A ​legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete I-II. 20 csillagozás

Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete I-II. Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete I-II. Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete I-II. Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete I-II. Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete I-II. Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete I-II. Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete I-II.

„Kiváló ​és hőn szeretett művészeim! Miközben legjobb tudásom szerint munkálkodtam az ábrázolás nemes művészetének javán, a munkámmal járó haszon és megbecsülés mellett oly nagy gyönyörűségben volt részem, hogy nemcsak a művészet hírének terjesztésére, dicsőítésére és erőm szerinti felmagasztalására támadt heves vágyam, hanem igaz szeretet ébredt szívemben azok iránt, akik ugyancsak ismerik ezt a gyönyörűséget, s akik talán nálam nagyobb sikerrel gyakorolták e hivatásukat. Így hát szeretetem, de még inkább kiváló tehetségetek iránt érzett tiszteletem, nemkülönben természet adta hajlamom, amelyet a tudatos választás fölöttébb megerősített, mindig azt az érzést táplálta bennem, hogy köteles vagyok mindannyiótoknak támogatást és segítséget nyújtani, ha úgy ítélem, hogy valamilyen módon valamiben örömöt szerezhetek vagy hasznot hajthatok nektek. E cél érdekében adtam ki 1550-ben legjobb és legnevesebb művészeink életrajzát. Fogadjátok tehát jó szívvel fáradozásomat, bármily kevéssé… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pro Memoria: Történelmi és művelődéstörténeti zsebkönyvtár Európa

>!
Tóth, Debrecen, 2008
192 oldal · ISBN: 9634970053 · Fordította: Zsámboki Zoltán
>!
Tóth, Debrecen, 2004
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635962568
>!
Európa, Budapest, 1983
1004 oldal · ISBN: 9630726149 · Fordította: Zsámboki Zoltán

6 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

cashews>!
Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete I-II.

Vasari itt-ott elrugaszkodik a valóságtól. Igaz, mikor elbeszéléseit írta, azok, akikről írt, már elismert művészek vagy a legtöbb esetben halottak voltak, tehát nem véletlen az ő elfogultsága. Remek válogatás reneszánsz képekből ami jó minőségben, színesen került a kötetbe!

Nienna001 P>!
Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete I-II.

Mivel én csak a rövidített, képekkel illusztrált verziót olvastam, nem alkothatok teljes képet róla. Azonban még így is látszik, hogy mennyire jó, hogy annak idején a szerző vette a fáradságot és megírta, mert enélkül szegényebb lenne a történelemről, azon belül a művészettörténetről való tudásunk.

habosvilla>!
Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete I-II.

A szerző írásait olykor kritikával kell kezelni, de érdekes abból a szempontból is olvasni, hogy milyen legendák keletkeztek a művészekről már akár saját korukban. Kissé válogatás szempontjából is elfogult, legtöbbször firenzeiekről ír, de alapvető olvasmány, jó korképet nyújt.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Irving Stone: Michelangelo
Francesca Debolini: Leonardo
Meller Simon: Michelangelo
Claudio Pescio (szerk.): Leonardo
Rainer Maria Rilke: Auguste Rodin
Daniel Arasse: Leonardo
Rolf Toman (szerk.): Az itáliai reneszánsz
Berzeviczy Albert: A Cinquecento festészete és szobrászata
Buzási Enikő: Magyar Nemzeti Galéria – Későreneszánsz és korabarokk művészet
Antony Mason: Michelangelo kora – A reneszánsz