Don ​Camillo kisvilága 62 csillagozás

Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Ki lő rá az olasz falucska plébánosára, mikor templomában éppen Krisztus megrepedt keresztjét javítja? Csakugyan annak köszönheti-e az életét, hogy a Megváltó a veszedelmes pillanatban hátralöki a fejét? Megkeresztelheti-e tisztelendőnk a párttitkár fiát, s nyerheti-e a kisded a szent keresztségben a Lenin nevet? Mit szól hozzá Krisztus, aki mindig szívesen elbeszélget szelíd, de módfelett indulatos szolgájával? Ki tud nagyobbat csapni a vásári erőmérő gépre, a népes kommunista párt vezérbikája vagy a Szent Szűzhöz fohászkodó, ugyancsak roppant erejű lelkipásztor? Guareschi hőse, don Camillo ugyanis szakadatlan hadakozásban van a falu erőszakos-harcos, de igazában jámbor lelkű párttitkárával. S ha vallásos, illetve pártos hevületükben olykor el is vetik a sulykot, a bajban azért kénytelen-kelletlen mindig összetartanak.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vidám Könyvek

>!
Kossuth, Budapest, 2013
ISBN: 9789630974998 · Felolvasta: Kálloy Molnár Péter
>!
Európa, Budapest, 2010
388 oldal · ISBN: 9789630791960 · Fordította: Magyarósi Gizella · Illusztrálta: Giovannino Guareschi
>!
BIP, Budapest, 1999
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630373068 · Fordította: Magyarósi Gizella · Illusztrálta: Giovanni Guareschi

1 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Don Camillo · Giuseppe Bottazzi/„Peppone”


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Emmi_Lotta I>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Szórakoztató, itt-ott humoros történetfüzér, szerintem azonban a kapott 93%-kal meglehetősen túl van értékelve.
Az egymáshoz lazán kapcsolódó részek novellákként is olvashatók.

>!
Európa, Budapest, 1990
336 oldal · ISBN: 9630750732 · Fordította: Magyarósi Gizella · Illusztrálta: Kelemen István
Gvendolin P>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

A látszólag csupa humor könyv különös világba vezet el minket. A történetek sokszor csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, és időnként nehéz rájönni, mikor is játszódik a történet. Alapjában véve a 3. világháború után járunk, amikor még vannak aláaknáztt területek, és senki sem csinál problémát abból, hogy a kommunista polgármester és a katolikus papa is fegyverrell fenyegeti meg, vagy tartja sakkban a másikat. Don Camillo és Peppone is halálos ellenségek, de egyik célja sem az, hogy megsemmisítse a másikat. Egyik sem megy el addig, hogy a másik tekintélye meggyengüljön, mert akkor már nem lehetnének méltó ellenfelei egymásnak. Mindkét fél képes arra, hogy belássa, ha tévedett, de attól még ellenségek maradnak. Igazából nem is a két ember a másik ellensége, hanem az egyik eszme a másiknak. Vannak humoros jelenetek, sok esetben komoly mondanivalóval. Jó lett volna a könyvvel egy időben a filmeket is látni, mert nekem most az az érzésem, sok esetben Fernandel hitelesen személyesítette meg az atyát, Jézus hanghordozását is fel tudja idézni az ember, de pl. a két focicsapat közötti meccset tekintve szerintem a Terence Hill-es feldolgozás sokkal inkább visszaadta a „valóságot”. A mai világban is hasznos olvasmány, ha az ember arra akar példát látni, hogy lehet két ember, két eszme úgy halálos ellenség, hogy harcuknak egyszer sem volt célja a másik teljes erkölcsi, fizikai megsemmisítése. Miondenképp el fogom olvasni a többi kötetet is.

Shil>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Hogy milyen volt? Aranyos humoros, jókedvre derítő, közérzet javító novellafüzér. Az alapvetően jószándékú pap, Don Camillo és a Peppone a helyi párttitkár folyamatos egymás orra alá borsot törő, ám a lényeges dolgokban összefogni képes csapatát mutatja be egy különleges, Pó vidéki kisvilágban.

saxo>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

A legrongyosabb könyvem. :-)
A filmek közül a Terence Hilles nem tetszik, egyáltalán nem adja vissza a könyvet. A Fernandeles egész jó, de azért mégiscsak a könyv az igazi.

Tompetyo>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Gyermekkorom nagy kedvence volt a Don Camillo filmsorozat, így aztán nem is lehetett kérdéses, hogy előbb-utóbb az eredeti könyv is elolvasásra kerül majd… és hát nem is csalódtam. :)

Banshee>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Nagyon bűbájos könyv, élethű szereplőkkel, és valóságos helyzetekkel. A film után olvastam csak el, de a könyv ezerszer jobb, mint a feldolgozása.

Plenni>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Remek kis darab. Kellően könnyed és kellően egyedi. Előbb láttam a filmet Terence Hillel, utána olvastam a regényt. A film részben más, de mindkettő remek. A könyv persze jobb. Remek sztorik és mély gondolatok. Akár nem keresztényeknek is!

mohapapa I>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Bár régi könyv, újszülöttnek minden új…
Van benne valami olyan zamat, a természetes hitnek, az eszméken túli szeretetnek, az igaz emberségnek olyan zamata, amivel máshol nem találkoztam. Kedvenc darab!
A Fernandel-es filmváltozatokat is csak ajánlani tudom!

zeany>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Szuper könyv! Többször olvastam már, mindig jókedvre derít.


Népszerű idézetek

Connie>!

Az első dolog, ami don Camillo szemébe ötlött, egy demokkrácia volt két kával, melyek már-már háromnak látszottak, annyira kettő volt belőlük. – Ezt eggyel írjuk – jegyezte meg.
– Jó – örült meg az öreg Barchini. – Ha hazaérek, rögtön kiveszem, és beteszem az utolsó előtti sorba, mert a frakkciózást kénytelen voltam egy kával írni, nem volt több betűm.
– Nem érdemes – dörmögte don Camillo. – Hagyja, ahogy van: inkább a demokrácia erősödjön, mint a frakciózás.

Kapcsolódó szócikkek: Don Camillo
Connie>!

– Mikor gyóntál utoljára?
– 1908-ban – felelte Peppone.
– Gondold csak végig mit vétkeztél ez alatt a 28 év alatt azokkal a szép eszmékkel, amikkel tele van a fejed.

Connie>!

Don Camillo szeretett volna tank lenni. De mivel csak don Camillo lehetett, Peppone előtt egy méterre megállt.
Kiemelte a bőrtokból a hatalmas feszületet, s föltartotta, mint egy buzogányt.
– Jézus – mondta don Camillo – kapaszkodj erősen, mert ütök!

Kapcsolódó szócikkek: Giuseppe Bottazzi/„Peppone”
Connie>!

– Nem, don Camillo, nem loptad. Pepponénak két szivar volt a zsebében. Peppone kommunista; amikor ügyesen elemelted tőle az egyiket, csak a részedet vetted el.

Tompetyo>!

A nagy műveltség visz a tudatlanságba, mert ha a műveltség nem a hitre támaszkodik, az ember egy ponton csak a dolgok matematikáját látja. És ennek a matematikának a harmóniáját tekinti istenének, elfelejtve, hogy maga az Isten teremtette ezt a matematikát és ezt a harmóniát. De a te istened nem a számokból van, don Camillo, s a te Paradicsomodegén igazi angyalok repkednek. A haladás az ember szemében egyre jobban összezsugorítja a földet: egy napon, amikor az autók percenként százmérföldes sebességgel fognak száguldozni, az ember mikroszkopikus méretűnek látja majd a világot, s úgy fogja magát érezni, mint egy veréb a hatalmas árboc tetején, belebámul a végtelenbe, és a végtelenben újra megtalálja Istent és az igaz életbe vetett hitét. És meg fogja gyűlölni a gépeket, melyek egy marék számmá redukálták a világot, és saját kezével töri össze őket. De ehhez még idő kell don Camillo, úgyhogy nyugodj meg: a kerékpárod meg a kismotorod egyelőre nincs veszélyben.

197-198. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Giovanni Boccaccio: Dekameron
Giovanni Boccaccio – Christian Kraus: Dekameron
Giovanni Boccaccio: Boccaccio művei
Miguel de Cervantes: Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha
Geoffrey Chaucer: Canterbury mesék
Sinkó Gy. Imre: A magyar decimeron
Moldova György: Ésszel fél az ember
Eric Knight: Sam Small csodálatos élete
Gerald Durrell: Kalandorok az őserdőben
Turai Kálmán: Libahajó