Jamie ​Oliver – A pasi, az ízek, a forradalom 7 csillagozás

Gilly Smith: Jamie Oliver – A pasi, az ízek, a forradalom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ki ​ez a pimasz figura, aki utánozhatatlan zsenialitással alkotja meg a legegyszerűbb alapanyagokból a legfenségesebb ételkölteményeket, és már most legendává vált? Jamie Oliver, a brit szakácsfejedelem nemcsak a konyhában szított forradalmat, de reformjaival társadalmi változásokat is sürget. Nem hagyta szó nélkül a gyermekétkeztetés hiányosságait, és étterme, a Fifteen tizenöt hátrányos helyzetű fiatalnak ad munkát. Mindenkit arra bátorít, hogy ne gyorsétterembe járjon, hanem ragadjon fakanalat, és csapjon a lecsóba! Jamie felismerte, hogy a gasztronómia nem puszta táplálékbevitelt jelent, de egész kultúrákat is meghatároz. Mert az vagy, amit megeszel… Jamie megtalálta a hangot az emberekkel, és persze nem feledkezik meg a helyi gazdákról sem. Aki tőlük vásárol, nem csak friss, szezonális terményekből készült ételeket tehet a tányérjára, de még a helyi gazdaságot is támogatja. De miért pucér a szakács? Mert főzőshow-jában lefejtette a több száz éves misztikumot a… (tovább)

Eredeti cím: The Jamie Oliver effect

Róla szól: Jamie Oliver

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2012
304 oldal · ISBN: 9789633432259 · Fordította: Dobosi Bea

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

DoraCraiban IP>!
Gilly Smith: Jamie Oliver – A pasi, az ízek, a forradalom

Bulvárszaga volt a könyvnek. Persze, ezt Jamie esetében lehetetlenség elkerülni, de azért néha zavart. Az író viszont rámutatott az elmúlt 25 év gasztroforradalmára, leírta, körbejárta a folyamatot, méghozzá nem is egy szemszögből, és így az egész képre rálátásunk lehet – hogy mibe is csöppent bele Jamie fiatalkorában, és mi késztette arra, hogy megtanítsa az embereket jókat főzni. Van valami ebben a srácban, ami engem hihetetlen mértékben ösztönöz, tenni akarásra késztet, inspirál. :)

Moander>!
Gilly Smith: Jamie Oliver – A pasi, az ízek, a forradalom

Érdekes könyv volt, magát a főszereplőt hiányolom a könyvből, de talán ez legyen a legnagyobb gond. :)

Papusz>!
Gilly Smith: Jamie Oliver – A pasi, az ízek, a forradalom

Kicsit csalódtam, amikor megtudtam, hogy Jamie-nek nincs sok köze a könyvhöz, de aztán túltettem magam rajta. Dicséretes, hogy nem csak róla szól a könyv, hanem a környezetről is, amiben nagymenő lett, és nem feledkezik meg arról, hogy voltak-vannak más nagymenők is – ami egészen meglepő egy olyan néppel kapcsolatban, aminek a gasztronómiájáról soha nem hallunk egy jó szót sem.

rosa_canina>!
Gilly Smith: Jamie Oliver – A pasi, az ízek, a forradalom

Beugrottam a csalóka borítónak, de végül is egy objektív tényeken alapuló írást kaptam eddigi életéről, kellemes olvasmányos sítusban. Lehetett volna egy kicsit színesebb, hangulatosabb, attól nem vesztett volna a hitelességéből.Kíváncsi lettem Jools könyvére is.


Népszerű idézetek

Papusz>!

A vendéglátóiparban nincs helye szerénységnek, sőt, lehetetlen annak lenni.

Második fejezet: Apám nevében

DoraCraiban IP>!

– Ha nem csókolsz meg minden egyes kenyértésztát, amit csináltál, sosem árad szét a szereteted – visszhangozta a mentora, Gennaro Contaldo szavait.

201. oldal

Papusz>!

Fokhagymás nyulat főztünk borban és rozmaringgal, és Gennaro elmondta, miért árulják a nyulat a fejével együtt a piacon.
– A megnyúzott nyúl pontosan úgy fest, mint a megnyúzott macska – mondta. – Csak a fej a különbség.

Nyolcadik fejezet: Találkozás a mentorral

3 hozzászólás
Papusz>!

A dolgok akkor kezdtek megváltozni, amikor a Thatcher-kormány azt tűzte ki célul, hogy a világpiacra dobja a nemzetet, hogy megmutassa mi fán terem az új Nagy-Britannia. Margaret Thatcher a brit fejlődés és megújulás kirakatát akarta berendezni. Hogy elérje a célját, úgy határozott, bevezetnek egy nemzeti tantervet, amely a matematikát, a műveltséget, a tudományt és a technológiát állítja pódiumra, hogy a világ többi része megcsodálhassa a britek tudását. Az azonban elkerülte a figyelmét, hogy ha kiveszi a testnevelést és a háztartástant az iskolai mindennapokból, a gyerekek hájas felnőttekké cseperednek, akiknek elképzelésük sincs róla, mi az a tisztességes étkezés, arról már nem is beszélve, hogy hogyan készítsenek ételt maguknak és a gyerekeiknek. Azt is elmulasztotta közölni velünk, hogy elképzelése szerint honnan lesz a briteknek energiájuk világklasszis újítókká válni. Az emancipáció ezzel egy időben indult hódító útjára: kiszabadította a nőket a konyhából, a készételek pedig azt a látszatot keltették, hogy így is képesek ellátni a családjukat. A főzőtudományt takaréklángra vették, és félő volt, hogy odakozmál.

Ötödik fejezet: A változás magvai elvettetnek

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Thatcher
Papusz>!

Minden más, múltbéli tévés főzőműsortól eltérően, Jamie rávett minket, hogy főzzünk, mégpedig most, azonnal.

Tizenegyedik fejezet: Pucérrá válni

DoraCraiban IP>!

– Azt mondta, a séfkedés fiatal srácoknak való, és hogy olyan fiatalon kell saját étteremre szert tennem, amennyire csak lehetséges – meséli Jamie, aki még mindig fél hétkor kel reggelente, annak emlékére, hogy kölyökkorában az apja hajnalban vízzel spriccelte le a szobája ablakán át.
– Azt mondta, az emberek ágyban halnak meg.

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gordon Ramsay: Nem piskóta
Keith Floyd: Serpenyőn túl
Anthony Bourdain: A konyhafőnök vallomásai
Jamie Oliver: Jamie konyhája
Jamie Oliver: 30 percesek
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Jamie Oliver: Jamie természetesen
Walt Disney – L'ecsó
Gordon Ramsay: Játék a tűzzel
Fördős Zé: A Street Kitchen bemutatja: Fördős Zé a konyhában