Sharp ​Objects 46 csillagozás

Gillian Flynn: Sharp Objects Gillian Flynn: Sharp Objects Gillian Flynn: Sharp Objects Gillian Flynn: Sharp Objects Gillian Flynn: Sharp Objects Gillian Flynn: Sharp Objects Gillian Flynn: Sharp Objects Gillian Flynn: Sharp Objects

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

WICKED ​above her hipbone, GIRL across her heart
Words are like a road map to reporter Camille Preaker’s troubled past. Fresh from a brief stay at a psych hospital, Camille’s first assignment from the second-rate daily paper where she works brings her reluctantly back to her hometown to cover the murders of two preteen girls.

NASTY on her kneecap, BABYDOLL on her leg
Since she left town eight years ago, Camille has hardly spoken to her neurotic, hypochondriac mother or to the half-sister she barely knows: a beautiful thirteen-year-old with an eerie grip on the town. Now, installed again in her family’s Victorian mansion, Camille is haunted by the childhood tragedy she has spent her whole life trying to cut from her memory.

HARMFUL on her wrist, WHORE on her ankle
As Camille works to uncover the truth about these violent crimes, she finds herself identifying with the young victims—a bit too strongly. Clues keep leading to dead ends, forcing… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Weidenfeld & Nicolson, London, 2018
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 1474601618
>!
Weidenfeld & Nicolson, London, 2018
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781474610520
>!
Crown, New York, 2013
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780804138321

7 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Gillian Flynn: Sharp Objects

Nyugtalanító egy cucc, na.
Amellett könnyen is olvasható, ami remek, mert most, a második, még nem nevezzük annak, de ez valószínűleg csak idő kérdése kijárási korlátozás előestéjén kb. úgy érzem magam, mint március közepén, amikor elkezdtük az első kijárási korlátozást errefelé, és marhára nincs agyam semmihez, amin gondolkodni kell.
Ezen szerencsére nem kell. Mert egyenest a zsigerekre hat, meg az agyadnak arra a részére, ahol azok a gondolatokkal meg nem ragadható mifenék vannak.
És ez pont jó volt mostanra.

Ivenn P>!
Gillian Flynn: Sharp Objects

Gillian Flynn egy nagyon elvetemült, de ugyanakkor fantasztikus nő. Egy (állítólag) tök normális gyerekkorral és családi háttérrel a háta mögött olyan elmebeteg emberekről képes írni, és olyan hihetően, hogy szinte mindig kiráz a hideg olvasás közben. Ez a története sem volt kivétel.
Akárcsak a Holtodiglan és a Sötét helyek esetében, ismét egy bűnügyi történetet tartunk a kezünkben. Főszereplőnk egy újságírónő, Camille, aki a munkája miatt kénytelen hazautazni gyűlölt szülővárosába, Wind Gapbe, ahol két kislányt erőszakosan meggyilkoltak. A nyomozás során a durva bűntények mellett Camille-nek szembesülnie kell a múltjával és rég nem látott családjával is:elutasító édesanyjával és kiállhatatlan féltestvérével, akik természetesen még inkább megnehezítik az ott tartózkodását és régi sebeket hasítanak fel a nő szívében.

Igazából ez a könyv egy nagyon sötét családi dráma, pontosabban pszicho-thriller. Akik ismerik már Gillian munkásságát, azok tudják, mire vállalkoznak: egy iszonytató, taszító, nyers, merész és szókimondó történetet kapnak, melyet néha olyan nehéz megemészteni, hogy az embernek félre kell tennie egy kicsit.
Ráadásul ebben a sztoriban sikerült az írónőnek egy egész várost bevonni ebbe a förtelmes hangulatba. Mintha Wind Gap egy fertőzött hely lenne, sokszor menekülni lett volna kedvem, annyira taszítóak és romlottak voltak az itt élő emberek.
Az előző könyveivel ellentétben itt azonban sikerült megkedvelnem bizonyos szereplőket: Richard és John Keene képviselték számomra a józan észt ebben az egész borzadályban. :)

Több dolgot most nem is emelnék ki, hisz már lehet átmenne spoilerbe. A lényeg, hogy nekem ez is tetszett, akárcsak az írónő többi műve. A Holtodiglant persze nem übereli, de a hangulat tagadhatatlanul Gillian Flynn. :) Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a tévésorozat belőle, illetve ha egyszer kijön a magyar fordítás, akkor lehet azt is át fogom nyálazni.
Addig is remélem, hogy minél hamarabb bővül az írónő repertoárja, mert nem maradt több olvasnivalóm tőle!

6 hozzászólás
Vivmilla>!
Gillian Flynn: Sharp Objects

Huhuuu! Ez aztán a jó kis thriller :) Imádtam nagyon, talán a legjobban az összes Gillian Flynn könyv közül . Nagyon szerettem Camille karakterét , az a szókimondó, nagy szájú hős nő aki nem is kicsit küzd a saját démonjaival. Az anyját és Ammát a fél testvérét feltudtam volna pofozni ha előttem álltak volna. Amma stílusa annyira jól át lett hozva az írónő álltal ,hogy szinte falhoz tudtam volna vágni néha a könyvet annyira irritált :D Két szereplőre gyanakodtam végig , és a végén az egyik tényleg bevált. Ja és annyira laknék Wind Gap-ben hogy az nem igaz :D Imádnivaló hely :D Alig tudtam letenni . A thriller szerelmeseinek nagyon ajánlom ezt a könyvet !

Black_Venus>!
Gillian Flynn: Sharp Objects

Hátborzongató, de nagyon jól megírt lélektani krimi. A végére az ember egyszer csak felfogja, hogy milyen erejük van a szavaknak, mit jelent a valóságban a mérgező szülő kifejezés.

ms_moly>!
Gillian Flynn: Sharp Objects

életemben először kell használnom ezt a szót, ami tökéletesen illik erre a könyvre:
„disturbing”

rabbit_republic>!
Gillian Flynn: Sharp Objects

Gillian Flynn szerintem nem teljesen százas, de adjunk ezért hálát mert az biztos, hogy érdekes dolgok történnek az agyában. A Gone Girlt imádtam úgyhogy nagyok voltak az elvárásaim az írónő első könyvével szemben. Ezekhez képest azért csalódtam. A Sharp Objects amúgy nem rossz… de néhol olyan gyomorforgatóan romlott, hogy rossz érzésem volt végig, ahogy olvastam. Főhősnőnk, Camille, gyakran mattrészeg és hülyébbnél hülyébb döntéseket hoz az egész történet során. Nehéz vele azonosulni, pedig egy E/1-ben írt könyvnél nekem ez fontos lenne. (A többi bajáról most inkább nem is beszélek a spoilerveszély miatt, de van neki bőven!) Egy kicsit sérült, sötét múltú főszereplő sosem árt, de Camille-t már egy kicsit túlzásnak éreztem. A szereplők amúgy jók, érdekesen kigondoltak, a regény hangulata nyomasztó és sötét de ugyanakkor végig feszült… de a végződéssel nem vagyok kibékülve. Az írónő végig húzta előttem a mézesmadzagot, egyre sötétebb helyekre kalandozott a regény, aztán a végén a payoff nagyon nem érte meg az egész viszolygást. Szinte csak úgy mellékesen derül ki, hogy ki a gyilkos, és kábé öt oldalban le van rendezve, hogy hogyan és miért tette. Persze nem egy procedurális, klasszikus nyomozós történetre számítottam… sötét lélekrajzi regényre inkább (ezt meg is kaptam) de nekem ez az utolsó pár fejezet akkor is nagyon összecsapott. Összességében egy borzasztóan hangulatos regény, nem bántam meg, hogy elolvastam, de most kivételesen örülök, hogy csak kindle-ön van meg és nem kell folyton látnom a könyvespolcon, hogy aztán eszembe jusson Wind Gap és az összes mocskos részlet.

Gábor_Hernádi>!
Gillian Flynn: Sharp Objects

Gillian Flynn legelső könyvét nekem utolsóként sikerült elolvasom, de azt kell mondanom a rá jellemző sötét hangulat már itt is teljes mértékben jelen van. A zaklatott gyerekkorú újságírónő visszatér szülővárosába, hogy gyerekgyilkosságokról tudósítson, és közben meg kell birkóznia saját problémás családjával is. És a dolgok minden egyes napon egyre vészjóslóbbakká válnak…

Károlyi_András>!
Gillian Flynn: Sharp Objects

Nem pont olyan volt mint amire számítottam de alapvetően tetszett.

Monday>!
Gillian Flynn: Sharp Objects

Hát ez brutális volt. Betegnek érzem magam. Nagyon gondolkozok, hogy elolvassam mindjárt a Dark Places-t vagy hagyjam holnapra vagy még későbbre, mert teljesen beleőrülök a sötét hangulatba. Fogalmam sincs, hogy tud/ott az írónő mindennap ilyen dolgokkal a fejében kelni-feküdni. Valami perverz módon imádom ezt az érzést, amit ezek a könyvek csinálnak. Nagyon beteg, nagyon sötét. Még ilyet!!

Rókus>!
Gillian Flynn: Sharp Objects

Az írónő más sikeres könyvéhez hasonlóan, ezt a könyvet belengi a sötétebb légkör. Egy felnőtt újságíró lelki problémáiba kaphatunk betekintést. Lehet-e úgy előre haladni, hogy életünket beárnyékolja a múlt? Ki az, az életben, aki igazán szeret minket? Képes lehet-e egy ember egy szörnyeteget szeretni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is lehet választ kapni, ebben a nehezen letehető pszicho-thrillerben. Bár talán nem olyan fordulatos, mint az írónő másik könyve (Gone Girl), de ez a novella is tartogat meglepetéseket és csavarokat, egészen a történet végéig. Mindenkinek tudom ajánlani, aki nem tartózkodik a szexualitástól és a sötétebb hangulatú könyvektől.


Népszerű idézetek

KlaraHU>!

The face you give the world tells the world how to treat you.

290. oldal Chapter 15 (Phoenix Fiction, 2010)

M_Titi>!

Bored kids scaring each other with sightings of a madman trailing bloody teeth.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: unalom
M_Titi>!

There are different kinds of hunting,I know now.The gentleman hunter with vision of Teddy Roosevelt and big game,who retires from a day in the field with a crisp gin and tonic,is not the hunter I grew up with.The boys I knew ,who began young, were blood hunters.They sought that fatal jerk of a shot-spun animal,fleeing silky as water one second,the cracked to one side by their bullet.

18. oldal

M_Titi>!

Problems always start long before you really , really see them.

77. oldal

M_Titi>!

The Victorians ,especially southern Victorians , needed a lot of room to stray away from each other ,to duck tuberculosis and flu,to avoid rapacious lust,to wall themselves away from sticky emotions.Extra space is always good.

28. oldal

szangi P>!

I've always been partial to the image of liquor as lubrication – a layer of protection from all the sharp thoughts in your head.

124. oldal

szangi P>!

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Sometimes I think illnes sits inside every woman,waiting for the right moment to bloom. I have known so many sick women all my life. Women with chronic pain, with ever-gestating diseases. Women with conditions. Men, sure, they have bone snaps, they have backaches, they have a surgery or two, yank out a tonsil, insert a shiny plastic hip. Women get consumed. Not surprising, considering the sheer amount of traffic a woman's body experiences. Tampons and speculums. Cocks, fingers, vibrators and more, between the legs, from behind, in the mouth. Men love to put things inside women, don’t they? Cucumbers and bananas and bottles, a string of pearls, a Magic Marker, a fist. Once a guy wanted to wedge a Walkie-Talkie inside of me. I declined.

262. oldal

M_Titi>!

She was like a girl's very best doll, the kind you don' t play with.

30. oldal

KlaraHU>!

I still don't think that he actually saw your mother, but I think he remembered something, a feeling or subconscious fear that turned into that person. I started thinking, what kind of woman would kill little girls and steal their teeth? A woman who wanted ultimate control. A woman whose nurturing instinct had gone awry.

298. oldal 15. fejezet (Phoenix 2006)

KlaraHU>!

Small towns usually cater to one kind of drinker. That kind may vary: There are the honky-tonk towns, which keep their bars on the outskirts, make their patrons feel a little bit outlaw. There are the upscale sipping-drink towns, with bars that overcharge for a gin ricky so the poor people have to drink at home. There are the middle-class strip-mall towns, where beers come with onion blossoms and cutely named sandwiches.
Luckily everyone drinks in Wind Gap, so we have all those bars and more. We may be small, but we can drink most towns under the table.

page 104, chapter 6 - Sharp Objects (Phoenix Fiction, 2006)


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls
Colleen Hoover: Verity (angol)
James Patterson – J.D. Barker: The Coast-To-Coast Murders
Alice Feeney: Sometimes I Lie
Dot Hutchison: The Butterfly Garden
J. P. Delaney: The Girl Before
Holly Jackson: A Good Girl's Guide to Murder
Allen Eskens: The Life We Bury
Karen M. McManus: One of Us Is Lying
Jennifer L. Armentrout: Till Death