Gianna ​Beretta Molla – Élet az életért 1 csillagozás

Giuliana Pelucchi: Gianna Beretta Molla – Élet az életért

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Az életszentség nagymesterei Agapé

>!
Agapé, Szeged, 1997
110 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634580718 · Fordította: Verdes Sándor

Enciklopédia 1


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

PTJulia P>!
Giuliana Pelucchi: Gianna Beretta Molla – Élet az életért

Futólag már ismertem Szent Gianna Beretta Molla életét. Először sajnos egy nem túl szimpatikus forrásban olvastam róla, és kicsit fura volt megemészteni, hogy a kisgyerekei mellett mégis odaadta az életét, pedig még a katolikus egyház is megengete volna a méheltávolító műtéttel egybekötött abortuszt és életmentő műtétet. Azóta szerencsére volt módomban az ő életét jobban megismerni, és kétségem sincs felőle, hogy igazi szent volt, és valóban feláldozta az életét azért, hogy a gyermeke élhessen.
Ez a könyv tökéletes ahhoz, hogy megismerjük az ő életét (úgy is, ha előtte semmit nem tudtunk róla), és hogy megerősödjünk abban, hogy az élet szent, és a megfogant élet ugyanúgy értékes, mint egy olyan, ami már megszületett. Gianna a szememben nem őrült, hanem egy igazi édesanya. Őszintén remélem, hogy én soha nem kerülök ilyen dilemmába… Olvasás közben végignéztem a gyerekeimen, hogy mi lenne, ha most egy hasonló döntés miatt nemsokára meghalnék… Borzasztó érzés volt, ugyanakkor azt hiszem, megértem Giannát. Neki a legnagyobb gyereke a negyedik várandósság alatt akkora volt, mint nekem most a legkisebb (5-6 éves), és mégis úgy gondolta, hogy a pocakjában lévő picinek is szeretné az ÉLETET megadni annak minden könnyével és mosolyával együtt. Pedig szeretett volna élni, életvidám nő volt. De tudta, hogy könnyen lehet, hogy a későn jövő műtét őt már nem tudja megmenteni. És mégis, az életet, amit annyira szeretetett szerette volna a gyermekének is megadni.
Férje, Pietro mindenben támogatta, közös döntés volt, tudta ő is, hogy erkcsölcsileg ez a helyes út. Fáj a szívem, hogy ma meg mennyien puszta kényelemből eldobják maguktól a gyermekük életét, pedig még életveszélyes betegségük sincs! Mind férfiak, mind nők hibásak abban, hogy több millió gyermek nem születhet meg… Sokszor talán elég lenne egy-egy bátorító melléállás, segítség, hogy az életet merjék választani. spoiler Mindez már messze vezet ettől az életrajztól…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

PTJulia P>!

-Helyes-e megmenteni egy gyermeket, közben elhagyni másik hármat?
A válasz [Gianna húga, Virginia válasza] ugyanaz volt, amit Pietro Mollától kaptam.
-Hogy ezt megértsük, ugyanúgy kell hinnünk a Gondviselésben, mint Gianna. Anyám folyton emlegetett egy régi közmondást: „Minden gyerek a saját kis batyujával születik.” Gianna nagyon biztos volt abban, hogy Isten gondoskodik a gyermekeiről, és az az élet, amelyet a méhében hordozott, ugyanazt a gondoskodást érdemli.

28. oldal

PTJulia P>!

Ahogy ma is tapasztaljuk, abban az időben is sok nő az anyaság problémájának megoldására az abortuszhoz folyamodott. Gianna mélyen meg volt győződve az élet szent értékéről. Olyannyira hitt ebben, hogy abban a pillanatban, amikor ő maga került választás elé, nem volt semmi kétsége. De azért nem ítélte el azokat az anyákat, akik nem az övével azonos életelvet vallottak.
Mélyen szenvedett miattuk, s igyekezett segíteni rajtuk. Nem úgy kezelte őket, mint rosszakat, gonoszakat, akikkel nem kell foglalkozni. Védte bármilyen megfogant emberi teremtmény megszületésének jogát, de tudott anyai módon viszonyulni a tizenkét esztendős lánykához, aki őt hívta, mert „titokzatos” vérzéstől szenvedett, amely valójában titkos abortusz következménye volt. Anyaian közeledett pácienseihez, keresztény és humánus módon, de igazának tudatában határozottan közölte vele, hogy meggondolatlanságból rosszat cselekedett.

57. oldal

PTJulia P>!

Mint Pietro Bucalossi republikánus képviselőtől hallottuk, „a törvény kimondja, hogy nem élet az az embrió – noha emberi élet, a fogantatás gyümölcse-, amelyre vonatkozóan nem engedélyezik az eugenetikus abortusz felszabadításának ez ősrégi, spártai alkotmányban gyökörező irányelvét, míg a kereszténység nagyrabecsült törvényeinek egyike az élet védelme. Az abortuszról szóló törvény az egyre uralkodóbbá váló emberi egoizmus megnyilvánulása, egy olyan társadalom önzésének tanújele, amely igyekszik szétszakítani az emberi és társadalmi szolidaritás minden kötelékét.”

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pietro Bucalossi

Hasonló könyvek címkék alapján

Fejős Éva: Bébi. Bumm!
Margaret Mazzantini: Újjászületés
Oriana Fallaci: Levél egy meg nem született gyermekhez
Gabriele Amorth: Pio atya, miként én ismertem
Luciano Radi: Tolentinói Szent Miklós
Vass Miklós: A megfogant életekért
Nagy Regina: Ádám története
Andrea Tornielli: Ferenc pápa élete, eszméi, szavai
Roberto Alborghetti: Ferenc pápa asztalánál
Ozsvári Csaba ötvösművész