Csomótündér 40 csillagozás

Gimesi Dóra: Csomótündér

„Van a világon egy csomó tündér, ezt mindenki tudja. Tavasztündérek, konyhatündérek, villamosvezető-tündérek. De Csomótündér csak egyetlen egy volt.”

Ő csomózza össze a szerelmes királyfiak és királylányok cipőfűzőjét, hogy örökre együtt maradjanak. De néha a királyfiaknak a világ tetejére is el kell mennie, hogy legyen mersze megkérni a királylány kezét. Néha kell egy kis tündérvarázslat, hogy egy szerelmes óriáslány át tudjon kelni tízemeletes házával együtt a hídon az ő szerelmes óriásához. Néha egy szemüveges, vézna kisfiúnak is sikerül tündérszárnyat varázsolnia a tündérére, akár egy kockás ballonkabátból is. Néha egy nagy veszekedés vége egy nagy közös láblógatás. Budapest jól ismert terei, a Margitsziget, a Gellérthegy, Zugló és a Klauzál tér megtelnek szerelemmel és mesével. Tündér-kislányoknak, bátor kiskirályfiknak és ifjú szerelmeseknek ajánljuk.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2013
46 oldal · ISBN: 9786155291005 · Illusztrálta: Gyöngyösi Adrienn

Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Gimesi Dóra: Csomótündér

Vicces, bájos, elragadó történetek.

Olvashatunk a Csomótündérről, két tízemeletes óriás szerelméről, az elálló fülű királyfiról, megtudhatjuk hogyan működnek a tündér-postahivatalok, hol tárolják a szerelmi vallomásokat, a becézéseket, a szívmelengető bókokat. Megbizonyosodhatunk arról, hogy a legreménytelenebb tündér-postáskisasszony számára is tartogathat meglepetéseket az élet és meghatódhatunk a szerelem hatalmasságán és erején, amikor a tündérlány és az emberfiú legyőzik a korlátokat és akadályokat.

Egytől egyig nagyon pihe-puha, jóságos mesék, gyönyörű illusztrációkkal. Nem csak gyerekeknek ajánlom, hanem mindenkinek.
http://konyvutca.blogspot.hu/2016/11/mesek-versek.html

>!
KönyvParfé
Gimesi Dóra: Csomótündér

A mesekönyv nyelvezete gördülékeny és nagyon sok vicces név, kifejezés szerepel benne. Az illusztrációk gyönyörűek, a csodálatos rajzokért jár Gyöngyösi Adriennek a köszönet. Remekül visszaadta a történetek hangulatát, a képeken is átjön a csodaszép mesevilág és a humor. Nagyon aranyos és kedves mesék, melyek nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is képes elvarázsolni. Egy kivetnivalót találtam csak benne… hamar vége lett, és én úúúgy olvastam volna még.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/06/23/gimesi_dora_gyongy…

8 hozzászólás
>!
ziara P
Gimesi Dóra: Csomótündér

Kedves történetek, különösen az első és az utolsó fogott meg. A rajzok illenek a könyvhöz, bájosak. Nem volt akkora durranás, mint amire számítottam, Adélkát sem fogta meg annyira, bár egyébként 7 éves kortól ajánlják, és ő még csak 6 lesz.

>!
egy_ember
Gimesi Dóra: Csomótündér

Van ebben egy:
Csomótündér, aki egy nap otthon felejti a szemüvegét, és ebből baj lesz.
Toronyháznak látszó óriás.
Csenevész, bilifülű Istipisti királyfi.
Mogorvának látszó tündérpostások.
Ballonkabátos, szeleburdi tündér, meg sok Budapest. Szerelmes mesék. De szépek ám!

17 hozzászólás
>!
Bori_L P
Gimesi Dóra: Csomótündér

Jaj, hát ez nagyon… elbűvölő! aranyos! varázslatos! cuki! imádnivaló! Tökéletes mesekönyv! Csak azt sajnálom, hogy ilyen kevés mese volt benne.

Van egy büszke tündér-öregasszony, 38 dioptriás szemüveglencsékkel. Van egy királyfi, aki ért a kövek nyelvén (még bazaltul is!). Van egy királylány, aki soha el nem hervadó virágokra vágyik. Van egy tündérlány, akit nem látnak az emberek. Van Menyus királyfi és Panna királylány, akik mind a ketten szeretik azokat a filmeket, amiben földönkívüliek támadják meg a bolygót. Van egy óriás, akinek a mutatóujja villámhárító, a gerince lépcsőház, a lába pedig belegyökerezett a földbe, és cukrosan szereti a kávét.

Mindegyik mesében felbukkannak mai gyerekeket érintő problémák (veszekedő szülők, elvárások, nem működő kapcsolat, stb.), de egyik mese után sem maradt keserű utóíz a számban. Nagyon-nagyon tetszettek a mesék is, a rajzok is, remélem lesz még sok Gimesi Dóra-mese!

>!
Juci P
Gimesi Dóra: Csomótündér

Nohát, ez bűbájos, de olyan módon, hogy az nem inzultálja az intelligenciámat. Voltak meglepő mesei fordulatok, pl. rögtön az elsőben, amivel azonnal megnyert magának az írónő, mert kiviláglott, hogy nem csak cukormázból szövi a mesét. Vannak itten problémás családok meg kellemetlen alakok meg mindenféle akadályok a szerelmesek útjában (pl. az, hogy az egyikük ember, a másik tündér, vagy hogy az egyikük Budán lakik, a másik Pesten), de a végén mindenkit megtalál a boldogság. Kenterbe veri Bosnyák Viktóriát meg Berg Juditot, Bartos Erikáról nem is beszélve, nagyon ajánlom :))

9 hozzászólás
>!
Uzsonna
Gimesi Dóra: Csomótündér

Van benne egy csomó tündér (köztük a Csomótündér), királyfi és királyleány, van még óriás is, s mindezek nem az Óperencián túl, hanem itt, székesfővárosunkban, Budapesten élnek. Csak ki kell(ene) nyitni a szemünket, és máris észrevesszük őket az angyalföldi lakótelepen, a Margitszigeten, vagy a Rákóczi úton…
És bizony nem minden varázslat csak az égből hull alá… Hogy mi is tehetünk értük? Naná!
Bűbájos, kedves mesék, olvassátok (f)el! (7 éves kortól ajánlják)

>!
akire MP
Gimesi Dóra: Csomótündér

Hát ez nagyon „mesés” volt, vicces és mai. A fiam ugyan tiltakozott a többnyire rózsaszín illusztrációk ellen, túl csajosnak minősítette első ránézésre a kötetet. Ő különben is abban a korszakban van, amikor meg akarja szakítani a kapcsolatot a lányokkal – de ezt elszúrta, mert azután, hogy koraősszel ő üldözte a másik nem képviselőit pókokkal, most azok járnak folyamatosan a nyomában. Szóval egy kis szülői ráhatás kellett a meggyőzéshez, hogy pont ez a könyv kell nekünk esti mesének. (Ezt mindig hosszas tanakodás előzi meg, mert két gyerek van otthon, és rengeteg könyv a könyvtárból.) De végül annyira belejöttünk, hogy egycsapásra fel kellett olvasnom mind az öt mesét, mert elvarázsolta őket. Végülis nekem csak annyi bajom volt vele, hogy már nem gondolom, hogy a szerelem mindenható (valamint tele van a hócipőm a témával, ami elárasztja a gyerekeknek szánt irodalmat is, amit még túl korainak gondolok), de mivel ezeket a meséket hatcsillagosaknak ítéltük, így ha levonok belőle, még mindig az elérhető/ elvárható maximumnál tartunk…

>!
Gelso P
Gimesi Dóra: Csomótündér

Nehéz a könyvtől megválnom…és visszavinni a könyvtárba…
Nagyon tetszettek ezek a felnőtteknek szóló, klasszikus mesemotívumokat hordozó, Budapesten játszódó modern mesék…
A kedvencem a második, a Tíz emelet boldogság, olyannyira, hogy ez lesz a következő szövege a kisfiamnak a szavalóversenyre…Szívemhez nőtt a két „felhőkarcoló óriás”.
A másik, szívemnek kedves a Tündér a ballonkabátban, ritkán olvasni ehhez fogható szívhez szóló és lélekbemarkoló írást mesét az elmúlásról… nagyon tetszett.
A Csomótündér-ben elénk táruló ötlet a cipőfűző-és-életösszekötősdi munkáról nagyon egyedi, és bizony életszerűen átélhető volt, mennyire tud zavart és káoszt okozni egy véletlenül otthon hagyott szemüveg… szerintem nagyon modern jelenség tárul elénk a mai életünkből: a több házasságból született gyerekek családban vagy családtalanságban élni tovább jelenség alapproblematikájáról.
A Hessmese borítékolt, rendszerezett, dobozolt, mappázott stb. dolgain és féltve őrzött, apró darabokban összeszedett szerelmes levelek őrzése-postai szolgáltatáson nagyon elgondolkodtam – valahogy eszembe jutott a Levelek Júliának c. film is – imádtam a két galamb, Jónás és Aranka párbeszédeit, és azon is, hogy végül is mégiscsak egymásra talál két egymásnak szánt ember egyszer az életben, ha az meg van írva – még ha túlságosan zsémbesek is…
Az Istipisti és a kővirágok a legközelebb áll a klasszikus mesékhez, és mégsem… és az az ötlet, hogy a menyegző után beköltöztek a Stefánia úti palotába, amely aztán a kiskirályfi ásványgyűjteményének köszönhetően átlényegül Földtani Intézetté (és persze máig is éltek, ha meg nem haltak) – még egy modern értelemben vett monda szerepében is megállná a helyét.
Nagyon tetszett, szeretnék még tőle sokat, de sokat olvasni.

(Elkövettem azt a hibát, hogy elkezdtem olvasgatni az értékeléseket, bár ne tettem volna…)

>!
Szamღca
Gimesi Dóra: Csomótündér

Nagyon tündéri és hangulatos mesék. Lányomnak és nekem is nagyon tetszet. Egy élmény volt olvasni.


Népszerű idézetek

>!
egy_ember

Menyus királyfi zöldesszürkés szemű, vigyori szájú királyfiszakos egyetemista volt. Tudott dobolni meg madárhangokat utánozni, és rajongott az olyan filmekért, amelyekben földönkívüliek támadják meg a bolygót.
Amikor a tündér meglátta, épp a Királyi Egyetemről tartott a Királyi Szimplakert felé.

4. oldal

3 hozzászólás
>!
egy_ember

– Margitka! Iparkodjon, kérem! Le fogjuk késni a kezdőrúgást!
– Iparkodom! – üvöltötte vissza a fürdőszobából a királyné. (…)
Szerencsésen odaértek a kezdőrúgásra, a nép éljenzett, a királyné bíborszín kiskosztümje remekül illett a király arcszínéhez. Egyszóval nem hiányzott a boldogsághoz semmi.

22. oldal

>!
imma A+P

Léna megtanította a kisfiút mindenre, amit a tündérgyerekek tudnak: szitakötőt kötni, ökörnyálat köpni, meztelencsigára házat építeni.

41-42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: meztelencsiga
>!
egy_ember

[Istipisti királyfi] Olyan híres volt, hogy egyszer még a tévében is szerepelt, királyi szülei alig ismertek rá.
– Hát látja, mi lett ebből a mi vézna kisfiunkból? – törölgette a szemét a királyné.
– Én mindig is tudtam, hogy egyszer sokra viszi – mondogatta büszkén a király, majd átkapcsolt egy másik adóra, ahol éppen akkor kezdődött a focimeccs.

26. oldal

>!
Bori_L P

– Te érted, amit mondok?
– Hogyne érteném – vonogatta a vállát a királyfi.
– Bámulatos – vigyorodott el a kockakő. – És mondd, milyen nyelvten beszélsz még? Piritül? Baritul? Smaragdul?
– Azt hiszem, minden kövek nyelvén értek valamicskét – szerénykedett Istipisti.
– A hétszázát! – álmélkodott a kockakő, és minden bizonnyal összecsapta volna a kezét, ha lett volna neki. – Bazaltul is?
– Bazaltul is.
– Hát, pedig az ritka ronda nyelv.

23. oldal (Istipisti és a kővirágok)

6 hozzászólás
>!
imma A+P

Várlak a réten a szélbe pörögni
várlak cinkosan összeröhögni
várlak a fűzfa alá menekülni
várlak az erdőt körberepülni.
lesni a tóban a kis köröket
nézni szemedben a friss örömet

(belső borító, illusztráció)

>!
imma A+P

Zsuzsánna királykisasszonynak és Istipisti királyfinak
vagyis
Anyának és Apának,
akik telemesélték nekem a világot.

(ajánlás)

>!
Bori_L P

– Az örökcsomó azért örökcsomó, mert széttéphetetlen, elvághatatlan, kibogozhatatlan. Kivételes esetekben el lehet ugyan vágni a nagyját, de valami mindig megmarad belőle.

10. oldal (Csomótündér)

>!
Keikorca P

– Egy óriásról van szó – vázolta a helyzetet a kislány. – Pontosabban kettőről. Nagyon szeretik egymást, de az egyikük Pesten lakik, a másik meg Budán.
– Mennyire szeretik egymást? – akadékoskodott az Ügyeletes Tündér.
– Verseket írnak – mondta a kislány. – És csőtörés is van.

18. oldal

>!
eperturmix

– Hát eljöttél? –kérdezte Jankó Etelkától, mert a szerelmesek gyakran kérdeznek olyat, ami nyilvánvaló.

19. oldal(Tíz emelet boldogság)


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Tündér Lala
Soós Dóra (Kira Bright): Juno mesél: Tündérek
Csicsay Alajos: A tündérek titka
Berg Judit: Tündérnaptár
Berg Judit: Tündér biciklin
Berg Judit: Tündérzene
Berg Judit: Tündérváros
Császár Levente: Aprónépek országa
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Berg Judit: Rumini és a négy jogar