Csomótündér 79 csillagozás

Gimesi Dóra: Csomótündér

„Van a világon egy csomó tündér, ezt mindenki tudja. Tavasztündérek, konyhatündérek, villamosvezető-tündérek. De Csomótündér csak egyetlen egy volt.”

Ő csomózza össze a szerelmes királyfiak és királylányok cipőfűzőjét, hogy örökre együtt maradjanak. De néha a királyfiaknak a világ tetejére is el kell mennie, hogy legyen mersze megkérni a királylány kezét. Néha kell egy kis tündérvarázslat, hogy egy szerelmes óriáslány át tudjon kelni tízemeletes házával együtt a hídon az ő szerelmes óriásához. Néha egy szemüveges, vézna kisfiúnak is sikerül tündérszárnyat varázsolnia a tündérére, akár egy kockás ballonkabátból is. Néha egy nagy veszekedés vége egy nagy közös láblógatás. Budapest jól ismert terei, a Margitsziget, a Gellérthegy, Zugló és a Klauzál tér megtelnek szerelemmel és mesével. Tündér-kislányoknak, bátor kiskirályfiknak és ifjú szerelmeseknek ajánljuk.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Kiadói ajánlás: 7 éves kortól · Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Pagony, Budapest, 2013
46 oldal · ISBN: 9786155291005 · Illusztrálta: Gyöngyösi Adrienn

Enciklopédia 6


Kedvencelte 13

Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Gimesi Dóra: Csomótündér

Vicces, bájos, elragadó történetek.

Olvashatunk a Csomótündérről, két tízemeletes óriás szerelméről, az elálló fülű királyfiról, megtudhatjuk hogyan működnek a tündér-postahivatalok, hol tárolják a szerelmi vallomásokat, a becézéseket, a szívmelengető bókokat. Megbizonyosodhatunk arról, hogy a legreménytelenebb tündér-postáskisasszony számára is tartogathat meglepetéseket az élet és meghatódhatunk a szerelem hatalmasságán és erején, amikor a tündérlány és az emberfiú legyőzik a korlátokat és akadályokat.

Egytől egyig nagyon pihe-puha, jóságos mesék, gyönyörű illusztrációkkal. Nem csak gyerekeknek ajánlom, hanem mindenkinek.
http://konyvutca.blogspot.hu/2016/11/mesek-versek.html

KönyvParfé>!
Gimesi Dóra: Csomótündér

A mesekönyv nyelvezete gördülékeny és nagyon sok vicces név, kifejezés szerepel benne. Az illusztrációk gyönyörűek, a csodálatos rajzokért jár Gyöngyösi Adriennek a köszönet. Remekül visszaadta a történetek hangulatát, a képeken is átjön a csodaszép mesevilág és a humor. Nagyon aranyos és kedves mesék, melyek nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is képes elvarázsolni. Egy kivetnivalót találtam csak benne… hamar vége lett, és én úúúgy olvastam volna még.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/06/23/gimesi_dora_gyongy…

8 hozzászólás
Chöpp >!
Gimesi Dóra: Csomótündér

Csodás kis mesék! Mindegyik után azt mondta a kislánykám, hogy nagyon jó kis mese volt! Ez pedig valódi dicséret a javából! Nem szokott érdemtelenül dicsérni meséket.
A magam részéről nagyon élveztem mindegyiket. Napról napra vártam, hogy olvashassam! Remélem hamarosan jön a következő Gimesi Dóra meséskönyv! Sőt! Több is, hogy legyen min csodálkozni, örömködni és könnyet elmorzsolni a végén.

Chivas>!
Gimesi Dóra: Csomótündér

Szivet melengető könyv! Megérdemli teljes mértékben a magas százalékot! :)

egy_ember>!
Gimesi Dóra: Csomótündér

Van ebben egy:
Csomótündér, aki egy nap otthon felejti a szemüvegét, és ebből baj lesz.
Toronyháznak látszó óriás.
Csenevész, bilifülű Istipisti királyfi.
Mogorvának látszó tündérpostások.
Ballonkabátos, szeleburdi tündér, meg sok Budapest. Szerelmes mesék. De szépek ám!

17 hozzászólás
ziara >!
Gimesi Dóra: Csomótündér

Kedves történetek, különösen az első és az utolsó fogott meg. A rajzok illenek a könyvhöz, bájosak. Nem volt akkora durranás, mint amire számítottam, Adélkát sem fogta meg annyira, bár egyébként 7 éves kortól ajánlják, és ő még csak 6 lesz.

Juci P>!
Gimesi Dóra: Csomótündér

Nohát, ez bűbájos, de olyan módon, hogy az nem inzultálja az intelligenciámat. Voltak meglepő mesei fordulatok, pl. rögtön az elsőben, amivel azonnal megnyert magának az írónő, mert kiviláglott, hogy nem csak cukormázból szövi a mesét. Vannak itten problémás családok meg kellemetlen alakok meg mindenféle akadályok a szerelmesek útjában (pl. az, hogy az egyikük ember, a másik tündér, vagy hogy az egyikük Budán lakik, a másik Pesten), de a végén mindenkit megtalál a boldogság. Kenterbe veri Bosnyák Viktóriát meg Berg Juditot, Bartos Erikáról nem is beszélve, nagyon ajánlom :))

9 hozzászólás
sztinus>!
Gimesi Dóra: Csomótündér

Innentől kezdve pedig azért is csillagozok le könyveket, mert vannak EZEK és azok.
Gimesi Dóra valamit tud. Ugyanolyan szavakat rak egymás utàn, mint a többiek,itt viszont van csoda. Van varázs. Mindig sírnom kell. Ő az új kedvencem.

Bori_L>!
Gimesi Dóra: Csomótündér

Jaj, hát ez nagyon… elbűvölő! aranyos! varázslatos! cuki! imádnivaló! Tökéletes mesekönyv! Csak azt sajnálom, hogy ilyen kevés mese volt benne.

Van egy büszke tündér-öregasszony, 38 dioptriás szemüveglencsékkel. Van egy királyfi, aki ért a kövek nyelvén (még bazaltul is!). Van egy királylány, aki soha el nem hervadó virágokra vágyik. Van egy tündérlány, akit nem látnak az emberek. Van Menyus királyfi és Panna királylány, akik mind a ketten szeretik azokat a filmeket, amiben földönkívüliek támadják meg a bolygót. Van egy óriás, akinek a mutatóujja villámhárító, a gerince lépcsőház, a lába pedig belegyökerezett a földbe, és cukrosan szereti a kávét.

Mindegyik mesében felbukkannak mai gyerekeket érintő problémák (veszekedő szülők, elvárások, nem működő kapcsolat, stb.), de egyik mese után sem maradt keserű utóíz a számban. Nagyon-nagyon tetszettek a mesék is, a rajzok is, remélem lesz még sok Gimesi Dóra-mese!

Gelso>!
Gimesi Dóra: Csomótündér

Nehéz a könyvtől megválnom…és visszavinni a könyvtárba…
Nagyon tetszettek ezek a felnőtteknek szóló, klasszikus mesemotívumokat hordozó, Budapesten játszódó modern mesék…
A kedvencem a második, a Tíz emelet boldogság, olyannyira, hogy ez lesz a következő szövege a kisfiamnak a szavalóversenyre…Szívemhez nőtt a két „felhőkarcoló óriás”.
A másik, szívemnek kedves a Tündér a ballonkabátban, ritkán olvasni ehhez fogható szívhez szóló és lélekbemarkoló írást mesét az elmúlásról… nagyon tetszett.
A Csomótündér-ben elénk táruló ötlet a cipőfűző-és-életösszekötősdi munkáról nagyon egyedi, és bizony életszerűen átélhető volt, mennyire tud zavart és káoszt okozni egy véletlenül otthon hagyott szemüveg… szerintem nagyon modern jelenség tárul elénk a mai életünkből: a több házasságból született gyerekek családban vagy családtalanságban élni tovább jelenség alapproblematikájáról.
A Hessmese borítékolt, rendszerezett, dobozolt, mappázott stb. dolgain és féltve őrzött, apró darabokban összeszedett szerelmes levelek őrzése-postai szolgáltatáson nagyon elgondolkodtam – valahogy eszembe jutott a Levelek Júliának c. film is – imádtam a két galamb, Jónás és Aranka párbeszédeit, és azon is, hogy végül is mégiscsak egymásra talál két egymásnak szánt ember egyszer az életben, ha az meg van írva – még ha túlságosan zsémbesek is…
Az Istipisti és a kővirágok a legközelebb áll a klasszikus mesékhez, és mégsem… és az az ötlet, hogy a menyegző után beköltöztek a Stefánia úti palotába, amely aztán a kiskirályfi ásványgyűjteményének köszönhetően átlényegül Földtani Intézetté (és persze máig is éltek, ha meg nem haltak) – még egy modern értelemben vett monda szerepében is megállná a helyét.
Nagyon tetszett, szeretnék még tőle sokat, de sokat olvasni.

(Elkövettem azt a hibát, hogy elkezdtem olvasgatni az értékeléseket, bár ne tettem volna…)


Népszerű idézetek

egy_ember>!

Menyus királyfi zöldesszürkés szemű, vigyori szájú királyfiszakos egyetemista volt. Tudott dobolni meg madárhangokat utánozni, és rajongott az olyan filmekért, amelyekben földönkívüliek támadják meg a bolygót.
Amikor a tündér meglátta, épp a Királyi Egyetemről tartott a Királyi Szimplakert felé.

4. oldal

3 hozzászólás
egy_ember>!

– Margitka! Iparkodjon, kérem! Le fogjuk késni a kezdőrúgást!
– Iparkodom! – üvöltötte vissza a fürdőszobából a királyné. […]
Szerencsésen odaértek a kezdőrúgásra, a nép éljenzett, a királyné bíborszín kiskosztümje remekül illett a király arcszínéhez. Egyszóval nem hiányzott a boldogsághoz semmi.

22. oldal

imma P>!

Léna megtanította a kisfiút mindenre, amit a tündérgyerekek tudnak: szitakötőt kötni, ökörnyálat köpni, meztelencsigára házat építeni.

41-42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: meztelencsiga
Bori_L>!

– Te érted, amit mondok?
– Hogyne érteném – vonogatta a vállát a királyfi.
– Bámulatos – vigyorodott el a kockakő. – És mondd, milyen nyelven beszélsz még? Piritül? Baritul? Smaragdul?
– Azt hiszem, minden kövek nyelvén értek valamicskét – szerénykedett Istipisti.
– A hétszázát! – álmélkodott a kockakő, és minden bizonnyal összecsapta volna a kezét, ha lett volna neki. – Bazaltul is?
– Bazaltul is.
– Hát, pedig az ritka ronda nyelv.

23. oldal, Istipisti és a kővirágok

6 hozzászólás
imma P>!

Várlak a réten a szélbe pörögni
várlak cinkosan összeröhögni
várlak a fűzfa alá menekülni
várlak az erdőt körberepülni.
lesni a tóban a kis köröket
nézni szemedben a friss örömet

(belső borító, illusztráció)

egy_ember>!

[Istipisti királyfi] Olyan híres volt, hogy egyszer még a tévében is szerepelt, királyi szülei alig ismertek rá.
– Hát látja, mi lett ebből a mi vézna kisfiunkból? – törölgette a szemét a királyné.
– Én mindig is tudtam, hogy egyszer sokra viszi – mondogatta büszkén a király, majd átkapcsolt egy másik adóra, ahol éppen akkor kezdődött a focimeccs.

26. oldal

Szelén>!

Vannak ugyanis kisfiúk, akik látják a láthatatlanokat.

Bori_L>!

– Az örökcsomó azért örökcsomó, mert széttéphetetlen, elvághatatlan, kibogozhatatlan. Kivételes esetekben el lehet ugyan vágni a nagyját, de valami mindig megmarad belőle.

10. oldal (Csomótündér)

imma P>!

Zsuzsánna királykisasszonynak és Istipisti királyfinak
vagyis
Anyának és Apának,
akik telemesélték nekem a világot.

(ajánlás)

mazsolafa>!

A királykisasszony egy harmadik emeleti ablakpárkányon ült, és egy nagyon vastag könyvet olvasott. A kis királyfi soha életében nem látott még ilyen szépet: haja, mint az őszi erdő, arca, mint a korareggeli ég. Le sem tudta venni róla a szemét.

23. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: Kéményseprő Kelemen
A Szépség és a Szörnyeteg – Egy elvarázsolt történet
Elizabeth Lenhard: Minden, amit tudni kell Irmáról
Gévai Csilla: Amíg zötyögünk
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Lázár Ervin: Dömdö-dömdö-dömdödöm
Varga Szilárd: Lele és Lilla kalandjai a bűzös mocsárban
Balázs Ágnes: A tésztapacsni
G. Szász Ilona: Cókmók, a morgolódó szekrénymanó
Beck Andrea: Családi könyv