Ingyenbaba 7 csillagozás

Hogyan neveljenek boldog gyermeket anélkül, hogy egy vagyont költenének rá?
Giorgia Cozza: Ingyenbaba

Míg ​a gyermekgondozási cikkeket forgalmazó, virágzó iparág örömmel fogadja a babákra költött összegek folyamatos emelkedését, családok szorongva gondolnak a várható kiadásokra. Talán olyanok is vannak, akik elrettenve a látszólagos anyagi terhektől, lemondanak a gyermekvállalásról. Ki lenne képes megvonni gyermekeitől bármit is, ami „nélkülözhetetlen”?

Csak semmi pánik! A kelengyelisták egyre hosszabbak, az üzletek egyre jobban ellátottak, a gyártók folyamatosan szállítják a tévé- és sajtóreklámokban szereplő árucikkeiket. A jövendő szülők állandó célpontjai ezen üzeneteknek, melyek szerint a hirdetett termék nemcsak szükséges, hanem egyenesen nélkülözhetetlen a gyermek számára. Ily módon, kihasználva az apukák és anyukák – különösen az első várandósság idején jellemző – tapasztalatlanságát, folytatódik az elanyagiasodott fogyasztói kultúra terjedése, ami egyben a testi kontaktus csökkenésével is jár a gyermekgondozásban.

Hiszen mindig kerül egy megfelelő kellék,… (tovább)

>!
Katalizátor, Budapest, 2016
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158014618 · Fordította: Pethő Zita

Most olvassa 5

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nyctea P
Giorgia Cozza: Ingyenbaba

Giorgia Cozza: Ingyenbaba Hogyan neveljenek boldog gyermeket anélkül, hogy egy vagyont költenének rá?

Emlékszem, mikor először mentem be alaposan szétnézni egy bababoltba, szinte sokkot kaptam a kínálattól. Rengeteg olyan tárgyat láttam, aminek addig a létezéséről se tudtam, és szörnyülködve gondoltam arra, hogy ezek vajon mind szükségesek egy baba gondozásához?…
Azóta persze már tájékozottabb vagyok, ez a könyv pedig sok mindenben megerősített és sok új ötletet is adott. Összefoglalja a babák fejlődésével, természetes igényeivel kapcsolatos általános tudnivalókat és ez alapján segít dönteni abban, hogy mi az amit tényleg fontos beszerezni, és mi az amit nem. Tetszik, hogy alternatívákat kínál a boltban kapható áruk helyettesítésére, ötleteket ad azok házilag történő elkészítéséhez, valamint hogy környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesz.
Persze ezt is úgy kell olvasni, mint minden más tanácsadós könyvet: nem vakon követni a leírtakat, hanem eldönteni, mi az, amit megfogadunk és mi az, amit nem.
Nekem összességében nagyon hasznos és megnyugtató olvasmány volt.

>!
lejla
Giorgia Cozza: Ingyenbaba

Giorgia Cozza: Ingyenbaba Hogyan neveljenek boldog gyermeket anélkül, hogy egy vagyont költenének rá?

Azért kissé túlzó ez a könyv. Szerintem, ha úgy altatnám a gyereket, ahogy a könyv szerint tök oké (pelenka nélkül a földön), a védőnő tutira hívná a gyermekvédelmiseket. :D

Inkább gondolatébresztőnek jó, annak viszont tényleg jó. Nem akartam én egyébként sem felvásárolni a teljes Brendon babaáruházat (vagy bármelyik másikat), de azért még így is elgondolkodtam, hogy tényleg szükség van-e bizonyos dolgokra. Kicsit más szemmel, és nyugodtabban is nézem ezt a vásárlás őrületet és kevesebb dolgot fogok megvenni csak azért, mert mások szerint az kell. :)

7 hozzászólás
>!
Nozi
Giorgia Cozza: Ingyenbaba

Giorgia Cozza: Ingyenbaba Hogyan neveljenek boldog gyermeket anélkül, hogy egy vagyont költenének rá?

Mivel én szimpatizálok a minimalista értékrenddel, nekem tetszett a könyv, bár meg kell hagyni, hogy nem nagyon tér ki a különleges (nem, nem az) helyzetekre mint pl koszmó, fogzás stb, amihez azért igenis kellhetnek plusz dolgok. Ami még kevésbé tetszett nekem, hogy elég kevés embertől idéz, kb 5 szakembertől (az is mind olasz) ollózta össze a művet, ami miatt talán kevésbé hiteles. De a józan eszem alapján a legtöbb dologgal egyetértek és fogom követni, illetve voltak benne kifejezetten jó ötletek is. Hasonló témájú fórumokkal összevetne, azokat is olvasgatva tökéletes útmutató, legalábbis az első fél-egy évre.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Réka: Ökobaba
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?
Velkey László: Szülők iskolája I.
Diane Wiessinger – Diana West – Teresa Pitman: A szoptatás női művészete
Berente Ági: A babaápolás kézikönyve
William Sears: Éjszakai gondoskodás
Bertrun Jeitner-Hartman: Ügyesedő porontyok
Frank Caplan: Az élet első tizenkét hónapja
Vasvári Judit (szerk.): A baba első éve
Bernfried Leiber – Hans Schlack: Babalexikon