Nők ​országa 32 csillagozás

A szoknya az új nadrág
Gioconda Belli: Nők országa

Hogyan ​nézne ki egy olyan ország, amit teljes egészében nők irányítanak? Lehetséges-e megfordítani az évszázados beidegződéseket, és a nők szempontjai szerint újraszervezni a társadalmat egy gondoskodóbb, harmonikusabb és kevésbé elnyomó rendszerré?
A kis latin-amerikai ország, Faguas földjén ez többé már nem elméleti kérdés. Amikor egy vulkánkitörés következményeként a férfiak tesztoszteron szintje váratlanul zuhanni kezd, a kizárólag nőkből álló Ledér Álmok Baloldala szinte akadálytalanul kerül hatalomra, hogy a hirtelen kezes bárányokká változó férfiaktól átvegye az ország irányítását. Ám a társadalomban véghezvitt „tavaszi nagytakarítás” nem mindenkinek tetszik, és amikor Viviana Sansón, az új kormány elnökasszonya merénylet áldozata lesz, a párt vezetőinek újra kell értékelniük mindent, amit eddig a politikáról, nőkről és férfiakról, barátságról és szerelemről gondoltak…

Elgondolkodtató és provokatív regényével a nicaraguai Gioconda Belli 2010-ben elnyerte a… (tovább)

Eredeti mű: Gioconda Belli: El país de las mujeres

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2013
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633100745 · Fordította: Imrei Andrea

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Timár_Krisztina ISMP
Gioconda Belli: Nők országa

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

Nicaraguai irodalom: megvan. :)
Jó szándékú propagandaregény, kicsit naiv, nagyon ötletes. (És Isabel Allende könyveivel ellentétben a borítót se szúrták el.) Szerkesztésmódjának köszönhetően sikerült izgalmas, egységes, adott pontból adott pontba tartó történetet összehozni, ami különösen értékelendő, ha vesszük, hogy milyen sok szálon fut egyébként. És ráadásul haladós, igen-igen könnyen olvasható, szórakoztató.

Viszont attól még propaganda marad. Igaz, nem egy hatalmon levő csoport érdekeit szolgálja ki, és nem biztat erőszakra. Sőt. Mondom, hogy ötletes: a család, a környezet, egyáltalán az élet védelmére olyan eredeti, okos gondolatokat szed össze, hogy átlag ötoldalanként leesett az állam: nézd már, milyen egyszerű, és a büdös életben nem jutott volna eszembe. (Oké, előfordult olyan is, amelyiktől csóváltam a fejem, hogy na, ezt azért nem kéne.)

Mégis az a baja, hogy propaganda.* Ennek megfelelően a világot (kimondva-kimondatlanul) felosztja jókra és rosszakra. Igaz, hogy egyik is, másik is személyenként egyéniséget kap, egyéni történettel és realisztikus vonásokkal – és igaz, hogy a jó szándék is orbitális baklövésekhez vezethet –, de ez nem változtat azon, hogy a jók csak jót képesek cselekedni (maximum visszafelé sül el), a rosszak pedig csak rosszat. Meg azon, hogy a jók a regényben példaértékűnek tekintett politikai irányzat pártján állnak, a rosszak meg az ellentétes oldalon. Kivétel nélkül. spoiler

Bár végül is eleve az utópiák birodalmába utalja a regényt az a bizonyos vulkán az elején…

Mert utópia ez, nem disztópia. (Nem tudom, miért kerülhetett rá a címke, mindenesetre leszedtem.) Igen, a bemutatott társadalmi berendezkedés rendhagyó, nem is feltétlenül kell minden egyes elemével egyetérteni (sőt!), és valóban követnek el hibákat a hatalom képviselői. De véletlenül se mennek el semmiféle diktatúra irányába, és nem művelnek semmi embertelent. Sőt. Annyi szeretet fűti ezeket a lapokat, hogy még nekem is sok volt, de aláírom, hogy ez részemről alkati „hiba”. ;) A regényvilágba mindenesetre illik.

Szóval tanulságos olvasmány, ötletes, szórakoztató, és könnyen olvasható a stílusa. Érdemes vele próbát tenni.

* Illetve nem baj ez, mert feltehetőleg annak is volt szánva, és, ismétlem, kizárólag az élet védelmére, egymás megértésére és elfogadására buzdít – csak nekem nem jön be a propagandairodalom, még akkor se, ha a céljaival körülbelül egyet tudok érteni.

>!
Orsi_olvas 
Gioconda Belli: Nők országa

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

Az idei évem egyik legizgalmasabb könyve!
Nagy ívű gondolatkísérlet. Egy utópia, amiben nincs erőszak, terror és félelem. Helyette a boldogizmus kapja a főszerepet.
Irreális, nyilván, a változásnak megágyazó alaphelyzet tökéletesen lehetetlen, de egy gondolatkísérlet felépítéséhez éppen ideális.
Azt hiszem senki nem várja, hogy a könyvben leírtak egy csapásra meg valósíthatóak is legyenek (nem is kell annak lennie), de arra mindeképpen jó, hogy megálljunk és elgondolkodjunk kicsit.
Lehet-e másként gondolni a politikára, a nemi szerepekre, a gender-kérdésre, a nők elleni erőszakra, a nemek közti egyenlőtlenségekre? Értékes-e a házimunka? A férfiak is lehetnek jó szülők? Képesek a nők vezető szerepet betölteni? Tényleg nem lehet tenni semmit a bántalmazókkal? Van-e különbség a pornó és az erotika között?
Az elgondolkodtató tartalom mellett ki kell emelnem, hogy a regény szerkezete fenomenális. A váltott nézőpontok, az interjúk, blogbejegyzések és cikkek beillesztése profi módon van megvalósítva.
Valóban elgondolkodtató és provokatív alkotás. Érdemes elolvasni!

>!
Bélabá P
Gioconda Belli: Nők országa

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

Az igazat megvallva, nem élnék ebben a faguasi világban, legyen bármely nem képviselője a vezetőréteg… Nem élnék, mert ugyan vannak tetszetős, vonzó elképzelések, de azok is ártalmasok egy valós, élhető világban. Például azt tanul mindenki, amit szeretne.
Az anyaság órák tetszenek, az nem ártana a mi világunkban sem…
Az a tény, hogy egyik /bármely – itt konkrétan a férfiakat – nemet elnyomják, vagy elnyomott rétegnek érzi magát ambivalens volt számomra. Be kell látni, hogy mindenhol kell vezetőréteg és alattuk a „pórnép”. Csak az a kérdés, mennyi rosszat kell eltűrniük, ha minél kevesebbet, annál jobb. Faguasban nem éreztem azt, hogy túlzottan elnyomnák a férfiakat, inkább azt éreztem, hogy nem akartak/tudtak alkalmazkodni az otthonmaradó szerephez. Lett is belőle balhé… Pont ezt írom, minél kisebb rosszat kell a köznép nyakába varrni, legyen az bármely valós vagy fiktív társadalom, és akkor talán élhető életük lesz.
Azt is megjegyezném, szívesen megnézném, ha a magyar politikusok zöme (esetleg mind) nő lenne, akkor hol tartanánk? Nem a társadalom vezetőinek nemével vagyok vitában, hanem azok cselekedeteivel, törvényeivel. Lényeg, hogy olyan világ legyen, ahol hagyják élni az embert.
Belli regénye merész, provokatív, talán pont egy hasonló gondolatmenetre kívánja sarkallni az olvasót, mint ami bennem is felmerült. Ezt sikeresen tette, de nem volt teljesen hibátlan. Sokszor éreztem, hogy csak egy ötlethalmaz, ami nincs kellően kidolgozva. Helyenként vázlatosnak tűnt. Ha sikerült volna mindent kidolgozni, úgy 4,5-et adtam volna, így csak 4-est (4,1). Ettől függetlenül merem ajánlani sokaknak, mert elgondolkodtató, merész könyv.

>!
Sheeana
Gioconda Belli: Nők országa

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

Hát kérem, ez tetszett. Én nem nevezném propagandaregénynek, inkább egy nagy idealista gondolatkísérletnek. Töredelmesen bevallom: szeretem az idealistákat. :-) De összehasonlítva a hasonló alaphelyzetű könyvvel itt egészen más irányba megy el a nők irányította ország, és ez a verzió sokkal szimpatikusabb. A szereplők nem túl kidolgozottak, de azért elég egyéniek ahhoz, hogy megjegyezhetőek legyenek. Szóval a meglepetés kellemes. Ráadásul nicaraguai. Pláne.

>!
encus625 P
Gioconda Belli: Nők országa

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

Adott egy fiktív dél-amerikai ország, Faguas. Egy természeti katasztrófa miatt a férfiak tesztoszteron szintje lecsökken, a nők pedig átveszik a hatalmat.
Nagyon érdekes a könyv, bár igazából kétféle érzéseim vannak vele kapcsolatban.
Egyrészt, nem tudtam mindenhol azonosulni a párt elveivel és tetteivel. De kétségkívül voltak jó ötleteik is.
A másik dolog, hogy nagyon jól van a könyv szerkezete felépítve. Egyszerre kapunk információt a jelenről, ezt ráadásul minden szereplő szemszögéből. És a múltat is valami egészen jól és különlegesen mutatja be.
Vannak örök érvényű gondolatai is, de azért én azt mondom a Jóisten védjen meg minket egy olyan világtól, ahol kizárólag nők vannak hatalmon.

>!
Libri, Budapest, 2013
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633100745 · Fordította: Imrei Andrea
1 hozzászólás
>!
Vackor6 P
Gioconda Belli: Nők országa

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

Ez a könyv is egy arculcsapás a jelenlegi társadalmunknak. Mély gondolatokat és kreatív megoldásokat vonultat fel, amelyeket nemtől és kortól függetlenül javaslok olvasásra.
Nem utolsó sorban a regény szerkezete szerintem zseniális.

>!
viki_
Gioconda Belli: Nők országa

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

Minden nőnek és férfinak kötelező olvasmàny. Remélem egy nap tankönyv lesz belőle.

>!
Nibela I
Gioconda Belli: Nők országa

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

Utópia, melyben nem biztos, hogy szívesen élnék. Emberek országa, az már valami, de sem a Férfiaké, se a Nőké nem érdekel.

Sokat levesz becsülhetőségéből, hogy külső okot, pontosabban a férfiak tesztoszteron szintjének csökkenését használja ahhoz, a nők egyáltalán labdába rúgassanak. Azaz ha valami extrém nem történik, akkor a változásnak semmi, vagy kis esélye, muszáj valami epicnek történnie ahhoz, látványosabb és hatásosabb legyen a női törekvés.

Deus ex machina. Már irodalomórán is csak a szerző kényszeredett mentőövének tartottam, megúszva ezzel a komolyabb gondolkodást. És hogy pusztán egy hormon tegyen felelőssé egy helyzetért, az egyenesen lekezelő. Mintha a nők is csak az ösztrogén miatt lennének valamilyenek. Milyen kényelmes. Fogd a hormonra, és nincs felelősség…

Szívesen olvastam ezt a felnőtt mesét, mely a szélsőségek mentén igyekezett felskiccelni egy világot. Ez is valami, de nem az igazi még.

>!
krisztina131
Gioconda Belli: Nők országa

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

Milyen lenne, ha kizárólag nők vezetnének egy országot? Ha átvennék a teljes hatalmat és a férfiakat hazaküldenék háztartást vezetni? Ebből vajon mi sülne ki? Hogyan reagálnának a férfiak? Vajon minden nő örülne, hogy végre eljött az ő idejük?

Ezekre a kérdésekre kapunk választ Gioconda Belli utópiájából. Öt intelligens és bátor nő úgy dönt végre a saját kezébe veszi nő társaik és népük sorsát. Mindenre elszántak, hogy felvirágoztassák kis hazájukat és ezzel együtt felszabadítsák a lányokat, asszonyokat az évszázados elnyomás alól.

Nekem nagyon tetszett, ahogy a nőiességet, az érzékenységet végre pozitív tulajdonságként kezelik, nem pedig a rossz vezető ismérveként. Elgondolkodtató, hogyan reagálnak férfiak és nők egy teljesen új vezetésre, egy új ideológiára a „boldogizmusra”.

Habár tartottam tőle, de ez a könyv egyáltalán nem egyoldalúan, ajnározva mutatja be a nők teljhatalmát. A számtalan jó döntésük, hasznos és praktikus intézkedésük mellett nem titkolja gyengeségeiket, túlkapásaikat sem. Érdekes, hogy a nők körében sem arat osztatlan sikert a női kormány, ugyanakkor a férfiakat is megosztja ez az új helyzet, az ellenzők és kétkedők mellett számos férfi ismeri fel a változások szükségességét és áldásos hatását a társadalomra és a családi életükre nézve egyaránt.

Amellett, hogy ez a könyv nagyon fontos kérdésekkel foglalkozik, nem kioktató, vontatott vagy szájbarágós. Igazán élvezetes olvasmány, két idősík váltakozik, visszaemlékezésekből kapunk választ arra, mi vezetett a jelen eseményeihez. Ráadásul nem egy elbeszélő monológjáról van szó, hanem szinte az összes szereplő szemszögét megismerhetjük. A történet vezetést igazán ötletesnek találom és a szereplők sokszínűsége is plusz pontot érdemel nálam.

Jó szívvel ajánlom feministáknak és nem feministáknak egyaránt! :)

>!
Utószó_blogger
Gioconda Belli: Nők országa

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

Véleményem szerint a könyv alapötlete kimondottan érdekes volt, tetszett, hogy a nők átveszik a hatalmat, azonban végül nem sikerült annyit kihozni a történetből, mint amennyit lehetett volna. A könyv jól elindul azon az úton, hogy bemutassa, semmilyen szélsőség nem jó egy országnak, és nem zárhatják ki a kormányzásból a férfiakat sem, azonban a regény végén mégis egy békésebb és fejlettebb ország képét vetíti előre Gioconda Belli a női irányítás alatt. Holott a kizárólag női irányítás is komoly visszásságokat szül: így például a nemi erőszakot elkövetőket ketrecben mutogatták, a háztartást vezető férfiaknak pedig valóságshow-t szerveztek. Elképzelni sem tudom, hány házasságot szakíthat szét, ha egyik pillanatról a másikra azt hangsúlyozzák a nőknek, hogy a férfiakra valójában nincs is szükség egy élhetőbb világ kialakításához.
Bár sok dolog nem igazán tudott megfogni a történetben, gy dolog azonban nagyon tetszett: a nők nem akarnak a férfiakhoz hasonlítani ahhoz, hogy hatalomra kerüljenek, hanem épp nőiségük megtartásával szeretnének változást hozni Faguas életében, ami meglehetősen újszerűnek tűnik.
Bővebb értékelés a blogomon: https://utoszo.wordpress.com/2018/09/26/gioconda-belli-…


Népszerű idézetek

>!
Orsi_olvas 

Rohadt dolog a magány. De nézd meg, hányan követnek el hibat miatta, hányan ragadnak bele a nyomorúságos életükbe azért, hogy ne kelljen szembenézniük a magánnyal.

194. oldal

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

>!
Vackor6 P

De milyen szép is merésznek lenni! Minden nő megérdemelné, hogy legalább egyszer az életében elkapja egy ilyesfajta őrület; a fejébe vegyen egy tervet, és előreszegezett lándzsával nekivágjon megvalósítani, tudva, hogy akárhogyan is sül el a dolog, megéri az erőfeszítést.

114. oldal - A kávéfőző

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

>!
Vackor6 P

Viviana szétosztott a férfiak között egy csomó Virginia Woolf-kötetet, a Nagy Farkasasszony Saját szoba című művét. Ajánlott olvasmány, mondta nekik. Olvassátok el, mi az oka, hogy ismeretek tekintetében ekkora hátrányban vagyunk veletek szemben, és legyetek kissé visszafogottabbak. Ne zavarjatok össze bennünket a szavaitokkal. Nagyon sok mindent tudtok, de a világ jelenlegi állapotát elnézve úgy tűnik, nem sok hasznát vettétek a tudásotoknak. Úgyhogy ne akarjatok irányítani minket; figyeljetek, segítsetek és tanuljatok.

166. oldal - Az esernyő

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

>!
Orsi_olvas 

Hűvös, szeles januári délután volt.

(első mondat)

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

>!
krisztina131

Nem akart sírni. Viviana biztosan azt mondaná, zokogjanak csak mindannyian nyilvánosan a tévében. Hangsúlyozni, a nevetségességig fokozni mindazt, amit nőiesnek tartanak – ebben állt a zsenialitása. Épp elég sokáig bánkódtunk amiatt, hogy nőnek születtünk, mondta, megpróbáltunk férfinak látszani, mintha nem épp a nőiesség lenne a legfőbb értékünk, de ennek most vége: mostantól felhasználunk és a legvégsőkig viszünk minden nőkhöz kapcsolódó sztereotípiát.

45. oldal, Martina (Libri, 2013)

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

>!
krisztina131

Szerintem nem az a gond, hogy mit gondolnak a férfiak a nőkről, hanem hogy mit fogadunk el mi abból, amit gondolnak. Engedtük, hogy mindenért minket hibáztassanak, pusztán azért, mert nők vagyunk, hagytuk, hogy meggyőzzenek róla: a legértékesebb tulajdonságaink voltaképpen gyengeségek. Be kell bizonyítanunk, hogy a női létezés, a női cselekvésmód nemcsak ennek az országnak a megváltoztatására alkalmas, de az egész világnak javára válhat – mondta Viviana.

107. oldal (Libri, 2013)

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

>!
krisztina131

A nők nem akarnak gyereket szülni, mert ez azzal jár, hogy feladják az életüket a gyereknevelés kedvéért. Az egész világon így büntetik az anyaságot, így büntetik a nőket, ha teherbe esnek, ha szülnek, ha gyereket nevelnek. Beléptünk a munka világába, de a munka világa nem alkalmazkodott hozzánk. Nős férfiaknak van kitalálva. Ha mi, nők rendeztük volna be a világot, a munka nem lenne leválasztva a családról, hanem a család köré szerveződne.

110. oldal (Libri, 2013)

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

>!
krisztina131

Női elnökök vannak. Ebben nincs semmi újdonság. Női hatalom viszont nem létezik. Mi a különbség a kettő között? Olyan pártot képzelek el, amelyik képes mindazt megadni az országnak, amit egy anya a gyerekének. Képes úgy rendben tartani a dolgokat, ahogy egy nő az otthonát. Egy „anyai” pártot, amely épp a nőiség alapvető tulajdonságait használja egy tönkretett ország rendbetételéhez, épp azokat a képességeket, amelyek miatt félre szoktak állítani bennünket. Nem azt bizonygatnánk, hogy mi is alkalmasak vagyunk a kormányzásra, mert vagyunk olyan „tökösek”, mint bármelyik macsó. A nőiességet hangsúlyoznánk, azt, amit a hatalom közelébe törekvő nők kénytelenek elrejteni, mintha valami hiba volna: az érzékenységet, az érzelmességet. Éppen erre van szüksége az országnak: hogy dédelgessék, kényeztessék, jól bánjanak vele; egy anyukára.

106. oldal (Libri, 2013)

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

1 hozzászólás
>!
Ajnácska

„Ki tudná meggyőzni a lányt arról, hogy az élet szép, hogy van célja?…ő sem látta semmi értelmét a születés és a halál között lévő időnek. Arra gondolt: minek ennyi nap, ha úgy is elkerülhetetlenül porrá, semmivé leszünk a föld alatt, csak egy név marad belőlünk a földön. Aztán paradox módon épp ez a gondolat segítette kikeveredni a gyászból: egész egyszerűen tudomásul kellett vennie, hogy él, és az életnek semmi más célja nincs, csak az élet maga.”
Van min gondolkodni…

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme
>!
Fundy

Rendkívül szórakoztató volt látni, hogyan küzdenek befogott orral, undorodó képpel a szaros pelenkákkal, mintha nukleáris bombák lennének. A csecsemők fenekének kitörléséhez a legügyesebb is legalább tíz nedves törlőkendőt és fél csomag vécépapírt használt el.

234. oldal

Gioconda Belli: Nők országa A szoknya az új nadrág


Hasonló könyvek címkék alapján

Simor András (szerk.): Hispán-amerikai költők tára
Lothringer Miklós (szerk.): Örök megújulás
Gabriel García Márquez: Bánatos kurváim emlékezete
Roberto Bolaño: Vad nyomozók
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején
Gabriel García Márquez: A szerelemről és más démonokról
Gabriel García Márquez: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája
Junot Díaz: Oscar Wao rövid, de csodálatos élete
Guillermo Martínez: Oxfordi sorozat
Gabriel García Márquez: Söpredék