A ​macskaherceg kilencedik élete 11 csillagozás

Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Tudtad, hogy a Városligetben az öreg platánt igazából özvegy Závoczki Endrénének hívják? Az is megeshet, hogy egyszer csak mesélni kezd a kőkirályfi és a vízi tündér szerelméről, amitől megállt Budapesten az idő, és minden tele lett boldogsággal. De nemcsak a városligeti, a Tisza-parti fák is sokat tudnak mesélni: egy tavasztündérről és a Macska-hercegről, a szorgosról és a csélcsapról, akiket mégis összeköt egy láthatatlan fonál, amit a halál sem tud elszakítani.

>!
Pagony, Budapest, 2017
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634103271 · Illusztrálta: Szegedi Katalin

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Imádom Gimesi Dóra meséit, annyira jó hangulatúak, egyediek, kedvesek, bájosak. Ez a kettő is pont olyan volt, mint vártam. Még szeretnék olvasni tőle sokat!

>!
Boglárka_Madar P
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Nagyon vártam hogy olvashassam ezt a könyvet, úgyhogy mikor megláttam a könyvtárban az ajánlós polcon, mint a macska a zsákmányára vetettem rá magam.
A kötet két mesét tartalmaz, mondanom sem kell, nem okozott csalódást egyik sem.
Mindkét történet egy-egy különleges szerelmet mutat be. Az első mese Amikor a városban megállt az idő a kőkirályfi és a vízi tündér szerelmét tárja elénk – nem is akármilyen tolmácsolásban. Erre a mesére tényleg igaz az a mondás, „Ha ezek a fák/bokrok/épületek mesélni tudnának!”.
A második mese a címadó A macskaherceg kilencedik élete, amely a macskaherceg és a tavasztündér története. Ez az a mese, ami nem ér véget az „összeházasodtak és boldogan éltek” résznél, hanem ezután jön az igazi csavar. Nagyon ötletes volt ebbe a mesébe egy fél mondat erejéig belecsempészni egy kis utalást az első történet szerelmespárjára.
Tetszett, hogy egyik sem a szokásos tündérmese, mindkét történet olyan édes-bús hangulatú, de igazán szerethető történetek. A szöveg gördülékeny, a mesék jól felépítettek, szóval engem teljesen elvarázsolt.
Szegedi Katalin illusztrációiba pedig szerelmes vagyok, úgyhogy arról hosszasan tudnék áradozni, de rövidre fogom és csak annyit írnék, hogy csodaszép! A mese és az illusztráció méltó párjai egymásnak, igazán igényes mesekönyv született.

2 hozzászólás
>!
Honey_Fly P
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Két gyönyörű történet csodás illusztrációkkal szerelemről, bánatról, kalandról, boldogságról. Az életről és az elmúlásról.

2 hozzászólás
>!
katen P
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Nem tudom, mennyire értik/ érzik ezt a mesét a gyerek, de ez egy igazi, tündéri csodagyöngyszem. Fantasztikus volt.

>!
Gabye
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Két nagyon igényes és szép, a megszokottól kicsit eltérően édes-bús mese , de mindenképp mélyebb mondanivalóval. Az illusztrációk tökéletesen kiegészítik a történeteket. Inkább nagyobb gyerekeknek ajánlható szerintem, de felnőtt fejjel lehet igazán érteni.


Népszerű idézetek

>!
Ninácska P

– A gyerekek felnőnek, a szívek megszakadnak, de abban mindenki biztos lehet, hogy a telet tavasz követi, és a zimankó nem tart örökké.

9-10. oldal

>!
Ninácska P

A nyár forróságot hozott, az ősz hideg szeleket, a tél szakadatlan hófúvást.

20. oldal

>!
Ninácska P

A Népstadiont felfalta egy gépsárkány, a Fradi megverte az Újpestet, a régi utcákat átnevezték meg vissza.

21. oldal

>!
Ninácska P

Ugyanezen a reggelen egy vízitündér úszott a Duna közepén.

13. oldal

>!
Ninácska P

Ha lehunyta a szemét, egy hosszú, kanyargós autópályáról álmodott, és egy türkizkék hajú lányról, aki a vállára hajtja a fejét.

21. oldal