A ​macskaherceg kilencedik élete 91 csillagozás

Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Tudtad, hogy a Városligetben az öreg platánt igazából özvegy Závoczki Endrénének hívják? Az is megeshet, hogy egyszer csak mesélni kezd a kőkirályfi és a vízi tündér szerelméről, amitől megállt Budapesten az idő, és minden tele lett boldogsággal. De nemcsak a városligeti, a Tisza-parti fák is sokat tudnak mesélni: egy tavasztündérről és a Macska-hercegről, a szorgosról és a csélcsapról, akiket mégis összeköt egy láthatatlan fonál, amit a halál sem tud elszakítani.

Ahogy a szerelmesek, úgy fonódik össze Gimesi Dóra meséiben és Szegedi Katalin képeiben a humor és az érzelem, a hétköznapok és a lírai képzelet világa.

Ajánljuk mindenkinek 6 éves kortól, akár kiskamaszoknak és felnőtteknek is, akik hagyják, hogy magával ragadja őket a mese és az ezerarcú szerelem ereje.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2017
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634103271 · Illusztrálta: Szegedi Katalin

Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Szeged


Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

olvasóbarát P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Budapest, a Liget, Szeged az egész város benne van ebben a könyvben és olyan hangulat, amely mindenkinek jót tesz így tavaszodván.
Tegnap nagyon rám fért egy kis hangulatjavítás és meg is kaptam szerencsére. Ezeknek a köteteknek, a másik ez volt az olvasásával megajándékoztam magam és be is kell szereznek legalább egyiket, hogy az unokáimnak is része lehessen majd benne.
Amikor a városban megállt az idő egy különös tavaszi szerelem története, amely egy ház homlokzatát díszítő szoborkirályfi és a türkiszkék hajú vízitündér között szövődik.

A macskaherceg kilencedik élete pedig Szegedre röpíti az olvasót, a legszebb tavasztündér és a macskaherceg különös kalandja utalás a Liliomfira is.
Szegedi Katalin igazi műalkotásokat hoz létre illusztrációiban mindig igazi alkotótársa a szerzőnek.
A különös női fák nagyon tetszettek.

Uzsonna>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

GYÖNYÖRŰ!
Kár, hogy eltörölték a „kortalan mese” címkét, ez is odatartozik. Mese ez az Életről, elmúlásról, szerelemről. Olyan mese, amit szájtátva hallgat kicsi és nagy. Olyan mese, amit igenis fel kell olvasni a gyereknek is, szerintem.* Mert az Életre tanít, arra, hogy a szerelemért érdemes megküzdeni. És csinál butaságokat az ember fia/lánya, de megbocsátással még a halál is legyőzhető. Szerintem érzik/értik a gyerekek az ilyen meséket, kellenek ezek is.
És külön köszönet Gimesi Dórának a szögedi tündérekért, tarjáni óriásokért, a móravárosi manókért! Őket is figyelni fogom ezután!

*6 éves kortól

meseanyu P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Imádom Gimesi Dóra meséit, annyira jó hangulatúak, egyediek, kedvesek, bájosak. Ez a kettő is pont olyan volt, mint vártam. Még szeretnék olvasni tőle sokat!

Chöpp P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Csodálatos volt mindkét mese! Gyönyörű, szívet dobogtató, édességes finomság! Fennhangon olvastam, és bizony nem szégyellem, nagyon remegett mindkettő vége felé a hangom a meghatottságtól.
Csodálatos nyelvezet, ismerős, ám mégis mesebeli vidékek, és nagyon-nagyon szeretni való szereplők. Elejétől fogva magával ragadó, és lebilincselő mesevilág. Ilyen lenne jó minden estére! Mindenkinek.

AeS P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Gimesi-rajongó lettem két mese és 48 oldal után.
Szükségem van olyan univerzumra, ahol az idős nénikből fák lesznek, ahol a tavasznak meg a víznek saját tündére van, és ahol spoiler hercegek néha macskabőrbe bújva kódorognak. És gyönyörűen illusztrált az egész könyv.

1 hozzászólás
Boglárka_Madar P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Nagyon vártam hogy olvashassam ezt a könyvet, úgyhogy mikor megláttam a könyvtárban az ajánlós polcon, mint a macska a zsákmányára vetettem rá magam.
A kötet két mesét tartalmaz, mondanom sem kell, nem okozott csalódást egyik sem.
Mindkét történet egy-egy különleges szerelmet mutat be. Az első mese Amikor a városban megállt az idő a kőkirályfi és a vízi tündér szerelmét tárja elénk – nem is akármilyen tolmácsolásban. Erre a mesére tényleg igaz az a mondás, „Ha ezek a fák/bokrok/épületek mesélni tudnának!”.
A második mese a címadó A macskaherceg kilencedik élete, amely a macskaherceg és a tavasztündér története. Ez az a mese, ami nem ér véget az „összeházasodtak és boldogan éltek” résznél, hanem ezután jön az igazi csavar. Nagyon ötletes volt ebbe a mesébe egy fél mondat erejéig belecsempészni egy kis utalást az első történet szerelmespárjára.
Tetszett, hogy egyik sem a szokásos tündérmese, mindkét történet olyan édes-bús hangulatú, de igazán szerethető történetek. A szöveg gördülékeny, a mesék jól felépítettek, szóval engem teljesen elvarázsolt.
Szegedi Katalin illusztrációiba pedig szerelmes vagyok, úgyhogy arról hosszasan tudnék áradozni, de rövidre fogom és csak annyit írnék, hogy csodaszép! A mese és az illusztráció méltó párjai egymásnak, igazán igényes mesekönyv született.

2 hozzászólás
Hintafa P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

A motorozó macska miatt muszáj volt elkezdenünk, de minden varázslatosságával együtt végül magamnak olvastam el, mert ezek bizony nem gyerekeknek szóló történetek.

Kriszta I>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Ez egy varázslatos könyv. Gimesi Dóra mesés varázslényekkel népesíti be Budapest és Szeged utcáit, tereit, vizeit. Olyan szépen fűzi össze a mondatokat, olyan szépen lavíroz a valódi és a mesevilág között, régmúlt idők és jelenkor között, hogy olvasás közben minden más elfelejtődik.
Abszolút ajánlható felnőtteknek is a könyv, sőt a második, címadó mesét én nem is ajánlanám 6 éves kortól, inkább csak nagyobb gyerekeknek, a Halál megjelenése miatt.
Nálam telitalálat ez a stílus, szerintem újra fogom olvasni.

Honey_Fly P>!
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Két gyönyörű történet csodás illusztrációkkal szerelemről, bánatról, kalandról, boldogságról. Az életről és az elmúlásról.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

olvasóbarát P>!

Van egy város a Tisza partján.
Illetve a Tisza és a Maros partján.
Egészen pontosan a Tisza és a Maros szögletében.
Úgy is hívják furcsa beszédű lakói: Szöged.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szeged
olvasóbarát P>!

Ezek a felnőttek, idegenek és jöttmentek sohasem hallottak a Móravárosi Manók Titkos Társaságáról, például. Soha nem láttak még tarjáni tízemeletesben fájós lábú óriást. Soha nem vették komolyan a Boszorkány-sziget beszédes nevét, nem lestek meg tiszavirágot, és fogalmuk sincs, miről pletykáltak egy márciusi hajnalon a hajdanvolt hölgyekből lett gesztenyefák.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szeged
1 hozzászólás
olvasóbarát P>!

– De hiszen csibész.
– Olyannak is kell lenni.
(Molnár Ferenc: Liliom)

olvasóbarát P>!

Özvegy Závoczki Endréné sokat járt a Ligetbe, amíg élt. Tavasszal a padon üldögélve szagolta a nyíló akácokat, nyáron a napba tartotta az arcát, ősszel térdig gázolt a falevélben, télen morzsát szórt a rigóknak. Nemigen beszélt, inkább csak hallgatta a fák susogását. Így aztán senki sem csodálkozott nagyon, hogy amikor Závoczki Endréné meghalt, belőle is platánfa lett.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: platán · Városliget
7 hozzászólás
Izolda P>!

Teltek a napok, hónapok, évek, és a Macskaherceg bejárta a Nagyvilágot. (…) A Himalája tetején meghívott kávézni egy öregembert meg egy nyugdíjas tündért…

4 hozzászólás
Ninácska P>!

– A gyerekek felnőnek, a szívek megszakadnak, de abban mindenki biztos lehet, hogy a telet tavasz követi, és a zimankó nem tart örökké.

9-10. oldal

Ninácska P>!

Ha lehunyta a szemét, egy hosszú, kanyargós autópályáról álmodott, és egy türkizkék hajú lányról, aki a vállára hajtja a fejét.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: autópálya
pokolpetu>!

Ne gondoljuk, hogy a Macskaherceg nem akarta feleségül venni Alinkát! A Macskaherceg már a lápi tündért is feleségül akarta venni, meg Szabó Irmát is a Szivárvány utcából, és ki tudja még, hány tündért, hercegnőt és emberlányt.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szabó Irma
Ninácska P>!

Ugyanezen a reggelen egy vízitündér úszott a Duna közepén.

13. oldal

Ninácska P>!

A Népstadiont felfalta egy gépsárkány, a Fradi megverte az Újpestet, a régi utcákat átnevezték meg vissza.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fradi

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Végvári Imre: Jövőmenők
Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Csukás István: Vakkancs szétnéz Budapesten
Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni
Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Timo Parvela: Miú és Vau
Holly Webb: Pille új otthonra lel