43. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
59. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
71. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

A ​macskaherceg kilencedik élete 120 csillagozás

Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Tudtad, hogy a Városligetben az öreg platánt igazából özvegy Závoczki Endrénének hívják? Az is megeshet, hogy egyszer csak mesélni kezd a kőkirályfi és a vízi tündér szerelméről, amitől megállt Budapesten az idő, és minden tele lett boldogsággal. De nemcsak a városligeti, a Tisza-parti fák is sokat tudnak mesélni: egy tavasztündérről és a Macska-hercegről, a szorgosról és a csélcsapról, akiket mégis összeköt egy láthatatlan fonál, amit a halál sem tud elszakítani.

Ahogy a szerelmesek, úgy fonódik össze Gimesi Dóra meséiben és Szegedi Katalin képeiben a humor és az érzelem, a hétköznapok és a lírai képzelet világa.

Ajánljuk mindenkinek 6 éves kortól, akár kiskamaszoknak és felnőtteknek is, akik hagyják, hogy magával ragadja őket a mese és az ezerarcú szerelem ereje.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Pagony, Budapest, 2017
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634103271 · Illusztrálta: Szegedi Katalin

Szeged

nicosia P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Régen olvastam ennyire csodálatos mesét. Megmondom őszintén a borítója miatt nem kezdtem vele eddig, nekem nem tetszik. A molyos értékelések nyomán szereztem be, és valóban, minden pozitív értékelés igaznak bizonyult. Az első mese kicsit szomorkásan szép, de annyira fantáziadús, annyira érdekes, és közben elég modern is, de mégis, van benne valami nosztalgikus, egyszóval az író fantasztikusan keveri a hangulatokat az érzéseket, és a mesét a valósággal. Mindeközben pedig úgy mutatja meg Budapestet, ahogy százszor láttuk már, és ahogy sosem.
A második mese ugyanezt teszi Szegeddel. Át-átszalad rajta, mesébe burkolja, jellegzetes helyeket lát el tündérekkel óriásokkal és macskaherceggekkel. Pókhálófinomsággal szövi be a kaland, a szerelem, és a szomorúság, de mégis szép. Tényleg szívfájdítóan csodálatos, de érzésem szerint inkább felnőtteknek való mindkét mese. Jó volt kicsit kívül helyezkedni a valóságon, amíg olvastam.

olvasóbarát >!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Budapest, a Liget, Szeged az egész város benne van ebben a könyvben és olyan hangulat, amely mindenkinek jót tesz így tavaszodván.
Tegnap nagyon rám fért egy kis hangulatjavítás és meg is kaptam szerencsére. Ezeknek a köteteknek, a másik ez volt az olvasásával megajándékoztam magam és be is kell szereznek legalább egyiket, hogy az unokáimnak is része lehessen majd benne.
Amikor a városban megállt az idő egy különös tavaszi szerelem története, amely egy ház homlokzatát díszítő szoborkirályfi és a türkiszkék hajú vízitündér között szövődik.

A macskaherceg kilencedik élete pedig Szegedre röpíti az olvasót, a legszebb tavasztündér és a macskaherceg különös kalandja utalás a Liliomfira is.
Szegedi Katalin igazi műalkotásokat hoz létre illusztrációiban mindig igazi alkotótársa a szerzőnek.
A különös női fák nagyon tetszettek.

meseanyu P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Imádom Gimesi Dóra meséit, annyira jó hangulatúak, egyediek, kedvesek, bájosak. Ez a kettő is pont olyan volt, mint vártam. Még szeretnék olvasni tőle sokat!

Uzsonna>!

GYÖNYÖRŰ!
Kár, hogy eltörölték a „kortalan mese” címkét, ez is odatartozik. Mese ez az Életről, elmúlásról, szerelemről. Olyan mese, amit szájtátva hallgat kicsi és nagy. Olyan mese, amit igenis fel kell olvasni a gyereknek is, szerintem.* Mert az Életre tanít, arra, hogy a szerelemért érdemes megküzdeni. És csinál butaságokat az ember fia/lánya, de megbocsátással még a halál is legyőzhető. Szerintem érzik/értik a gyerekek az ilyen meséket, kellenek ezek is.
És külön köszönet Gimesi Dórának a szögedi tündérekért, tarjáni óriásokért, a móravárosi manókért! Őket is figyelni fogom ezután!

*6 éves kortól

AeS P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Gimesi-rajongó lettem két mese és 48 oldal után.
Szükségem van olyan univerzumra, ahol az idős nénikből fák lesznek, ahol a tavasznak meg a víznek saját tündére van, és ahol spoiler hercegek néha macskabőrbe bújva kódorognak. És gyönyörűen illusztrált az egész könyv.

Chöpp P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Csodálatos volt mindkét mese! Gyönyörű, szívet dobogtató, édességes finomság! Fennhangon olvastam, és bizony nem szégyellem, nagyon remegett mindkettő vége felé a hangom a meghatottságtól.
Csodálatos nyelvezet, ismerős, ám mégis mesebeli vidékek, és nagyon-nagyon szeretni való szereplők. Elejétől fogva magával ragadó, és lebilincselő mesevilág. Ilyen lenne jó minden estére! Mindenkinek.

Boglárka_Madar>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Nagyon vártam hogy olvashassam ezt a könyvet, úgyhogy mikor megláttam a könyvtárban az ajánlós polcon, mint a macska a zsákmányára vetettem rá magam.
A kötet két mesét tartalmaz, mondanom sem kell, nem okozott csalódást egyik sem.
Mindkét történet egy-egy különleges szerelmet mutat be. Az első mese Amikor a városban megállt az idő a kőkirályfi és a vízi tündér szerelmét tárja elénk – nem is akármilyen tolmácsolásban. Erre a mesére tényleg igaz az a mondás, „Ha ezek a fák/bokrok/épületek mesélni tudnának!”.
A második mese a címadó A macskaherceg kilencedik élete, amely a macskaherceg és a tavasztündér története. Ez az a mese, ami nem ér véget az „összeházasodtak és boldogan éltek” résznél, hanem ezután jön az igazi csavar. Nagyon ötletes volt ebbe a mesébe egy fél mondat erejéig belecsempészni egy kis utalást az első történet szerelmespárjára.
Tetszett, hogy egyik sem a szokásos tündérmese, mindkét történet olyan édes-bús hangulatú, de igazán szerethető történetek. A szöveg gördülékeny, a mesék jól felépítettek, szóval engem teljesen elvarázsolt.
Szegedi Katalin illusztrációiba pedig szerelmes vagyok, úgyhogy arról hosszasan tudnék áradozni, de rövidre fogom és csak annyit írnék, hogy csodaszép! A mese és az illusztráció méltó párjai egymásnak, igazán igényes mesekönyv született.

lind>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Nem csoda, hogy díjnyertes mű. Mindkét mese szívetmelengető volt.
Engem A macskaherceg kilencedik élete című történet fogott meg igazán. Levettek a lábamról az írónő csodás képei Szegedről, a leírt illatok, érzelmek és az egész atmoszféra. Egy kissé szomorkás, de annál édesebb történet tárult elém a szeretetről, a haragról és a fel nem oldott ellentétek hátrányáról.
Köszönöm! :)

Hintafa>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

A motorozó macska miatt muszáj volt elkezdenünk, de minden varázslatosságával együtt végül magamnak olvastam el, mert ezek bizony nem gyerekeknek szóló történetek.

Ibanez P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Két gyönyörű mesét olvashatunk ebben a kötetben, amelyben van szerelem, varázslat, félreértés, katicás tornacipő (én is akarok olyat!), bánat és szomorkodás, amibe még a pesszimista fűz is belekönnyezik. Mert szerelmesnek lenni bizony nem könnyű, hőseink is szembesülnek a nehézségekkel. Szereplőink esendők, néha majdnem feladják, tündérként is emberiek.

olvasóbarát>!

Van egy város a Tisza partján.
Illetve a Tisza és a Maros partján.
Egészen pontosan a Tisza és a Maros szögletében.
Úgy is hívják furcsa beszédű lakói: Szöged.

Kapcsolódó szócikkek: Szeged
olvasóbarát>!

Ezek a felnőttek, idegenek és jöttmentek sohasem hallottak a Móravárosi Manók Titkos Társaságáról, például. Soha nem láttak még tarjáni tízemeletesben fájós lábú óriást. Soha nem vették komolyan a Boszorkány-sziget beszédes nevét, nem lestek meg tiszavirágot, és fogalmuk sincs, miről pletykáltak egy márciusi hajnalon a hajdanvolt hölgyekből lett gesztenyefák.

Kapcsolódó szócikkek: Szeged

– De hiszen csibész.
– Olyannak is kell lenni.
(Molnár Ferenc: Liliom)

Ninácska P>!

– A gyerekek felnőnek, a szívek megszakadnak, de abban mindenki biztos lehet, hogy a telet tavasz követi, és a zimankó nem tart örökké.

olvasóbarát>!

Özvegy Závoczki Endréné sokat járt a Ligetbe, amíg élt. Tavasszal a padon üldögélve szagolta a nyíló akácokat, nyáron a napba tartotta az arcát, ősszel térdig gázolt a falevélben, télen morzsát szórt a rigóknak. Nemigen beszélt, inkább csak hallgatta a fák susogását. Így aztán senki sem csodálkozott nagyon, hogy amikor Závoczki Endréné meghalt, belőle is platánfa lett.

Kapcsolódó szócikkek: platán · Városliget
Izolda P>!

Teltek a napok, hónapok, évek, és a Macskaherceg bejárta a Nagyvilágot. […] A Himalája tetején meghívott kávézni egy öregembert meg egy nyugdíjas tündért…

Ninácska P>!

Ha lehunyta a szemét, egy hosszú, kanyargós autópályáról álmodott, és egy türkizkék hajú lányról, aki a vállára hajtja a fejét.

Kapcsolódó szócikkek: autópálya
pokolpetu>!

Alinka a Macskaherceget választotta. Pedig tudott róla mindent, az összes pletykát, példázatot és rémtörténetet. Tudta, hogy éjjel ezüstszürke kandúr alakjában járja a háztetőket, beles a lányok ablakán és pihe-puha álmot dorombol a szívükbe, tudta, hogy nappal emberalakot ölt, hogy a történeteinek a fele sem igaz, és hogy reggel a tükör előtt gyakorolja a jellemző kis félmosolyt.

Ninácska P>!

Ugyanezen a reggelen egy vízitündér úszott a Duna közepén.

Ninácska P>!

A Népstadiont felfalta egy gépsárkány, a Fradi megverte az Újpestet, a régi utcákat átnevezték meg vissza.

Kapcsolódó szócikkek: Fradi