dire threats in a raspy Christian Bale growl or trading blithely homoerotic double-entendres with partner Robin on the comics page, speaks to who we are and how we wish to be seen by the world. It’s this endlessly mutable quality that has made him so enduring.

And it’s Batman’s fundamental nerdiness—his gadgets, his… (tovább)

>!
Simon & Schuster, New York, 2017
338 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781476756738
>!
Simon & Schuster, New York, 2016
ISBN: 9781508223283 · Felolvasta: Glen Weldon

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Lobo P
Glen Weldon: The Caped Crusade

Glen Weldon: The Caped Crusade Batman and the rise of nerd culture

A könyv egész egyszerűen Batman-ről szól: a képregényekről, a tévésorozatról, a rajzfilmekről és a mozifilmekről. A kötet túl azon, hogy végigviszi a sötét lovag történetét a keletkezésétől a napjainkig komolyan foglalkozik a hős rajongóival is. Innen az alcím, a nerd kultúra kibontakozása és felemelkedése. Batman igazi rajongói ugyanis, akik a képregénnyel kelnek és fekszenek és megszerzik az összes egyedi kiadást, játékot, kütyüt meg conokra járnak nagyon sokáig csak egy kicsi főleg magányos emberekből álló csapat volt, az évek alatt azonban egyre többen lettek és az internet segítségével olyan erőre kaptak, hogy amikor már Christopher Nolan forgatta a filmtrilógiáját, komolyan kellett őket és jóindulatukat venni. Szóval számolni kellett velük. Tehát a könyv egyrészt a fandomokról, pszichológiájukról, fejlődésükről és szerepükről is szól.

Weldon persze nemcsak rajongó (mert hát ő meg bizony az Adam West-féle tévéfilm sorozaton nőtt fel), hanem alapos kutatásokat is végzett főleg lenyűgöző volt, az, amit a karakter kialakulásáról és fejlődéséről írt és arról, hogy miért is nincs igazából egyetlen igaz Batman. Szerinte amúgy Batman ciklikusan változik, a sötétebb magányosabb periódusokat mindig egy könnyedebb és hozzáférhetőbb kör követi, s ezek néhány évtizedenként ismétlik egymást. Főleg azóta, hogy a konkrét képregényeken túl más médiumok is megpróbálták értelmezni Gotham őrzőjét.

Talán kicsit több is volt ez a tudás mint amire számítottam, de mivel az előadásmód nagyon meggyőző és lenyűgöző volt roppant jót szórakoztam. Még mindig nem vagyok meggyőzve, hogy nekem feltétlenül denevéres képregényeket kéne olvasnom, de elképzelhető, hogy a jövőben esélyt adok Weldon másik könyvének is, amit meg Superman-ről írt.

Részletesebben: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2017/04/26/glen-weld…


Hasonló könyvek címkék alapján

Tim Hanley: Wonder Woman Unbound
Mark D. White (szerk.): Watchmen and Philosophy
Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén
Serge Dutfoy – Dominique Farran – Michael Sadler: Képregényes rocktörténet
Bernard Deyries – Dennys Lemery – Michael Sadler: Rajzos zenetörténet az őskortól napjainkig
Geronimo Stilton: Amerika felfedezése
Larry Gonick: A modern világ képregényes története 2. – A Bastille ostromától az iraki háborúig
Robert T. Kiyosaki: Kijutás a mókuskerékből
Dominique David – Cristina Cuadra – Rudi Miel: Troubled Waters
Kiss Dezső (szerk.): A nagy vadászat avagy a részecskék képregényes világa