A ​macskaherceg kilencedik élete 34 csillagozás

Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Tudtad, hogy a Városligetben az öreg platánt igazából özvegy Závoczki Endrénének hívják? Az is megeshet, hogy egyszer csak mesélni kezd a kőkirályfi és a vízi tündér szerelméről, amitől megállt Budapesten az idő, és minden tele lett boldogsággal. De nemcsak a városligeti, a Tisza-parti fák is sokat tudnak mesélni: egy tavasztündérről és a Macska-hercegről, a szorgosról és a csélcsapról, akiket mégis összeköt egy láthatatlan fonál, amit a halál sem tud elszakítani.

Ahogy a szerelmesek, úgy fonódik össze Gimesi Dóra meséiben és Szegedi Katalin képeiben a humor és az érzelem, a hétköznapok és a lírai képzelet világa.

Ajánljuk mindenkinek 6 éves kortól, akár kiskamaszoknak és felnőtteknek is, akik hagyják, hogy magával ragadja őket a mese és az ezerarcú szerelem ereje.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2017
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634103271 · Illusztrálta: Szegedi Katalin

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink SMP
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Két varázslatos, fájdalmas-szép szerelmi történet, szerintem nem gyerekeknek. Már csak azért sem, mert spoiler. Nem olvastam fel. Különleges, csendes-szomorú hangulatú, de több fokkal felnőttesebb, mint például a Máté Angi-könyvek. Inkább ifjúsági kategória, és felnőtteknek is mindenképp ajánlott.

2 hozzászólás
>!
Uzsonna 
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

GYÖNYÖRŰ!
Kár, hogy eltörölték a „kortalan mese” címkét, ez is odatartozik. Mese ez az Életről, elmúlásról, szerelemről. Olyan mese, amit szájtátva hallgat kicsi és nagy. Olyan mese, amit igenis fel kell olvasni a gyereknek is, szerintem.* Mert az Életre tanít, arra, hogy a szerelemért érdemes megküzdeni. És csinál butaságokat az ember fia/lánya, de megbocsátással még a halál is legyőzhető. Szerintem érzik/értik a gyerekek az ilyen meséket, kellenek ezek is.
És külön köszönet Gimesi Dórának a szögedi tündérekért, tarjáni óriásokért, a móravárosi manókért! Őket is figyelni fogom ezután!

*6 éves kortól

>!
meseanyu MP
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Imádom Gimesi Dóra meséit, annyira jó hangulatúak, egyediek, kedvesek, bájosak. Ez a kettő is pont olyan volt, mint vártam. Még szeretnék olvasni tőle sokat!

>!
Boglárka_Madar P
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Nagyon vártam hogy olvashassam ezt a könyvet, úgyhogy mikor megláttam a könyvtárban az ajánlós polcon, mint a macska a zsákmányára vetettem rá magam.
A kötet két mesét tartalmaz, mondanom sem kell, nem okozott csalódást egyik sem.
Mindkét történet egy-egy különleges szerelmet mutat be. Az első mese Amikor a városban megállt az idő a kőkirályfi és a vízi tündér szerelmét tárja elénk – nem is akármilyen tolmácsolásban. Erre a mesére tényleg igaz az a mondás, „Ha ezek a fák/bokrok/épületek mesélni tudnának!”.
A második mese a címadó A macskaherceg kilencedik élete, amely a macskaherceg és a tavasztündér története. Ez az a mese, ami nem ér véget az „összeházasodtak és boldogan éltek” résznél, hanem ezután jön az igazi csavar. Nagyon ötletes volt ebbe a mesébe egy fél mondat erejéig belecsempészni egy kis utalást az első történet szerelmespárjára.
Tetszett, hogy egyik sem a szokásos tündérmese, mindkét történet olyan édes-bús hangulatú, de igazán szerethető történetek. A szöveg gördülékeny, a mesék jól felépítettek, szóval engem teljesen elvarázsolt.
Szegedi Katalin illusztrációiba pedig szerelmes vagyok, úgyhogy arról hosszasan tudnék áradozni, de rövidre fogom és csak annyit írnék, hogy csodaszép! A mese és az illusztráció méltó párjai egymásnak, igazán igényes mesekönyv született.

2 hozzászólás
>!
Hintafa P
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

A motorozó macska miatt muszáj volt elkezdenünk, de minden varázslatosságával együtt végül magamnak olvastam el, mert ezek bizony nem gyerekeknek szóló történetek.

>!
Honey_Fly P
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Két gyönyörű történet csodás illusztrációkkal szerelemről, bánatról, kalandról, boldogságról. Az életről és az elmúlásról.

2 hozzászólás
>!
katen P
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Nem tudom, mennyire értik/ érzik ezt a mesét a gyerek, de ez egy igazi, tündéri csodagyöngyszem. Fantasztikus volt.

>!
mohapapa I
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Gimesi Dóra mesekönyvével a Molyon találkoztam. Szegedi Katalin rajzait meg réges-rég az exemen keresztül kedveltem meg. A könyv borítója pedig telitalálat, egyből megfogott magának. Gimesi Dóráról pedig semmit sem tudtam. (Most sem, de már olvastam egy könyvét.)

Amikor az első történetnek nekiveselkedtem, mert hogy, ugye, a csalóka cím két, nem összefüggő mesét rejt. Az első mese címe: Amikor a városban megállt az idő. Szóval nekiveselkedtem, de valami másra számítottam, csalódás volt. De valami ott bizergett odabent, mert éreztem, a csalódás most nem az író teljesítménye, hanem az én hozzáállásom, prekoncepcióm terméke.

A második nekifutásnál márt jöttek az ízek, a fények, a zamatok. Gimesi Dóra valami nagyon szépet, ízeset, pasztell-fényeset kevert. Olyan meséket, ami úgy reálisak, hogy telis-teli vannak lírával, de közben mégsem lesznek lilák. Úgy szimbolikusak, hogy közben mégsem lesznek ezmegmiafenék. Gimesi Dóra olyan mesét írt, ami szerintem a szépségével, játékosságával, melankóliájával kortalanná tette a meséjét. (De azért van olyan sejtésem, hogy a kicsik annyira nem fogják díjazni.) Ha hasonlítanom kellene, elsőre Oscar Wilde jut eszembe. De nem teljesen találó a hasonlat, Gimesi finomabb, pasztellebb.

Az első mese, az Amikor a városban megállt az idő*, egy gyönyörű szerelem története, két össze nem illő, khm, ember (á, nem, de mégis) hatalmas egymásra találása. Akik mégsem tudnak együtt maradni, mert mindkettőnek meg van a maga hatalmas közösségi feladata. De képtelenek egymás nélkül élni is. Nagy dolog, talán a legnagyobb dolog a csuda-szerelem. Tanúsítom!

A Macskaherceg kilencedik élete szintén egy gyönyörű, fájdalmas, beeljesületlen szerelem története. Itt nem a kötelesség, hanem a megszokás, a volt életmódtól való elszakadás képtelensége a tragédia oka.

S miközben, igen, Gimesi Dóra tragédiákat ír le, mégis az ember fia nagyokat nyel a szépségtől, és némi sírhatnéktól. Mármint ha nő! (Férfiként nem árulom el, hogy dehogynem, így is…)

Ám minden tragédia ellenére kedves, szép meséket olvasunk. Nagyon szépeket, egy külsőre is nagyon szépen megalkotott könyvben. Szépeket, mert Gimesi hisz a szerelemben. S van annál szebb dolog? S nem áll meg ott a meséiben, sőt, éppen ez a lényeg, hogy a hős meg a hősnő végre egymásba szeret, hanem azt mutatja meg, mi van ezután. Mert a lényeg, a keményebb próba csak ekkor jön! És itt szép nagyon mindkét történet: spoiler. Nagyon fontos tudás!

Szegedi Katalint még nem is dicsértem, pedig nagyon megérdemli most is!

* Semmi köze Hrabal mester művéhez, a A városka, ahol megállt az idő-höz. Vagy maradjuk annyiban, hogy én nem találtam kapcsolatot.

>!
Navi
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Bájos, tanulságos történetek, szép illusztrációkkal. Felnőtt fejjel nagyon élveztem :)


Népszerű idézetek

>!
Ninácska P

– A gyerekek felnőnek, a szívek megszakadnak, de abban mindenki biztos lehet, hogy a telet tavasz követi, és a zimankó nem tart örökké.

9-10. oldal

>!
Ninácska P

Ugyanezen a reggelen egy vízitündér úszott a Duna közepén.

13. oldal

>!
Ninácska P

A nyár forróságot hozott, az ősz hideg szeleket, a tél szakadatlan hófúvást.

20. oldal

>!
Ninácska P

A Népstadiont felfalta egy gépsárkány, a Fradi megverte az Újpestet, a régi utcákat átnevezték meg vissza.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fradi
>!
Ninácska P

Ha lehunyta a szemét, egy hosszú, kanyargós autópályáról álmodott, és egy türkizkék hajú lányról, aki a vállára hajtja a fejét.

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Végvári Imre: Jövőmenők
Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Timo Parvela: Miú és Vau
Holly Webb: Pille új otthonra lel
Holly Webb: Cica a hóban
Holly Webb: Cirmos barátra vágyik