58. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​próbák palotája (Időfutár 3.) 244 csillagozás

Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

Hanna naplója hiába kerül vissza a barátai kezébe, mert mielőtt megtudnák belőle, pontosan hol is keressék őt térben és időben, a napló megszakad. Budapesten kétségbeesés lesz úrrá a csapaton, és közben még az országos fizikaversenyen is helyt kell állniuk a fiúknak. Hanna viszont egyre inkább belebonyolódik a tizennyolcadik századi bécsi életébe, ahol nemcsak Georg Metzler és Benedict az ő szerelméért folytatott küzdelme köti le, de a titkosrendőrség fejének is tervei vannak vele. De ha valaki hirtelen föltalálná a féreglyuktelefont, vagy Bulcsúék eljuthatnának Genfbe a CERN-be, ahol a világ legnagyobb időgépe található… talán mégis rátalálhatnának egymásra a múltban és a jelenben élők. Talán…

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103028
>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2014
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155441134

Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Bulcsú · Benedikt Schack · Szabika · Kalász Hanna · Sándor · Pusztai Tekla · Arató Tibor · Wolfgang Amadeus Mozart · Edina · Hanna néni · Kalmár Ervin · Johann Georg Metzler · Pusztai professzor · fizikus · Gotthardi Ferenc

Helyszínek népszerűség szerint

Szeged · Bécs


Kedvencelte 34

Most olvassa 21

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Zivih>!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

Az Időfutár sorozat harmadik részében sem csalódtam! Azt hiszem nekem ez a kedvenc részem eddig a sorozatból! Izgalmas, és kacifántos volt. Biztos hogy nem sokára elolvasom a következő részt mert nagyon kíváncsi vagyok a történet folytatására.

Könyvmoly33 >!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

Nagyon jó folytatás volt, élvezem a sorozatot, és jól megvan írva.
Egy élmény olvasni, és nagyon érdekes, fenntartja a kíváncsiságom
Klassz könyv :)

Kicsibogár>!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

Szerintem eddig ez volt a legjobb rész. Gondolom az írókvartett már összeszokott, és a történések is felpörögtek az előző két részhez képest, bár kalandokban ott sem volt hiány. Szerintem a CERN is emelte nálam a sztori fényét, mint már írtam pár értékelésben :)
És a vicces-kalandos témák mellett nagyon komoly filozófiai kérdéseket is felvet, amiket jelen helyzetben még jobban átérez és átgondol, aki olvassa a könyvet. És persze hangos felröhögések sem maradtak el, úgyhogy minden megvan egy igazán jó történethez. Ó, és az elmaradhatatlan ordas cliffhanger is pipa. :P

nagara>!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

Egyre izgalmasabb ez a sorozat! Mikor volt időm olvasni, már le se tudtam tenni… Pörögtek az események, sokasodtak a problémák, érdekelt a szituáció, tetszettek az idősíkok…

1 hozzászólás
Uzsonna >!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

Ezt is felfaltam gyorsan. Érdekesen alakultak az események már megint, a múlt és jelen eseményei mellé a jövő (a nem is távoli, de annál katasztrofálisabb) is bekapcsolódik. És a zárójelenetben készül összecsapni múlt és jövő, komoly erkölcsi problémákat fölvetve. Hogy kire osztatnak ki a szerepek ebben, bennem már halvány gyanú motoszkált, de kilétük maradjon most jótékony homályban a történetet nem ismerők számára. Csak egy a baj, hogy nincs itt a negyedik kötet… addig furdalhat a kíváncsiság, hogyan alakult ez a nagy találkozás… :-(
Ebben a kötetben kap legnagyobb hangsúlyt Szeged: itt játszódik egy országos fizikaverseny az egyetem épületében, a Béke Tanszéken ebédelve nosztalgiázik Ervin anyukája, ugyanis itt járt egyetemre anno, és megemlítődik pár iskola, no és az épülő lézerközpont. (Hanna néni, tessék küldeni rá a pénzt! :-))

Beatrice8 P>!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

Ez a sorozat egyre és egyre jobb!
Én Benedictnek szurkolok.
Bulcsú zseniális.
Újraolvasás után:
Na, itt kezdenek bonyolódni a dolgok. Jobban szeretem a múlt megváltoztathatatlan értelmezést, mert ez így túl sok kérdést vet fel túl sok a pontatlanság. Jó, ez is az időutazás egy értelmezése, de én mindig a másikat preferáltam. Ebben a könyvben tovább „rontja” a helyzetet a féreglyukteló. Ugorjunk át rajta, hogy mivel működik és nézzük csak magát a telefonálást. Beírja az időkoordinátákat edddig ez szuper. De direkt mindig azt a napot hívják, amit épp ők is élnek? Felhívhatnának egy másikat is.
A múlt megváltoztatása és a Varázsfuvola. Ezért problémás dolog az idő paradoxon. Az első könyvben eljátszották a darabot, világhíres, mindenki ismeri. Aztán Hanna véletlenül majdnem szabotálja az ősbemutatót és a jelenben minden feljegyzés megváltozik róla. De a barátai még mindig emlékeznek rá! Eszerint nyilván az egész világ. Az emberek fejéből miért nem törlődött? Vagy miért nem volt az, hogy nem is észleltek változást hiszen Hanna nemsokára megoldotta?
Szó mi szó nem az Időfutár segítségével fogok az időutazáson merengeni. :D
A történet továbbra is nagyon izgalmas, folyamatosan minden idősíkban történnek a dolgok.
A szereplők szerethetőek Tekla szuper új szereplő, azonnal megszerettem és shippelem őket Bulcsúval.
És, hogy mit meg nem tudok ebből a sorozatból mindenről! Általános műveltséget ver a fejemben.
Imádom!
A vége pedig emlékeket idézett bennem. Ugyanis a legnagyobb függővége a sorozatból ennek a könyvnek van. Anno annyira kiborultam rajta, hogy elkezdtem kikeresni a rádiójátékból ezt a részt, hogy megtudja mi fog törénni. Nem emlékszem, hogy sikerült-e :D. Mostmár annyira nem akadtam ki rajta.

Paulina_Sándorné P>!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

Már megint függővég. Idegesítő vége (?) lett. Tibit és Zsófit továbbra is imádom. Edina nem semmi, amennyit az tud nyafogni. A történet pörgős és érdekes volt. Zajlanak az események rendesen. Hanna néni se kutya hölgyemény. Vele kapcsolatban van egy sanda gyanúm.

Camelia>!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

Egyre izgalmasabb lesz, egyre több ,pörgősebb esemény lesz mint a első kettő részben volt, ez is sokat dobott a dolgon, ezért is jobban tetszett ez a könyv mint az első 2. És egyre több idősíkba keveredünk, olyannyira hogy néha már azt sem lehet érzékelni hol is vagyunk valójában…

6 hozzászólás
ivi007 P>!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

off

Ha valaki már itt tart a sorozatban, az nem fog most sem meglepődni, hogy – ahogyan az első kettő könyv is – a sztori egyáltalán nem zárul le, sőt rendkívül erős cliffhangerrel készíti elő az utolsó két fejezetben a következő kötetet.
Addig viszont nagyon szép kerek egésszé válik a sztori, amennyiben összekötjük a második kötettel. Így azt javaslom, hogy a sorozat második és harmadik részét együtt érdemes olvasni és értékelni is. Ezt már a második kötet szöveges értékelésében is említettem, hogy bár van egy kerete annak a történetnek, hogy miért pont addig tart, de érezhetően csak elő van készítve az, ami ebben a kötetben összeáll. Ez a történeti rész spoiler nélkül nagyon jól ki lett találva és szépen fel lett építve, már a második kötet elejétől kezdve. Ami ott még teljesen értelmetlennek tűnt, az most végre összeállhat. Bár nem emlékszem pontosan, de a könyv utolsó 40 oldala kicsit el lett kapkodva, úgy érzem, hogy a rádiójátékban több párbeszéddel jobban be lett mutatva.

Bár már lehet kinőttem belőle, de Hanna néni szövegei (főleg ahogy a fejemben megszólal Pogány Judit hangján) rendkívül szórakoztatóak. Érezhetően ezekhez hasonló poénok kerültek bele a leírásokba is, amelyek a rádiójáték párbeszédeiben nem jelennek meg. Ez plusz a könyvben, azonban sok extrát nem ad a történethez. Sőt inkább picit elvesz, mert azt éreztem, hogy a 35 epizód tartalmából is vágtak ki egy kicsit. Az első kötet esetében ez nem volt meglepő, hiszen 70 epizód -> 400 oldal érezhetően sok vágást igényel, de itt sokkal jobb az oldalszám arány és mégis visszaesésnek érzem.

Még egy érdekesség, hogy az első évad 70 epizódjában sokkal hosszabb, tartalmasabb jelenetek voltak, amely így könyvben is kevesebb váltást jelentett. A harmadik kötethez tartozó részek már sokkal jobban pörögnek, nagyon gyakoriak a vágások a jelenetek és a helyszínek között. Ez a könyvbe is átkerült, így sok esetben egy-egy jelenet fél oldalnyi és már máshol vagyunk. Ezek között sok esetben könnyen átlátható vágások, de nem feltétlenül tud ez jól működni írásban.

Ettől függetlenül egy igen szórakoztató folytatás, humoros, izgalmas és modern. Várom a folytatást!

Fairy>!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

Hát ez a történet egyre jobb!
Sokat röhögtem rajta.
A féreglyuktelefon hatalmas nagy találmány, spoiler
Zsófi és Tibi végre találkoznak, írtó cukik.
Bujdosóné valódi szándékai izgatják a fantáziám.
Na már megint ez a függővég kikészít.


Népszerű idézetek

Sweety>!

– Akkor kattogjál nyugodtan…, droid! – vetette oda Ervin, feltépte az ajtót és elviharzott.
– Most mi van? – nézett utána értetlenül Bulcsú.
– Én is legszívesebben elrohannék, csak én épp itthon vagyok – morogta Tibi.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arató Tibor · Bulcsú · Kalmár Ervin
Sweety>!

– De hát az a Metzler egy öreg csóka, legalább húszéves!
– Huszonegy – pontosított Hanna, és lehetett hallani a hangján, hogy közben kajánul vigyorog. […]
Hanna ezután válasz helyett csak tompa puffanásokat hallott a telefonban.
– Ez most mi?
– Ervin csapkodja a fejét az asztalba – közvetített vidoran Szabika, hogy kivételesen nem az ő fejével történik valami kellemetlenség.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Johann Georg Metzler · Kalász Hanna · Kalmár Ervin · Szabika
2 hozzászólás
Jesper_Olsen P>!

– Tanuld meg fiam, hogy a szerelem vak! – legyintett Hanna néni.
– Vagy legalábbis felemás szemű – jegyezte meg rosszmájúan Szabi.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hanna néni · Szabika
Jesper_Olsen P>!

– És csak most szólsz? – hördült fel Ervin. – Összetörtem Vali néni vázáját és majdnem megöltem Szabolcsot!
– Hát a vázáért, mondjuk, kár volt…

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kalmár Ervin
_Vivcsu_>!

– Ervin! – kiáltott hátra Tibi.
– Mi van?
– Keres a csajod.
– Melyik?
– Ezt hogy érted?
– Melyik idősíkból?
– A jelenből.
– Akkor tagadj le!

186. oldal

Gregöria_Hill>!

– Hagyja csak! Nekem is van egy tizennégy éves lányom. Tekla is megállás nélkül kérdez.
Tesla??!! – kérdezte hitetlenkedve Bulcsú.
– Tekla, nem Tesla – nevette el magát Pusztai. – De különben nyugodtan szólíthatod majd Teslának, biztosan nem veszi zokon.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bulcsú · Nikola Tesla · Pusztai professzor · Pusztai Tekla
PetiteCurie>!

– Nézd, Wolfi. Wolfikám… tanítok én neked egy szép vidám magyar dalt. Hogyaszongya… – és az öreg teli tüdőből üvölteni kezdett – Elindultam szép hazámbúúúl… Híres kis Magyarországbúúúl…
[…]
– Visszanéztem… félutambúúúl… Szememből a könny kicsordúúúl.
– Te Sándor – kezdte Mozart, majd csuklott egyet. – Ez nem valami víg.
– De szépnek szép – mondta az öreg, és gyengéden hátbavágta a komponistát, hogy elmúljon a csuklása.

192. oldal, 17. fejezet - Tessék vigyázni az oroszlánnal!

Kapcsolódó szócikkek: Sándor · Wolfgang Amadeus Mozart
Jesper_Olsen P>!

– Mit keres itt ez a hulla?
– Melyik? – kérdezte Sándor.
– Miért, maga hány hullát lát itt?

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sándor
Jesper_Olsen P>!

A rendőrségi diszpécser megígérte, hogy minden tőlük telhetőt meg fognak tenni. De Hanna nénit nem lehetett kielégíteni üres ígéretekkel.
– Az a Herkules Poirot még praktizál? – kérdezte kissé higgadtabban. – Nem tudják véletlenül megadni az elérhetőségét?

233. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hanna néni · Hercule Poirot
6 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Időfutár sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
J. Goldenlane: Napnak fénye
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Estelle Brightmore: 13. napon
Kertész Erzsi: A küldetés
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
Philip Reeve: Pokoli gépezetek
Scott Westerfeld: Behemót