Don ​Camillo kisvilága 71 csillagozás

Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Ki lő rá az olasz falucska plébánosára, mikor templomában éppen Krisztus megrepedt keresztjét javítja? Csakugyan annak köszönheti-e az életét, hogy a Megváltó a veszedelmes pillanatban hátralöki a fejét? Megkeresztelheti-e tisztelendőnk a párttitkár fiát, s nyerheti-e a kisded a szent keresztségben a Lenin nevet? Mit szól hozzá Krisztus, aki mindig szívesen elbeszélget szelíd, de módfelett indulatos szolgájával? Ki tud nagyobbat csapni a vásári erőmérő gépre, a népes kommunista párt vezérbikája vagy a Szent Szűzhöz fohászkodó, ugyancsak roppant erejű lelkipásztor? Guareschi hőse, don Camillo ugyanis szakadatlan hadakozásban van a falu erőszakos-harcos, de igazában jámbor lelkű párttitkárával. S ha vallásos, illetve pártos hevületükben olykor el is vetik a sulykot, a bajban azért kénytelen-kelletlen mindig összetartanak.

Eredeti megjelenés éve: 1948

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vidám Könyvek Európa

>!
Kossuth, Budapest, 2013
ISBN: 9789630974998 · Felolvasta: Kálloy Molnár Péter
>!
Európa, Budapest, 2010
388 oldal · ISBN: 9789630791960 · Fordította: Magyarósi Gizella · Illusztrálta: Giovannino Guareschi
>!
BIP, Budapest, 1999
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630373068 · Fordította: Magyarósi Gizella · Illusztrálta: Giovanni Guareschi

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Don Camillo · Giuseppe Bottazzi/„Peppone”


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pannik>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Micsoda egy jó könyv volt ez.
Nagyon olasz.
Többnyire frappáns.
Sok helyen vicces és mindenképpen eredeti.

Don Camillo és Peppone örökös, ádáz egymás elleni „harca” sokszor megnevettetett máskor majdnem megríkatott. Szerettem, hogy állandóan ölre mennek, szóban és testileg is gyepálják egymást, de ha valami komoly dolog van, elsők a másik megsegítésében, csak lehetőleg senki meg ne tudja és senki meg ne lássa. Bírtam őket nagyon és az összes többi vérbeli olasz szereplőt is.
Vannak fergeteges történetek benne, amiket nem lehet félbehagyni, annyira izgalmas, annyira jól csűri csavarj a szálakat az olasz vidéki életről Guarechi, hogy sercegett a papír a kezem alatt a gyors lapozásoktól. Olvastatja magát. Aztán persze vannak gyengébb történetek is, meg olyanok amik majdhogynem ismétlésnek tűnnek, persze nem, csak van némi hasonlóság.
Érdekes, hogy erős karikatúrája az akkori olasz politikai helyzetnek, a kommunisták és a reakciósok állandó egymásnak feszülésének: ki tud nagyobbat mondani (hazudni), ki tud jobbat, többet tenni, kinek nagyobb a mellénye, kinek van igaza? Görbe tükröt állít az emberi butaság, mohóság, kapzsiság, meggyőződés elé, felépíti a feszültséget de mindig kihúzza a méregfogát a kényes szituációknak és minden jó ha a vége jó. Általában nem várt fordulatokkal zárja az életképeket. Nem mindig, mert van amikor nem lehet egy-egy túlkapást boldog befejezéssel elrendezni, de ott is valahogy a tisztesség és emberség elő bukkan, még ha nem is mindig magától, még ha kell is egy kis rásegítés, de azért megjelenik és ott van.
Nagyon szerettem az olasz vidéki életről olvasni és nagyon bírtam azt a híres olaszos temperamentumot, ami átsüt a sorokon.

Emmi_Lotta I>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Szórakoztató, itt-ott humoros történetfüzér, szerintem azonban a kapott 93%-kal meglehetősen túl van értékelve.
Az egymáshoz lazán kapcsolódó részek novellákként is olvashatók.

>!
Európa, Budapest, 1990
336 oldal · ISBN: 9630750732 · Fordította: Magyarósi Gizella · Illusztrálta: Kelemen István
Gvendolin P>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

A látszólag csupa humor könyv különös világba vezet el minket. A történetek sokszor csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, és időnként nehéz rájönni, mikor is játszódik a történet. Alapjában véve a 3. világháború után járunk, amikor még vannak aláaknáztt területek, és senki sem csinál problémát abból, hogy a kommunista polgármester és a katolikus papa is fegyverrell fenyegeti meg, vagy tartja sakkban a másikat. Don Camillo és Peppone is halálos ellenségek, de egyik célja sem az, hogy megsemmisítse a másikat. Egyik sem megy el addig, hogy a másik tekintélye meggyengüljön, mert akkor már nem lehetnének méltó ellenfelei egymásnak. Mindkét fél képes arra, hogy belássa, ha tévedett, de attól még ellenségek maradnak. Igazából nem is a két ember a másik ellensége, hanem az egyik eszme a másiknak. Vannak humoros jelenetek, sok esetben komoly mondanivalóval. Jó lett volna a könyvvel egy időben a filmeket is látni, mert nekem most az az érzésem, sok esetben Fernandel hitelesen személyesítette meg az atyát, Jézus hanghordozását is fel tudja idézni az ember, de pl. a két focicsapat közötti meccset tekintve szerintem a Terence Hill-es feldolgozás sokkal inkább visszaadta a „valóságot”. A mai világban is hasznos olvasmány, ha az ember arra akar példát látni, hogy lehet két ember, két eszme úgy halálos ellenség, hogy harcuknak egyszer sem volt célja a másik teljes erkölcsi, fizikai megsemmisítése. Miondenképp el fogom olvasni a többi kötetet is.

Shil>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Hogy milyen volt? Aranyos humoros, jókedvre derítő, közérzet javító novellafüzér. Az alapvetően jószándékú pap, Don Camillo és a Peppone a helyi párttitkár folyamatos egymás orra alá borsot törő, ám a lényeges dolgokban összefogni képes csapatát mutatja be egy különleges, Pó vidéki kisvilágban.

saxo>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

A legrongyosabb könyvem. :-)
A filmek közül a Terence Hilles nem tetszik, egyáltalán nem adja vissza a könyvet. A Fernandeles egész jó, de azért mégiscsak a könyv az igazi.

Tompetyo>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Gyermekkorom nagy kedvence volt a Don Camillo filmsorozat, így aztán nem is lehetett kérdéses, hogy előbb-utóbb az eredeti könyv is elolvasásra kerül majd… és hát nem is csalódtam. :)

Banshee>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Nagyon bűbájos könyv, élethű szereplőkkel, és valóságos helyzetekkel. A film után olvastam csak el, de a könyv ezerszer jobb, mint a feldolgozása.

Plenni>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Remek kis darab. Kellően könnyed és kellően egyedi. Előbb láttam a filmet Terence Hillel, utána olvastam a regényt. A film részben más, de mindkettő remek. A könyv persze jobb. Remek sztorik és mély gondolatok. Akár nem keresztényeknek is!

zeany>!
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága

Szuper könyv! Többször olvastam már, mindig jókedvre derít.


Népszerű idézetek

pannik>!

… azért nem kell túlságosan bíznunk saját magunkban. A büszkeség néha elveszi az ember eszét.

84. oldal

pannik>!

Vannak az embernek olyan vicik-vacakjai, amelyeket nincs szíve kidobni, mert emlékek. Mi emberek egy kicsit valamennyien szentimentálisak vagyunk.

189. oldal

Connie>!

Az első dolog, ami don Camillo szemébe ötlött, egy demokkrácia volt két kával, melyek már-már háromnak látszottak, annyira kettő volt belőlük. – Ezt eggyel írjuk – jegyezte meg.
– Jó – örült meg az öreg Barchini. – Ha hazaérek, rögtön kiveszem, és beteszem az utolsó előtti sorba, mert a frakkciózást kénytelen voltam egy kával írni, nem volt több betűm.
– Nem érdemes – dörmögte don Camillo. – Hagyja, ahogy van: inkább a demokrácia erősödjön, mint a frakciózás.

Kapcsolódó szócikkek: Don Camillo
pannik>!

Ti megfújjátok a trombitáitokat, mi megkongatjuk a harangjainkat. Ez a demokrácia, elvtárs. Amikor csak az egyiknek szabad szólnia, az meg a diktatúra.

99. oldal

Connie>!

– Mikor gyóntál utoljára?
– 1908-ban – felelte Peppone.
– Gondold csak végig mit vétkeztél ez alatt a 28 év alatt azokkal a szép eszmékkel, amikkel tele van a fejed.

Connie>!

Don Camillo szeretett volna tank lenni. De mivel csak don Camillo lehetett, Peppone előtt egy méterre megállt.
Kiemelte a bőrtokból a hatalmas feszületet, s föltartotta, mint egy buzogányt.
– Jézus – mondta don Camillo – kapaszkodj erősen, mert ütök!

Kapcsolódó szócikkek: Giuseppe Bottazzi/„Peppone”
pannik>!

Egy vitában az a lehető leghitványabb fogás, ha az egyik fél a másik nyelvtani hibáiba köt bele. Egy vitában a tények számítanak.

49-50. oldal

pannik>!

A műveltség nem ér egy lukas garast se…
A jó szándék a fontos. Mit számít a szép beszéd, ha a szép szavak mögött nincsenek praktikus gondolatok?

66. oldal

pannik>!

… minden olyan sportot elítélek, amelyben az ügyesség háttérbe szorul a nyers erővel szemben.

164. oldal

pannik>!

Ha a veszélyt át lehet gondolni, már nem is félünk tőle. Akkor félünk, ha a veszélyt csak érezzük, de nem ismerjük.

371. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Giovanni Boccaccio: Dekameron
Giovanni Boccaccio: Boccaccio száz elbeszélése
Miguel de Cervantes: Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
François Villon – Faludy György: François Villon balladái Faludy György átköltésében
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Émile Ajar: Előttem az élet
Alan Alexander Milne: Micimackó
Rideg Sándor: Indul a bakterház
Gerald Durrell: Korfu-trilógia